PARTNER SERWISU
keolcshq
268 269 270 271 272

Kiedy dno bessy?

mroman
1
Wpisów: 195
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:19:06
konik napisał(a):
buldi, podobny rysunek ma wojciech bialek w bodajze przedostatnim artykule na swoim blogu, wyglada na to ze bedac nieprzekonanym do spadkow miales racje

mroman, nie chodzi o zmiane wielkosci a tendencji

o zmianie tendencji bedzie mozna mowic za 3-4 miesiace, dla mnie to tylko pretekst do wzrostów na ktory czekał rynek. Na słaby odczyt ISM nie zareagowali a na 0,2% prosze bardzo. Nawrotke na ISM tez mozna traktowac jako zamiane tendencji.

Zgadzam sie z discopolo w ocenie rynku, wg mnie równiez rynek jest co najmniej dowartosciowany szczególnie jezeli chodzi o w20. Jednak nie zgadzam sie co do zajmowanej pozycji, rynek to nie apteka i bardzo rzadko wycena giełdowa = rzeczywistej wartosci spolki. Rynek waha sie od niedowartosciowania do przewartosciowania i własnie w tym kierunku zmierzamy.

Nie chce sie powtarzac, ale szanse sa coraz wieksze, czeka nas emocjonalna 5 fala hossy w ktorej znowu bedzie mozna zarabiac na małych spolkach.

@discopolo nie obrazaj sie na rynek, nie warto. Spolek ktore mozna dosc bezpiecznie kupic na tych poziomach jeszcze kilka zostało.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:28:32
ciekawy jestem czy odważyliście się brać Ski na fixie.
w arkuszu chętnych było sporo...

ja wybrałem spokojny weekend Anxious
Edytowany: 4 grudnia 2009 16:29

mroman
1
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:29:18
Frog napisał(a):
Nie wiem jak u Was w obserwowanych, ale moje maluchy w ogóle nie przejmują się danymi. Czy ostatnie dane o recesji w sektorze usług USA (negatyw), czy dzisiejsze dane o spadku bezrobocia (pozytyw), jak tkwiły tak tkwią w konsolidacji.

ja mam poł na pol. Czesc misiów juz ładnie jedzie a czesc, szczególnie deweloperka, stoi jak zaczarowana. Dzis LCC troche sie ruszyło ale reszta ani drgnie ;-) Jezeli usiaki ładnie sie dzisiaj skoncza, a na razie wszystko na to wskazuje, mysle ze mWig w poniedziałek pokona swoj szczyt i da sygnał kupna.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:33:22
mroman napisał(a):

@discopolo nie obrazaj sie na rynek, nie warto. Spolek ktore mozna dosc bezpiecznie kupic na tych poziomach jeszcze kilka zostało.

90% cash, 10% mci i czuje się z tym dobrze. Akcje sprzedawałem na sierpniowym szczycie trochę fuksiasto i w sumie niewiele taniej od obecnych cen. MCI zostawiłem bo rynek oszalał w tym temacie. Te papiery naprawdę są warte ponad 10zł.
W 2010 nie będzie żadnej hossy tylko horyzont i to z obsuwami do 2000 na WIG20.
Ale dawaj te spółki. Nie kupię, ale może inni skorzystają.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:34:31
mroman napisał(a):
konik napisał(a):
buldi, podobny rysunek ma wojciech bialek w bodajze przedostatnim artykule na swoim blogu, wyglada na to ze bedac nieprzekonanym do spadkow miales racje

Ale łatwiej wyjść na swoje wg mnie zaczynając brać Ski od tego poziomu, niż trafić w te spólki o których piszesz.
Każdy kombinuje po swojemu.
Jeszcze w nawiązaniu do powyższego cytatu : nie znam rysunku Białka z przedostatniego artykułu, ale na moim jest pokazana sytuacja sprzed dzisiejszego południa.
Edytowany: 4 grudnia 2009 16:36

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:34:37
tylko czemu S&P stracił korelację z EURUSD? Think

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:40:33
Vox napisał(a):
tylko czemu S&P stracił korelację z EURUSD? Think

Vox ta korelacja byla chora normalnie jak dolar sie umacnial nie oznaczalo spadkow gield tylko w bessie tak bylo czyli ostatnimi czasy.
Dzisiaj dolar pierwszy raz od niepamietam kiedy zareagowal tak jak powinien na dane, gieldy tez wiec pierwszy raz od dawna mamy normalny dzien przynajmniej jak narazie.

italodisco
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:53:37
discopolo napisał(a):
Akcje sprzedawałem na sierpniowym szczycie trochę fuksiasto i w sumie niewiele taniej od obecnych cen.

A to dopiero przypadek! Bo mieliśmy tu jeszcze jednego kolegę, który zrobił podobnie.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 4 grudnia 2009 16:58:20
Taurus80 napisał(a):

Jakos zaciesnienie polityki przez FED nie pasuje mi do wielkich spadkow przeciez oznaczalo by to tylko i wylacznie potwierdzenie zakonczenia recesji a i wzrosty PKB powinny przyspieszac.

Jeśli napiszę że całkowicie się z tym nie zgadzam to i tak za mało napiszę.
Parę elementów pod rozwagę:
1.Obecny wzrost PKB w USA został osiągnięty dzięki spektakularnej pomocy rządowej.
Nawet nie mam tu na myśli pomocy dla banków która ratowała przed totalnym kataklizmem.
Program "kasa za grata" sprawił że Amerykanie kupili mnóstwo samochodów. Nawet całkowity trup GM ożył. Niestety konsekwencją tego "pożyczenia popytu z przyszłości" będzie zła sprzedaż przez dłuższy czas. Ten program właśnie się skończył.
Kolejny program pomocy dla kupujących pierwszy własny dom zakończy się w kwietniu.
Też pożycza popyt z przyszłości.
2.Zerowe stopy procentowe to mnóstwo gotówki na rynku czyli wysokie ceny akcji.
Stopy wyższe zmienią ten krajobraz.
3.Nie wierzę że zerowe utrzymają się jeszcze przez dwa lata. Byłoby to możliwe tylko w sytuacji gdyby recesja była kontynuowana. Natomiast jeśli będzie ożywienie to presja inflacyjna się pojawi i z gadania FEDu o luźnej polityce monetarnej będą nici.

mroman
1
Wysłane: 4 grudnia 2009 17:31:44
discopolo napisał(a):
mroman napisał(a):

90% cash, 10% mci i czuje się z tym dobrze. Akcje sprzedawałem na sierpniowym szczycie trochę fuksiasto i w sumie niewiele taniej od obecnych cen. MCI zostawiłem bo rynek oszalał w tym temacie. Te papiery naprawdę są warte ponad 10zł.
W 2010 nie będzie żadnej hossy tylko horyzont i to z obsuwami do 2000 na WIG20.
Ale dawaj te spółki. Nie kupię, ale może inni skorzystają.

Najwazniejsze zeby czuc sie dobrze ze swoimi inwestycjami, nic na siłe.
Jezeli chodzi o społki to dyskutowalismy na ten temat na watku MCI w połowie listopada. Jak ktos ciekawy to niech zajrzy, nic sie nie zmieniło. Jak MCI bedzie kosztowało 10 zł to trafie 100% blackeye

mroman
1
Wysłane: 4 grudnia 2009 17:34:54
buldi napisał(a):
mroman napisał(a):
konik napisał(a):

Ale łatwiej wyjść na swoje wg mnie zaczynając brać Ski od tego poziomu, niż trafić w te spólki o których piszesz.
Każdy kombinuje po swojemu.

Patrzac na ulatniajacy sie optymizm na S&P zaczynam wierzyc w to co napisałes odnosnie Sek

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 4 grudnia 2009 17:40:16
discopolo napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Jakos zaciesnienie polityki przez FED nie pasuje mi do wielkich spadkow przeciez oznaczalo by to tylko i wylacznie potwierdzenie zakonczenia recesji a i wzrosty PKB powinny przyspieszac.

Jeśli napiszę że całkowicie się z tym nie zgadzam to i tak za mało napiszę.
Parę elementów pod rozwagę:
1.Obecny wzrost PKB w USA został osiągnięty dzięki spektakularnej pomocy rządowej.
Nawet nie mam tu na myśli pomocy dla banków która ratowała przed totalnym kataklizmem.
Program "kasa za grata" sprawił że Amerykanie kupili mnóstwo samochodów. Nawet całkowity trup GM ożył. Niestety konsekwencją tego "pożyczenia popytu z przyszłości" będzie zła sprzedaż przez dłuższy czas. Ten program właśnie się skończył.
Kolejny program pomocy dla kupujących pierwszy własny dom zakończy się w kwietniu.
Też pożycza popyt z przyszłości.

Czyli co wzmocnienie knsumpcji szkodzi ???
Aby ludzie mogli kupic te samochody i domy trzeba je wyprodukowac, a zeby wyprodukowac trzeba miec pracownika, pracownik pracujac zarabia, jak zarabia to wydaje itd

2.Zerowe stopy procentowe to mnóstwo gotówki na rynku czyli wysokie ceny akcji.
Stopy wyższe zmienią ten krajobraz.

Niekoniecznie jezeli gospodarka idzie do przodu moze nieoplacac sie kasy oddawac stopy nie skocza do 10% z dnia na dzien.

3.Nie wierzę że zerowe utrzymają się jeszcze przez dwa lata. Byłoby to możliwe tylko w sytuacji gdyby recesja była kontynuowana. Natomiast jeśli będzie ożywienie to presja inflacyjna się pojawi i z gadania FEDu o luźnej polityce monetarnej będą nici.

Na tym cala zabawa polega aby gospodarka ruszyla PKB roslo a stopy podniesli wrocimy do normalnosci. I moze przez tydzien czy miesiac beda jakies spadki ale to nie bedzie oznaczalo bessy czy czegokolwiek a bedzie to pewnie zwykla korekta w cyklu.

Jezeli korekta ma byc 10-20% wole siedziec na papierach. Jezeli mam akcje spolek przy c/wk 1 i ponizej 1 a zyski tych spolek rosna to co mam sie obawiac ze ich cena spadnie do 0
Bedzie zupelnie odwrotnie, spolki ktorych zyski rosna i do tego bedzie rosla gospodarka bedzie to oznaczalo jeszcze wiekszy zysk tych spolek.
I teraz idac tropem zaciesniania polityki przez FED myslisz ze te spolki beda spadaly bo morgan, czy goldman bedzie wracal z kasa do USA ?? Jestes w wielkim bledzie.

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 grudnia 2009 17:49:41
jak widać korelacja EURUSD rządzi. Chwilowa abberacja jest właśnie korygowana.
czyli dzisiaj była pułapka na byki...

rynek jest cholernie trudny ostatnio...
spadająca kometa na S&P.
Edytowany: 4 grudnia 2009 17:52

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 4 grudnia 2009 17:50:53
Im dłużej śledzę UWAŻNIE giełdę, tym mniej mnie zaskakuje.
Dziś przeżyłem małe zaskoczenie. Wczoraj Obama uzalał się jak wielkim problemem jest bezrobocie i, że walka z nim jest priporytetem jego rządu. Co mamy dzisiaj ? Pierwsze oznaki sukcesu medialnej walki z bezrobociem !!! Nie spodziewałem się, że także w Stanach można naginać niby obiektywne dane statystyczne do potrzeb politycznego PR.

Do rzeczy:
Skoro nowych podań o zasiłki było 98% tego co poprzednio. Skoro po zatrudnieniu nowych osób liczba miejsc pracy się zmniejszyła - symbolicznie, to fakt, to jakim cudem ogólna stopa bezrobocia spadła o 0,2% ? Odpowiedż jest jedna. Ze statystyk ubyło bardzo wiele osób starających się o pracę. Nie szukają, bo nie widzą szans. Gdyby statystyka była bardziej uczciwa i obejmowała te same osoby byłoby 10,2% bez zmian. Ludzie już przetrawili. Giganty ubrały maluczkich i wracamy do normalności, choć intradayowego maxa zaliczyliśmy.
Mało tego. Po tym odczycie można śmiało powiedzieć, że bezrobocie zaczęło się zmniejszać w 9 m-cy po dnie bessy. Czyli zgodnie z planem. Jako miś w to nie wierzę. Fundamentalny miś.
Jako ostrożny byczek, ostatnio, sądzę, że dzisiejszy odczyt w sumie da podstawę do tak wyczekiwanego Rajdu Świętego. Jak nic nieoczekiwanego (jakis Dubaj, Grecja czy inne paskudztwo) nie wyskoczy to może nawet będą prezenty na koniec roku ? Dopiero, odczyt bezrobocia po nowym roku może to zmienić. Czyżby powtórka z zeszłego roku - szczyt w pierwszych dniach stycznia i obsuwa do marca, ale taka konkretna ?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 4 grudnia 2009 18:01:00
Vox napisał(a):
jak widać korelacja EURUSD rządzi. Chwilowa abberacja jest właśnie korygowana.
czyli dzisiaj była pułapka na byki...

rynek jest cholernie trudny ostatnio...
spadająca kometa na S&P.

Aberacja to jest na pln. Dolar mocno w górę, a my mocno do euro. Dotąd wzmocnienie dolara powodowało spadki na złotym. Czyżby anale mieli rację i złoty rzeczywiście jeszcze w tym roku się umocni. Czyli zagranica będzie wychodzić na górce ? A może właśnie to czyni ?

slow2006
0
Wpisów: 132
Wysłane: 4 grudnia 2009 18:04:24
moge odbierac gratulacje ;) Taurus mozesz przyznac ze mialem racje :) :D hehe

a tak na serio zobaczymy w ktora strone podąży rynek w przyszlym tygodniu ;)

pozdro

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 grudnia 2009 20:19:56
No to ładnie poubierali w USA...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 4 grudnia 2009 20:45:50
pytanie jak zachowa sie zachowa azja i europa. nikkei powinien wystrzelic. niemcy o ile nad korelacje ze stanami przedloza to ze kurs im sprzyja (importowane surowce notowane w usd spadaja) tez nie powinny spadac.
ciekawa sesja nas czeka w poniedzialek

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 4 grudnia 2009 20:58:08
miałem stać z boku, ale po dzisiejszej promocji nie wytrzymałem. eski, eski, eski, eski za wszystko. lepszej ceny nie będzie.

będę na tyle bezczelny, że powiem to już w piątek, cały przyszły tydzień na czerwono. dlaczego? para eur/usd wskazała właściwy kierunek. dzisiejszy dzień połamał wszystkie wsparcia.

będzie rajd św. Mikołaja, ale rajd na południe

oj ubrali jankesie ludzi w akcje, oj ubrali i do tego wymienili złotówki na zielone przy kursie 2,70. mają chłopaki nosa do interesów :)

Panie i Panowie trzymajcie się w przyszłym tygodniu komputerów, tak będzie leciało. dolar nie kłamie.

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 grudnia 2009 21:08:57
z klina eurusd nawet na 1,40 i niżej (zależy jak rysować)
oczywiście o ile się sprawdzi - ile razy to już wszyscy myśleli że już,
a tu dupa.

I jak zachowa się Europa i Japonia? może amerykańce sami w dół polecą?
silniejszy dolar, to lepiej dla firm spoza USA.

A może korelacja zaniknie i nici ze spadków? Think
Edytowany: 4 grudnia 2009 21:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

268 269 270 271 272

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,333 sek.

rtpjxqpa
eolbdxdq
jrdmonib
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mgdphkpj
ejnenknp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat