PARTNER SERWISU
chdsqljr
1 2 3 4
soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 31 marca 2010 11:46:25 przy kursie: 42,00 zł
WatchDog napisał(a):
Nie krytykuję, rozmawiam.
(...) Chętnie wysłucham krytyki salute

Zapoznałem się ze szczegółami finansów, które przedstawiłeś (i wyjaśnień Froga). Część z tych danych nie była mi znana, gdyż nie posiadam pełnego abonamentu, a inne portale nie publikują wszystkich danych. W tym momencie wychodzi na to, że rynek bardzo dobrze wycenił tę spółkę, a ja patrząc na dokonaną korektę kursu z poziomu maximum podszedłem zbyt optymistycznie.

Nie chciałbym, aby moja wypowiedź była odbierana na poziomie naganiacza z innych forów.
Edytowany: 31 marca 2010 11:53

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 31 marca 2010 12:02:47 przy kursie: 42,00 zł
soczo81

Inwestujesz w spółki fundamentalne (podobnie jak ja).
Nie opieraj się więc na wskaźnikach publikowanych na forach/portalach.
Czytaj raporty spółek, choćby rachunek wyników i bilans.

ROA, ROE, C/WK, C/Z - to wynik dzielenia dwóch liczb przez siebie. Ich zdobycie nie wymaga abonamentu na SW.
A jeżeli nawet nie jesteś w stanie sam ich zdobyć z raportu, podpowiem, że są publikowane za darmo na portalach takich jak money.pl, bankier.pl. Nie polecam jednak korzystania z nich, gdyż często zawierają błędy (nie uwzględniają akcji nowych emisji itp.).

Dlatego polecam lekturę oficjalnych raportów.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 marca 2010 12:04:50 przy kursie: 42,00 zł
Nie bierzemy pieniędzy za takie przedszkole jak ROE/ROA. Choć robimy je staranniej niż np. Money.pl - było to kilkakrotnie udowodnione na przykładach.
Abonament uprawnia do zaglądania w codziennie aktualizowane wyceny każdej spółki 12 metodami, do pierwszeństwa w lekturze analiz sprawozdań itd itp. W ten sposób można sobie kupić czas naszych analityków, żeby nie ślęczeć samemu nad lekturą, która często-gęsto jest ciężkostrawna.

WatchDog
50
Wysłane: 30 kwietnia 2010 10:58:00 przy kursie: 39,50 zł
W raporcie rocznym Zelmera zostały zmienione następujące dane zaraportowane wcześniej w niezaudytowanym sprawozdaniu kwartalnym:

Aktywa trwałe - spadek o 13,8 mln zł
Aktywa obrotowe - wzrost o 2,2 mln zł
Suma bilansowa - spadek o 12 mln zł
Wartość księgowa - spadek o 6,6 mln zł

Przychody ze sprzedaży - wzrost o 1,5 mln zł
Zysk brutto - spadek o 8,7 mln zł, z +3,7 mln do -5 mln zł
Zysk netto - spadek o 6,5 mln zł, z +2,2 mln zł do -4,3 mln zł

Osoba odpowiedzialna za wszystkie elementy spółki i każdy z osobna:
www.karieramanagera.pl/kto_jes...

kliknij, aby powiększyć

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 30 kwietnia 2010 20:43:18 przy kursie: 39,50 zł
Witam! Zamieszczam omówienie skonsolidowanego raportu Zelmera ( www.stockwatch.pl/gpw/zelmer,w... ) za rok 2009.

Na wstępie parę słów komentarza do wpisu WD na temat różnicy pomiędzy raportem za rok, a tym za Q4’2009. Pisałem już, że zdjęcie z firm obowiązku publikacji raportów kwartalnych za q2 i q4 nie było wcale złym pomysłem, bowiem zamiast pomagać inwestorom, wprowadzają one czasem w błąd. To jest właśnie przykład takiego raportu. Zarząd; wiedząc, że wpływ przeszacowania może być znaczący; powinien był po prostu odstąpić od publikacji raportu kwartalnego. Podobnie, jak w przypadku zaangażowania w opcje, postąpił jednak bezrefleksyjnie.

