PARTNER SERWISU
odnegauk

Giełda papierów wartościowych - Szukam pomocy od kogoś kto dotykał tematu.

Smophy
0
Wpisów: 2
Wysłane: 27 kwietnia 2015 19:43:18
Witam.
Mam pytanie odnośnie 'gry' na Giełdzie papierów wartościowych.
Z tego co mi wiadomo, trzeba mieć założone konto w jakimś 'domu maklerskim', dzięki temu można w ogóle rozpocząć 'grę'.
Chciałem się dowiedzieć, czy jest możliwość 'gry' na giełdzie na jakiejś stronie internetowej, oraz czy trzeba podpisywać umowę z takim domem maklerskim (jeśli odpowiedź brzmi tak w powyższym pytaniu).

Proszę o odpowiedź, gdyż bardzo zależy mi na czasie.

Pozdrawiam

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 27 kwietnia 2015 20:36:47
Spróbuję odpowiedzieć ... chociaż odczuwam tremę confused2.
Cytat:
Z tego co mi wiadomo, trzeba mieć założone konto w jakimś 'domu maklerskim', dzięki temu można w ogóle rozpocząć 'grę'.

Jeżeli chce się zaangażować własne, ciężko zarobione pieniążki, to oczywiście trzeba założyć konto w jakimś 'domu maklerskim'. Jeżeli chce się poćwiczyć na 'sucho' to nie ma potrzeby zakładania konta.
Cytat:
Chciałem się dowiedzieć, czy jest możliwość 'gry' na giełdzie na jakiejś stronie internetowej (...)

Jest kilka stron internetowych, na których można poćwiczyć thumbright.
Cytat:

Starałem się odpowiedzieć tak szybko jak tylko mogłem wave.
Pozdrawiam
Edytowany: 27 kwietnia 2015 20:51

kamilcia
PREMIUM
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 125
Wysłane: 27 kwietnia 2015 20:53:11
Moim skromnym zdaniem trening na portalach giełdowych może prowadzić do błędnych wniosków. Np. że najlepsze wyniki uzyskuje się handlując na groszówkach ( np. kupując po 5 gr sprzedając po 6 ). Człowiek zupełnie inaczej reaguje przy grze prawdziwymi pieniędzmi. Gra wirtualnymi jest dużo łatwiejsza.

Wg mnie dobrym pomysłem jest założyć realne konto i grać za założona sumę pieniędzy. Tylko od razu założyć, że się te pieniądze straci.

Jeśli mam doradzać to na pewno nie należy wkładać na giełdę od razu oszczędności życia, szczególnie jak komuś zależy na czasie ( wnioskuję, że liczysz na duże zyski osiągane szybko ). Jeśli ktoś się na to zdecyduje to powinien już przeżyć chociaż jedną bessę.
Edytowany: 27 kwietnia 2015 20:56

Yaroman
110
Wpisów: 1 748
Wysłane: 27 kwietnia 2015 21:50:22
Smophy napisał(a):

Pozdrawiam

Chyba da się jeszcze zarobić na GPW, choć pojawiają się już pierwsze symptomy nadchodzącej bessy...

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 27 kwietnia 2015 23:13:36
Cytat:
Chyba da się jeszcze zarobić na GPW, choć pojawiają się już pierwsze symptomy nadchodzącej bessy...

Póki userzy na forum nie wklejają domków, maybachów i rolexów które to "zarobili" na giełdzie to jest ok ;).

knoker
0
Wpisów: 47
Wysłane: 27 kwietnia 2015 23:13:36
jakie to symptomy ?

Smophy
0
Wpisów: 2
Wysłane: 28 kwietnia 2015 15:00:07
Dziękuję za odpowiedź.
Mówiąc ' proszę szybko o odpowiedź ' miałem na myśli czas reakcji pod postem. Nie odnosi się to do mojego podejścia, że chcę szybko zarobić.

Chodziło mi po prostu o informacje, czy można grać poprzez stronę internetową na giełdzie (głównej - nie grach, bądź symulatorach do ćwiczenia).

Ponieważ kiedyś gdy próbowałem pograć, korzystałem z jakiegoś programu , z tego co pamiętam nazwa była zbliżona do 'plus500' ale dokładnie nie pamiętam, stąd właśnie te pytanie odnośnie strony.

Czyli zakładając , że chcę grać na poważnie na giełdzie, muszę mieć konto w jakimś domu maklerskim.
Nie mam możliwości prywatnego konta z dowolnego banku, powiązać jakoś z moją grą na giełdzie tak?

Pozdrawiam i dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Uzyskałem sporą ilość potrzebnych mi informacji.

cyzo
3
Wpisów: 753
Wysłane: 28 kwietnia 2015 17:05:37
Jeżeli dobrze rozumiem, to koledze chodzi o możliwość obsługi rachunku( czyt. zawierania transakcji) z poziomu przeglądarki internetowej (aplikacja webowa) bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania typu Sidoma.

Tak - taką funkcjonalność oferuje np. ING lub BOŚ. Logujesz się na portalu i handlujesz. Dodatkowo oferują aplikację na Androida więc można handlować nawet siedząc w/na kiblu :)

Yaroman napisał(a):

Dobre...dobre thumbright

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 30 kwietnia 2015 12:16:42
Yaroman napisał(a):

Ja tutaj na razie nie widzę oznak bessy. Domyślam się, że chodzi Ci o to, że rynek dyskontuje przyszłość i że skoro wyszliśmy z konsolidacji (WIG - w której był od drugiej połowy 2013), to najbliższe wzrosty będą oznaką poprzedzającą bessę i dogodne momenty na zakup akcji były lub co najwyżej teraz mamy ostatni gwizdek by ich dokonać. sWIG80 jeszcze odstaje, ale i on pokonał kluczowe 61,8 Fibo spadków z jesieni 2013 r. Moim zdaniem tu na razie widać sygnał hossy.

Na razie widać, że kapitał przypłynał (oczywiście nie w takich ilościach jak w złotych latach polskiej giełdy), złoty się umocnił, coś tam w europejskiej gospodarce drgnęło, jeśli chodzi o poprawę koniunktury.

Może też chodzi o to, że jesteśmy spóźnieni i nie nadgonimy dzielącego nas dyskonta w stosunku do rynków zachodnich, bo do września 2016 r. nie starczy czasu. Wydaje mi się, że na razie nie jest naiwnością mówienie, że powinno być dobrze, pomijając jakieś nagłe i niespodziewane wydarzenie. Jeśli nawet inflacja (oficjalna) miałaby wzrosnąć, to wciąć mamy jeszcze trochę czasu.

Tym bardziej, że te aktualne wymęczone oczekiwaniem wzrosty odbywają się nieco w atmosferze obaw, to nie jest hossa a’la lata 90-te czy pierwsza dekada XXI w. Wtedy o bańce dot com’ów szybko zapomniano i mieliśmy do czynienia z typową euforią, a tu mam wrażenie, pomimo upływu 7 lat od krachu, wciąż jego widmo gdzieś koło rynków krąży i straszy. Mieszanka QE, dawnego strachu i dzisiejszych obaw powodują zwyżki. Bessa czai się gdzieś tam za horyzontem, ale oznak nie ma. No chyba, że ten ostatni, wzrost rentowności Bundów potraktujemy jako niepokojący sygnał. Ja jednak uważam to za powrót do normalności, bo naprawdę staram się, ale nie mogę zrozumieć kupowania bezpiecznych papierów przynoszących straty. I nieważne, że to niemieckie. Gdzie tu logika?

Nie chodzi mi o to, że na giełdzie jest kolorowo i fantastycznie jak za dawnych lat. Nie jest. Zwłaszcza na GPW, kiedy się ją z celowo niszczy. Ale też nie ma jasnych, wyraźnych sygnałów bessy. Co innego korekty. Na razie to byki mają przewagę. Lekką, ale mają.
Edytowany: 30 kwietnia 2015 12:24

Yaroman
110
Wysłane: 30 kwietnia 2015 16:26:05
Yaroman napisał(a):

Psychologia inwestowania. Hossa nabiera tempa wówczas, kiedy na giełdę zaczyna napływać kapitał od małych, często niedoświadczonych inwestorów a kończy się wtedy kiedy ten napływ zaczyna być masowy i o wzrostach można usłyszeć od przysłowiowego fryzjera i taksówkarza. Moja (przyznam -cienka) aluzja jest chyba przedwczesna, bo napływ inwestorów dopiero się zaczyna i to chyba głównie przez fundusze. Podobnie jak Kasztan uważam, że nie widać obecnie ani technicznych ani fundamentalnych oznak końca hossy. Powiem więcej, liczę na to ,że hossa tak naprawdę dopiero się zaczyna. Biorąc pod uwagę psychologię (kto wie czy nie najważniejszy aspekt inwestowania)to porównując obecny czas z poprzednią hossą to myślę, że jesteśmy gdzieś w roku 2004. Wówczas hossa trwała niemal do końca 2007. Sądzę, że Smophy, jeżeli wytrwa w swoim zapale ma szansę zarobić na GPW. Za jakiś czas zapaleńcy tacy jak on, dodatkowo zachęceni jego sukcesami zaczną masowo napływać na rynek.
I to będzie czas na to by zacząć się ewakuować.

Smophy - życzę powodzenia. Kroniki Stockwatch to jedno z najlepszych miejsc gdzie można znaleźć wsparcie i pomoc w "rozterkach młodego inwestora". Każdy z nas kiedyś zaczynał.
Założyłeś kronikę , liczymy na więcej wave
Edytowany: 30 kwietnia 2015 16:29

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 30 kwietnia 2015 19:40:53
@Yaroman
Z moich może niedoskonałych obserwacji wynika że nie każda hossa wygladała tak samo, ta o ktorej sie najcześciej pisze i októrej każdy pamieta tzn z lat 2005-07 była z dużym udziałem drobnych i była podobna do tej z lat 90-tych tyle ze brało w niej udział następne pokolenie. Problem w tym że bardzo wielu ludzi straciło sporo pieniędzy i jakoś nie widze tego że teraz masowo rzuca sie na akcje - musza o tym zapomnieć. Poprzednia hossa 2000-01 była inna, drodnych było mniej.

Yaroman
110
Wysłane: 30 kwietnia 2015 20:56:53
@GRAF78,
To prawda,że każda hossa jest inna, ale mechanizmy psychologiczne są podobne. Myślę, że małe zaangażowanie drobnych graczy może być siłą obecnej hossy. W 2007/ 2008 zaangażowanie drobnicy zarówno na GPW jak i na rynkach rozwiniętych (choćby USA) było bardzo duże, stąd upadek (bessa) był bolesny. Obecnie , pomimo, że o nadchodzącej bessie w USA mówi się już od 2-3 lat zaangażowanie inwestorów indywidualnych jest ciągle stosunkowo niewielkie, alternatywy inwestycyjne są ograniczone, także ja myślę, że obecna hossa jeszcze potrwa. Angel

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 kwietnia 2015 22:26:54
Smophy napisał(a):
Witam.
Chciałem się dowiedzieć, czy jest możliwość 'gry' na giełdzie na jakiejś stronie internetowej, oraz czy trzeba podpisywać umowę z takim domem maklerskim (jeśli odpowiedź brzmi tak w powyższym pytaniu).

Jest wiele innych sposobów na stratę czasu i pieniędzy. I o wiele przyjemniejszych - np. mrugają światełka, brzęczą monety i podają darmowe drinki.
Do giełdy lepiej się przygotować. I nie ma się do czego spieszyć. Rynki otwarte są codziennie, a niektóre nawet też i w nocy.

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 2 maja 2015 17:09:26
Mimo wszystko lepiej zastanowić się nad tym mniej przyjemnym rozwiązaniem:) Darmowe drinki i brzęczące monety są z pewnością bardziej kuszące od nocnej lektury sprawozdań finansowych, ale za to te ostatnie przekazują ważną informację – podają na tacy skalę ryzyka. Przy zielonym stoliku nie ma na to szans, ile byśmy drinków nie wypili, ryzyko pozostanie takie samo:)

Na giełdzie nawet bardzo początkujący inwestor może sobie sam dowolnie manewrować proporcją zysku i ryzyka. Zależy jakie ma preferencje. Jeśli ktoś jest ostrożny i szanuje kapitał, w kasynie nie ma czego szukać, a od rynku dostanie całą paletę spółek spełniających różne kryteria kosztu kapitału.

Ryzyka się nie pozbędzie, ale na rynku przynajmniej będzie miał wpływ na jego poziom.
Lepiej mieć wybór między Petrolinvestem a Serinusem (mimo wszystko), niż ruletką a jednorękim bandytą. Choć w przypadku tej pierwszej spółki, faktycznie może lepiej spędzić noc w kasynie.
Edytowany: 2 maja 2015 17:11

nowyloso
0
Wpisów: 1
Wysłane: 24 maja 2015 20:39:11
Smophy napisał(a):
Witam.

Pozdrawiam

Witam i czy potrzebuje pan nadal pomocy jak tak to proszę o konta postaram sie panu wszystko wytłumaczy jak to wygląda pozdrawiam czekam na info

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,330 sek.

zbryveoi
ziexhxcr
fdjdkixs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zlxvzdxz
xnftljun
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat