PARTNER SERWISU
yuqizfaw
1 2 3 4

GREMMEDIA [GMM]

KropaX
0
Wpisów: 46
Wysłane: 9 kwietnia 2010 22:19:42 przy kursie: 7,17 zł
Wzrosło a tu cisza. To teraz kilka dni konsolidacji? S&P500 w Stanach przy ważnych oporach, zobaczymy jak się się to przełoży na WIG20. Będzie również okazja przetestować współczynnik beta podawany przez Stowatch dla Eurofaktora.

maciup
0
Wpisów: 1
Wysłane: 15 kwietnia 2010 17:27:49 przy kursie: 7,50 zł
od paru dni śledzę tą Eurofaktora i jak na moje oko wygląda on całkiem nieźle. Dodam, iż jestem stosunkowo młodym inwestorem i poproszę o opinie na temat spółeczki bardziej doświadczonych kolegów. Wiem, że obroty nie są na niej rewelacyjne,ale fundamentalnie wygląda na moje oko nieźle. Poza tym bodźcem do dalszego odpału może być wyrok sądu we wtorek. Wszystkiego raczej nie odzyskają, ale jest duża szansa, że parę groszy wpadnie. Moja ocena potencjału zasięgu ewentualnego wystrzału to poziom ok 10zł. Z góry dziękuję za opinie innych użytkowników

KropaX
0
Wpisów: 46
Wysłane: 20 kwietnia 2010 11:56:17 przy kursie: 7,20 zł
@maciup, musisz pamiętać że analiza wskaźnikowa (a więc i fundamentalna) będą ulegać w tym roku pewnym zawirowaniom. Jeśli potrafisz dobrać wielkość inwestowanego kapitału tak aby nie robiła na tobie wrażenia zmiana wyceny rzędu 10-20% to warto mieć Eurofaktora w portfelu. Osobiście uważam że każdy zakup poniżej 7 zł był bardzo dobrą inwestycją. Obecna analiza wskaźnikowa zawiera w sobie bardzo dobre wyniki za drugi kwartał 2009.
Edytowany: 20 kwietnia 2010 12:03

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 29 kwietnia 2010 22:47:49 przy kursie: 6,90 zł
Uwaga, w rocznym sprawozdaniu Eurofaktor pokazał zwiększoną stratę za IV kwartał 2009 r.
I to znacznie: przed audytem było to -4,6 mln zł, po audycie -8,5 mln zł.
Różnica wystąpiła na poziomie operacyjnym.
Przepływy za ten okres są lekko ujemne, wartość księgowa spadła do 53,5 mln zł. Skurczyły się też aktywa obrotowe.
Wskaźniki ciągle pokazują, że "powinna być droższa", ale najwyraźniej jest jakiś problem, nie ujawniony jeszcze w danych finansowych, który temu przeszkadza.

andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 16 maja 2010 07:13:56 przy kursie: 6,80 zł
A co brygada WD-owska powie na ten raport bieżący?

WatchDog
50
Wysłane: 16 maja 2010 10:44:36 przy kursie: 6,80 zł
Mówiąc wprost i ze smutkiem, jedyną przesłanką wartości fundamentalnej jest wartość księgowa, sporo przewyższająca kapitalizację. Biznesowo jest tutaj kłopot taki sam jak z MCI, Magellanem czy MW Trade, tzn. raportowanie w formacie nie przystającym do modelu biznesowego. O ile jednak przytoczone spółki wykazują dość regularne zyski i umieją przekonać rynek do swojej rentowności i wzrostu wartości, o tyle Eurofaktorowi się to nie udaje. A jak jest naprawdę?

Możemy tylko stawiać hipotezy, bo nie wiemy co tak naprawdę jest w środku. Najpoważniejsza część aktywów spółki, bo aż 70%, to wierzytelność wobec ZM Polmetal. Sprawa bardzo stara i ciągle bez rozstrzygnięć. Spróbuję zdobyć w miarę aktualne sprawozdania finansowe tej spółki i ocenić wartość likwidacyjną, o którą walczy Eurofaktor. Z szybkiego oglądu wynika, że na koniec 2006 roku suma bilansowa była spora, ale to jeszcze nic nie znaczy.

kliknij, aby powiększyć

Wysoka wartość księgowa względem kursu jest dodatkowo zaciemiona obrazem zyskowności spółki. Normalnie wykazuje ona nieduże straty, tak jak w I kwartale, kiedy od strony finansowej po prostu nic się nie działo. Ale raz na mniej więcej rok wykazuje duże zyski (oczywiście minimalizując podatek dochodowy) i z tego tytułu daje się wyceniać metodą dochodową. Wiarygodność? Przepływy za ostatnie 3 lata były na -0,5 mln zł, ale wartość księgowa wzrosła o 2/3, z 33 do 53 mln zł. Tyle że kwartał wcześniej spadła o 42 mln zł. Tak więc obraz fundamentalny jest bardzo niejasny, co do wartości wewnętrznej można mieć duże zastrzeżenia, albo przynajmniej zapytania, na które spółka nie daje odpowiedzi.

Sytuację należy rozpatrywać w połączeniu z innymi spółkami p. Hajdarowicza, z którymi współpracują. Mocnym naciągiem jest umowa licencyjna na znak firmowy - choć kwota nieduża, to takie praktyki kłują w oczy. Dyskonto rynkowe może wynikać także stąd.
Nadal finansowany jest Łobzów, ponadto pojawiły się transakcje w branży poligraficznej. Jak wiemy, Jupiter kupił ostatnio marnej jakości tytuł Sukces i nieco lepszy, choć wyświechtany Przekrój. Możliwe że Eurofaktor będzie przejmował należności od kolporterów, którzy słabo płacą.
Zgodnie z rytmem poprzednich lat, za II lub III kwartał Eurofaktor powinien wykazać przynajmniej 8 mln zł zysku. Inaczej jego wycena dochodowa runie i zostanie... majątkowa, do której zastrzeżenia podałem.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

jastrzebskiw
0
Wpisów: 1
Wysłane: 1 września 2010 15:03:38 przy kursie: 6,01 zł
Zastanawia mnie jeden fakt. Mianowicie w raporcie za I półrocze mamy taką pozycję w sekcji "Aktywa finansowe nieregularne":

Wartość brutto Odpis aktualizujący Wartość netto Wartośćz Zabezpieczeń

Forum XIII Alfa Sp. z o.o. 5 377 5 355 22 brak

W końcu Forum XIII Alfa Sp. z o.o. to podmiot dominujący posiadający akcje Eurofaktora. Dlaczego aktywa są praktycznie w całości uznane za stracone !!! ???

WatchDog
50
Wysłane: 3 marca 2012 08:54:37 przy kursie: 3,05 zł
Zła wiadomość dla akcjonariuszy Gremi (dawniej zwanego Eurofaktorem) oraz pozostałych spółek p. Hajdarowicza.

Cytat:
Bank oce­nił mo­ją wia­ry­god­ność ja­ko przed­się­bior­cy wy­żej niż ja­kiej­kol­wiek spół­ki, któ­ra do mnie na­le­ży.

www.ekonomia24.pl/artykul/7062...

Może w takim razie p. GH wyemitowałby akcje, zamiast swoich spółek, żeby akcjonariuse nie byli traktowani gorzej niż banki?
To żart, ale na poważnie, wyczytałem między wierszami coś takiego:

Cytat:
20 mln zł wy­ło­żył z wła­snych środ­ków, a na po­zo­sta­łą część do­stał roz­ło­żo­ny na wie­le lat kre­dyt w Ge­tin Ban­ku.

Co potwierdza krążącą w środowisku plotkę, że inwestycje w/w jegomościa w media wspiera mniej lub bardziej bezpośrednio Leszek Czarnecki. Pomysł na biznes to pokazać zyski z nabytych mediów, a potem sprzedać je na rynku z premią (sektor mediowy jest jednym z wyżej wycenianych - choć nie prasowy(!)). Obaj mają do tego wehikuły, a Getin Holding umie uplasować akcje w rodzinie. Premią jest tuba medialna i marketingowa dla biznesów.

Anginsan
0
Wpisów: 30
Wysłane: 13 marca 2012 11:26:59 przy kursie: 3,18 zł
Plany połaczenia ze spólka zależną.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Anginsan
0
Wpisów: 30
Wysłane: 16 marca 2012 10:27:32 przy kursie: 3,40 zł
Kolejne ciekawe infoe ze spolki, może poruszy kursem.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:
Zarząd Gremi Solution S.A. (Emitent, Sprzedający) informuje, że w dniu 15 marca 2012 roku Spółka zawarła z WS INVESTMENTS LIMITED, spółką prawa maltańskiego z siedzibą w Sliema, Malta (dalej: Kupujący, Cesjonariusz) następujące opisane poniżej umowy, w przedmiocie całkowitego rozliczenia wierzytelności Gremi Solution S.A. wobec Silesia Capital Fund S.A. (dalej: SCF, Dłużnik) z siedzibą w Tarnowskich Górach, tj. wierzytelności w łącznej kwocie 17 849 045,64 zł. Wobec SCF toczy się obecnie postępowanie w przedmiocie ogłoszenia upadłości z możliwością zawarcia układu przed Sądem Rejonowym w Gliwicach XII Wydziałem Gospodarczym do spraw upadłościowych i naprawczych

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków
Edytowany: 16 marca 2012 10:29

pplk
3
Wpisów: 142
Wysłane: 10 maja 2012 19:13:06 przy kursie: 3,24 zł
Redaktorze, a czemu po ostatnim raporcie we wskaznikach jest c/wk na poziomie 1,10?
Ja widze cene 3,24 zl i i WK na akcje 7,55 zl.

WatchDog
50
Wysłane: 10 maja 2012 22:22:54 przy kursie: 3,24 zł
Pardon, gdzie widzisz ten 1,10?

pplk
3
Wysłane: 19 stycznia 2013 10:45:14 przy kursie: 2,50 zł
Sprzedali nieruchmosc (uzytkowanie wieczyste) za 2 banki. A w ostatnim raporcie podali aktywa trwale (dlugoterminowe): 13,7 mln PLN - w tym finansowe 13,6 mln. Nie jestem ksiegowym, ale wydaje mi sie ze uzytkowania wieczystego gruntu nie wlicza sie do finansowych aktywów. Gdzie w sprawozdaniu byla ta nieruchmosc?

WatchDog
50
Wysłane: 22 czerwca 2013 13:29:03 przy kursie: 2,17 zł
Wątek jest teraz tutaj, a strona spółki jest już poprawnie wypełniona - cały czas była, tylko się podpinała nie ta co trzeba.

pplk
3
Wysłane: 23 czerwca 2013 10:52:24 przy kursie: 2,17 zł
A czemu u góry kurs jest z 31 stycznia 2013? Czy kapitalizacja jest liczona od aktualnego, czy od tego ze stycznia?

WatchDog
50
Wysłane: 23 czerwca 2013 12:51:04 przy kursie: 2,17 zł
Na pasku jest kurs intraday, który zaktualizuje się wraz z pierwszą transakcją z najbliższej sesji.
Na stronie spółki jest aktualny kurs end of day, na podstawie którego liczona jest kapitalizacja i wszystkie wskaźniki.

pepe8
0
Wpisów: 15
Wysłane: 24 czerwca 2013 10:55:17 przy kursie: 2,17 zł
Czy są jakieś uzasadnione powody lub chociaż plotki, dla których spółka o tak dobrych współczynnikach i regularnych zyskach jest na tyle niedoszacowana? Patrząc pod tym kątem, ciężko chyba znaleźć na GPW spółkę o tak dobrych perspektywach wzrostu. Może czegoś nie wiem lub nie rozumiem, proszę więc o kilka słów odniesienia.
Dziękuję.

