@waszi
Sądzę że jestem mało obiektywny w tym temacie, bo sam je dziś mocno zagrałem w realnym portfelu ;). Argumenty za:
W20 day

kliknij, aby powiększyćLuka wypełniona wzorcowo - na zamknięciu a by było trudniej to zagrać. Dziś otwarcie na -1% powodowało zwiększenie ryzyka zagrania ale układ oporów którymi były dawne wsparcia i domknięta wczoraj luka są dość klarowne. Test strefy 2000 pkt wydaje się bardzo realny.
SPX day

kliknij, aby powiększyćZa bardziej realny uznawałem scenariusz z podbitką do 2040-2050, jak widać tam nie dotarli i już opór na 1990 zadziałał. Słabość oznacza kontrolę strony podażowej i również test 1870 wydaje się bardzo realny w bliskiej przyszłości.
Na przeciw - DAX - tu widać 10 000 się broni (ale też nie dotarli z podbitką nawet do oporów na 10 835, (w przeciwieństwie do Nikkei gdzie wyrysowali najbardziej czytelny układ podbijając do 19 100). Zagadką pozostaje dla mnie mWig40 - luka niedomknięta, poniedziałkowy dołek też nie był niższy od poprzedniego z początku roku - chyba to najmniej pewny indeks do shorta (póki co).
Podsumowując - bessy jeszcze nie ma, ale wszystko ku temu zmierza i będzie trudno to "odkręcić" - choć jeszcze szansa na wybronienie się rynku ala 2005 rok jest.