0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
19 października 2009 21:40:14
serpico napisał(a): - tertio, skąd moje przypuszczenia, że to jeden podmiot stawia takie zlecenia? a no stąd, iż mało prawdopodobne jest to, by w jednym momencie, sto nieznających się osob, z różnych części kraju, a może i Europy, postawiło zlecenie kupna np. na 2 320. obserwując, że np. po stronie kupna jest 32 szt i w jednym momencie robi się 132 szt, można przypuszczać z dużym prawdopodobieństwem, iż jest to jedna i ta sama osoba (podmiot), która po chwili dokłada równe kolejne sto zleceń na eLke, tym samym duży7 podmiot przypuszcza (sic!) lub wie , że będą wzrosty. dokładanie równych zleceń jest charakterystyczne dla jednego podmiotu,
A skąd pewność, że to nie działanie transakcji arbitrażowych, które reagują na zmiany indeksu? lub Gry systemowej? Sporo tego, ale może się zdażyć , że paru użytkowników korzysta z tego samego narzędzia.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
19 października 2009 21:48:06
serpico napisał(a): vox, jednak się nie myliliśmy. 1100 dotknięte, tylko teraz co dalej?
Czas zacząć się bać, bo zbliżamy sie do chwili w której dowiemy się czy są mozliwe dalsze wzrosty czy już wypalił się potencjał byków. Zakładam że ten tydzień wskaże kierunek. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 132
Wysłane:
19 października 2009 23:18:23
Apple beats Wall Street estimates, shares rise
The company posted a net profit of $1.67 billion, or $1.82 a share, in its fiscal fourth quarter ended September 26, up from $1.14 billion, or $1.26 a share, in the year-ago period.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
20 października 2009 00:06:47
Coś bojaźliwie reaguje nasza giełda, zwłaszcza wig40 i wig80, mimo ze w USA giełda idzie dalej w górę. Może któregoś dnia wystrzeli o parę procent w górę?
|
|
Wysłane:
20 października 2009 09:00:58
Apple przegieło z tymi wynikami. Prawie 50% lepiej niż przed rokiem. Jeszcze się sesja nie zaczęła a już mi moje Ski bokiem wyszły. Cieżkie czasy dla niedźwiedzi. Wydaje mi się, że mniejsze WIGi nie były do tej pory pewne jaki będzie kierunek dlatego się korygowały, ale z nimi zauważyłem bywa podobnie jak z testowanymi portfelami. Długo, długo nic, a potem szybki strzał i błyskawiczne nadrabianie zaległości by ostatecznie pobić WIG20. Stawiam na takie odbicie MiŚków już na dzisiejszej sesji.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
20 października 2009 09:06:22
Zniechęcenie do S-ek przybiera na sile. Wiara w hossę staje się powszechna. Przebicie oporów na giełdach albo już nastapiłe (WIG20 2300) albo nastąpi lada moment (S&P500 - 1100). Potem panika zakupowa i spadek. Tak sądzę. Przeciągają się te wzrosty niemiłosiernie, ale to chyba dlatego, że coraz ciężej przekonać ludzi do trwałości danego trendu.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
20 października 2009 09:25:49
3000 na wig20 w tym roku?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
20 października 2009 10:31:56
Gruby w średnioterminowym trendzie niczego nie zdziała i niczego nie wie. FW20 jest całkowicie podporządkowane średnioterminowo SP500. Kropka. Grubas jest niegroźny ze swoimi manipulacjami.
|
|
Wysłane:
20 października 2009 10:59:32
Koniec muzyki? Pięknie się luka domknęła. Wracając do umocnienia złotówki po wczorajszych danych, co sprzyjało inwestycjom zagranicy, bykom pomogła też KE Cytat:Komisja Europejska (KE) prognozuje wzrost PKB dla Polski w 2010 roku na poziomie 1,6 proc., wynika z informacji "Rzeczpospolitej" i "Parkietu". W maju Komisja oczekiwała, że polska gospodarka wzrośnie w przyszłym roku o 0,8 proc.
