Wg mnie technicznie można powiedzieć, że kurs zachował się klasycznie wracając do ostatniego dołka. Ja bym zwrócił uwagę na sposób zachowania wolumenu. Przede wszystkim od początku spadku mamy już przemielone 30 mln akcji wg mnie bardzo dużo. Sporo transakcji było wykonywane na określonych poziomach w dużych paczkach, więc może to zachowanie ruchu nie jest do końca takiego ustalane na zasadzie aktualnego popytu/podaży w danej chwili. Ten wzrost z poprzedniego dołka i spadek do nowego są dość symetryczne. Ciężko jednoznacznie prorokować co dalej, ale z jednej strony osoby, które kupowały ostatni dołek i nie wyszły jeszcze mają teraz zgryz i mogą stanowić sporą stronę podażową. Z drugiej strony mamy już dywergencje na każdej podziałce czasowej na większości wskaźników. Poza tym nie jest wg mnie to miejsce już stracone do wyrysowania formacji podwójnego dna, w szczególności na tygodniowym. Niewątpliwie poniedziałkowa sesja może być kluczowa. Jeśli jej początek będzie to coś więcej niż dalsze testowanie to pewnie będzie zjazd do wskazany przez krewę poziomów, ale gdyby uaktywnił się popyt może być ciekawie.
Poza tym warto spojrzeć od strony fundamentalnej.
Wszystkie wskaźniki wg Stockwatcha pokazują niedowartościowe
Te wskaźniki są najniższe dla branży w której funkcjonuje spółka.
Negatywne jest to, że istotnie spadły marże, ale z drugiej strony spółka i tak w czwartym kwartale pokazała zysk i jak pisze Prezes wszystkie spółki operacyjnie też są na plusie..
Sam kapitał obrotowy to 184 mln zł wg raportu spółki
Trzeba też zwrócić uwagę, ze Prezes spółki w czwartym kwartale (czyli tym którego dotyczył raport będący jak wydaje się powodem spadków) kupował 29.11. - 50 tys. akcji po 2,43 zł i 24.10. - 150 tys. po 2,00 zł a transakcje szły przez giełdę. Daty wskazują, że mógł spodziewać się takich a nie innych wyników, a jednak kupował.
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...infostrefa.com/infostrefa/pl/w...Tu się nasuwa ciekawe porównanie z Trakcją, która była ostatnio niechlubnym bohaterem. Na Elementalu spadki po raporcie, a Trakcji przed raportem. Co ciekawe przychody mają podobne (wszystkie dane za Stockwatch). odpowiednio 1,39 mld i 1,36 mld. Trakcja zaraportowała prawdopodobną stratę 22 mln a Elemental zysk 0,8 mln zł. Wycena na koniec dzisiejszego dnia Trakcji 195 mln zł , a Elementala 136 mln zł.
Niewątpliwie minusem jest słaba komunikacja z rynkiem i brak reakcji ze strony spółki na to co dzieje się z kursem. Co jest szczególnie ciekawe w kontekście akcjonariatu i jego struktury. Spółka zaczęła walkę z konkurencją w Europie Zachodniej dokonując przejęć i walcząc na marże. Ale patrząc na wyceny podmiotów branży recyklingowej na giełdach w Europie Zachodniej i aktualną wycenę Elementala w cale nie zdziwiłbym się kontrakcji ze strony konkurentów (ale to tylko dywagacja jak bym sam zachował się na ich miejscu), tym bardziej że sam Prezes chwali się, że mają to czego nie ma konkurencja zachodnia, czyli niższy koszt produkcji.