Różnica wynika z obciążenia wyniku efektem impairment’u aktywów Spółki. Szczegóły można znaleźć w komunikacie Spółki nr 6/2010.

Same wyniki nie są dla mnie jednoznaczne. Widać wyraźnie, że firma świetnie czuje się na polu handlowym. Sprzedaż wzrosła o 8,6%. Wg Sprawozdania Zarządu odbyło się to na zniżkującym rynku, a co za tym idzie Zelmer zwiększył swój udział. Osobiście myślę, że kryzys, spowolnienie, niepokój o przyszłość czy jak nazwać to, z czym mamy do czynienia w polskiej gospodarce, sprzyja popytowi na produkty Zelmera. Myślę, że marka postrzegana jest jako dość solidna jakościowo, a tańsza, niż zachodni konkurenci. Ponieważ niepewni swojej przyszłości klienci, jeżeli decydują się kupować dobra trwałego użytku, poszukują value for money, Zelmer jest dla nich dobrym wyborem. W rachunku segmentowym widać też, że firma konsekwentnie dąży do zbudowania pozycji na rynkach wschodnioeuropejskich, a więc poszerza zasięg poprzez rozwój rynku.
Tutaj jednak kończą się oczywiste pozytywy.

Do negatywów zaliczam:
1. Utrzymywanie się marży gross profit na stałym poziomie 30+%. Przy rosnących przychodach oznacza to, że firma gubi gdzieś dźwignię operacyjną. Następnym negatywem jest fakt, że ekspansja rynkowa okupiona jest potężnymi kosztami sprzedaży. Potężnymi, ponieważ z nawiązką konsumują wzrost: za wzrost gross profit o 8,7m (r/r) firma zapłaciła wzrostem kosztów sprzedaży o -23,3m. Można by powiedzieć, że jest to bez sensu, ale zakładam, że to inwestycja w przyszłość.
2. Wzrasta średnioroczne zadłużenie, więc rosną odsetki. Nominalnie. Procentowy koszt zadłużenia kredytowego, to ok. 5%.
3. Bardzo nieelegancko wyglądają przeterminowane (i do tego wzrastające z 8,2m do 13,4m!) zobowiązania (pkt. II Zarządzanie ryzykiem finansowym – str. 39). Zarząd nie zająknął się nawet słowem komentarza, co do przyczyn.
4. Negatywem jest dla mnie również styl komunikacji. Objawia się to skłonnością do komentarzy „upiększających” obraz, jaki pokazują liczby. Zaliczam do tego omówioną wcześniej publikację raportu za Q4’2009. Ale również dziwaczną konwencję wpisywania w tabelach zmniejszeń z dodatnim znakiem (fatalnie się to analizuje). A także swoiste „zagadywanie” negatywnych faktów. Patrz: komentarz do pozycji na opcjach. Pada tam sakramentalne stwierdzenie o „księgowym niedopasowaniu”. Jak tylko widzę takie sformułowania ze słowem „księgowy”, zapala mi się czerwona lampka, że ktoś usiłuje mi wmówić, że sprawozdanie pokazuje obraz zbyt pesymistyczny, a przecież jest wspaniale. No więc wygląda na to, że jest tak, że Zelmer musi z tytułu opcji położyć na stole jeszcze €21,4m. Choć z zaprezentowanej na str. 64 tabeli ciężko się zorientować, kto komu jest dłużny. Do tego jest też komentarz „Na dzień 31 grudnia 2009 r. Grupa posiadała otwarte transakcje opcyjne zabezpieczające ryzyko spadku kursu EUR/PLN związane z zabezpieczeniem wpływów z tytułu realizowanej sprzedaży eksportowej.” Zaś w tabeli na stronie 34 jest napisane, że są to wystawione opcje kupna (strike price = 3,46), więc trudno mi zrozumieć, w jaki sposób zabezpieczają one wpływy ze sprzedaży walutowej przed spadkiem kursu EURPLN. Choć trochę dalej jest napisane, że to bank wystawił te opcje…, więc dlaczego wykazują zobowiązania z tego tytułu? Dlaczego wzrost kursu EURPLN powoduje wzrost tych zobowiązań? Afera opcyjna już przebrzmiała, a aktualna wycena pozycji Zelmera to -14,8m pln (zobowiązań). Czy nie można było natomiast przez rok ustalić, jak to czytelnie opisać? Przy okazji: cash flow pokazuje, że w 2009r. Grupa wydała na środki trwałe 17,4m pln. To daje wyobrażenie, jak bardzo błędna była decyzja o spekulowaniu na opcjach.
5. Jeśli przyjrzeć się spółce w perspektywie raportów rocznych za 2007-2009, widać negatywne tendencje: spada ROA, spada (praktycznie liniowo) ROE Grupy, spada Z-score, spada EPS Grupy, spada operating profit per share. I to nawet po dodaniu z powrotem tych 6,5m, które firma straciła w wyniku impairment’u.

Co do procesów, których efekt jest dla mnie niejednoznaczny:
1. Firma wyraźnie intensyfikuje działalność w zakresie obrotu towarami. Widać to zarówno w prezentacji segmentów branżowych, jak i w strukturze zapasów (rośnie zapas towarów, przy stałym zapasie związanym z produkcją). Trudno mi ocenić, czy jest to działanie właściwe, ponieważ w branżowym rachunku segmentowym nie pokazano realizowanej marży. Z kolei ogólna marża brutto na sprzedaży (gross margin) jest stała mimo wzrostu sprzedaży.
2. Wg Zarządu w firmie dużo się dzieje pod względem reorganizacji i optymalizacji procesów biznesowych. W tym produkcji. Padły nawet konkretne liczby (procentowo) na temat zrealizowanych oszczędności na kosztach zużycia materiałów i energii (Sprawozdanie z działalności – str. 58). Niestety nie widać tego w ogólnym poziomie marży gross profit. Wręcz przeciwnie spadła o 1p%, więc trudno się wypowiadać pozytywnie.

Reasumując:
Firma jest na etapie budowania swojej pozycji na rynkach międzynarodowych, a także podjęła się (wg Sprawozdania z działalności) szeroko zakrojonej reorganizacji i restrukturyzacji. Na efekty trzeba jednak poczekać. Nie ulega wątpliwości, że działania te są potrzebne, bowiem długofalowe trendy widoczne w sprawozdaniach (poza sprzedażą) są negatywne. Wycena rynkowa: www.stockwatch.pl/gpw/zelmer,w... wskazuje, że inwestorzy liczą, że się uda.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 30 kwietnia 2010 21:18

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 2 sierpnia 2010 17:11:33 przy kursie: 40,08 zł
Czy ktoś obserwuje tę spółkę?
ma ktoś jakieś informacje jak wyglądał 2q 2010?

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 2 sierpnia 2010 17:21:17 przy kursie: 40,08 zł
Dane półroczne będą dostępne 31 sierpnia.
To już niedługo.
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 21 września 2010 16:37:31 przy kursie: 42,00 zł
dziś rano spory pakiet akcji przeleciał, chwilę potem znalazl się i popyt. Zelmer ostatnio długo stał w miejscu a dzis zakończył 5% na plusie,
Ktoś się orientuje czy coś jest na rzeczy?

mila
0
Wysłane: 6 listopada 2010 20:08:35 przy kursie: 41,00 zł
www.bankier.pl/wiadomosc/Podka...

Cytat:

04.11. Rzeszów (PAP) - W czwartek w Rogoźnicy (Podkarpackie) wmurowany został kamień węgielny pod nowy zakład Zelmera. Produkcja w nowej fabryce ma ruszyć w lipcu 2011 r. Koszt inwestycji to 45 mln zł.

Jak przypomniał podczas uroczystości prezes zarządu Zelmera Janusz Płocica, w latach powojennych firma produkowała na początku hulajnogi i wózki dziecięce, a dopiero w 1953 r. podjęto decyzję o rozpoczęciu wytwarzania sprzętu gospodarstwa domowego - odkurzaczy.

"Wówczas w 1953 r. Zelmer wyprodukował 13 tys. odkurzaczy. A w listopadzie tego roku padnie historyczny rekord w naszej firmie i wyprodukujemy 260 tys. sztuk sprzętu, w tym m.in. mikserów, czajników, odkurzaczy i sokowirówek" - dodał Płocica.

WatchDog
50
Wysłane: 10 stycznia 2011 09:19:49 przy kursie: 39,00 zł
Zastanawiam się gdzieś tak od wiosny, kiedy (wreszcie) EI wyjdzie z Zelmera.
Dzisiaj otwarcie z luką powrotną do kanału bocznego, na fali komunikatu o lepszych zyskach. Obroty nadal mikroskopijne. Na herbatkach mówi się, że deal jest przyklepany, tylko a) nie wiadomo dokładnie z kim (kandydatów jest dwóch), b) nie wiadomo kiedy będzie zrealizowany, c) nie wiadomo czy to prawda.
Edytowany: 10 stycznia 2011 10:04

Frog
13
Wysłane: 10 stycznia 2011 09:22:52 przy kursie: 39,00 zł
Cytat:
Kto to jest EI?

Cytat:
Na herbatkach mówi się, że deal jest przyklepany

Jaki deal?
Follow me on Twitter

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 stycznia 2011 09:24:17 przy kursie: 39,00 zł
enterprise investors

Edytowany: 10 stycznia 2011 09:26

WatchDog
50
Wysłane: 10 stycznia 2011 09:30:49 przy kursie: 39,00 zł
Frog napisał(a):
Cytat:
Na herbatkach mówi się, że deal jest przyklepany

Jaki deal?

Sprzedaż Zelmera. Już na trzeciej imprezie to słyszałem - co najczęściej znaczy, że cała Polska już wie i się poubierała.

Frog
13
Wysłane: 10 stycznia 2011 09:32:28 przy kursie: 39,00 zł
Fuck, a ja kupiłem ich odkurzacz i wagę łazienkową, bo chciałem być patriotą Eh?
Follow me on Twitter

mila
0
Wysłane: 10 stycznia 2011 13:36:29 przy kursie: 39,00 zł
a ja mam odkurzacz, mikser i maszynkę do mięsa:)
kto da więcej?:)

ok, to teraz trochę poważniej. Patrząc na dzisiejsze info o spodziewanym rekorodowym zysku za 2010r. (który przebije wynik z 2007 roku) to widać że Zelmerek ma się całkiem dobrze. Kurs jak widzę też zareagował pozytywnie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 stycznia 2011 13:40:28 przy kursie: 39,00 zł

inwestorek75
0
Wpisów: 4
Wysłane: 10 stycznia 2011 19:49:55 przy kursie: 39,00 zł
WatchDog napisał(a):
Dzisiaj otwarcie z luką powrotną do kanału bocznego, na fali komunikatu o lepszych zyskach. Obroty nadal mikroskopijne. Na herbatkach mówi się, że deal jest przyklepany, tylko a) nie wiadomo dokładnie z kim (kandydatów jest dwóch), b) nie wiadomo kiedy będzie zrealizowany, c) nie wiadomo czy to prawda.

Dwóch? Szwedzi? Koreńczycy? czy Niemcy?

WatchDog
50
Wysłane: 10 stycznia 2011 19:54:10 przy kursie: 39,00 zł
Och... kapitał ponoć nie ma narodowości blackeye
Słyszałem o Holendrach versus Francuzi. Tyle że to bankietowe [nie bankierowe] gadanie.
Edytowany: 10 stycznia 2011 19:54

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 10 stycznia 2011 20:20:15 przy kursie: 39,00 zł
anty_teresa napisał(a):
U mnie + krajalnica :)

Musza miec "dizajn" kiepski bo nie mam nic...a to moja żona kupuje po wyglądzie. /oczwiście w sumie możliwości sa identyczne tzn. identyczne modele funkcjonalne/

Na co jej pozwalam bo w sumie to jeden shit co sie zakupi w dzisiejszych czasach...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 10 stycznia 2011 20:21

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 10 stycznia 2011 20:32:58 przy kursie: 39,00 zł
Jak sobie pomyślę że wywaliłem papier w grudniu, gdy zszedł poniżej 37, to zostaje zgrzytanie zębami Sick

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,466 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat