PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 kwietnia 2014 07:53:13
Szutnik napisał(a):Ostatni przykład takiego bezczelnego rosyjskiego kłamstwa? Proszę bardzo, świeży - zdjęcie Tuska z przejścia po lotnisku w Afganistanie (chyba z 2012 r.) w otoczeniu ubranych na maskująco BOR-wców zostało podpisane, cytuję we własnym tłumaczeniu: Do Doniecka przybyli zagraniczni najemnicy? Dowód w załączeniu: twitter.com/NOVORUSSIA2014/sta... Szutnik, a może warto byłoby też przytoczyć odpowiedzi na tego tweeta? Ewentualnie podać do kogo to konto należy? Bo teraz niczym się nie różnisz od autora tego ćwierknięcia. Powielasz wpis imbecyla, który nawet w opisie konta podaje, że informacje niekoniecznie są prawdziwe. A co gorsza, nadajesz temu cechy narodowe. Grupa docelowa tych wpisów została wyraźnie określona - ватники и личинки. Kim Ty jesteś, Szutnik, ватник czy личинкa?
Edytowany: 27 kwietnia 2014 08:14
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
27 kwietnia 2014 09:34:44
Three Ukraine elite Alpha group agents captured in Donetsk regioni ponownie - niech kazdy sam oceni. jestem sceptyczny, bo przetrzymywanie maja tak pozaslaniane twarze, ze ciekzo powiedziec, czy to te same twarze co na legitymacjach, ale... sa legitymacje na ktorych widnieja dane osobowe, wiec to jest raczej do sprawdzenia. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
27 kwietnia 2014 10:40:39
krewaprzepraszam ale dlaczego usunąłes kawałek postu w którym napisałem że siekoo robi z siebie kompletnego durnia swoimi wypowiedziami? Robi z siebie błazna, i nie widzę dlaczego tak skrajnie bezsensowne posty nie nazywać po imieniu. do rozmowy na poziomie trzeba dwóch stron, a nie bolszewickiej agitki dla pożytecznych diotów , jakie siekoo uprawia nakręcany zresztą przez Ciebie tym bardzo nieładnym rozmywaniem odpowiedzialności i rozmywaniem winy Rosjan za brutalną inwazję. sam używasz określeń jak imbecyl a moderujesz moje wpisy, co jest ewidentnym konfliktem interesów.. Cytat:Fajnie, że dywersyfikujesz źródła informacji. Tylko ja wciąż mam przewagę, bo uzyskuję ją praktycznie z pierwszych rąk, nieskażoną wytycznymi redaktorów. i co z tego? Kto ma lepszy ogląd na wojnę? Głównodowodzący korzystający tylko z analiz i syntezy wniosków czy obserwator-szpieg widzący jakiś mały wycinek, tyle ze z bliska, nieskażony żadną analizą ? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2014 10:49
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2014 10:54:41
Scarry, tego typu inwektywy w dyskusji nie są na miejscu. Proszę, udawajmy nadal, że jesteśmy dobrze wychowanymi osobnikami.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2014 17:32:16
@krewazasada jaką nauczyła mnie sieć jest taka że jak raz dasz znak równości między głupotami a poważnymi osobami, zdeprecjonujesz siebie raz na zawsze. Więc ja tylko wyznaczam granicę. Cytat:Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. Stanisław Lem. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2014 17:36
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2014 18:00:09
Scarry, nie będziesz wyzywać od durniów osoby, które mają odmienne od Twoich poglądy lub wyrażają wątpliwości.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2014 18:25:50
@krewasiekoo nie wyraża wątpliwości - zadawane pytań na poziomie gimnazjum zasługuje na takie określenie a nie inne. Sprawa jest całkowicie oczywista: jedno państwo napada drugie. To państwo-agresor napada sąsiadów od 300 lat. Robi to raz za razem, nic się nie zmienia. Przecież lada moment może zacząc się problem przy naszych granicach. Naszych, estońskich, litewskich, łotweskich, rumuńskich. Trzeba być skończonym durniem żeby tego nie widzieć. nie ma tu miejsca na dywagacje jak ktoś zachowywał się konstytucyjnie, konflikt jest międzynarodową inwazją jednego państwa na drugie a nie rozgrywką wewnętrzną na Ukrainie. Tamten etap Rosja ostatecznie zamknęła kontynuując działania zbrojne po zajęciu Krymu na terenie kontynentalnej Ukrainy. równie dobrze można napisać że Stockwatch nie będzie tubą Russia Today, bo to obraża gros interlokutorów i czytelników.
popatrz krewa że sam też próbowałeś nam wciskać mega-naiwne teksty, z perspektywy czasu wręcz głupoty, np: "prywatne wojska i prywatna rozgrywka na Krymie",i że nie ma to nic wspólnego z Rosją.. przez dobry miesiąc to "z pierwszej ręki" relacjonowałeś. Putin stwierdził że cała operacja została zaplanowana i przeprowadzona przez wojsko rosyjskie. nagrody za udział w operacji na Krymie w armii rosyjskiej mają datę początku operacji 2 dni przed ucieczką Janukowycza z Kijowato ile są warte te Twoje info z pierwszej ręki? Bo szczerze mówiąc z tygodnia na tydzień deprecjonujesz się w moich oczach nimi. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2014 18:42
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
27 kwietnia 2014 18:45:11
Cytat:Sprawa jest całkowicie oczywista: jedno państwo napada drugie. To państwo-agresor napada sąsiadów od 300 lat. Robi to raz za razem, nic się nie zmienia. Przecież lada moment może zacząc się problem przy naszych granicach. Naszych, estońskich, litewskich, łotweskich, rumuńskich. Miło, że ktoś nazywa rzeczy po imieniu. Europa zdaje się mieć krótką pamięć, tak jak i niektórzy forumowicze. Usprawiedliwianie działań Rosji na Ukrainie, czy też zakrzywianie rzeczywistości i negowanie, że za działaniami na Krymie czy na wschodniej Ukrainie stoi Rosja, to zwyczajna bezczelność. Rosja, od mała 400 lat, prowadzi politykę ekspansywną i agresywną. Dzisiejsza Ukraina to papierek lakmusowy całej Europy
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2014 18:47:55
Cytat:- Rosja nie rozpatruje wariantu przyłączenia Krymu - powiedział na konferencji prasowej Władimir Putin. Dodał też, że nie ma obecnie potrzeby użycia siły wojskowej na Krymie, jednak Rosja ma taką opcję Cytat:Zbrojne grupy, które przejęły władzę na Krymie, to lokalne siły samoobrony, nie żołnierze rosyjscy - zapewnił na konferencji prasowej prezydent Rosji Władimir Putin W. Putin 2014.03.04 Cytat:Podczas telekonferencji Putin po raz pierwszy przyznał, że rosyjskie siły wojskowe były na Krymie podczas marcowego referendum dotyczącego przyłączenia półwyspu do Rosji. W. Putin 2013.03.17 Cytat:"Nie wierzcie tym, którzy próbują was straszyć Rosją i przekonują, że po Krymie będą następne regiony (Ukrainy). (...) Nie chcemy dzielić Ukrainy, nie potrzebujemy tego" - podkreślił Putin. W. Putin 2014.03.18 jak słowa tak notorycznego kłamcy i brutalnego dyktatora można rozpatrywać poważnie? Tylko dureń mógłby to robić, więc z określenie się nie wycofam. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2014 18:52
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
27 kwietnia 2014 19:06:14
@Scarry - nie wyrazam jakich watpliwosci? wyjasnij prosze. mam inne zdanie - nauczono mnie, ze ktos jest niewinny dopoki nie udowodni mu sie winy, a jesli postapilbym inaczej, nie jestem wcale lepszy od tego, co czyni niegodziwosci. dostrzeglbys to gdybys czytal ze zrozumieniem co pisalem. Serpico 25 kwietnia 2014 13:57:53 napisał(a):To wojnę mamy już pewną, niestety...tradycyjnie Rosjanie wejdą na weekend, kiedy UE i NATO ma wolne. Taka mała dygresja. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2014 19:06:53
O nie, w ten sposób mnie nie podejdziesz. Obecności prywatnej armii na Krymie nie da się zaprzeczyć. Anty nawet to podlinkował. W pewnym sensie jest to zrozumiałe - w razie niepowodzenia Rosja może łatwo odciąć się od nich, przecież to nie są żołnierze regularnych jednostek. Faktem jest również to, że dowódcy ukraińskich jednostek na Krymie nie otrzymywali żadnych wytycznych z MO i byli zdani sami na siebie. Tak wg Ciebie zachowuje się państwo, które pada ofiarą agresji? Czy Ty spodziewałeś, się, że Putin na konferencji będzie mówić pełnymi zdaniami? "Tak, na Krymie byli nasi żołnierze. Gwoli ścisłości należy dodać, że byli to żołnierze prywatnej firmy militarnej, wynajętej przez rząd Rosji." Ze słów Putina tłumaczyć się nie zamierzam i nie próbuje nawet tego podważyć, gdybyś nie zwrócił uwagi. Ja cały czas stoję na stanowisku, że z bezprawia nie rodzi się prawo i Krym wraz z separatystami na wschodzie Ukrainy są niejako pochodną Majdanu. Bo skoro jednym wolno, to niby dlaczego innym nie?
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2014 19:30:46
@Krewa Cytat:Tak wg Ciebie zachowuje się państwo, które pada ofiarą agresji? Nie mogli zachować się inaczej sytuacja była/jest zero-jedynkowa. Fizyczny opór dałby Rosji pole do działania jak w Gruzji. W tym przypadku, gdzie armia Ukrainy jest duuuuużo słabsza, wydaje się być rozsądnym unikanie bezpośredniej konfrontacji. Zresztą po odwiedzinach co znaczniejszych osób w Kijowie min z USA (szef CIA, Sekretarz Stanu) widać, że decyzje są podejmowane skrupulatnie i jest to niczym partia szachów. Cytat:Krym wraz z separatystami na wschodzie Ukrainy są niejako pochodną Majdanu To tak jakby winić rodziców Hitlera za holocaust. Ani w tym logiki, ani merytoryki. Jeśli przygotowania armii rosyjskiej trwały min 6 miesięcy (o czym wspominaliśmy na szacownym forum i co nie budzi wątpliwości) to dzisiejsze działania nijak się mają do Majdanu, bo 12 miesięcy temu były wpisane w scenariusz "grupy petersburskiej". A tłumaczenie, że jeśli nam ukradli rower, to my ukradniemy im samochód, wydają się być co najmniej absurdem
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2014 19:53:36
Scarry, skoro pijesz już do mojej wypowiedzi o Krymie, to zdobądź się na szczyptę obiektywizmu i przypomnij całość, zawierającą: Cytat:Moje źródełko, które zawsze było dobrze poinformowane, tym razem wymiękło i gubi się w domysłach, bo od informacji zostało odcięte. Podejrzewa ono, że to co się teraz dzieje na Krymie jest jedynie elementem jakiegoś większego układu, częścią dealu. Jedną stroną tej transakcji może być konsorcjum oligarchów, drugą zaś Rosja. Podkreślam, że są to jedynie domysły. serpico napisał(a):Jeśli przygotowania armii rosyjskiej trwały min 6 miesięcy (o czym wspominaliśmy na szacownym forum i co nie budzi wątpliwości) Serio? A faktycznie, było coś takiego, było. serpico napisał(a):Putin został zaskoczony wydarzeniami na Ukrainie i ostatnie tygodnie, to działanie w pośpiechu, bez planu średnio- i długoterminowego
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2014 20:03:27
A teraz coś, na co zwraca uwagę Siekoo. Cytaty pochodzą z tego samego medium: sobotnie wydanie napisał(a):Jak przekonuje "oficjalni przedstawiciele OBWE przetrzymywani są w nieludzkich warunkach zamknięci w piwnicy.” niedzielne wydanie napisał(a):Wszyscy czujemy się dobrze i jesteśmy dobrze traktowani, najlepiej jak to możliwe w tych warunkach. Nie jesteśmy jeńcami wojennymi. Jesteśmy gośćmi burmistrza Ponomariewa, a jego słowa są słowami honoru. Nikt nie zrobił nam krzywdy - mówił niemiecki pułkownik Axel Schneider.
Kolejna sprawa z samolotami. Na nic sprostowanie ministra obrony Ukrainy, że samoloty nie przekraczały granicy. W świadomości czytelników i tak pozostaje tekst reutersa z powoływaniem się na biały dom.
Edytowany: 27 kwietnia 2014 20:07
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2014 20:05:46
@Krewa, cały czas twierdzę, że Putin został zaskoczony wydarzeniami na Majdanie, co nie znaczy, że nie przygotowywał szerszych działań. Zaskoczenie w trakcie igrzysk (o czym świadczą relacje, jak i zachowanie Janukowycza) jedynie zdynamizowało działania Putina. W tych dniach nie chodziło o Rosję, ale o to, czy Putin będzie "carem". On nie działał w imieniu interesu publicznego/narodu, ale dla zachowania stanowiska.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2014 20:14:42
krewa napisał(a):A teraz coś, na co zwraca uwagę Siekoo. Cytaty pochodzą z tego samego medium: sobotnie wydanie napisał(a):Jak przekonuje "oficjalni przedstawiciele OBWE przetrzymywani są w nieludzkich warunkach zamknięci w piwnicy.” niedzielne wydanie napisał(a):Wszyscy czujemy się dobrze i jesteśmy dobrze traktowani, najlepiej jak to możliwe w tych warunkach. Nie jesteśmy jeńcami wojennymi. Jesteśmy gośćmi burmistrza Ponomariewa, a jego słowa są słowami honoru. Nikt nie zrobił nam krzywdy - mówił niemiecki pułkownik Axel Schneider.
Ale czy stanowi różnice w jakich warunkach są przetrzymywani UPROWADZENI obserwatorzy? Czy jeśli złodziej Cię okradnie, ale nie wybije szyby i nie wyłamie drzwi należy mu się szacunek? Krewa, chyba się gubisz. Porwali? Uprowadzili? Informacje spływają z różnych stron, co nie zmienia istoty problemu. Rosja jest w stanie wojny z Ukrainą i mamy do czynienia z inwazją. A pisanie, że różne media podają sprzeczne informacje i dlatego nie możemy zakładać, że faceci w "zielonych mundurach" to Rosjanie, to jak mawiał Ryszard Ochódzki "mieszanie myślowo dwóch systemów walutowych".
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2014 20:14:56
Serpico, ja jednak myślę, że nie było żadnego zaskoczenia. Plan Majdanu powstawał z wielkim wyprzedzeniem i Putin raczej o tym wiedział. Inaczej nie da się wytłumaczyć faktu, że sankcjami ekonomicznymi latem ubiegłego roku objęto sponsorów Majdanu - Poroszenko i Firtasza. Jeżeli ja o scenariuszu przebiegu pomarańczowej rewolucji w 2004 wiedziałem kilka miesięcy przed rozpoczęciem, to Putin niewątpliwie należy do grona osób zdecydowanie lepiej poinformowanych.
Ze smutkiem zauważam, że obecna dyskusja toczy się w sposób dalece odbiegający od tego, do którego przyzwyczaiłem się na SW. Pojawia się chamstwo, na porządku dziennym są zbędne złośliwości. Przyznaję, sam je uprawiam. Wolałbym jednak, by ciąg dalszy tej rozmowy toczył się bez inwektyw, bez ubliżania, z poszanowaniem odmiennych opinii, jak na ludzi inteligentnych przystało.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2014 20:17:52
serpico napisał(a):Ale czy stanowi różnice w jakich warunkach są przetrzymywani UPROWADZENI obserwatorzy? Serpico, to nie była próba usprawiedliwienia, w żadnym wypadku. To był pstryczek w kierunku szmatławców, którzy w pogoni za sensacją zapominają o swojej misji. Chyba, że ja zbyt dużo oczekuje od mediów.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 kwietnia 2014 21:11:56
Panowie. Dość obrażania innych uczestników. Nie zachowujmy się jak polscy politycy. Chciałem przypomnieć, że Krewa pisał wielokrotnie w tym wątku o tym, że wydarzenia na majdanie były inspirowane przez tamtejszych oligarchów dużo wcześniej, niż temat pociągnęło jakiekolwiek medium. Uważam za uprawnione dyskredytowanie obecnych władz. Ustawa o języku to nie był najpilniejszy problem tego państwa a nim się zajęto w pierwszej kolejności. Legitymizuje się także takie podmioty jak prawy sektor. Ultra nacjonalistyczne. Czy to jest w interesie Ukrainy? Czy ktoś potrafi powiedzieć dlaczego nie zastosowano impeachmentu? Ja choć mam pewne ciągoty do prawa, do w związku z byle jaką znajomością języka rosyjskiego nie podejmuje tłumaczenia i interpretacji konstytucji. Jeśli Krewa tak mówi, to nie pozostaje mi nic innego jak to zaakceptować. Może ktoś to podważyć?(nawet jeśli tak, to nie zmieni to wymowy pozostałych czynników). Proponowane zmiany w ustawach podatkowych też są pro publico bono? A przecież majdan domagał się zmian, zmian systemowych. A na razie sprawy toczą się w innym kierunku. Proeuropejski Kliczko też nie wszedł do tego rządu. Odcina się. Krótko mówiąc zmiany na Ukrainie nie idą w dobrym i oczekiwanym kierunku. I proszę sobie przypomnieć jakie było przesłanie Krewy - zapłacą za to zwykli Ukraińcy. Janukowycz co by nie było był demokratycznie wybranym Prezydentem. Ciekawe jak bardzo popieralibyście palenie opon przed polskim Pałacem Prezydenckim i Sejmem z J, Kaczyńskim na czele z hasłami wzywającymi do ustąpienia rządu, z bojówkami młodzieży wrzechpolskiej wyposażonej w maczety? Czy to też byłaby oddolna i usprawiedliwiona inicjatywa? Nie sądzę. Nie sądzę aby także największy dzinnik z IV stacją pod względem oglądalności relacjonowali to w ten sam sposób co majdan. Inną kwestią jest interwencja/napaść rosyjska. Bez wątpienia jest to niczym nieuprawniona agresja. Możemy i chyba właśnie to robimy spierać się czy mogłoby do niej nie dojść jeśli wypadki na Ukrainie potoczyłyby się inaczej. Krewa twierdzi, że tak i do tego cały czas nawiązuje. Nie należy tego łączyć z popieraniem napaści, naruszeniem integralności, czy cokolwiek innego. Dlatego apeluję o zachowanie poziomu dyskusji. Prawie zawsze nam się to na SW udaje i niechaj tak pozostanie. Nie jesteśmy ani na bankierze, ani na forum Wyborczej, ani na Salonie24. Dlatego proszę zmienić język i nie używać obraźliwych epitetów.
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2014 00:55:29
argument o braku legitymizacji władz jako jakieś usprawiedliwienie działalności Rosjan jest tak nie na miejscu że głowa mała. W którym kraju Rosjanom w zagarnięciu ziemi przeszkadzał legalny rząd? W Gruzji? W Mołdawii? w I wojnie czeczeńskiej? Pierwszy raz słyszę żeby kiedykolwiek przez 300 lat Rosjanie powstrzymali jakąś inwazję ze względu na pełną lub dyskusyjną legalność rządu, który chcą zaatakować! To jest argument z kategorii usprawiedliwiania bandytów "że może zabili, ale to dobre chłopaki a tamten ich wcześniej zdenerwował". poziom dyskusji jest ograniczony skalą niewiarygodności w postach antytereso - to tak jakby poważnie dyskutować nad np powodami dla których Hitler musiał zabić Żydów, albo dlaczego rządzą nami Reptalianie? Są rzeczy oczywiste, szczególnie dla Polaków, nad którymi dyskusja po prostu nie mieści się w głowie rozsądnej osobie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 kwietnia 2014 01:05
|
|