WatchDog
50
Wysłane: 24 czerwca 2013 11:03:16 przy kursie: 2,17 zł
Cytat:
ciężko chyba znaleźć na GPW spółkę o tak dobrych perspektywach wzrostu.

Ośmielam się polemizować. Może za słabo szukasz.
Po pierwsze jest dużo niedowartościowanych spółek w dużo ciekawszych sektorach.
Po drugie jest wielu biznesmenów z lepszą reputacją niż pan Gremi. binky
Po trzecie mógłbyś mnie oświecić, skąd te "perspektywy wzrostu"?

Cytat:
Listopadowe wyniki czytelnictwa wskazują, że dziennik Hajdarowicza sprzedaje się o 44 procent gorzej niż rok temu w analogicznym czasie! Oznacza to, że po "Rzeczpospolitą" w kioskach sięga jedynie nieco ponad 15 tysięcy osób.
Sytuację "Rzeczpospolitej" ratuje jeszcze prenumerata, którą zamówiły liczne samorządy i prywatne firmy. Nie wiadomo jednak, jak dużo z nich zdecydowało się przedłużyć prenumeratę na kolejny rok.

wpolityce.pl/artykuly/44932-cz...

Cytat:
Czwartą lokatę zajęła „Rzeczpospolita” (Gremi Media, dawniej Presspublica), a jej średni wynik uplasował się na poziomie 64 150 egz. Tradycyjnie zanotowała ona największy spadek sprzedaży ogółem w zestawieniu, wynoszący 18,76 proc.

www.wirtualnemedia.pl/artykul/...

Cytat:
W kwietniu br. “Uważam Rze” po raz pierwszy w historii zanotowało niższą sprzedaż ogółem niż także wydawany przez Gremi Media “Przekrój”.

Sprzedaż e-wydań kompensuje tylko niewielką część spadku sprzedaży tradycyjnej.

pepe8
0
Wpisów: 15
Wysłane: 24 czerwca 2013 17:29:30 przy kursie: 2,17 zł
Faktycznie użyte sformułowanie "perspektywy wzrostu" może nie jest odpowiednie, ale są przesłanki dające możliwości dużych i gwałtownych ruchów. Wymienione przez Ciebie negatywne sygnały, są trafne, ale prawdą jest również, że ciężko znaleźć spółkę z podobnie dobrymi wskaźnikami.
c/wk - 0,2
To chyba wyjątkowo mało, dla spółki która nie ma kłopotów, natomiast ma trochę majątku i gotówki.
c/z - 0,9
Nie znalazłem spółki, która wykazuje większy zysk netto, niż jej kapitalizacja, a wartość księgowa robi teoretycznie w 4 lata.
To oczywiście tylko wskaźniki i nie powinno się traktować ich jak wyrocznie, ale dodając rating AAA i niewielką liczbę akcji w ogóle (free float dzieli ja dodatkowa na pół)i zaniżoną ocenę, wystarczy iskra i trochę gotówki, żeby wywołać euforię.
Jest w tym trochę racji, czy przyjąłem błędne założenia?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 czerwca 2013 18:30:42 przy kursie: 2,17 zł
Gremi media nie jest spółką z branży mediów :)
To taki wehikuł Pana Hajdarowicza służący do finansowania jego niepublicznych aktywów(choć publicznych po części też) W aktywach mamy same wierzytelności od spółek takich jak Jupiter, jakieś weksle, pożyczki dla Przekroju itd. Krótko mówiąc nie jest to bilans budzący wiarygodność :)
Gotówki tutaj nie ma. W 2012 stan gotówki spadł pomimo sprzedaży jednej(jedynej?) nieruchomości. Zysk robiony jest przez rozwiązanie odpisów i naliczenie odsetek.
Rating niestety jest problematyczny. Spółka nie ma długów, ale ma dość kontrowersyjne zyski operacyjne. Dodatkowo zrobiła taki trick, które rating "łyknął" tzn obniżyła kapitał zakładowy, dzięki czemu wymazano straty lat ubiegłych.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,546 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat