297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
5 marca 2015 17:28:48
Obama potrzebuje rosji, zeby wspomogla go w walce z ISIS. to jest cel numer 1 baraka. Mam nadzieje ze kolejny prezedent USA to bedzie republikanin z krwi i kosci.
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
5 marca 2015 17:42:46
Wczoraj byl przedruk artykulu z "niezaleznej" rosysjskiej gazety, w ktorym mlody zolnierz opowiada jak jechali bombardowac Ukraine, na marginesie juz po podpisaniu porozumien pokojowach. Zolnierz lezy (jeszcze) w szpitalu ciezko poraniony i jest dumny ze swojego cara, ktory z jednej strony mowi, ze nie ma rosysjkiech zlonierzy na Ukrainie a z drugiej za przyzwoleniem i na polecenie wladz przerzucani sa wojskowi na Ukraine.
Najciekawsze moim zdaniem sa wypowiedzi na temat separatystow i postawy ludnosci tzw. republik. Druga ciekawa sprawa jest poziom organizacji "wojsk" rosysjskich, ktore walcza na Ukrainie. Przypomina mi to wypowiedz, ktora slyszalem kilka lat temu od osoby ktora byla swiadkiem cwiczen armii rosyjskiej na poligonie gdzies w Rosji - cwiczenia te polegaja na bezmyslnym wystrzelaniu tysiecy pociskow, lufy czolgow swieca na czerwono z goraca a debile nawet nie wiedza do czego strzelaja.. Taki jest poziom rosysjskiej armii, banda niedouczonych bandziorow dzialajaca w mysl zasady "nas mnogo"
Czarno widze przyszlosc Rosji.
Edytowany: 5 marca 2015 17:45
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
5 marca 2015 18:06:04
Adagio, wywiad z Rosjaninem z Buriacji, przywołałem już kilka dni temu. Zakładam, że za chwilę odezwą się głosy, że wywiad był zmanipulowany, czy też źle zrozumiany. Od roku wyczytuję tu, jak to separatyści z DRL lub ŁRL walczą o swoją wolność, a tymczasem żołnierz rosyjski mówi: Cytat:Według jego relacji donieccy separatyści w niewielkim stopniu uczestniczyli w walkach. - Zajmowali pozycje i odmawiali ruszenia dalej. Do nas należało prowadzenie natarcia - opowiada Batomunkujew. Nie dziw się pozimowi walki wojsk rosyjskich, chyba, że nie byłeś wojsku. Taktyka Rosjan nie zmieniła się od prawie stu lat i polega ona na: nawałnica artyleryjska (od kilkunastu godzin, do kilku dni) - a potem "piechota i tanki w pieriod". A ludzie? "A ludzi u nas mnogo". Gdy pisałem kilkanaście tygodni temu, że Rosjanie ponoszą ciężkie starty, to byłem odżegnywany od czci i wiary, ale gdy wiarygodne źródła podały, że pod Debebalcewem zginęło kilka tysięcy żołnierzy, temat strat ucichł.
|
|
|
|
2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
5 marca 2015 19:28:15
Vox napisał(a):Obama potrzebuje rosji, zeby wspomogla go w walce z ISIS. to jest cel numer 1 baraka. Mam nadzieje ze kolejny prezedent USA to bedzie republikanin z krwi i kosci. potrzebuje w pewnym wymierze Rosji nie w walce z ISIS per se, ale w posredni sposob zeby ogarnac temat Syrii jak tez Iranu...w dluzszej perspektywie jest tez "problem Chin" i tam tez sie raczej nie obejdzie bez jakiegos udzialu Rosji...Ukraina jest daleko na liscie zainteresowan i raczej jest jedna z kart w grze, a nie objektem gry A tak z ciekawosci - jaki to jest republikanin z krwi i kosci? @ Serpico Cytat:Nie dziw się pozimowi walki wojsk rosyjskich, chyba, że nie byłeś wojsku. Taktyka Rosjan nie zmieniła się od prawie stu lat... Ty tak na serio? Smiejecie sie z "taktyki" rosji, a jak przyjdzie co do czego to bedzie wjac gdzie pieprz rosnie....interkontynynentalne rakiety balistyczne maja od jakis 50 lat, ale jak przyjdzie co do czego to wedlug was zastosuja taktyke z czasow rewolucji pazdziernikowej?....nie no prosze was, ten watek jest smieszny ale niektore wypowiedzi to isntna parodia logiki Cytat:Gdy pisałem kilkanaście tygodni temu, że Rosjanie ponoszą ciężkie starty, to byłem odżegnywany od czci i wiary, ale gdy wiarygodne źródła podały, że pod Debebalcewem zginęło kilka tysięcy żołnierzy, temat strat ucich pod samym debalcewem mowisz...a masz moze gdzies tez jakies zdjecia tych przewoznych krematoriow co pracuja pelna para? wiarygodne zrodla mowisz....no ok, ja nie znam liczb i nawet mnie slabo interesuja, ale zacytuje takie zrodlo - dla niektorych wiarygodne: "2 March 2015 – The estimated death toll caused by the continuing fighting in Ukraine has now surpassed the 6,000 mark, the United Nations human rights office confirmed today" www.un.org/apps/news/story.asp...
