0 Dołączył: 2010-01-19 Wpisów: 74
Wysłane:
29 grudnia 2011 17:04:16
przy kursie: 1,75 zł
RSCG miałem wlasnie na mysli. Pani Joanna pracuje tam od sierpnia br. a społka tfo jest tylko jednym z jej obowiązków oczywiscie tak podopowiada google Np. na te pytania zadane przez WD Cytat:Pytania do umowy z Realem: - na ile hal wejdą produkty spółki? - czy jest kupiona półka? - ile indeksów pojawi się w listingu? - dostawy będą centralne czy bezpośrednie? - umowa jest przez MGB czy bezpośrednio z kupcem? - czy spółka ma wdrożone EDI? - jak rozwiązane są reklamacje serwisowe? do dzisiaj nie została udzielona odpowiedz Odnoszę wrażenie że pani Joanna przesiąka atmosferą spółki i także przestaje interesować sie akcjonariuszami. Pani Joanno uciekamy sie do tanich tandetnych sztuczek bo potrzebujemy zapewnienia od Pani ze sytuacja społki jest nie zagrożona a 70% przecena r/r jest jedynie zjawiskiem tymczasowym przejsciowym i warto angażować świeży kapitał by społka rosła w siłę i stała się potęgą na wzór 3M
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
30 grudnia 2011 12:12:47
przy kursie: 1,76 zł
ja czekam WD na twoje zdanie że TFONE to kandydat na odpał  ostatnio jak takie stwerdzenie usłyszałem na wątku CEDC to kurs wystrzelił 100%  to jak będzie ? Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:13:01
przy kursie: 1,85 zł
Szanowni Państwo, w ostatnim czasie nie pisaliśmy często na forum, ponieważ nie mamy żadnych nowych istotnych informacji dotyczących TelForceOne. Rozumiemy, że interesują Państwa konkretne informacje i dlatego nie chcieliśmy wypowiadać się na forum tylko dla podtrzymywania wątku. Sytuacja operacyjna w spółce nie zmieniła się od czasu październikowego spotkania, gdy Zarząd odpowiadał na Państwa pytania. Nie spodziewamy się także istotnych informacji w najbliższej przyszłości. Z wyrazami szacunku, w imieniu TelForceOne Joanna Siedlaczek relations@telforceone.com
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
2 stycznia 2012 23:14:42
przy kursie: 1,85 zł
Pani Joanno - rzeczywiście od Pani ostatniego pażdziernikowego wpisu nie zauważyłem komunikatów świadczących o aktywności spółki, niemniej chciałbym nawiązać do Pani odpowiedzi na pytania zadane na tej stronie. Na pytanie o 21% wzrost kosztów zarządu, w grudniu odpowiedziała Pani: Cytat: wzrost kosztów ogólnego zarządu wynikał głównie z rozwinięcia wolumenu sprzedaży do sieci wielko powierzchniowych. Jedynym z naszych kluczowych celów jest poprawa wyniku, która będzie osiągana poprzez systematyczny wzrost skali obrotów w obszarze współpracy z sieciami wielkoformatowymi oraz wzrost rentowności poprzez rozszerzanie portofolio o nowe produkty.
Czy nie uważa Pani że w świetle poprzedniego postu Cytat: Sytuacja operacyjna w spółce nie zmieniła się od czasu październikowego spotkania, gdy Zarząd odpowiadał na Państwa pytania. Nie spodziewamy się także istotnych informacji w najbliższej przyszłości. ...brzmi to dosyć dziwnie? Gdzie tu systematyka skoro poza tym, że ostatanio nic istotnego z operacyjnego punktu widzenia się nie wydarzyło teraz czytamy, że w najbliższym czasie również nic się nie wydarzy? Na kolejne pytanie z listopada, dotyczące zapowiedzi w TVN CNBC lepszego II półrocza (po publikacji raportu za IIIQ i po informacji o umowie z Realem) odpowiedziała Pani: Cytat:Spółka podtrzymuje swoje stanowisko, że drugie półrocze 2011 będzie lepsze od poprzedniego. Ze względu na sezonowość występującą w branży, czwarty kwartał jest zawsze tym najlepszym. Wszystkie długoterminowe działania TelForceOne prowadzone są zgodnie ze strategią na lata 2010-2012 i spółka chce optymalnie wykorzystać zwiększony popyt rynkowy w ostatnim kwartale tego roku. Spółka liczy również na zawarcie w bieżącym kwartale kolejnych umów o współpracy z dużymi odbiorcami rzutujących zarówno na wyniki bieżące jak i kolejnego roku.
Jako że czwarty kwartał dokonał żywota dwa dni temu, chciałem zapytać na ile udało się spółce wykorzystać zwiększony popyt rynkowy? Rozumiem, że oficjalnie poznamy konkrety w rocznym opracowaniu, ale czy udało się zawrzeć jakieś mniej istotne umowy z innymi sieciami nie podlgające obowiązkom informacyjnym?
Edytowany: 2 stycznia 2012 23:32
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2012 21:39:40
przy kursie: 1,88 zł
Joanna Siedlaczek napisał(a):Szanowni Państwo, Rozumiemy, że interesują Państwa konkretne informacje i dlatego nie chcieliśmy wypowiadać się na forum tylko dla podtrzymywania wątku. Bład Interesują nas wszystkie informacje Cytat:Nie spodziewamy się także istotnych informacji w najbliższej przyszłości. Komentarz zbędny dla osob zaangażowanych Czy produkty społki znajdują sie juz na pułkach sieci REAL jezeli tak to w ktorych konkretnie ? (pracownicy celowo odwiedzonych przeze mnie hal nie potrafili nawet okreslić do jakiego produktu przypiąc nazwe/y społki moze to świadczyc takze o skuteczności działan marketingowych na ktore spółka pozyskała/wydatkowała środki takie ad hoc szybkie badanie świadomosci marki przy okazji) Czy społka bedzie korzystała z usług firm merchandisingowych? Których jeszcze produktów poza gsm dotyczy współpraca z real? Dziekuje za NIEodpowiedz i pozdrawiam
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2012 10:27:29
przy kursie: 1,86 zł
@buldi, dla spółki TelForceOne wciąż jednym z kluczowych celów jest wzrost sprzedaży poprzez rozszerzanie współpracy z sieciami wielkopowierzchniowymi. Po 11 października (kiedy wystosowaliśmy komunikat o podpisaniu umowy z siecią Real) spółka informowała (w grudniu) o zawarciu umów dostaw do sieci Biedronka w ramach kontraktu ramowego. Oprócz powyższych umów spółka nie podpisała innych istotnych kontraktów. Wyniki finansowe za 4Q2011 zostaną opublikowane w lutym 2012 – będzie to okazja do dyskusji i podsumowań. Jak co kwartał, przygotujemy dla Państwa prezentację inwestorską i będziemy otwarci na wszelkie pytania odnośnie wyników spółki. Z wyrazami szacunku, w imieniu TelForceOne Joanna Siedlaczek relations@telforceone.com
|
|
0 Dołączył: 2010-10-04 Wpisów: 40
Wysłane:
4 stycznia 2012 11:57:14
clash napisał(a):
Czy produkty społki znajdują sie juz na pułkach sieci REAL jezeli tak to w ktorych konkretnie ? (pracownicy celowo odwiedzonych przeze mnie hal nie potrafili nawet okreslić do jakiego produktu przypiąc nazwe/y społki moze to świadczyc takze o skuteczności działan marketingowych na ktore spółka pozyskała/wydatkowała środki takie ad hoc szybkie badanie świadomosci marki przy okazji) Czy społka bedzie korzystała z usług firm merchandisingowych? Których jeszcze produktów poza gsm dotyczy współpraca z real?
Mnie tez meczyła ta kwestia dlaczego pomimo komunikatów o podpisaniu umów z hipermaketami nie widac produktów na półkach. Po wielu miesiacah od podpisania kontraktu z Carrefourem znalazłem na półkach w CH Reduta osłony na telefomy marki GreenGo i jakieś ładowarki. Testowałem też Real. W King Cross Praga tuż prze Świętami były dwa modele telefonów, przy czym półka z tańczym modelem była już pusta, czyli pewnie się sprzedały. Żadnych akcesoriów nie znalazłem. O dziwo nie dawno przy okazji wizytu w Electro World tez znalazłem telefony myphone, choc nie pamiętam komunikatów o współpracy z tą siecią. Tak więc jak najbardziej przydałaby się informacja jaki jest orientacyjny zakres współpracy z każdą z sieci, czy sklepy mają dowolnosc w towarowaniu, czy jest to robione centralnie.
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2012 12:40:15
W tej spółce wszystko jest na opak. Pozytywne informacje i/lub zapewnienia powodują spadek wyceny. Być może tym razem kiedy informacje i wnioski z nich wyciągnięte nie napawają optymizmem wywołają skutek odwrotny od zakładanego.
Ewentualnośc jest jeszcze taka ze jako długotrwały akcjonariusz nabawiłem sie choroby psychicznej
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 15:55:42
przy kursie: 1,91 zł
@clash, umowa spółki z siecią Real dotyczy długoterminowej współpracy w zakresie zakupu i dystrybucji przez Real szeroko pojętych produktów TelForceOne. Oprócz zauważonych przez Pana akcesoriów GSM mogą być to zatem także telefony komórkowe oraz przykładowo akcesoria komputerowe i źródła światła LED. Jeśli chodzi o współpracę z firmami merchandisingowymi – spółka ma obecnie zawarte takie umowy. Chcę podkreślić, że specyfika modelu biznesowego sieci wielko powierzchniowych powoduje, że często dostawy spółki dotyczą towarów innych producentów (np. Samsung czy Jabra), bądź np. w czasie wzajemnie uzgodnionych akcji „koszowych” – nie są opatrzone jej markami. @Gliptodon, praktycznie rzecz biorąc, żadnych szczegółów ustaleń z sieciami handlowymi nie możemy ujawnić bez naruszenia umów handlowych. Mogę jedynie powiedzieć, że w części z tych umów zakres produktów jest ściśle sprecyzowany, a w pozostałych sformułowany ogólnie (jako produkty TelForceOne). Zakres grup towarowych wynika głównie z ustaleń dodatkowych, związanych z bieżącą strategią sprzedażową sieci. W każdym przypadku spółka stara się wynegocjować rozszerzanie zakresu tematycznego zamówień. Stabilność dostaw i logistyczna jakość obsługi ze strony TelForceOne jest z pewnością dużym atutem. Wpływ spółki na to, w jakiej części kraju i w jakiej ilości znajdą się jej towary jest więc zazwyczaj bardzo ograniczony. Szanowni Państwo, chcę zwrócić uwagę, że produkty spółki znajdują się także w sieciach Tesco, Leclerc, Media Markt, Euro RTV AGD, Neonet, MixElectronics i EKO-Holding. Pozdrawiam serdecznie, w imieniu TelForceOne Joanna Siedlaczek relations@telforceone.com
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 17:05:03
przy kursie: 1,91 zł
A ja od siebie załączam link do artykułu, który ukazał się dzisiaj na http://www.telix.pl. Można przeczytać na temat aktualnej pozycji rynkowej spółki w segmencie telefonów dla seniorów: www.telix.pl/artykul/sukces-my...Cytat:myPhone w roku 2011 umocnił swoją pozycję na polskim rynku. Uczynił to rozszerzając dystrybucję o kolejne sieci sklepów wielkopowierzchniowych, jak również aktywizując współpracę z operatorami. myPhone jest producentem dwóch linii telefonów komórkowych. Pierwsza z nich to myPhone Simple Life - telefony o prostej funkcjonalności, przyjazne dla użytkownika, zwłaszcza tego w dojrzałym wieku. Druga linia to telefony myPhone Dual SIM - urządzenia obsługujące dwie karty SIM jednocześnie. Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
Edytowany: 5 stycznia 2012 17:15
|
|
|
|
Wysłane:
9 stycznia 2012 16:49:28
przy kursie: 1,98 zł
Joanna Siedlaczek napisał(a):@clash,
umowa spółki z siecią Real dotyczy długoterminowej współpracy w zakresie zakupu i dystrybucji przez Real szeroko pojętych produktów TelForceOne. Oprócz zauważonych przez Pana akcesoriów GSM mogą być to zatem także telefony komórkowe oraz przykładowo akcesoria komputerowe i źródła światła LED. Jeśli chodzi o współpracę z firmami merchandisingowymi – spółka ma obecnie zawarte takie umowy.
Pani Joanno nie ukrywam mojego zdziwienia spowodowanego Pani odpowiedzią na zadane przeze mnie pytania. Dziękuje za ich udzielenie, aczkolwiek pragnę zauważyć ze nie są one dla mnie do końca satysfakcjonujące. Przed Panią nie lada wyzwanie ratowania mocno nadszarpniętego honoru spółki. Szanuje Pani prace i zaangazowanie
|
|
Wysłane:
10 stycznia 2012 13:58:02
przy kursie: 1,94 zł
@clash, dziękuję bardzo, zawsze staram się udzielić jak najwięcej informacji w związku z Państwa pytaniami. Szanowni Państwo, w związku z pojawiającymi się ostatnio pytaniami odnośnie nieruchomości spółki TelForceOne, chciałam wyjaśnić także tę kwestię, zbierając w jednym miejscu szereg faktów. W 2006 roku spółka zakupiła nieruchomość o powierzchni 2,4703 ha przy ul. Krakowskiej 119 we Wrocławiu. Na tej nieruchomości został wybudowany budynek magazynowo-biurowy, w którym mieści się siedziba spółki. Budynek został oddany do użytku w roku 2007. W 2008 roku nieruchomość została podzielona, w efekcie czego powstała niezabudowana działka inwestycyjna oraz działka z budynkiem magazynowo-biurowym. Część budynku jest wykorzystywana do działalności operacyjnej spółki, a część jest wynajmowana. Podsumowując, spółka posiada następujące nieruchomości: 1. dwie nieruchomości inwestycyjne o łącznej wartości 39,978 mln zł , czyli: - nieruchomość o powierzchni 1,2097 ha, wyceniana na 23,795 mln zł. Nieruchomość ta nie jest wykorzystywana operacyjnie i jest przeznaczona na sprzedaż. Położona jest w bardzo dobrze skomunikowanym rejonie Wrocławia, blisko ścisłego centrum miasta (3 km od Rynku), w bezpośrednim sąsiedztwie centrum handlowego z marketami Selgros i Praktiker - część budynku o powierzchni około 3 tys. m2, wyceniana na 16,183 mln zł. Nieruchomość ta jest wynajmowana, a przychody z czynszu ujmowane są w pozycji „przychody ze sprzedaży produktów i usług” w jednostkowych sprawozdaniach finansowych spółki TelForceOne. W okresie pierwszego półrocza 2011 roku przychody te wyniosły 869 tys. zł. 2. działka i część budynku ujęte w rzeczowych aktywach trwałych, ujęte w księgach spółki w kwocie 11 345 tys. zł, w których spółka prowadzi działalność operacyjną Wszystkie nieruchomości są objęte hipoteką kaucyjną ustanowioną w celu zabezpieczenia kredytów bankowych grupy kapitałowej. Tu: maps.google.com/maps?q=51.0849...możecie Państwo zobaczyć cały teren nieruchomości spółki – budynek magazynowo-biurowy na działce oraz oddzielną działkę przeznaczoną na sprzedaż (niezabudowana część terenu w górnej-lewej części). Pozdrawiam, w imieniu TelForceOne Joanna Siedlaczek relations@telforceone.com
|
|
0 Dołączył: 2011-12-06 Wpisów: 25
Wysłane:
11 stycznia 2012 00:43:19
przy kursie: 1,94 zł
Pani Joanno,
Dziękuję za informację o nieruchomościach które - przyznam szczerze - są istotnym czynnikiem w ocenie TelForceOne jako inwestycji. Co prawda kwoty które wydedukowałem z raportów nie do końca zgadzają się z tym co Pani podaje, ale w przybliżeniu owszem tak.
Ciągnąc ten temat mam dwa pytania:
1. Uchwałę Walnego Zgromadzenia z 30 czerwca 2008 roku o podziale gruntu w celu przeznaczenia części na sprzedaż (co zaowocowało przeksięgowaniem jej do kategorii inwestycji) zrozumiałem tak, że tę część trzeba formalnie wydzielić (osobna księga wieczysta) aby móc sprzedać. Tymczasem spoglądając w rejestr ksiąg wieczystych wygląda na to że grunt jest nadal nie podzielony. Czy to oznacza że kwestie sprzedaży odłożono "na później" i spółka na razie nie dokonuje podziału?
2. Dodając podane przez Panią kwoty wychodzi że w księgach firmy grunt wraz z budynkiem jest wyceniony na około 51mln zł łącznie (mnie z raportów wychodziło około 53mln z czego około 22mln wartość budynku a 31mln wartość gruntu). I tak:
a) Budynek wyksięgowano ze środków w budowie w roku 2008 (nie 2007?) - nota 24 w skonsolidowanym rocznym za 2008: zmniejszono środki w budowie o 25mln a budynki zwiększono o 24mln. Wnioskuję zatem że wybudowany biurowiec przewędrował między tymi kategoriami i koszt jego budowy może być w granicach 24mln.
b) Grunt został nabyty w roku 2005 (nie 2006?) - prospekt emisyjny spółki strona 36 - za 2,4mln zł (nie wiem czy to cena zakupu, cyt prospekt: "Spółka nabyła prawo wieczystego użytkowania gruntu o wartości 2 438 600,65 zł."). W roku 2008 część tego gruntu wydzielono na sprzedaż (prawie połowę gruntu wart. 1,2mln - tabela w raporcie audytora jednostkowym na str 15) i przy okazji poddano wycenie rzeczoznawcy który uznał że jest warta o 26 mln więcej - str 16 raportu audytora. Jest to najbardziej istotna - choć nie jedyna - aktualizacja wyceny tego majątku w górę.
Podsumowując, wygląda na to że spółka zakupiła grunt za 2,4mln, wybudowała na nim budynek za 24mln. Budynek się amortyzuje, a na wzroście wartości gruntu spółka zarobiła 28mln czyli ponad 1000%.
Czy może Pani potwierdzić te, naturalnie przybliżone, wyliczenia?
Przy okazji jako (od niedawna, jak to się wygadałem na forum) szczęśliwy akcjonariusz dziękuję za tak dobrą komunikację od spółki, zauważyłem że postęp w tej materii jest ogromny.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-02 Wpisów: 5
Wysłane:
11 stycznia 2012 14:44:43
przy kursie: 2,02 zł
Nieruchomość wyceniana była w 2008 (!) okres hossy na rynku nieruchomości. Przejrzałem z ciekawości ceny gruntów dokładnie w tym rejonie Wrocławia ul. Krakowska, Opolska w pierwszej linii zabudowy i z podobnym Planem Miejscowym. Obecna cena gruntów w tym rejonie kształtuje się w granicach 500-800 zł/mkw a w wycenie to ok 2000 zł/mkw. Ogromna różnica. Jeśli wziąć pod uwagę aktualne ceny gruntów to moim skromnym zdaniem z 24 mln majątku robi się w rzeczywistości... 6 mln. To tyle na temat rzeczywistej rynkowej wartości nieruchomości inwestycyjnej.
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2012 00:26:16
Widzę, że Pani Joanna czuwa, dlatego mam prośbę o sprostowanie jeśli poniżej podam nieprawdziwe dane. Poszukałem miejscowego planu dla terenu gdzie znajduje się kontrowersyjna działka. Poniżej podałem numer uchwały i opis co można wybudować na wspomnianej działce.
Z działkami w mojej ocenie nie jest tak że wystarczy porównać ceny ofert w okolicy (choć oczywiście w wielu przypadkach to działa). Ważne jest co można wybudować i czy ktoś to wybudowane coś kupi i za ile. Niestety pomimo szczegółów z planu nadal nie potrafię określić wartości tego gruntu bo jej wartość zależy głównie od tego ile m2 biur można wybudować, czy teren wymaga ponadstandardowych kosztownych działań, czy jest popyt na powierzchnię biurową w tej części Wrocławia, jakie są stawki czynszu i jakie są yieldy aktualnie na transakcjach biurowych. Czyli za ile deweloper jest w stanie kupić taką działkę, zbudować, skomercjalizować i sprzedać biurowiec.
Stąd może prośba do spółki o podanie parametrów przy jakich rzeczoznawca dokonywał wyceny. Czy to, że plan uchwalono w 2008 r. miało wpływ na przeszacowanie gruntu?
Audytor jest odpowiedzialny za weryfikację wycen, nawet jeśli wycenę sporządził rzeczoznawca majątkowy. Co pozwoliło mu wydać opinię o sprawozdaniach za poprzednie lata?
Niezależnie od wyceny gruntu w mojej ocenie dyskonto do wartości księgowej jest tak duże, jakby inwestorzy wyceniali ten grunt na zero. Natomiast chętnie dowiem się jak udaje się "bronić" przed audytorem taką wartość nieruchomości inwestycyjnych.
No i na koniec, skoro te informacje o gruntach i budynku pojawiły się na forum, to może trafia tez do sprawozdań, wszystkim będzie łatwiej.
Przepraszam za przydługi wpis. Poniżej ekstrakt ze wspomnianej uchwały:
UCHWAŁA Nr XXV/916/08 RADY MIEJSKIEJ WROCŁAWIA z dnia 16 października 2008 r.
Dla terenu oznaczonego na rysunku planu symbolem 8U ustala się następujące kategorie i grupy kategorii przeznaczenia terenu: 1) podstawowe: a) usługi 1, b) usługi 2, c) handel detaliczny wielkopowierzchniowy A, d) handel detaliczny wielkopowierzchniowy B, e) terenowe urządzenia sportowe, f) kryte urządzenia sportowe, g) produkcja, h) magazyny i handel hurtowy, i) obiekty do parkowania, j) infrastruktura drogowa, k) telekomunikacja, l) urządzenia infrastruktury technicznej; 2) uzupełniające: a) skwery, b) zbiórka odpadów. 2. Na terenie, o którym mowa w ust. 1, obowiązują następujące ustalenia dotyczące ukształtowania zabudowy i zagospodarowania terenu: 19 1) wymiar pionowy budynku lub budowli przekrytej dachem, mierzony od poziomu terenu do najwyŜszego punktu pokrycia dachu nie moŜe być większy niŜ 45 m; 2) wymiar pionowy budynku lub budowli przekrytej dachem, mierzony od poziomu terenu do najniŜszego punktu pokrycia dachu nie moŜe być mniejszy niŜ 8 m, z zastrzeŜeniem pkt 3; 3) ustalenie zawarte w pkt 2 nie dotyczy kategorii przeznaczenia terenu: straŜ poŜarna, obrona cywilna, stacje paliw, obsługa pojazdów, naprawa pojazdów, kryte urządzenia sportowe, urządzenia infrastruktury technicznej, telekomunikacja; 4) udział powierzchni obszaru zabudowanego B w powierzchni działki budowlanej nie moŜe być większy niŜ 85%; 5) powierzchnia terenu biologicznie czynna musi stanowić co najmniej 15% powierzchni działki budowlanej, przy czym co najmniej 30% powierzchni terenu biologicznie czynnej musi stanowić grunt rodzimy lub wody powierzchniowe. 3. Dojazd do terenu, o którym mowa w ust. 1, dopuszcza się od terenów 1KDS i 2KDS.
usługi 1 – grupa obejmuje następujące kategorie: a) handel detaliczny małopowierzchniowy, b) obiekty upowszechniania kultury, c) widowiskowe obiekty kultury, d) wystawy i ekspozycje, e) pracownie artystyczne, f) biura, g) hotele,
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
12 stycznia 2012 02:01:08
Gliptodon, niepotrzebnie się wybudziłeś ze snu zimowego ( Pani Joanna zaprawdę to uczyniła) ponieważ podejrzewam, że nikogo na tym forum nie interesują uchwały Rady Miejskiej Wrocławia z X 2008, więc nie wygłupiaj się i idź spać, jest bezpiecznie; Maciej Węgorkiewicz dość schludnie uzasadnił stan posiadania spółki TFO odnośnie nieruchomości, ich podziału, zabudowy, najmu ( skąd te informacje?) wydaje mi się jednak, że jest tak jak pisze Tomasz Rostowski- również i ja zwróciłem uwagę na wycenę gruntu 1mkw ~ 2000,-PLN i jestem zdumiony, że jest to zaksięgowane jako aktualne aktywo tfo, BO PRZECIEŻ TO OCZYWISTA NIEPRAWDA / KŁAMSTWO.... i należałoby, tak jak sugeruje Tomasz Rostowski , ustalić wartość majątku nieruchomego dla TFO na max 6 mln Kod:mod: proszę o rozwagę w wypowiedziach. to samo można przekazać nie ryzykując naruszenia dóbr osobistych spółki Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
Edytowany: 12 stycznia 2012 08:48
|
|
0 Dołączył: 2011-11-12 Wpisów: 18
Wysłane:
12 stycznia 2012 02:34:40
Ja tak tylko rzuciłem hasło z ta nieruchomoscia inwestycyjna bo zdziwilo mnie to, ze spolka sprzedajaca sprzet rtv wynajmuje powierzchnie czy jak później słusznie mnie poprawiono "trzyma grunt" by sprzedać drożej- o czym nie wiedziałem (dopiero sie ucze czytac te sprawozdania + kilka ksiazek. Moze kiedys sie wdroze ale narazie jest rzeźnia  ). Oczywiscie teraz mozna uwzgledniac watosc na 26,7 mln dla aktywow trwalych i inwestycyjnych (cena nabycia gruntu + wybudowania budynku). Jest to kwota o tyle realna co historyczna- faktycznie poniesiona przez przedsiębiorstwo. Dobrze mysle, hmm?
|
|
0 Dołączył: 2011-12-06 Wpisów: 25
Wysłane:
12 stycznia 2012 09:00:42
przy kursie: 2,06 zł
Wszystkie informacje o jakich wnioskuję wynikają z raportów spółki - w poście podaję w jakim dokumencie i na której stronie można znaleźć potwierdzenie. Naturalnie pewne rzeczy się domyślam, np. czy zakup z prospektu to na pewno ten grunt o który chodzi, czy wielkość przeksięgowana to na pewno w przybliżeniu koszt budowy itd. Stąd pytam Panią Joannę o potwierdzenie. Natomiast spółka co roku poddając grunt wycenie rzeczoznawcy dokłada należytej staranności w procesie wyceny i nie sądzę aby opinie o "oczywistym kłamstwie" były na miejscu. Owszem naszym zadaniem (analityków) jest w miarę możliwości weryfikacja niektórych wartości. I w ramach kilku sprostowań, z moich dociekań wynika że: 1. Nieruchomość wyceniana była nie na rok 2008 ale 2010 - patrz: raport jednostkowy audytora za 2010, strona 17. Zatem rzeczoznawca podtrzymał swoją opinię w roku 2010 (2011?). Wygląda na to że co roku rzeczoznawca aktualizuje wycenę więc może w raporcie rocznym 2011 będziemy mieli odpis. 2. Cały grunt wyceniony jest średnio nie na 2000/m2 ale na 1300/m2 (bardzo przybliżony mój własny szacunek), przy czym nierównomiernie - połowa działki pusta ma przypisaną wyższą wycenę a ta która jest w aktywach trwałych niższą, różnica w tych cenach jest drastyczna. 3. Ceny ofertowe działek w mieście mogą się mieć nijak do cen transakcyjnych, szczególnie obecnie. O cenach transakcyjnych poczytałem sobie w publikacjach http://www.mrn.pl - w latach 2008-2009 ceny transakcji w tych okolicach są różne (od 190zł do 1600zł za m2). Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło że bardzo wysoka jest cena działki inwestycyjnej i niska cena działki w aktywach trwałych. Z drugiej strony biurowiec o powierzchni użytkowej 40 tys. m2 to mogą być dziesiątki mln zł wartości. Niedawno jedna z firm którą śledzę kupiła 34 tys. m2 w dość analogicznej lokalizacji (tyle że w Warszawie) za ponad 400 mln zł. 4. Nie jesteśmy ekspertami rynku nieruchomości, stąd drugie pytanie jakie miałem zamiar zadać spółce jest podobne do Waszego. Jakie parametry decydują że grunt inwestycyjny wyceniono tak wysoko w stosunku do podobnych transakcji z okolicy? Specyficzny plan zagospodarowania? Obwodnica śródmiejska Wrocławia która przy nim się akurat będzie kończyć? Sąsiedztwo centrów handlowych a brak powierzchni biurowej? Może o czymś nie wiemy. Publikacja szczegółów wyceny rzeczoznawcy byłaby idealnym rozwiązaniem.
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
12 stycznia 2012 10:13:24
To może jeszcze ja dorzucę coś od siebie w kwestii wyceny tej nieruchomości.
Z zasady spółka powinna dokonywać przeglądu wyceny nieruchomości na koniec każdego roku finansowego. Operat z 2008 roku powinien być zaktualizowany. To jest trudne i spółki wielokrotnie po prostu nie chcą tego robić. Także z tytułu negatywnego wpływu zmniejszenia wyceny na wynik finansowy. Biegły musi zweryfikować przesłanki dla braku aktualizacji takiej wyceny.
Jeśli więc wartość nieruchomości nie została zaktualizowana od czasów hossy, to można spodziewać się, że jest ona zawyżona.
Wycena przeszacowywanych aktywów jest w mojej ocenie polem do znaczącej manipulacji. Przede wszystkim dlatego, że kwoty są duże i znaczące dla każdej spółki. Po drugie dlatego, że wszelkie zmiany są uznaniowe i nie trzeba mieć realnego potwierdzenia zmiany wyceny (np. transakcja).
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2012 14:54:01
Szanowni Państwo,
w kwestii nieruchomości skontaktuję się z Państwem po weekendzie. Z góry dziękuję za cierpliwość.
Pozdrawiam, Joanna Siedlaczek
|
|