PARTNER SERWISU
tqcgsoil
272 273 274 275 276

Kiedy dno bessy?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 grudnia 2009 20:12:44
Alfredzio napisał(a):
Smród z Grecji dopiero jutro się rozejdzie po świecie.

Agencja Fitch obniżyła rating Grecji z A- do BBB+.
No ja już się duszę od tego smrodu. Żeby teraz Gracja w odwecie nie obniżyła ratingu agencji Fitch bo cały świat się udusi i wszyscy zbankrutują.

Alfredzio napisał(a):
Do tego dojdą w piątek słabiutkie dane ze sprzedaży w USA. Skąd to wiem? Mam sporo znajomych w USA. Twierdzą, że jeszcze nigdy nie widzieli tak wyludnionych sklepów. Mall'e świecą pustkami o tej porze roku! Nikt w USA nie wierzy w rządowe dane o bezrobociu. Na trasie z New Jersey do NYC można spotkać więcej bezrobotnych niż rząd podaje na całe USA :).

"Sporo znajomych z USA" nie przewidziało świetnych danych na temat bezrobocia to teraz w nie nie wierzą.
Mam nadzieję, że w kwestii danych o sprzedaży znajomi będą równie godni zaufania. Nie wiem - ale mam taką nadzieję. W razie pozytywnych danych zawsze mogą w nie też nie uwierzyć. Wszak i tak będą zadowoleni - bo nie dadzą się nabrać na dobre dane. A ja będę w tej sytuacji zadowolony, że są dobre dane. Może warto to przemyśleć, to zdaje się być najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich.

Widzisz, ja też kiedyś mogłem sądzić, że np. jakaś tam spółka nie będzie likwidowana. Ale kiedy dane z zewnątrz ukażą mi z całą bezwzględnością, że nie miałem racji, nie twierdzę, że to te dane są nieprawdziwe.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 8 grudnia 2009 20:26:09
Z tymi wszystkimi danymi to chyba jak z ta musztardą po obiedzie..

Krótkoterminowe strząśnięcia po nich następują, a w długim terminie to właśnie rynki wskazują jakich danych można się spodziewać.

Takie wybiórcze traktowanie danych chyba nie ma sensu. Jakiejś logiki można doszukać się w podejściu Białka opartego nie tylko na analogiach ale i wyszukiwaniu trendów oraz cykli.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 8 grudnia 2009 20:27:47
troche tutaj bede bronil Alfredzia Angel

dlaczego ?? ano dlatego ze nie mozemy tez bezwzglednie wierzyc we wszystkie dane ktore plyna zza oceanu gdzie spekula jest podawana na sniadanie , obiad i kolacje !!!

Ostatnio Vox i kilku innych forumowiczow pisalo jak to dobrze bo bezrobocie w Stanach spadlo itd... a ja w to nie uwierze nigdy !!

Statystycy w Stanach dokonali cudofixu i zamietli pod dywan ponad 300tys. bezrobotnych i juz dane sa swietne a wielu to wystarczy zeby widziec ocean wzrostow

Nocny zobacz co sie dzieje na Techmexie Think

.........

no wlasnie nic specjalnego a kurs wystrzelil jakby conajmniej wyrok sadu byl dobrym zartem
to chyba najlepszy dowod jak niewiele potrzeba zeby rozpoczac slepy rajd do nikad!!!!

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 8 grudnia 2009 20:45:26
“S&P500 wzrośnie o 13 proc. do końca 2010 r.”

…prognozuje zespół strategów Goldman Sachs, kierowany przez David Kostina. Oparli ją na założeniu, że stopy procentowe pozostaną na niskim poziomie, przychody spółek będą rosły i nie spadnie ich atrakcyjność inwestycyjna.

no to mozemy pakowac do wora wszystko jak leci skoro dobry brat Goldi tak radzi Liar

kilka ich rad juz pamietam, sa niemalze idealnie ujemnie skorelowane z rzeczywistoscia Dancing

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 grudnia 2009 20:56:30
Kanoniers napisał(a):
kilka ich rad juz pamietam, sa niemalze idealnie ujemnie skorelowane z rzeczywistoscia Dancing

Mówisz że wzrośnie o 100%? Dancing
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

misieck
0
Wpisów: 7
Wysłane: 8 grudnia 2009 20:59:21
Witam
Zwracacie uwagę na złoto i ropę?
Robi się tam co najmniej nieciekawie thumbright
Ropa spada od dobrych pięciu dni, złoto od 3 z małym przystankiem.
Nie sądzicie,że komentarz goldmanów ukazał się akurat wtedy kiedy widać lekkie załamanie?

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 8 grudnia 2009 21:42:31
nocnygracz napisał(a):

"Sporo znajomych z USA" nie przewidziało świetnych danych na temat bezrobocia to teraz w nie nie wierzą.

Jeśli się bliżej przyjrzeć danym to spadek o 200 tysięcy wynika z sezonowego dopasowania. Pozostałe 100 tysięcy przeszło z kategorii 'bezrobotnych' do 'zniechęconych' (uwzględnionych we wskaźniku U-4).
Spadł wskaźnik U-3 czyli można rzec 'sezonowo dopasowana liczba bezrobotnych optymistów'.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:06:14
Cytat:
no wlasnie nic specjalnego a kurs wystrzelil jakby conajmniej wyrok sadu byl dobrym zartem
to chyba najlepszy dowod jak niewiele potrzeba zeby rozpoczac slepy rajd do nikad!!!!

przepraszam, ale jak to nie było powodu żeby TEX wypalił?
przecież spółka złożyła zażalenie od wyroku czy coś takiego Anxious

Cytat:
Agencja Fitch obniżyła rating Grecji z A- do BBB+.

a USA ma niezmiennie rating AAA, najwyższy możliwy.
światem rządzi mafia finansowa.
Edytowany: 8 grudnia 2009 22:17

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:49:14
Kanoniers napisał(a):
[i]“S&P500 wzrośnie o 13 proc. do końca 2010 r.”

…prognozuje zespół strategów Goldman Sachs, kierowany przez David Kostina. Oparli ją na założeniu, że stopy procentowe pozostaną na niskim poziomie, przychody spółek będą rosły i nie spadnie ich atrakcyjność inwestycyjna.

W gruncie rzeczy to bardzo pesymistyczna prognoza. Przekładając to z polskiego na nasze brzmi następująco: jeśli wszystko pójdzie świetnie to urośniemy tylko 13%.
W takim kryzysie jest bardzo mało prawdopodobne że wszystko pójdzie świetnie czyli wątpią że za rok będziemy wyżej.

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 8 grudnia 2009 23:28:59
discopolo napisał(a):
Kanoniers napisał(a):
[i]“S&P500 wzrośnie o 13 proc. do końca 2010 r.”

W gruncie rzeczy to bardzo pesymistyczna prognoza. Przekładając to z polskiego na nasze brzmi następująco: jeśli wszystko pójdzie świetnie to urośniemy tylko 13%.
W takim kryzysie jest bardzo mało prawdopodobne że wszystko pójdzie świetnie czyli wątpią że za rok będziemy wyżej.

Jeśli szulerzy z GS zapowiadają 13% wzrost w grudniu, tzn., że zajęli krótkie pozycje. Pamietacie, jak przy ropie za $140 zapowiedzieli, że do końca roku będzie po $200, a zaraz potem zaczęła spadać do $30? GS robi takie numery notorycznie, a publika daje się nabrać. Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Edytowany: 8 grudnia 2009 23:34

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 8 grudnia 2009 23:38:43
Padły lub padają:
Islandia
Dubaj
Grecja
Shhh
Następne w kolejce:
Włochy
Hiszpania
Portugalia

pbjah
0
Wpisów: 57
Wysłane: 9 grudnia 2009 00:09:39
zapomniałeś dopisać Polska - jak przestaną nam dług rolować

co do mafii finansowej nieźle udało im się nas wyportkować na kontraktach jak ktoś miał słabsze nerwy w ostatnim tygodniu :(( (czytaj np ja), no ale ktoś w końcu musi powiedzieć sprawdzam na te pompowane cudowzrosty,

jak nie jutro to pojutrze,
giełda nosa optymistom utrze,
będzie płacz
zębów zgrzytanie
i na gwałt "S-ek" otwieranie

wav

nocnygracz
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 00:27:00
To ja tak tym-razem-na-żarty uzupełniłbym posta Alfredzia w rubryce padli lub padają.