|
|
Wysłane:
5 marca 2015 21:46:19
Salak Cytat:pod samym debalcewem mowisz...a masz moze gdzies tez jakies zdjecia tych przewoznych krematoriow co pracuja pelna para? wiarygodne zrodla mowisz....no ok, ja nie znam liczb i nawet mnie slabo interesuja Czytamy wątek z uwagą i dokładnie. Już pisałem o tym 21 lutego. Rzecznik ATO, Łysenko: Cytat:Z informacji operacyjnych i pochodzących od naszych zwiadowców wynika, że od początku roku siły ukraińskie zlikwidowały w okolicach Debalcewego 2911 bojowników i rosyjskich żołnierzy, ponad 40 czołgów i 30 wozów pancernych, a także około 30 systemów broni rakietowej - mówił Andrij Łysenko z Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy (RBNiO) na konferencji prasowej w Kijowie. Dodał także, że od chwili ogłoszenia zawieszenia broni na wschodzie Ukrainy w walkach zginęło 868 bojowników i zniszczono osiem czołgów. Sam Krewa przyznaje, że czeka na informacje z od rzecznika ATO, gdyż te są w wiarygodne. Salak Cytat:Smiejecie sie z "taktyki" rosji, a jak przyjdzie co do czego to bedzie wjac gdzie pieprz rosnie. Już uciekamy. Trzęsiemy się ze strachu i uciekamy.
|
|
Wysłane:
5 marca 2015 22:35:04
Serpico Nikt tu chyba nie watpi w Twoja meskosc i bohaterstwo, ale jak zobaczysz grzybka w oddali to dlugo sie nie bedziesz zastanawial i nogi same zaczna przebierac A tak na serio....skoro te ofiary/liczby sa udokumentowane i sa tak wysokie, to dlaczego UN nie bierze ich pod uwage? przeciez to "cialo niezalezne"  skad wiec biora sie takie rozbierznosci? czy ktos tam ma problemy z arytmetyka czy jak? ps "Do dziś w racjonalny sposób wykluczałem Putina z zabójstwa Niemcowa....Jeśli Putin zabił głównego opozycjonistę "przed drzwiami swojego domu", wyraźnie chciał pokazać wszystkim, że "przed niczym się nie cofnę"..." ominely mnie dzisiaj wiadomosci....to co Putin sie przyznal, sparwa zamknieta, co sie stalo?
|
|
Wysłane:
5 marca 2015 22:51:52
Salak Cytat:A tak na serio....skoro te ofiary/liczby sa udokumentowane i sa tak wysokie, to dlaczego UN nie bierze ich pod uwage? przeciez to "cialo niezalezne" binky skad wiec biora sie takie rozbierznosci? czy ktos tam ma problemy z arytmetyka czy jak? Zapytaj Krewy, nie mnie. Uznajemy, że to co powie rzecznik ATO, jest obowiązujące. UN nie może uznać za zmarłych żołnierzy Federacji Rosyjskiej, których tam nie ma. Logika nakazuje liczyć tylko tych zmarłych, którzy tam są :) A w ostatnim okresie w okolicach Rostowa śmiertelność na ćwiczeniach jest wysoka. Salak, musimy posługiwać się logiką i nie możemy uznać za zmarłych na Ukrainie, ludzi ktorych tam nigdy nie było :) Zmarłych na wakacjach i na urlopach, chyba nie liczą
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
5 marca 2015 23:19:10
kresy24.pl/64959/to-putin-i-ka...zabijanie przeciwników których śmierć pozornie szkodzi władzy to stara NKWD tradycja... ale lud to kupi....
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
6 marca 2015 09:30:22
bankrucik napisal: dalej w artykule mozna przeczytac: "W podobny sposob zamordowano pod Smolenskiem prezydenta Lecha Kaczysnkiego i antyrosyjska elite Polski"... z tym tez sie zgadzasz? a co do wiadomosci z Kresow i cikawostek z Ukrainy to Cytat:Zgodnie z decyzją podpisaną 11 lutego bieżącego roku przez przewodniczącego parlamentu Wołodymyra Grojsmana na szczeblu państwowym będzie obchodzona 120. rocznica urodzin Petra Diaczenko.......We wrześniu 1943 zorganizował Legion Wołyński (31. Schutzmannschafts-Bataillon), który brał udział w zbrodniach na Polakach, Żydach i Ukraińcach. Diaczenko brał udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego na Czerniakowie, we wrześniu 1944 walczył z Armią Krajową w Puszczy Kampinoskiej. Za walki z Armią Czerwoną w rejonie Drezna został odznaczony Krzyżem Żelaznym www.kresy.pl/wydarzenia,polity...oraz Cytat:Werhowna Rada Ukrainy uczciła minutą ciszy dowódcę UPA Romana Szuchewycza, bezpośrednio odpowiedzialnego za ludobójstwo Polaków na Kresach Wschodnich, w 65. rocznicę jego śmierci.....Informacje o uczczeniu dowódcy UPA potwierdził na Twitterze wicepremier i minister kultury Ukrainy, Wiaczesław Kyrylenko www.kresy.pl/wydarzenia,spolec...wiadomosci.onet.pl/kraj/kat-wo...sentyment jest....
|
|
Wysłane:
6 marca 2015 19:22:40
tak troche z innej beczki, ale dotyczy wczesniej poruszanego watku koncowka artykulu ale warto przeczytac calosc.... Cytat:Longer term, the United States needs to think about how to be a triangular great power. Most U.S. strategic thinkers agree that it is China, not Russia, that poses the most significant 21st century geopolitical challenge to the United States. Strategy 101 would then dictate that Russia should be a counterweight to rising China.
But at the moment U.S. (and European) policy is pushing Russia into China’s arms. This, we would argue, is a geopolitical mistake. If the U.S.-Russia rift is not healed, it is China that will be the winner.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
6 marca 2015 19:39:40
pamietacie historie z Donaldem.. nie, nie Tuskiem. Donaldem Kucharzem (Donald Cook), ktory to rzkomo zostal spacyfikowany elektromagnetycznie przez jakiegos Mig'a? taka ciekawostka (co w tym z prawdy.. lub Pravdy  ) - nie wiem. Russian Military Unveils Revolutionary Electronic Warfare Systemsputniknews.com/military/20150...Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 marca 2015 20:03:09
Siekoo, Sputnik nie jest serwisem, na który warto powoływać się. Nie chcę nawet wnikać ile w tym prawdy, natomiast z pewnością Pravdy jest aż zanadto.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
6 marca 2015 20:49:43
nie znam portalu, znalazlem przypadkiem, a ze narracja taka a nie inna... stad tez ta 'Pravda' w mojej wypowiedzi ale, ale... Cytat:(...)Gen. Stanisław Koziej „nie wyklucza”, iż Rosja mogłaby zaatakować Polskę i byłaby na to gotowa w ciągu dwóch lat, gen. Waldemar Skrzypczak ripostując, zauważa z iście żołnierską delikatnością, iż jest to zwykłe „pieprzenie”. (...) Pragnę zauważyć, iż nikt ze zwolenników tezy o rychłym wkroczeniu armii putinowskiej do Polski i dalej w głąb Europy nie zadaje niezwykle ważnego pytania: w jakim celu Rosjanie mieliby zajmować terytorium Polski wchodzące do Unii Europejskiej i najsilniejszego sojuszu militarnego na świecie, jakim jest Pakt Północnoatlantycki? Ryzykując III wojnę światową, zająć niewielki z perspektywy FR skrawek ziemi urodzonych buntowników i rusofobów, aby w zamian wejść w posiadanie mazowieckiego piachu, gleby V i VI klasy niemalże całkowicie pozbawionej przemysłu? Jeżeli Rosjanie nie zaatakowali Zachodu będąc potęgą militarną w szczytowej fazie Zimnej Wojny, pomaszerują dzisiaj w kierunku Berlina i Paryża, dysponując o wiele mniejszym potencjałem wojennym i demograficznym? Po co wreszcie mieliby maszerować na Berlin i Paryż, z którym robią doskonałe i intratne dla obu stron interesy i zdaje się mają ochotę porozumieć się w sprawie Ukrainy ponad głowami Ukraińców? (...) geopolityka.net/michal-siudak-...juz pomijajac ta czesc o zimnej wojnie, sam poczatek jest dla mnie spojny - po co? bo Car oszalal? eee... Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
8 marca 2015 22:07:38
Linkowany przez Bankrucika tekst z Kresy24.pl o powiązaniach zabójców Niemcowa z Delichmanowem pochodzi z Kavkazcenter.org: www.kavkazcenter.com/russ/cont...Nawiasem mówiąc trop Kavkazcenter, wskazujący na ludzi Kadyrowa, jako stojących za zabójstwem Niemcowa w świetle ostatnich aresztowań w Moskwie wygląda na prawdziwy. Zaur Dadajew, ktory jak na razie jako jedyny z podejrzanych przyznał się do udziału w zabójstwie, był "porucznikiem" batalionu Sever (Północ) doborowej jednostki Kadyrowa, reszta podejrzanych również jest z w jakiś sposób powiązana z MSW Kadyrowa: www.kavkazcenter.com/russ/cont...Kadyrow czując zagęszczający się wokół niego smród, wypowiedział się na temat Dadajewa na swoim koncie na Instagramie (Kadyrow jest wielkim fanem Insta): instagram.com/p/z-dKqICRua/?mo...Ogólniki typu wielki rosyjski patriota, odznaczony, odważny itp, ale zdaje mi się, że już niby mimochodem sugeruje przyszły trop oficjalnego, rosyjskiego śledztwa: zemsta za poglądy Niemcowa ws. Charlie Hebdociekawe, na ile moje przeczucie i umiejętność czytania między rosyjskimi wierszami się sprawdzi  Przy okazji: tak wyglądały te "straszne" poglądy Niemcowa nt Charlie, za które miał rzekomo zginąć: b-nemtsov.livejournal.com/2143...Niestety jeśli za zabójstwem Niemcowa rzeczywiście stoją Kadyrowcy, to na Putina pada duży cień w tej sprawie.... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
1 Dołączył: 2013-11-02 Wpisów: 53
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 marca 2015 19:34:43
serpico napisał(a):... ale gdy wiarygodne źródła podały, że pod Debebalcewem zginęło kilka tysięcy żołnierzy, temat strat ucichł. O tak! Zacznijmy od oburzenia, jakie wywołała w grudniu u kolegi Serpico dysproporcja w liczbie strat po obu stronach. Skoro zginęło 5000 Ukraińców, to straty po stronie rosyjskiej nijak nie mogły wynieść 217 chłopa. Ale gdy Rosjanie tysiącami idą do piachu a po stronie ukraińskiej półtora człowieka rannego - tutaj kolega nie ma żadnych wątpliwości. Należy przyznać, że ukraińska armia w ostatnim czasie odniosiła same spektakularne zwycięstwa, szczególnie w lutym. Przynajmniej na papierze. Jaki jest tego powód? Prosty. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi... o premię! Z inicjatywy poRoshenki wprowadzono nowy system wynagradzania żołnierzy. I np. za zniszczone auto wroga ukraiński żołnierz ma dostać 750 USD (w przeliczeniu brałem pod uwagę kurs z początku lutego). Za czołg - 3000 USD, za wyrzutnie rakiet 3750 USD, a za samolot aż 7500 USD! Przytomnie nie podano do wiadomości publicznej stawki za głowę wroga. System weryfikacji zniszczeń jest strasznie liberalny i zachęca do nadużyć. Na początku marca dowództwo sił zbrojnych miało podać kwotę premii, co pozwoliłoby na oszacowanie rzeczywistych strat po stronie separatystów/Rosjan. Niestety, chyba musieli pożyczyć zacinające się liczydło od księgowych z Agrotonu, bo obiecanych danych o wypłatach wciąż nie ma.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
10 marca 2015 00:00:16
najlepsze info od dawna... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2015 14:58:45
Ciekawe dywagacje Stratforu na temat możliwego rozwoju wydarzeń na Ukrainie. Ostatni scenariusz jest dość hardcore'owy: Cytat:In short, Russia could seize all of eastern Ukraine up to the Dnieper, controlling all of the main crossing points, and using the major obstacle of the River as the defensive front line Linka
|
|
Wysłane:
10 marca 2015 18:39:19
krewa napisał(a):Zmiana tematu - poniżej są wymagania separatystów. Pytanie - dlaczego nie powiedzieć "sprawdzam" i nie zrealizować ich? Nie minął miesiąc od podpisania porozumienia i odpowiedź nasuwa się sama: Cytat:Sprawozdanie doradcy ukraińskiego prezydenta, analityka Dmytro Tymczuka: "Siły separatystów i Rosjan ostrzeliwują pozycje ukraińskich wojsk w strefie ATO zarówno z broni maszynowej (w większości przypadków), ale też z broni ciężkiej (granaty, moździerze, pociski rakietowe), artylerii i wyrzutni rakietowych" Cytat:"Szef ukraińskiego MSZ Pawło Klimkin oświadczył, że siły rebeliantów i Rosjan łamią porozumienia pokojowe z Mińska, nie dopuszczając obserwatorów OBWE do monitorowania wycofywania ciężkiego uzbrojenia z frontu."
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2015 18:43:58
Serpico, jeżeli rzeczywistośc wygląda tak jak podają Tymczuk i Klimkin, to czy nie powinno się zaostrzyć sankcji wobec Rosji? Zdaje się, takie były ustalenia.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.