PARTNER SERWISU
ttifyzyb
270 271 272 273 274

Kiedy dno bessy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 grudnia 2009 21:53:33
Tak naprawdę nikt nie jest w stanie powiedzieć kiedy nastąpi korekta i jaki jest zasięg obecnych wzrostów. Podobnie jak zresztą Vox napisał - ile wynosi take profit grubego.
Patrząc na nasze spółki trudno nie przyznać Ci racji, szczególnie że - jak Watchdog napisał parę stron wcześniej - w najbliższych dwóch kwartałach należy spodziewać się również poprawy wskaźników fundamentalnych.
Mimo wszystko po za samymi spółkami należy jednak bacznie przyglądać się temu co się dzieje na giełdach światowych, na surowcach, na walutach - bo ewentualna korekta właśnie tam będzie miała swój początek.
Bardzo wątpię, by jakiekolwiek fundamenty samej spółki mogły ją uchronić przed ewentualnym zjazdem. Bardziej na skalę ewentualnych spadków pewnie będzie miała wpływ płynność waloru, niż jego niedowartościowanie.
...ale póki co trend na WIGu jest jeden, z tym że otoczenie się nieco zaczęło pierdykać.
Dla mnie za późno na papiery, ale gdybym je miał, nie wiem czy podobnie jak Ty nie trzymał bym ich do pojawienia się konkretnego sygnału.
Zdania jednak o okazjach do kupowania teraz nie podzielam.
To co się dzieje wokół, powinno wyostrzyć czujność.

bulluk
0
Wpisów: 89
Wysłane: 6 grudnia 2009 22:05:52
buldi napisał(a):

Zdania jednak o okazjach do kupowania teraz nie podzielam.
To co się dzieje wokół, powinno wyostrzyć czujność.

Ja mowilem o kupnie w przypadku ew rzeczywiscie wiekszej korekty, tak jak powiedziales, spowodowanej najprawdopodobniej przez otoczenie. Wtedy spolki ktore teraz maja racjonalne wyceny, stalyby sie bardziej atrakcyjne.

Pozdr

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 grudnia 2009 22:21:26
Cytat:
Miala byc fala C od 23 listopada... Hmm no nie wyszlo no to moze next week? ale jeszcze moze jednak nie, no to potem... Jeszcze nie? no to szukamy wytlumaczenia dlaczego tak powinno byc.

powiem szczerze. dla mnie wszystkie te fale to jakieś szarlataństwo
z dziedziny "analiza historyczna wykresów" blah5

a korekta by się przydała - mam jeszcze trochę wolnego kapitału.
Edytowany: 6 grudnia 2009 22:22

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 6 grudnia 2009 22:26:17
A co wy na to....
Sanmina-SCI, the supplier of electronics services, is loaded with debt and in each of the last eightyears has lost money. Its shares have risen more than 600 percent since the stock market rally began on March 9.
Sanmina-SCI, firma zajmujaca sie serwisem elektronicznym, jest mocno zadluzona i w kazdym z ostatnich 8 lat wykazywala straty. Jej akcje wzrosly ponad 600 od 9 marca.

Wal-Mart Stores the discount retailer, has lots of cash on its balance sheet, has very little debt and has consistently turned a profit. Since March 9, its shares have gained just 14 percent.
Wal-Mart natomiast, ma duzo wolnej gotowki, znikome zadluzenie i ciagle wykazywal zyski, zyskal tylko 14% od 9 marca.

Since the March lows, for example, according to Ford Equity, the 20 percent of stocks with smallest market capitalizations have on average outperformed the largest 20 percent by 72 percentage points.
Od marcowego dolka, np., wg Ford E., 20% spolek o najmniejszej kapitalizacji zyskalo 72% wiecej od 20% spolek o najwiekszej kapitalizacji.

Only once since 1926 have the first nine months of a bull market produced a gap greater than this year’s. That was in the bull market that began in February 1933, in the middle of the Great Depression, when small caps outperformed large caps by an incredible 196 percentage points.

Tylko raz liczac od 1926 1wsze 9 miesiecy rynku byka doswiadczylo roznicy wiekszej niz tego roku. Byl to rynek byka, ktory zaczal sie w lutym 1933, w srodku wielkiego kryzysu, kiedy to male spolki zyskaly 196% wiecej od duzych.

Teoretycznie, u usiakow teraz powinny isc w gore duze spolki.
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
Edytowany: 6 grudnia 2009 22:29

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 6 grudnia 2009 22:40:15
Jak to zwykle bywa najpierw ruszaja spekulanci fundusze eqity itp a jak juz sytuacja wyjasniona zakupy zaczynaja robic muly finansowe fundusze emerytalne, firmy ubezpieczeniowe itd

Dlatego zawsze zaznaczam zeby bardzo uwaznie wybierac spolki do portfela w obecnej sytuacji bo gieldowe smieci nic nie robiace beda spadaly a zacznie sie szukanie spolek fundamentalnych i inwestowanie w wartosc. Spolki ktore ostatnio maja rosnace zyski i przychody do tego maja przyszlosc powinny przyspieszyc z wzrostami :)
Przynajmniej tak zakladam.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 6 grudnia 2009 23:04:36
Dla tych którzy wieszczą spadki po wzroście USDPLN:

Skąd się według was bierze spadek wartości złotówki do dolara? Ze spieniężania akcji i wymiany PLN na USD, powiecie. Więc według waszej teorii spadki na giełdzie muszą nastąpić wcześniej niż wzrost kursu dolara wobec złotego. Bo wymienia się kasę która już została wyjęta z GPW. Więc pokażcie mi proszę na piątkowym wykresie gdzie macie to spieniężanie. A jeśli powiecie że spieniężono parę dni wcześniej to ja na to tak: skoro już spieniężono, to spadki z tego powodu mamy już za sobą i teraz już tylko wzrost, a przy powrocie kapitału (bo już niedługo dolar wróci na niższe poziomy) będzie to wzrost bardzo gwałtowny.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Vox
Vox
297
Wysłane: 6 grudnia 2009 23:07:02
Cytat:
Skąd się według was bierze spadek wartości złotówki do dolara? Ze spieniężania akcji i wymiany PLN na USD, powiecie.

niekoniecznie. wystarczy że sprzedaż będzie oczekiwana, a spekuła zrobi swoje. WCZEŚNIEJ.
Edytowany: 6 grudnia 2009 23:07

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 7 grudnia 2009 13:00:21
mathu napisał(a):
Dla tych którzy wieszczą spadki po wzroście USDPLN:

Skąd się według was bierze spadek wartości złotówki do dolara? Ze spieniężania akcji i wymiany PLN na USD, powiecie. Więc według waszej teorii spadki na giełdzie muszą nastąpić wcześniej niż wzrost kursu dolara wobec złotego. Bo wymienia się kasę która już została wyjęta z GPW. Więc pokażcie mi proszę na piątkowym wykresie gdzie macie to spieniężanie. A jeśli powiecie że spieniężono parę dni wcześniej to ja na to tak: skoro już spieniężono, to spadki z tego powodu mamy już za sobą i teraz już tylko wzrost, a przy powrocie kapitału (bo już niedługo dolar wróci na niższe poziomy) będzie to wzrost bardzo gwałtowny.

Generalnie zgoda. Ale w piątek pln stale rósł ( no prawie). Indeks też.
Ja sugerowałem, że być może osiągnąwszy super wynik w okresie roku (pomijając ekstrema, które opisał Buldi) może to być ponad 100% te z fundów zagranicznych, które wchodziły z dolarem po 3,4 i indeksem po 1500 mogą korzystając z dodatkowego zarobku na parze pln/usd zacząć wychodzić by wrócić za jakis czas. Po refleksji napisałem, że obecne naganianie na wzrost kursu pln ma na celu jeszcze powiększenie tych zysków. Tym samym spodziewałbym się w krótkim okresie wzrostów na GPW by pomnożyć te zyski:
a) zamieniając dolary na złote wzmacniamy trend, o którym sami trąbimy.
b) za zamienione pieniądze kupujemy akcje, które rosną (dopływ nowego kapitału podtrzymuje trend)
c) gdy kurs dojdzie do założonego i lekko sie ustabilizuje np 2,5 z wyskokami w kierunku 2,4 sprzedajemy akcje i odkupujemy dolary
d) zarobiliśmy na dokupionych ostatnio akcjach plus na kursie może niewiele, ale zawsze.
e) odsprzedaliśmy kupione wcześniej akcje po super cenie i super kursie realizując mega zyski
f) doprowadzamy do sytuacji, gdy waluta najpierw za naszą przyczyną, potem innych graczy leci na łeb na szyję i w kilka dni po naszej operacji znajduje nowy poziom stabilizacji np. 3,30
g) przeprowadzamy operację od nowa kupując tanie akcje za drogiego dolara.

Do spółki mamy ministra finansów, który tak naprawdę niewiele może.
Jeżeli będzie bronił kursu przy 2,5-2,6 będzie skrzyczany przez eksporterów, którzy nie są w stanie nic zarobić przy takim kursie. Mało tego zużyje środki państwowe by umożliwić wyjście kolejnym "inwestorom" z dobrym przebiciem, zachęcając do powtórzenia "akcji"
Jeżeli zacznie bronić poziomu 3,2-3,3 korzystnego dla eksporterów podniesie się krzyk kredytobiorców i ceny w sklepach. Obsługa długu zagranicznego droższa. Też żle.
Tak sobie myślę, że żle się stało, że nie zaczeliśmy bronić kursu w okolicach 3, gdy złoty się umacniał. Może to by zniechęciło zagraniczne fundy ? Przez obronę rozumiem obniżkę stóp inflacja 3,5% czy 4,5% jakaż to różnica, tym bardziej, że w dużej mierze kreowana przez ceny towarów zależnych od decyzji rządu, zmniejszenie sprzedaży obligacji skarbowych, nie koniecznie interwencję na forexie.