....ale z drugiej strony po wczorajszym przemówieniu Bena i jego nawoływaniach do oszczędzania dolar może się umocnić. Poza tym Cytat:Europejski Bank Centralny i ministrowie finansów strefy euro chcą silniejszego dolara i "solidnego i stabilnego systemu walutowego" - powiedział szef ECB Jean-Claude Trichet. a mocny dolar to punkt dla niedźwiedzi.
|
|
Wysłane:
20 października 2009 11:08:34
mogą sobie chcieć, wujek Ben nie pozwoli by zabrano mu słabego dolara, bo to on jest motorem wyjścia USA z recesji. Gospodarka staje się bardziej konkurencyjna względem reszty świata. vide: wyniki Apple
Dokupiłem L w cenie 2350. Do górnej bandy na wig20 daaleko, na S&P bliżej (1110-20?)
Edytowany: 20 października 2009 11:12
|
|
|
|
Wysłane:
20 października 2009 11:25:19
Vox a zauważyłeś jak ładnie na spadku rósł LOP i że baza spadła już tylko do +15pkt?
Jak Ben będzie gmerał przy dolarze w celu jego osłabienia nasi żółci bracia się wypną na finansowanie ich długu, a sporo tego trzeba będzie zrolować.
|
|
Wysłane:
20 października 2009 11:33:51
Powiem ci buldi że widzę koniec wzrostów na EURUSD, i odreagowanie do conajmniej 1,45-46 Cytat: Vox a zauważyłeś jak ładnie na spadku rósł LOP i że baza spadła już tylko do +15pkt?
edited: przeczytałem cię na opak :-), Tak czy siak za mały ruch na LOP żeby miał znaczenie Ale Ski mam nadzieję wziąć wyżej niż dziś. Dzisiaj przecież mnóstwo wyników, a będą one tradycyjnie lepsze od prognoz.
Edytowany: 20 października 2009 11:51
|
|
1 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 195
Wysłane:
20 października 2009 16:18:32
mam nadzieje ze to juz ostatni dzien uzupełniania depozytu ;-))
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
20 października 2009 16:25:21
Vox napisał(a): a będą one tradycyjnie lepsze od prognoz.
Tym razem tradycja się zmieniła. Rozpoczęte budowy i pozwolenia na budowę sporo niżej od prognoz. Schłodziło trochę rozpalone głowy. Mi to pasuje, bo mam tylko trochę akcji z NC, na razie nic nowego nie tykam. I czekam na zjazd w dół. Choć ciężko tak patrzeć, no ale na razie czasy niepewne więc staram się wytrzymać. Niedźwiedzie - łączcie się, w kupie raźniej. Kto jeszcze oprócz Buldiego czeka? Powoli do celu
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
20 października 2009 16:26:15
mroman napisał(a):mam nadzieje ze to juz ostatni dzien uzupełniania depozytu ;-)) Dzisiaj mała strata, krótki żal.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
20 października 2009 17:39:03
Ja w zeszlym tygodniu, podobnie jak pod koniec sierpnia, sprzedalem wszystkie akcje. Czekam teraz na korekte. Kiedys sie doczekam. Te ostatnie wzrosty na WIG20 sa strasznie naciagane. Widac, ze wiekszosc nie wierzy we wzrosty, co moze byc akurat argumentem przeciwko korekcie. Jednak wrosty ,ktore sa ciagniete przez 5 spolek WIG20 sa malo wiarygodne. Mozliwe, ze zagranica kupuje akcje WIG20, poniewaz zloty ostatnio sie umacnia w stosunku do wszystkich walut.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
20 października 2009 17:47:27
martinezo napisał(a):Vox napisał(a): a będą one tradycyjnie lepsze od prognoz.
Tym razem tradycja się zmieniła. Rozpoczęte budowy i pozwolenia na budowę sporo niżej od prognoz. Schłodziło trochę rozpalone głowy. Mi to pasuje, bo mam tylko trochę akcji z NC, na razie nic nowego nie tykam. I czekam na zjazd w dół. Choć ciężko tak patrzeć, no ale na razie czasy niepewne więc staram się wytrzymać. Niedźwiedzie - łączcie się, w kupie raźniej. Kto jeszcze oprócz Buldiego czeka? Ja na akcjach czekam na upragniona korekte i sie doczekac nie moge. Mysle ze przy naszych wynikach spienieze pokazne zyski ktore wypracowalem od stycznia :) a S-ki nie rusze ponizej 2500pkt. Mysle ze do debiutu PGE nie ma co liczyc na korekte a za chwile na rynek trafi potezna kasa z redukcji na PGE wtedy dopiero moze byc moment na wyplate :)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
20 października 2009 20:31:46
martinezo napisał(a):Vox napisał(a): a będą one tradycyjnie lepsze od prognoz.
Tym razem tradycja się zmieniła. Rozpoczęte budowy i pozwolenia na budowę sporo niżej od prognoz. Schłodziło trochę rozpalone głowy. Mi to pasuje, bo mam tylko trochę akcji z NC, na razie nic nowego nie tykam. I czekam na zjazd w dół. Choć ciężko tak patrzeć, no ale na razie czasy niepewne więc staram się wytrzymać. Niedźwiedzie - łączcie się, w kupie raźniej. Kto jeszcze oprócz Buldiego czeka? Ja sie wysypalem z wszystkiego pierwszego wrzesnia i jak na razie nie wyszedlem na tym najlepiej.. Tak to juz jest jak zamiast trzymac sie wlasnych zalozen slucha sie przepowiedni analitykow. No trudno,trzeba bedzie wysunac wnioski na przyszlosc.. Korekte wieszcza juz przeciez od czerwca i jak na razie to wspinamy sie coraz wyzej. Pozniej slyszalem ze ma byc we wrzesniu,pazdzierniku a teraz ci sami mowia ze w listopadzie. Zaraz beda glosy ze jednak w grudniu,albo na wiosne,no ale kiedys w koncu tafia :) Meczy mnie bycie niedzwiedziem no ale jak juz tyle wysiedzialem to chyba nie ma sensu pakowac sie teraz na nowych szczytach. Tym bardziej ze indeksy sWig80 i Wig20 wyraznie sie rozjezdzaja co by potwierdzalo zblzanie sie do wyczekiwanej korekty. Jak ona nastapi to pakuje sie w akcje po uszy i przez najblizsze 2 lata nie interesuje mnie co tam za formacje beda sie tworzyc na wykresach "Privatize the gains,socialize the losses"
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 244
Wysłane:
20 października 2009 21:08:17
adamos napisał(a):Tym bardziej ze indeksy sWig80 i Wig20 wyraznie sie rozjezdzaja co by potwierdzalo zblzanie sie do wyczekiwanej korekty. Ale czy to możliwe, że nasi drobni wiedzą lepiej niż zagraniczni inwestorzy? Jeśli na świecie i wig20 wzrosty, a u nas na małych na odwrót to znaczy, że któraś strona się myli. Ja obstawiłem, że duzi mają rację, a mali będą niedługo gonić za trendem. „Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
20 października 2009 21:36:30
busz napisał(a):adamos napisał(a):Tym bardziej ze indeksy sWig80 i Wig20 wyraznie sie rozjezdzaja co by potwierdzalo zblzanie sie do wyczekiwanej korekty. Ale czy to możliwe, że nasi drobni wiedzą lepiej niż zagraniczni inwestorzy? Jeśli na świecie i wig20 wzrosty, a u nas na małych na odwrót to znaczy, że któraś strona się myli. Ja obstawiłem, że duzi mają rację, a mali będą niedługo gonić za trendem. Trend na rynku na dluzsza mete nie moze wyznaczac tylko kilka najwiekszyh spolek,a jak na razie wiekszosc tanieje. Wydaje mi sie ze kolosy rosna,bo sa bardzej plynne i duzi gracze chca miec mozlwosc szybkiej ewakuacji tym bardziej ze w powietrzu az pachnie korekta i coraz wiecej niedzwiedzi jest na rynku. Patrzac obiektywnie naprawde przydalby sie nam lekki zjazd w dol,bo masa kapitalu czeka na wejscie,ale kazdy sie boi kupic tuz przed przecena. Mysle,ze gdybysmy spadli ponizej 2000pkt na Wig20,to odrobimy to bardzo szybko bo naprawde chetnych do kupna nie brakuje. "Privatize the gains,socialize the losses"
Edytowany: 20 października 2009 21:37
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.