0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
19 stycznia 2010 20:42:45
buldi napisał(a):Taurus. Twoje poddenerwowanie w sytuacji kiedy indeksy rosną, to dla mnie kolejna dywergencja potwierdzająca wygasający trend. Moj poziom irytacji siega zenitu  normalnie paranoja jutro wstaniesz zobaczysz ze niebo zachmurzone i napiszesz ze w koncu dzisiaj zacznie sie korekta bo niebo zachmuzone??? Powiem ci ze poirytowany jestem przez nadmiar wolnego czasu ktory poswiecam na czytanie dyrdymalow :) w pitek bede najszczesliwszym czlowiekim za przez 2 dni nie bede musial bzdur czytac. Powiedz mi co musze powiedziec napisac abys sie zapakowal w 100% w S-ki ???
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:12:18
 To może wyluzuj przed piątkiem? Mnie na przykład bardzo irytuje obwieszczanie dalszych wzrostów tylko i wyłacznie na podstawie faktu, że urośliśmy, rośniemy - to będziemy dalej rosnąć. Bez głębszego zastanowienia. Bez głębszej logiki. W gospdarkach jest tak cudownie? To dopiero stek bzdur. edit : nie twierdzę, że ty w swoich postach tak uważasz, ale irytacji nie kumam.
Edytowany: 19 stycznia 2010 21:15
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:15:52
Panowie tylko spokoj, nerwy na nic sie tu zdadza. Fakt jest faktem, ze pierwsze wyniki firm z usa za 4Q niezachwycily, ba powiedzialbym ze sa kiepskie biorac pod uwage ilosc dolarow wpompowanych przez Obame w ostatnim roku. Najbardziej szokuje suma pieniedzy jaka wciaz jest odpisywana w bankach na pokrycie strat wyniklyw z braku splacenia kredytow hipotecznych. A jak szacuja eksperci bez odbudowy rynku nieruchomosci ciezko bedzie wrocic na stabilna sciezke wzrostu gospodarczego. Reforma opieki zdrowotnej bylaby w dlugim terminie amerykana na reke i wyszlaby im na zdrowie. Obecnie tam zadna z firm ubezpieczeniowych nie jest nastawiona na ratowanie zycia a o leczniu nie wspomne. Wyciskaja z prostych obywateli ostatniego centa a w zamian daja, dokument dlugi na kilkadziesiat stron ktory zawiera min. liste chorob ktorych polisa nie obejmuje. Tragedia. Dla mnie to wyglada tak jakby ktos chcial na sile utrzymac obecne poziomy, czy chca grac na spadki??? nie wiem, ale spodziewac mozemy sie wszystkiego - poki co trend jest jeden. Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:16:25
@buldi Problem w tym, że akurat w naszej gospodarce jest tak dobrze, jak jeszcze nigdy nie było. Nasz PKB nigdy wcześniej, nawet u szczytu hossy nie był tak wysoki jak obecnie. I wciąż rośnie. Raz wolniej, raz szybciej, ale stale. I nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie (liczonym w latach) miało być inaczej.
Edytowany: 19 stycznia 2010 21:16
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:17:13
A jednak, to już chyba 18 z kolei pierwszy dzień tygodnia, który robi w USA 80% tygodniowych wzrostów. Odpalił dzięki czarnemu koniowi, jakim okazał się Scott Brown, republikanin, który prawdopodobnie pobije Coakley i namiesza w planie Obamy. Dla nas to egzotyka, ale zdaniem znawców dodało to 100-300 pkt do DOW.
Trzeba przyznać, że ostatnio misiom wiatr w oczy wieje. Na pociechę - jeśli pierwszy dzień tygodnia w USA jest na znacznym plusie, to drugi dzień jest na znacznym minusie, czyli jutro spodziewam się w USA spadków. Co więcej, ilekroć pojawiła się formacja podobna do tej z zamknięcia w piątek (4 razy w ostatnich miesiącach), tylekroć cały następny tydzień był mocno spadkowy. Tak więc jest w tym dziegdziu trochę miodu dla niedzwiedzi.
Edytowany: 19 stycznia 2010 21:48
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:20:30
nocnygracz napisał(a):@buldi Problem w tym, że akurat w naszej gospodarce jest tak dobrze, jak jeszcze nigdy nie było. Nasz PKB nigdy wcześniej, nawet u szczytu hossy nie był tak wysoki jak obecnie. I wciąż rośnie. Raz wolniej, raz szybciej, ale stale. I nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie (liczonym w latach) miało być inaczej. To fakt, Nasze PKB przebiło wszelkie maxy. Nie pomyślałem o tym.
Edytowany: 19 stycznia 2010 21:20
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:20:43
buldi napisał(a):Mnie na przykład bardzo irytuje obwieszczanie dalszych wzrostów tylko i wyłacznie na podstawie faktu, że urośliśmy, rośniemy - to będziemy dalej rosnąć. Bez głębszego zastanowienia. Bez głębszej logiki. buldi trendy długoterminowe mają to do siebie że jak długo rośniemy to będziemy dalej rosnąc a jak spadamy to będziemy dalej spadać bez zastanowienia a giełda to chyba ostatnie miejsce gdzie powinno się szukać logiki... lepiej reagować na sygnały niż przedstawiać swoje życzenia i żyć nadzieją EEX
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:27:22
wyniki nie zachwyciły no bo zdziwilbym sie jakby po takim załamaniu chop siup po roku czy dwoch byłoby wszystko ładnie, nie ważne ile dolarów i talarów by tam wpompować, musi się zmienić nastawienie ludzi, iwenstorów, producentów, konsumentów, pracodawców- wszystkich. Wyobrazcie sobie sytuację kryzysową w mikro-skali (domowej) i później przeniescie ją na makro.
a co do wpisow wzrosnie bo wzrosnie albo spadnie bo spadnie bo zona sie z rana krzywo spojrzala na obrazek w pokoju, strasznie mnie denerwuja i trzeba przesiewac te wartosciowe od tych bzdetow...
Edytowany: 19 stycznia 2010 21:29
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:31:06
buldi napisał(a): To może wyluzuj przed piątkiem? Mnie na przykład bardzo irytuje obwieszczanie dalszych wzrostów tylko i wyłacznie na podstawie faktu, że urośliśmy, rośniemy - to będziemy dalej rosnąć. Bez głębszego zastanowienia. Bez głębszej logiki. W gospdarkach jest tak cudownie? To dopiero stek bzdur. edit : nie twierdzę, że ty w swoich postach tak uważasz, ale irytacji nie kumam. Irytuje sie podawaniem przykladow ze i tak musi spasc bo ..... Ja nie mowie jak rosnie ze musi rosnac a jak cofniesz sie o rok i przeczytasz moje wypociny to sam wnioski wyciagniesz. A jak uwazasz ze w gospodarkach jest tragicznie to mysle ze nalezy otwozyc oczy lub zalozyc okulary i czytajac dane nie patrzec co podaja w danej chwili ale na ich podstawie patrzec w przyszlosc. Zawsze twierdze ze kazdy jest omylny ale malo kto potrafi sie do bledu przyznac, najpiekniejsze jest ze kazdy z nas za bledy zaplaci prawdziwym pieniadzem :) to mi sie najbardziej podoba, dreszczyk emocji jest wazniejszy i lepszy od pracy na etacie :) Na koniec mysle ze powinnismy sobie reke podac i zakonczyc spory Jeszcze mysle ze wiecej pozytku byloby jakbysmy zamienili sie rolami w wypocinach tzn byki podawalyby powody do spadkow a miski do wzrostow sadze ze wiecej kozysci byloby dla mnie dla ciebie i wszystkich innych.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:38:00
lajkonik napisał(a):Taurus, Tak naprawdę podziwiam Cię od kilku miesięcy  . Żałuję, że nie spapugowałem Za dużo czytam, za dużo myślę i kombinuję, za bardzo jestem przybity. Płynąć z trendem to jest "Coca-cola" Ja byłem niedźwiedziem niecały miesiąc. Zrealizowałem zyski licząc na korektę i w dużej mierze dla odpoczynku. Rezultat? Część akcji odkupiłem taniej, część drożej. No i podatek muszę zapłacić Miałem czekać kilka miesięcy, ale widząc co się dzieje wróciłem wcześniej. Generalnie póki co nie żałuję powrotu do obozu byków. Ostrożność jest jednak wskazana. Cieszę się że na tym wątku są byki i niedźwiedzie. Czytam wszystkich chętnie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:40:01
@Taurus80: a to akurat jest bardzo dobry pomysl :)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:42:42
pl.macronext.com/strona.php?p=...Spójrzcie na jedną, jedyną daną : napływ kapitału, w tym długoterminowego. Jak mogłoby spadać.