P.S. Naganianie na wzrost wartości złotego może być też zasłoną dymną. Realizacja następuje teraz, by wycofywane środki nie budziły podejrzeń. Przecież ma jeszcze wzrosnąc to po co realizowac za wcześnie. Tak naprawdę wszystko zależy od skali zaangażowania poszczególnych fundów. W sumie do prześledzenia wg ff, obrotów dziennych i 5% progów na poszczególnych spółkach WiG20.
Edytowany: 7 grudnia 2009 14:45

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:33:05
Cytat:
Tak sobie myślę, że żle się stało, że nie zaczeliśmy bronić kursu w okolicach 3, gdy złoty się umacniał. Może to by zniechęciło zagraniczne fundy ? Przez obronę rozumiem obniżkę stóp inflacja 3,5% czy 4,5% jakaż to różnica, tym bardziej, że w dużej mierze kreowana przez ceny towarów zależnych od decyzji rządu, zmniejszenie sprzedaży obligacji skarbowych, nie koniecznie interwencję na forexie.

Niestety oczekiwany poziom inflacji jest jednym z warunków przyjęcia Euro, więc wcale nie tak prosto jest obniżać stopy procentowe. Zmniejszenie sprzedaży obligacji to kłopoty z rolowaniem długu, bo wątpię aby to był taki impuls prorozwojowy aby inwestycje pociągnęły dalsze PKB i wpływy do budżetu.

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:37:08
no i gdzie te wasze spadki? idziemy na nowe szczyty. Whistle

Taurus80
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:41:34
Vox wiara w spadki jest porazajaca obserwujac kontrakty musze sie przyznac ze jestem zdumiony poniewaz wyglada mi na to iz LOP jest bardzo wysoki i rosnie przy kazdym spadku o pare pkt wiec albo ktos ma racje albo poplynie strasznie.

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:44:43
sugerujesz że grubas dobiera Lki?

Cytat:
wiara w spadki jest porazajaca

w sensie: większość obstawia spadki?
Edytowany: 7 grudnia 2009 15:45

Taurus80
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:47:56
Vox napisał(a):
sugerujesz że grubas dobiera Lki?

Cytat:
wiara w spadki jest porazajaca

w sensie: większość obstawia spadki?

Sadze ze S-ki i to od paru dni mi wyglada na to.
Widoczna jest walka 2 duzych podmiotow moze wicej ale lataja pakiety po kilkadziesiat szt.

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:53:07
zakładając że się nie wybijemy górą,
korekta do 2300 nie byłaby niczym dziwnym.

jeśli jednak wybijemy się górą,
dzisiejszy poziom będzie dnem.

obrót jest mały, bo nikt nie wie jak się to rozstrzygnie.
Edytowany: 7 grudnia 2009 15:53

Taurus80
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:57:12
Vox napisał(a):
zakładając że się nie wybijemy górą,
korekta do 2300 nie byłaby niczym dziwnym.

jeśli jednak wybijemy się górą,
dzisiejszy poziom będzie dnem.

obrót jest mały, bo nikt nie wie jak się to rozstrzygnie.

Wlasnie tak mysle jak usieki dzisiaj na nowych szczytach skoncza to jutro z rana duza luka up bedzie LOP spadnie bo stopy jak zapalki popekaja ale zobaczymy jutro.
Obojetnie jak sie skonczy gielda czeka na impuls :) napiecie rosnie wyglada na to iz jestesmy coraz blizej rozstrzygniecia

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:04:29
Ciągle to rozstrzygnięcie i rozstrzygnięcie. Na ile ? Na chwilę. A potem znowu czekamy na .. rozstrzygnięcie.
Bob coś powie dziś wieczorem to będzie święte. Jak nic nie powie też.
Stawiam, jak to niedżwiedż blackeye na up.
Taki mi wychodzi z poprzednich przemyśleń.

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:07:05
na zdrowy rozum:

nie po to dziadek ben tyle obiecywał, i $ pompował
żeby teraz miał naganiać na spadki.

na pewno pocieszy amerykańskich inwestorów, i będzie UP
bo amerykanie są jak dzieci. thumbright
Edytowany: 7 grudnia 2009 16:07

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:10:11
Taurus80 napisał(a):
napiecie rosnie wyglada na to iz jestesmy coraz blizej rozstrzygniecia

ale że giełde zamykają? czy koniec świata? miał być w 2012 przecież !
EEX

Taurus80
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:14:17
owner napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
napiecie rosnie wyglada na to iz jestesmy coraz blizej rozstrzygniecia

ale że giełde zamykają? czy koniec świata? miał być w 2012 przecież !

Wybiez sobie co ci pasuje salute

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 7 grudnia 2009 20:06:07
A nie wydaje sie Wam że jakies wieksze wychodzenie z rynków to dopiero po New Year's Day może być? Dla mnie to strategicznie dośyc wazne czy płace podatek teraz czy za rok, a że większośc ma do zrealizowania zyski to zechce pewnie sobie odroczyć termin płatności.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

270 271 272 273 274

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,321 sek.

mqxmvpds
iurwpkin
fjgdtisi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
poftkdfb
kvsopftj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat