Cytat:Od pół roku wątek ten i sam Autor jest dla mnie inspiracją i pamiętając o tym proszę czytać resztę
Cieszę się, że wątek na forum może być pozytywną inspiracją. Czyli te fora internetowe nie są takie złe ;)
Cytat:Moim zdaniem również na kopexie coś się gotuje mimo niezbyt wygórowanych obrotów. Na dziennym RSI ładnie podąża, Mamy odwrócony RGR z zasięgiem na 13zł co fajnie pokrywa się z istotnymi oporami w okolicy linii trendu zaznaczonej przez Wojtka.
Cytat:Uważam jednak że linia trendu narysowana przez Wojtka nie jest w żaden sposób miarodajna na dzień dzisiejszy a tą właściwą "mocną" jest ta prowadzona od maksa z 2007, dająca false break w 2012 a obecnie tworząca opór na poziomie 12,40 wzmocnionym umieszczonym niewiele pod nią SMA 30t. Przełamanie tego obszaru powinno dać mocny sygnał do testowania 14,00 a potem będziemy sie martwić.
To jak to z tą linią trendu jest ;) ? Raz się pokrywa z oporami a raz jest niemiarodajna, hmm
KPX month

kliknij, aby powiększyćNarysowałem obie, żeby pokazać w czym rzecz. Różnica nie jest duża, sam staram się "nie ciąć" świec LT choć czasem (jak w tym przypadku) można stracić przez to kilka punktów stycznych (a im więcej tym LT mocniejsza). KPX jest o tyle trudny w analizie, że od 2007 już kilka LT wybił a następnie przechodził znów w spadki (2009, 2012).
Cytat:Tak czy owak sygnału zmiany trendu nie ma, konsolidacja trwa co się urodzi zobaczymy
Czyli w ogólnej ocenie zgadzamy się co do braku sygnału kupna jak i fazy w której walor przebywa. Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu ;). Ode mnie jeszcze uwaga odnośnie KPX - mając tyle obecnie spółek (zwłaszcza w mw40), które wybijają swoje all time high, są w silnych trendach i widać na nich obroty; to spółką która od 2007 jest niżej o ponad 80% i się ciągle konsoliduje, naprawdę moim zdaniem nie warto zaprzątać sobie głowy. Zwyczajnie konkurencja jest lepsza.
Cytat:Co do BDX i budwlanki również pozwolę sie niezgodzić... Zarówno na indeksie cenowym jak i wigu zachowywała się dość ładnie (wzrost obrotów, poztywna dywergencja RSI) co z wyprzedzeniem wzg. reszty stada od 2 tyg. sygnalizowało przełamanie 2500 i powiewu hossy z racji faktu że budowlanka jest jednym z pierwszych rosnących sektorów :) Może się okazać że to tylko gra pod redukcję zadłużenia ale jedno nie wyklucza drugiego.
Sam BDX należy do mocnego mwig40 (i wykazuje z nim niezłą korelację), co jest bardzo pozytywne, budowlanka jednak jak widać na wykresie post wyżej odbija się od wsparcia, trendem wzrostowym trudno to nazwać, raczej szeroką konsolidacją. Porównując to do banków, mediów czy energetyki to zbyt dobrze to nie wygląda. W książkowe zależności typu który sektor rośnie jako pierwszy a który później w hossie od paru lat się nie bawię - wykresy same wskazują na czym jest hossa a na czym nie. Plusów BDX ma sporo - fundamenty, brak oporów na wykresie, silny indeks, jest lepszy od swojego sektora

kliknij, aby powiększyći dał sygnał kupna kontynuacji, ale też wykres pokazuje że z najmocniejszymi (energetyką, mediami) przegrywa. Jeśli ktoś chce mieć budowlankę w portfelu to BDX wydaje się jednym z najlepszych picków - pytanie tylko czy chce się ktoś na ten sektor eksponować.
Cytat:Prośbopytania do Autora:
1. Kiedy używasz indeksów cenowych, a kiedy WIGów ?
2. Czy nie uważasz że w zamieszczanych ocenach sektorowych wzg. WIGu często obraz całości jest zamazany przez za ciężki jeden walor ? telekomy, surowce.
3. Czy mimo inwestowania w średnim terminie zdarza Ci się zamykać pozycje z racji znacznego wykupienia (patrz duża część WIGu40 obecnie) i spodziewanej korekty ?
4. Trzy najważniejsze błędy jakie popełniłeś na giełdzie ?
5. W ameryce wybucha bomba atomowa/ Rosja dokonuje ataku informatycznego na system bankowy europy. Co robisz następnego dnia ?
6. Jedna lektura która najwięcej wniosła dobrego do Twojego inwestowania.
1. Jeśli mogę to używam WIGów (bardziej podobają mi się indeksy dochodowe od cenowych). Indeksami cenowymi wspieram się w przypadku gdy nie ma odpowiedniego WIGu albo jest on słabo skonstruowany (telekomy, surowce)
2. Tak uważam, że niektóre z WIGów są "przeciążone". Warto wtedy analizować konkretny "cieżki" walor względem danego indeksu (jego siła lub brak to dobry trop naprowadzający co w indeksie jest silne)
3. Prawie nigdy. Samo wykupienie podobnie jak wyprzedanie może utrzymywać się bardzo długo i działając tylko na jego podstawie można stracić sporo pieniędzy. Opisane zamknięcie "z ręki" na wykupieniu wchodziłoby w rachubę gdyby np. kurs był na wieloletnim oporze (typu szczyt z 2007 dla wielu spółek), wykupiony oraz cały rynek albo sektor zawracał (sygnał sprzedaży). Zamykanie rosnących pozycji "z ręki" było błędem, który długo popełniałem i kosztował mnie sporo.
4. Jeden już jest w pytaniu nr 3. Drugi, który dobrze pamiętam to brak reakcji na Vkę wiosną 2009 roku (pewnie nie tylko ja nie wierzyłem zbytnio w ten zwrot). Trzeci ? Niech będzie Optizen Labs w tegorocznym konkursie SW ;p
5. Cóż - na wydarzenia, które już się odbyły wpływu nie mamy, więc pozostaje rozsądna reakcja. W opisanych przypadkach komputery pewnie już zrobiły swoje na rynkach i wszystko spada w wielkościach dwucyfrowych i albo SLe mi puściły albo puszczą (a jak nie puszczą tzn, że to była chwilowa panika). Pewnie konsolidowałbym aktywa w gotówkę w miarę możliwości.
6. Jeśli musi być jedna to Sztuka Spekulacji Z.Komara. Jednak dobrych lektur było znacznie więcej :).