Humanista napisał(a):Myślę, że ta delta zakłada aktualne zmienności i poziom indeksu. Pewnie wyglądałaby tak samo, gdyby rynek znalazł się w innym miejscu, ale przy tej samej zmienności.
Nie do końca. Nawet gdyby zmienność rynku jako całości była taka sama, wraz ze zmianą kursu najprawdopodobniej zmieni się układ zmienności dla opcji, które masz w otwartej pozycji. Na przykład opcje, które w danej chwili są ATM po zmianie kursu staną się OTM i ich zmienność wzrośnie, opcje OTM mogą stać się ATM więc ich zmienność spadnie, itd. - zwykły volatility skew (czy jak kto woli smile).
Prosta próba obejścia tego problemu to na przykład założenie, że stałe nie są zmienności dla konkretnych wartości strike'ów, ale zmienności w punktach względem ATM (np. ATM ma 18%, ATM+100 19% itd.). Czyli po prostu przesunięcie całego volatility surface względem kursu. Nigdy nie opierałem swojej pozycji o przewidywania na temat zachowania grek, więc nie sprawdzałem jak takie zachowanie w rzeczywistości wpływa na wykresy, ale na pewno nie jest to do końca banalne.
Humanista napisał(a):BTW, z czego Ty korzystasz przy pracy z opcjami?
Korzystam ze zwykłego excelowego arkusza, który sobie kiedyś napisałem. Jest połączony przed DDE z NOL3, więc co do zasady działa podobnie do arkusza BOŚ czy youroptions.