Padli lub padają:
Islandia
Dubaj
Lehman Brothers
nocnygracz
Washington Mutual

Ponadto rating nocnegogracza spadł do BBB (jest z nim - o ile to w ogóle możliwe - jeszcze gorzej niż z Grecją).

Edytowany: 9 grudnia 2009 04:16

nocnygracz
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 00:34:28
pbjah napisał(a):

jak nie jutro to pojutrze,
giełda nosa optymistom utrze,
będzie płacz
zębów zgrzytanie
i na gwałt "S-ek" otwieranie

Piękny wiersz.
Też odnoszę wrażenie, że na giełdzie gra za dużo informatyków (a to w większości nie wiedzieć czemu optymiści), a za mało poetów.

mathu
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 01:26:33
Każdy prawdziwy informatyk jest krańcowym pesymistą :)
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

nocnygracz
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 01:46:05
A ja myślałem, że smutni programiści to tylko podmioty liryczne a nie żywe istoty.

Mimo Twej opinii i tak uważam, że to poeci lepiej znoszą korekty, płacz i zgrzytanie zębów - wszak niesprawiedliwość i nieszczęście ludzkie tylko ich pobudzają do twórczego działania. Bez zgryzot i bólu istnienia poeta byłby niczym. A każda klęska, włącznie z narodową (nawet gdyby była to tylko klęska narodowa Grecji) jest jakaś taka od razu piękniejsza dzięki poezji.

Podsumowując: lepiej w zespole z poetą przegrać niż razem z informatykiem wygrać :)

edit: A później sobie uświadomiłem że łatwiej może być skonstruować perpetuum mobile niż zespół z poetą :)
Edytowany: 9 grudnia 2009 01:58

mathu
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 02:53:15
nocnygracz napisał(a):
A ja myślałem, że smutni programiści to tylko podmioty liryczne a nie żywe istoty.

Mimo Twej opinii i tak uważam, że to poeci lepiej znoszą korekty, płacz i zgrzytanie zębów - wszak niesprawiedliwość i nieszczęście ludzkie tylko ich pobudzają do twórczego działania.

Informatycy z doświadczeniem zdążyli się już nauczyć, że jeśli coś może się spieprzyć - to się spieprzy. Jeśli coś wydaje się łatwe - będzie trudne. Jeśli coś wydaje się trudne - będzie trudne jak cholera. W tym zawodzie nie ma pozytywnych rozczarowań :D

nocnygracz
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 04:13:35
mathu napisał(a):

Informatycy z doświadczeniem zdążyli się już nauczyć, że jeśli coś może się spieprzyć - to się spieprzy. Jeśli coś wydaje się łatwe - będzie trudne. Jeśli coś wydaje się trudne - będzie trudne jak cholera. W tym zawodzie nie ma pozytywnych rozczarowań :D

Łączę się w bólu. Gdzieś już chyba słyszałem tę śpiewkę:

Ale czasy się zmieniają. Mamy hossę, nastała era pozytywnego myślenia:

PS: Tak, wiem, może lepiej nie godzić ognia z wodą (informatyka + poezja) jak wyżej
:)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 9 grudnia 2009 12:29:51
Smiesznie wyglada w20 tak jak w5 ciagnal w gore tak teraz w5 ciagnie w dol :)
konsolidacji ciag dalszy :(

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 9 grudnia 2009 12:51:23

Cytat:
"Nie będzie większej korekty"

Do końca roku WIG20 powinien osiągnąć 2500 punktów – uważa DI BRE Banku.

Cytat:
Paulson nadal kupuje akcje
MD
Puls Biznesu, pb.pl,09.12.2009 08:47

John Paulson, jeden z najskuteczniejszych menedżerów funduszy hedgingowych, nie ma wątpliwości, że akcje nadal będą drożały.

sami optymiści wszędzie. Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

272 273 274 275 276

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,349 sek.

gpfpoema
rbgqcbds
xpymfgpt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lvkahfrm
zvccwzlq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat