Żeby nie było tak sucho odnośnie aktualnie posiadanych walorów, postaram się sukcesywnie przybliżać i uzasadniać swoje wybory. Na początek na warsztat wezmę GEKOPLAST. Jako, że o spółce i jej profilu można poczytać w wielu miejscach (polecam choćby spr kwartalne) skupię się przede wszystkim na swoich wnioskach:
GEKOPLAST – producent płyt komórkowych z polipropylenu. Sztandarowa inwestycja Capital Partners (private equity), mają prawie 80% udziału. Wchodzą na GPW (złożony prospekt) bez emisji. 50% sprzedaży w PL, 50% export (prawie połowa na Niemcy)
PLUSY:
+ wręcz modelowa historia – w 2010 buyout dwóch spółek przez Capital Partners, połączenie i kilkuletnia praca nad rentownością. W ostatnim czasie przejście w fazę dynamicznego zwiększania biznesu, widoczne silne efekty skali (rosnąca krzywa rentowności)
+ mocne fundamenty
+ stabilny i jednocześnie nieco niszowy segment, chyba niekoniecznie atrakcyjny dla dużych graczy
+ przejście na GPW (mówią o dopięciu jeszcze w 1Q’16, ale przyjmuję raczej okolice maja), opublikowanie prospektu z prognozą na 2016, zakładam że pojawi się tam minimum 100 mln SLS i 7,5 mln zysk net (P/E ’16 – 8)
+ ugruntowana pozycja (piąty na rynku europejskim, 8% udziału), przewaga konkurencyjna po stronie kosztów (działalność w PL)
+ realizują zapowiadane cele, prezes rzeczowy, dla mnie wiarygodny
+ rozdrobniona struktura odbiorców, b dobrze zdywersyfikowana segmentowo, w mniejszym stopniu też geograficznie
+ niewielka podatność na zmiany kursu walut i ceny surowców (naturalny hedging, niska wrażliwość cenowa)
+ dobry IR
+ CP skupuje akcje jesienią 2015 mimo i tak dużego pakietu większościowego (argumentowane niską wyceną – brali bodajże po 8,80zł)
+ CP sprzedał ostatnio udziały w Onico, prawdopodobnie sprzeda również Duon, na moje zmniejsza to prawdopodobieństwo krótkoterminowej podaży
+ planowane dalsze rozszerzenie asortymentu (to wyłapane tak „między wierszami” z wywiadów z zarządem)
Ponadto wydaje mi się, że to jest taki profil działalności, który „leży” fundom. Zakładam, że po przejściu na GPW wzrośnie rozpoznawalność spółki (z czym dziś jest problem) i instytucje mogą się nią zainteresować. Przekonują mnie również słowa zarządu jak i CP o bardzo dobrych perspektywach rozwojowych. Na bazie historii (ale także ruchów CP) nie mam podstaw wątpić w ich prognozy.
MINUSY:
- obecność Capital Partners to raczej plus, ale struktura akcjonariatu jest jednak niekorzystna
- płynność, choć nie jest z tym najgorzej jak na NC
- planowana dywidenda – generalnie nie jestem fanem dywidend, szczególnie w małych wzrostowych spółkach. Przyjdzie potrzeba kapitałowa i trzeba będzie się zadłużać/emitować. Tu rozumiem, kwestia akcjonariatu robi swoje
- nie odpisali mi kiedyś na maila :)
Na dziś widzę ok. 40% upside (akt cena 10,25) przy relatywnie niewielkim ryzyku, ale to pewnie może się dynamicznie zmieniać biorąc pod uwagę nadchodzące wydarzenia.