Edytowany: 19 stycznia 2010 21:48
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:53:29
To raczej wskazuje na umocnienie dolara niż indeksów.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
19 stycznia 2010 21:57:41
Teraz wszyscy zachwycaja sie umacniajaca zlotowka, ciekaw jestem jakie beda komentarze gdy za euro bedziemy placic 3.5zl lub dostawac za 1euro tylko 3.5zl. Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
Edytowany: 19 stycznia 2010 21:59
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2010 22:02:01
Alfredzio napisał(a):To raczej wskazuje na umocnienie dolara niż indeksów. A moze swiat wali kase w obligacje amerykanskie a banki amerykanskie znow wydy....ja swiat dzieki uwolninej kasie z kiszenia papujac gieldy surowce itd ??? Przeciez wszscy w kolo gadaja ze GS JP i reszta choloty dyktuje warunki rynkowe. A dzieki naplywa kapitalow maja uwolnione srodki wlasne z obligacji a przynajmniej nie musza wiecej pchac kasiory w nie. Mozna tak dywagowac i na kazdy argument niedzwiedzia znajde inny argument byczy jaki w tym jest sens ??????????????????? O ile sie nie myle dzisiaj jest wybicie z trojkata i predzej czy pozniej zobaczymy 2600-2650 na W20
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2010 22:04:01
@Taurus Cytat:Jeszcze mysle ze wiecej pozytku byloby jakbysmy zamienili sie rolami w wypocinach tzn byki podawalyby powody do spadkow a miski do wzrostow sadze ze wiecej kozysci byloby dla mnie dla ciebie i wszystkich innych. Tylko Wódz musiałby pewnie drugi serwer dokupić, bo tyle mi się nazbierało przez ostatnie miesiące. Ale jakoś tego sobie wyobrazić nie mogę. W obecnej sytuacji, kiedy niedźwiedzie na wymarciu, ja miałbym jeszcze wieszczyć wzrosty?
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2010 22:28:19
Taurus80 napisał(a): O ile sie nie myle dzisiaj jest wybicie z trojkata i predzej czy pozniej zobaczymy 2600-2650 na W20 Z tego "trójkąta" jeszcze nie wybił.  kliknij, aby powiększyćCytat:Mozna tak dywagowac i na kazdy argument niedzwiedzia znajde inny argument byczy jaki w tym jest sens ??????????????????? Niedźwiedzie mają podobnie. "Dywagacje" może jednak mają sens, bo pewnie prawda - jak to w życiu - leży pośrodku?
Edytowany: 19 stycznia 2010 22:41
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
19 stycznia 2010 22:29:59
Taurus wyjąłeś mi uzasadnienie z ust. Dodajmy jeszcze super wyniki IBM po giełdzie i jutro luka powyżej 2500.
I tak do informacji o rozpoczętych budowach, które będą .... nie wiem, poniżej przewidywań ? I co z tego. Trend jest jeden - up.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
19 stycznia 2010 22:38:55
Cytat:Z tego "trójkąta" jeszcze nie wybił. po wynikach IBM to czysta formalność. myślę że 3000 pkt na wiosnę wcale nie jest takie utopijne jak niektórzy myślą.
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2010 22:51:18
Vox napisał(a):Cytat:Z tego "trójkąta" jeszcze nie wybił. po wynikach IBM to czysta formalność. myślę że 3000 pkt na wiosnę wcale nie jest takie utopijne jak niektórzy myślą. Vox nie obraz sie ale na dzin dzisiejszy nie daje wiecej jak 2700-2750 i to jezeli nastapi to w bolach, ale w perspektywe roku i 3000 mozliwe
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.