67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
7 września 2021 01:01:14
przy kursie: 188,00 zł
Moderator:Usunięto fragment postu odnoszący się do skasowanego wpisu innego użytkownika Kupując akcje przy obecnej kapitalizacji (trzeba doliczyć 5% rozwodnienia do końca msc), jakiego wzrostu można się spodziewać i jakie jest fundamentalne uzasadnienie? Q3 będzie lepszy? Ostatni skok w wycenie o 2 mld przy zysku większym o 40 mln nie został jeszcze wyczerpany? Jak te koszulki przekładają się na wyniki? twitter.com/LegacyKillaHD/stat..."Executive Producer John Mamais is no longer at the company" - zdaje się, że rotacja nabrała tempa.
Edytowany: 7 września 2021 18:18
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
7 września 2021 09:08:07
przy kursie: 185,00 zł
Utnapisztim napisał(a):randomdziad napisał(a):w czym cdr jest lepszy? pewnie w tym ze robi lepsze gry od innych wymienionych przez Ciebie spolek. Wiadomo blamaz z premiera cyberpunka to potezny cios ale dalej nie ma porownania miedzy cdr a cala reszta polskiego gamingu. Historyczny C/Z to sredni wyznacznik Przecież baks przyjmuje c/z oczekiwany x30 a nie historyczny, który wynosi na tę chwilę umiarkowane x 16 wyłącznie dzięki zeszłorocznym zyskom z CP77 (jednorazowo 1 mld zysku w 4 kwartale 2020 - to się nie powtórzy przez kilka lat). TEN czy PLW rokrocznie poprawiają swoje wyniki (a nie okazjonalnie jak CDR) w średnim tempie +50% r/r (rozpatrujmy EBIT żeby pominąć one-offy), co jest ewenementem na naszej giełdzie, a mają dużo niższy kroczący p/e niż różne CDR-y, Eurocashe, CCC, LPP i inne balony. Nawet prymus naszej giełdy czyli mocno zadłużony DINO którego rynek wycenia na p/e 44 nie jest w stanie utrzymywać takiego tempa rozwoju (wzrost zysku średnio o jakieś 35% rocznie). W czym niby te dwie spółki są gorsze od pozostałych wymienionych że rynek wycenia je wskaźnikowo ca dwukrotnie taniej i to jeszcze znacznie poniżej wycen z rekomendacji DM-ów a w przypadku CDR jest odwrotnie, 30-40% powyżej rekomendacji? Niestety spółka jest "napompowana" marzeniami o sprzedaży ponad 50mln szt CP i rekordów sprzedaży gier. Niestety ale chyba niektórzy nadal w to wierzą stąd taki kurs. Nie będę podawał realnego bo każdy może sobie wyliczyć a kurs okazyjny zachęcający do kupna jest jeszcze inny ... Rekomendacje i tak są łaskawe a kontekście wyników uwzględniają duży sukces na konsolach ale czy jest na to duża szansa to inny temat. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
7 września 2021 09:17:47
tgolik napisał(a):Ten Square jest gorszy, gdyż działa na ultrakonkurencyjnym rynku mobilnym, gdzie jedna na tysiąc produkcji przynosi jakiekolwiek zyski. A takie popierdółki o łowieniu ryb czy polowaniu może skopiować każdy. Podobnie z PlayWay - niedługo skończą im się tematy na kolejne gry z "kosza". Symulatory "czegokolwiek" - łatwe do skopiowania przez kilkuosobowe zespoły. CDR natomiast ma prawa do dwóch globalnych marek, każda o wartości miliardów dolarów. Chcesz powiedzieć, że rynek gier AAA nie jest konkurencyjny ? Inna sprawa to to, że aby wejść w gry AAA trzeba mieć teraz więcej niż 100mln zł na produkcję i drugie tyle umieć zainwestować lub pożyczyć na reklamę. Znane marki to też bujda. Sama znana marka gry nie zrobi. Tyle, że ja znam jedną markę Witcher CP nie zaistniała to tylko wytwór marketingu a gra okazała się dużym niewypałem. Ta marka to raczej topowy wstyd dla CDR. Ja wolałbym aby mnie nie kojarzono z "taką marką". Mówmy więc realnie o IEDNEJ MRCE ... CDR jak na razie stworzył jeden markowy produkt - więc słusznie nie jest już wyceniany jak tuzy branży. Marka o jedna sprawa a druga to to, że trzeba umieć tą markę wykorzystać a CDR nie potrafi tego. Marketing mieli odlotowy dlatego takie zainteresowanie przedpremierowe. Położyli to jednak po całości. Gdyby jakość gry dorównała marketingowi ..... to dziś pewnie gra by się już sprzedała w więcej niż 30 mln szt a cena nie schodziłaby więcej niż 10-15% na promocjach a jest jak jest. Więc nie pisz o marakach za MLD USD bo marka jest tylko jedna reszta to zwykły napis sprajem na murze ..... do marki jeszcze daleko. By może kolejny CP uratuje jeszcze coś ale CDR zawdzięcza swoją pozycję gotówkową tylko marketingowi. Czy uda się zrobić W4 na oczekiwanym poziomie ..... ja po premierze CP zacząłem wątpić. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
|
|
Wysłane:
7 września 2021 09:29:40
mackopl napisał(a):O jakich nieuczciwościach i oczernianiu piszesz? Jakieś konkrety? Bo w większości to jest klepanko po plecach, szachy machy i myślenie życzeniowe. Kupując akcje przy obecnej kapitalizacji (trzeba doliczyć 5% rozwodnienia do końca msc), jakiego wzrostu można się spodziewać i jakie jest fundamentalne uzasadnienie? Q3 będzie lepszy? Ostatni skok w wycenie o 2 mld przy zysku większym o 40 mln nie został jeszcze wyczerpany? Jak te koszulki przekładają się na wyniki? twitter.com/LegacyKillaHD/stat..."Executive Producer John Mamais is no longer at the company" - zdaje się, że rotacja nabrała tempa. To kolejny ważny puzel wypadł z konstrukcji spółki. Ciekawe kto pociągnie następne produkcje ? Duży ubutek doświadczonych ludzi którzy odeszli po W3 było widać już przy CP. Czy spółkę stać na tak silne odejścia ? Inna sprawa to to kto jest najbardziej odpowiedzialny za klapę projektu. Ktoś żachnie się pewnie "klapa" TAK należy nazwać jeśli projekt w 1 roku sprzedaje się tylko w połowie spodziewanej ilości trzeba nazwać klapą a potencjał sprzedaży wciąż spada. Teraz tylko duże promocje podkręcają sprzedaż. Na koniec roku trzeba będzie dać ok 50% promocji aby była w TOP10. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
7 września 2021 11:43:27
A skąd Wy macie rzetelne dane o tym kto z pracowników opuścił firmę??
Jesteście insiderami?
|
|
11 Dołączył: 2021-01-28 Wpisów: 32
Wysłane:
7 września 2021 11:54:15
O ile się w większości z Tobą zgadzam, to myślę baks, że trochę przesadzasz. Obecnie nie jest tak dobrze, jak mogłoby być, ale sytuację ratuje wspomniany marketing, który wygenerował dla spółki dużo gotówki przy okazji premiery. Jasne, że pytaniem pozostaje, jak zostanie ona zainwestowana. Nie obawiałbym się odejść talentów, bo wypalenie przy takim projekcie jest rzeczą naturalną. Ważne, aby na ich miejsce przyszli kolejni, ze świeżym spojrzeniem. Czy tak się stanie zależy już tylko od zarządu. Mimo wszystko firma ma spory potencjał i pewnie w końcu, za kilkanaście miesięcy doczekamy się zapowiedzi W4. To już pewnie jest w cenie, bo wiele osób chce zagrać pod to wydarzenie, co po części może tłumaczyć tak optymistyczne wyceny.
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
7 września 2021 13:50:50
@baks Uważam, że marka Cyberpunk będzie przez najbliższe 2-3 lata dużo ważniejsza niż Wiedźmin. Zimowa premiera wersji nextgenowej, płatne dodatki w przyszłym roku i w kolejnych miesiącach złota edycja, powinny zapewnić spółce niezły zastrzyk gotówki. A, że marka jest pożądana przez klientów, widać po ostatniej promocji na STEAM - przez ok. 10 dni gra była w TOP 10 mimo, że przecena nie była jakaś gigantyczna. Natomiast na duże zyski z Wiedźmina możemy liczyć najwcześniej za 4 lata.
Edytowany: 7 września 2021 13:51
|
|
Wysłane:
7 września 2021 16:09:34
comoestas napisał(a):O ile się w większości z Tobą zgadzam, to myślę baks, że trochę przesadzasz. Obecnie nie jest tak dobrze, jak mogłoby być, ale sytuację ratuje wspomniany marketing, który wygenerował dla spółki dużo gotówki przy okazji premiery. Jasne, że pytaniem pozostaje, jak zostanie ona zainwestowana. Nie obawiałbym się odejść talentów, bo wypalenie przy takim projekcie jest rzeczą naturalną. Ważne, aby na ich miejsce przyszli kolejni, ze świeżym spojrzeniem. Czy tak się stanie zależy już tylko od zarządu. Mimo wszystko firma ma spory potencjał i pewnie w końcu, za kilkanaście miesięcy doczekamy się zapowiedzi W4. To już pewnie jest w cenie, bo wiele osób chce zagrać pod to wydarzenie, co po części może tłumaczyć tak optymistyczne wyceny. Spółką się interesuję od 2008 inwestycyjnie lecz dla mnie spółka "skończyła" się po tym jak nie dali rady zrobić W2 na PS a z X mieli wielkie poślizgi. Odpuściłem sobie inwestycje. Mogłem zarobić wielokrotnie więcej trzymając dalej. W3 odniosło ogromny sukces nie doceniłem tego ale spółka nie rokowała tak dobrze. Cała ta historia dość mocno przypomina CIG w innej skali .... mam nadzieję, że nie rozmienią się tak jak tamci na drobne ... CIG sukces Snipera przerósł - z CDR po W3 też jak widać byłą nieco podobnie. Przesada ..... pewnie trochę tak. Jednak spółka wzięła się za projekt z którym nie poradziła sobie technicznie .... dokładnie tak jak CIG ... Kilka lat temu byli już pracownicy ostrzegali, że spółka nie ogarnia tematu i tak samo silnik. Były różne plotki, przecieki - które pokazywały czego można się spodziewać. Jednak sam pod wpływem marketingu zacząłem wierzyć w może nie mega ale w spory sukces. Liczyłem, że udźwigną temat .... może i będą błędy i spadki kursu pod przerośnięte oczekiwania .... ale takiej amatorszczyzny to spodziewałbym się po CIG. To niemal kopia Lords of the Falen. Tamta gra też miała sporo błędów i była dość cienka technicznie. Teraz co do ludzi. Widzisz wydaje mi się, że Zarząd CDR myślał podobnie jak Ty. Co tam ludzie weźmiemy kilkuset młodych zdolnych i zrobią grę - co najwyżej potrwa to rok dłużej ..... ale nie nie jest to fabryka z obrabiarkami numerycznymi -gdzie po kilku tygodniach ktoś jest specem. Jestem w branży IT od 30 lat poznałem dużo zagadnień. Gry robiłem także ale tylko jakieś małe popierdółki dla swojej zabawy. Jednak brałem udział w kilku dużych projektach programistycznych ale głównie jako inżynier sieci .... mam pojęcie ile czasu wymaga wyszkolenie dobrego programisty a bez tego żaden projekt nie będzie wybitny. Nie wiem czy Zarząd doszedł do takich wniosków - oby jak najszybciej. Bez sporej grupy świetnych fachowców nie zagramy w wybitnego W4 czy CP-nexgen. Liczę na to, że CDR da radę ale nie z nowicjuszami. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
7 września 2021 16:12:26
tgolik napisał(a):@baks Uważam, że marka Cyberpunk będzie przez najbliższe 2-3 lata dużo ważniejsza niż Wiedźmin. Zimowa premiera wersji nextgenowej, płatne dodatki w przyszłym roku i w kolejnych miesiącach złota edycja, powinny zapewnić spółce niezły zastrzyk gotówki. A, że marka jest pożądana przez klientów, widać po ostatniej promocji na STEAM - przez ok. 10 dni gra była w TOP 10 mimo, że przecena nie była jakaś gigantyczna. Natomiast na duże zyski z Wiedźmina możemy liczyć najwcześniej za 4 lata. Pewnie masz rację ale o dziwo W3 często na promocjach wyprzedza CP mimo, że jest wielokrotnie tańszy - o czym to świadczy ? O MARCE. Czy CP za 5 lat będzie się tak sprzedawał jak W3 .... chyba wątpliwe. Sam liczyłem, że po roku od premiery kupię na jakiejś promocji wintersale. Jednak taka słaba wersja mnie nie interesuje. Może poczekam na CP-nextgen. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 7 września 2021 16:13
|
|
Wysłane:
7 września 2021 17:24:51
Przyznam, że CDP znam głównie jako klient i jak wchodzili na giełdę nie myślałem o tym, żeby inwestować (trochę za młody byłem). Również obracam się w branży IT, a także growej, więc dokładnie rozumiem Twoje argumenty. Mnie hype na CP nie porwał, po trailerach i prezentacji gry przez Keanu czułem, że to może nie wyjść - oczekiwania były zbyt wygórowane i co gorsza często sprzeczne ze sobą - część graczy oczekiwała "GTA w kosmosie", inni "Blade Runnera", czy też następcę "Deus Ex". Nie to, żebym ich tłumaczył, ale w tej branży błędy są wpisane w rozwój. Ważne, aby się na nich uczyć. Dziś mają znacznie więcej zasobów (zarówno jeśli chodzi o pieniądze jak i zdolnych programistów), którzy są w stanie stworzyć coś, co będzie pociągało graczy. Udało się w przypadku W3, dlaczego ma nie udać się po raz kolejny? Ja tej spółce jestem wiele w stanie wybaczyć, bo stworzyli produkty rozpoznawalne na całym świecie. To jest cenne, choć trudno mieżalne. Stąd też trudność w wycenie tego papieru. Jakichś wielkich zysków bym się nie spodziewał w najbliższych 4-5 latach, ale jeśli firma ten czas wykorzysta mądrze, to znowu możemy liczyć na coś ciekawego. Jestem pewien, że już samo ogłoszenie prac nad W4 podbije kurs, a czas pokaże, czy będziemy pluli sobie w brodę, że nie kupiliśmy akcji kiedy były "tak tanie", czy może powtórzy się sytuacja z CP77 i pęknie kolejna bańka nadmuchanych oczekiwań. Cytat:Teraz co do ludzi. Widzisz wydaje mi się, że Zarząd CDR myślał podobnie jak Ty. Co tam ludzie weźmiemy kilkuset młodych zdolnych i zrobią grę - co najwyżej potrwa to rok dłużej ..... ale nie nie jest to fabryka z obrabiarkami numerycznymi -gdzie po kilku tygodniach ktoś jest specem. To był skrót myślowy, przez który chyba mnie źle zrozumiałeś. Nie chodziło mi o studentów informatyki, tylko ludzi, którzy już są na rynku i którzy w innych firmach zdobywali doświadczenie, a chcieliby zrobić coś fajnego z CDP. I nie mówię tylko o Polsce - ostatnio sporo zdolnych i doświadczonych ludzi odchodzi chociażby z Activision-Blizzard, często zakładając swoje studia. Współpraca z nimi to naturalna droga do pozyskiwania utalentowanych, a jednocześnie doświadczonych programistów, którzy mogą wnieść wartość do spółki. Tak czy inaczej, teraz jest okres porządkowania podwórka, rozstawania się z tymi, którzy faktycznie się wypalili i szukania nowych dróg rozwoju. Pamiętajmy, że większość programistów działa na zasadzie projektowej i nie jest wykluczone, że na pewnym etapie powrócą, jak już zrobią sobie przerwę, która po takim wysiłku, jakim jest praca nad grą AAA, jest naturalną potrzebą człowieka.
|
|
|
|
Wysłane:
7 września 2021 17:56:15
Prawie w pełni się z Tobą zgodzę .... jednak jest kilka "beczek dziegciu" i jedna beczka miodu .... Spółka spodziewała się co najmniej 6 MLD zysku w 3 lata i tak był skonstruowany PM ... Pal sześć kasę jakiej nie zarobią Prezesi ..... ale w 3 lata raczej nie osiągną 2 mld a to gigantyczna różnica ..... Mają te 6 dużych baniek spółka mogłaby pokusić się do budowania drugiego gigantycznego zespołu i tworzyć równolegle drugi projekt. W aktualnej sytuacji spółki nie będzie na to stać i znów będzie gra co 5-6 lat. Więc spółka jest niemal w tym samym miejscu co po W3 tylko, że gorzej bo straciła dużo blasku z tamtego sukcesu ... Kolejny problem to gigantyczny wzrost kosztów. W3 kosztował z marketingiem coś ok 250-300mln. CP2077 kosztował z marketingiem ok 1mld ...... Patrząc na galopujące w tempie logarytmicznym płace w branży .... można zakładać, że kolejna gra większa i lepsza technicznie .... bardziej dopracowana będzie potrzebowała więcej ludzi z wyższymi płacami - a płace dalej będą rosły. Gra będzie za ok 4-5 lat co przy presji na wzrost płacy minimalnej do 3tyś netto daje wzrost o ok 100% od czasu W3. Podobnie rosną onne płace a w branży tylko w rok wzrost był ok 20% wśród doświadczonych pracowników. Jak by nie liczył duża i dopracowana następna gra skali CP będzie kosztowała znacznie powyżej 2mld. Ile to na razie trudno oszacować. Tak więc spółka nie ma tak komfortowej sytuacji jak by się mogło wydawać Na produkcję wystarczy ale kasy będzie ponad 3 trzy mniej niż miało być ..... a to robi szaloną różnicę. Teraz także spółka nie może tak łatwo negocjować umów jak po W3 - nie gwarantuje już hitu. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
7 września 2021 18:21:26
Wiesz, wydaje mi się, że w tym wypadku płace nie do końca przekładają się na jakość w tej branży. Sam zresztą napisałeś, że to nie jest tak łatwe jak w przypadku innych sektorów IT. Duże znaczenie ma kultura zarządzania. Paradoksalnie, duży i rozbudowany zespół może stanowić źródło problemów. Z tego powodu wspomniany Blizzard (jeszcze za świetlanych czasów Morhaime'a) przeszedł w pewnym momencie na tworzenie mniejszych zespołów - taki "Hearthstone" był eksperymentem, który początkowo tworzyło 5 osób w Unity, czyli niezbyt skomplikowanym silniku. Rozumiem Twoje obawy, jednak taka konieczność zaciskania pasa i liczenie każdej złotówki może okazać się dobrą motywacją do przyłożenia się i lepszego wykorzystania tego, co mają.
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
7 września 2021 18:21:34
W celu uniknięcia zbędnych pytań informuję - w dniu dzisiejszym pousuwałem wpisy niemerytoryczne i zawierające wycieczki personalne.
|
|
45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
13 września 2021 17:56:41
przy kursie: 187,94 zł
Dołączył czwarty większy szortujący.
"13.09.2021, Warszawa (PAP) - Schonfeld Strategic Advisors posiada pozycję krótką netto na 0,52 proc. akcji CD Projektu - podała KNF w rejestrze krótkiej sprzedaży. (PAP Biznes)"
Jedne fundy szortują, inne DM wydają rekomendacje na 200+... kto będzie mieć rację? Pewnie dowiemy się do końca roku :-)
|
|
Wysłane:
14 września 2021 10:40:56
przy kursie: 188,78 zł
A czytał chociaż kolega te reko które dają 200+ ? Z tego co jest oficjalne to od marca pojawia się tylko JEDNA recka powyżej z DM mBank. Tyle, że jest to publikacja globalna gdzie nie podano szczegółów a tylko prześlizgnięto się po temacie podając za argument nieścisłe dane. Dane które mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. argument i to całe podsumowanie wyceny ..... Cytat Gaming Wznawiamy pokrycie analityczne dla CD Projekt i Ten Square Games. W krótkim terminie dla CDR kluczowe będą udane premiery wersji gier na konsole next - gen. Lipcowe i sierpniowe dane sprzedażowe gier TEN wskazują na powrót pozytywnych tendencji i potwierdzają dobrą sytuację spółki. dla mnie to jest tylko życzeniowe nie ma jednak pokrycia ponieważ lepsza sprzedaż była efektem promocji w czasie gdy inne gry nie miały promocji. Jeśli gra wtedy plasuje się w okolicy 10 miejsca a normalnie okolice 80 pozycji to mówienie o poprawie sprzedaży jest wyssane z palca ...  A sprzedaż na next geny będzie raczej śladowa. Zdecydowana większość graczy mająca już konsole kupiła tą grę na stare generacje. Ilu jest graczy którzy nie mieli konsol a teraz kupują to kilka % graczy. Nie ma co liczyć na wiele mln sztuk sprzedanych kopii - moim zdaniem. Jednak kolega może mieć inne zdanie. Reko moim zdaniem zdecydowanie słąbe i nie poświęcone branży ani spółce. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 14 września 2021 10:58
|
|
14 Dołączył: 2020-08-14 Wpisów: 104
Wysłane:
14 września 2021 11:22:15
No proszę, kolejne w tym miesiącu reko z ceną docelową powyżej 200. Nie wszyscy czekają na te sławetne 100 zł. – mBank – kupuj 238 zł - Wood&Company – trzymaj 209zł Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
Edytowany: 14 września 2021 11:25
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 września 2021 11:49:15
baks napisał(a): Zdecydowana większość graczy mająca już konsole kupiła tą grę na stare generacje. Ilu jest graczy którzy nie mieli konsol a teraz kupują to kilka % graczy. Nie ma co liczyć na wiele mln sztuk sprzedanych kopii - moim zdaniem. Myślę, że najważniejsze jest wydanie na PS5 gry w stanie, który pozwoli na uzyskanie dobrych recenzji. Na razie niewiele na to wskazuje, chyba, że CDR pracuje nad poprawioną wersją gry na wszystkie platformy a te patche, które dostajemy to tylko ochłapy tego co będzie. Mimo wszystko liczę na sprzedaż 1-2 mln CP2077 na PS5 i XSX oraz 1 mln odświeżonego Wiedźmina 3. A to wystarczy, żeby wykazali zysk netto 400-500 mln zł i wypłacili 2 zł dywidendy w przyszłym roku.
Edytowany: 14 września 2021 11:55
|
|
Wysłane:
14 września 2021 14:26:49
Te oczekiwania są jak najbardziej realne. Może nawet uważałby je za nieco konserwatywne szczególnie w temacie W3. Jednak nie należy zapominać, że 2020-2021 to raczej najlepsze lata pod względem przychodów bo potem będzie raczej już gorzej - a same promocje 50% za CP nie zapewnią po 1mld rocznie zysku. Trzeba pamiętać, że przed spółką wiele lat prac nad kolejną produkcją a koszty samego funkcjonowania spółki ciągle rosną i dla utrzymania nieco lepszych fachowców trzeba im płacić coraz więcej. Wypłata dywidend w kolejnych latach to będzie strzał w kolano. No chyba, że będą takie potrzeby insiderów ..... ale uważałby to za drenowanie spółki i brak planów na zaminę traktowania pracowników .... czyli powtórka z rozrywki. Efekt .... kolejna gra taka sobie. Chyba powinni odejść od błędnej strategii zachować się jak przed W3 bo spółka już nie może pozwolić na szatanie kasą i olewanie pracowników. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 września 2021 16:32:38
Wg mojej wiedzy 2022 i być może 2023 powinny być lepsze od bieżącego roku ze względu na premiery dwóch fabularnych rozszerzeń. A także Złotej Edycji gry, która będzie oferowana w cenie zbliżonej do premierowej CP2077. Analogiczne 3 zdarzenia w przypadku Wiedźmina 3 generowały piki sprzedaży. A jeśli chodzi o dywidendę, należy mi się jak psu kiełbasa. Wystarczy, że utrzymają zasoby gotówki na poziomie 1 mld zł a to nie powinno być problemem jeśli firma będzie przynosiła w każdym roku 300+ mln zł zysku.
|
|
9 Dołączył: 2021-03-21 Wpisów: 57
Wysłane:
14 września 2021 21:12:12
Przepraszam ale co to za jakość postów, CP 2077 ulepszenie do nowej wersji będzie darmowe, w przypadku W3 darmowe ulepszenie będzie na komputerach, a płatne na konsolach. Cena CP2077 jest aktualnie około 100 zł, Wiedźmina 3 w wersji na nowe konsole będzie pewnie podobna więc przy sprzedaży 3 mln sztuk obu gier daje nam to dochód w wysokości 300 mln zł, więc jak można mówić o 400 do 500 mln zysku!
|
|