Kamil napisał(a):serpico napisał(a):
We wtorek gruby zabierał od 16.07 do 16.10 wszystkie eLki od 2221 do 2230 po każdej cenie i w każdej ilości w paczkach po 100, 150, 200, 250. uzbierał chłopak tego trochę, ale dzisiaj nie było widać aby zamykał, a wręcz odwrotnie, znowu kupował po 2300-2330 każdą ilość, co może oznaczać, że lecimy na 2450. chyba na 50 punktów do przodu by ich nie zbierał :)
Kolego zaczynasz mnie irytować. Nie masz pewności że to skoordynowany ruch jednego podmiotu. Nie możesz tłumaczyć każdej zmiany indeksu posunięciem jakiegoś "grubasa". Snujesz ciągle teorie spiskowe. Jak nadejdą spadki to będziesz pisał że "grubas" przesiadł się na S-ki. Eh.. więcej merytoryki.
Wybacz kolego, że Cię irytuję, działanie to nie było zamierzone. co do moich koncepcji, to:
- primo, wszystkie analizy, opierają się na obserwacji oraz zbieraniu danych i żadna z nich nie daje pewności co do kolejnych ruchów, są to tylko przypuszczenia i dywagacje, tak jak i moje. wszelkiego rodzaju wskaźniki techniczne, powstały z obserwacji i matematycznych obliczeń i nigdzie nie jest powiedziane, że zwykła obserwacja zachowań na giełdzie, nie da lepszych rezultatów, niż wszelkiego rodzaju "książkowe" teorie,
- secundo, całodzienne obserwacje, są o tyle wiarygodne, co i męczące. siedzenie 6 godzin i patrzenie tempo w ekran, połączone z notowaniem sobie tego co sie dzieje na kontraktach, jest niesamowicie męczące, bo przeoczenie kilku transakcji, może zmienić pełny obraz przypuszczeń,
- tertio, skąd moje przypuszczenia, że to jeden podmiot stawia takie zlecenia? a no stąd, iż mało prawdopodobne jest to, by w jednym momencie, sto nieznających się osob, z różnych części kraju, a może i Europy, postawiło zlecenie kupna np. na 2 320. obserwując, że np. po stronie kupna jest 32 szt i w jednym momencie robi się 132 szt, można przypuszczać z dużym prawdopodobieństwem, iż jest to jedna i ta sama osoba (podmiot), która po chwili dokłada równe kolejne sto zleceń na eLke, tym samym duży7 podmiot przypuszcza (sic!) lub wie , że będą wzrosty. dokładanie równych zleceń jest charakterystyczne dla jednego podmiotu,
- ultimo, czy gdyby giełda dała się przewidzieć na zasadzie merytoryki o której wspomniałeś, czy wszyscy nie bylibyśmy bogaci?
pozdrawiam i życzę sukcesów
ps. gruby nabierając, jak wspomniałem po 2221-2230 oraz 2300-2310 chyba się nie pomylił :)