PARTNER SERWISU
cijxeomm
350 351 352 353 354

Kiedy dno bessy?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 31 stycznia 2010 22:06:05
Vox napisał(a):
o wszystkim zdecyduje ES.F

No właśnie. I to nocne "podbijanie" Think

Myślę, że bardziej zadecyduje kurs $/€. Jeżeli dolar będzie się umacniał to :
1. surowce mogą spadać
2. inwestorzy europejscy wychodzić ze stanów

Oba zjawiska przyśpieszą spadki w Usiech na kasowym i wywołać samonapędzającą się falę - akcje/euro.

Czyli futy mogą trochę mylić blackeye .

Zastanawiając się nad tą korelacją akcje-forex przypomniałem sobie o naszym rynku.
Gdy wchodziliśmy do Unii nasz kurs, zgodnie z przewidywaniami zachodu, osłabił się do ponad 4,3 do złotego. W ciągu następnych 3 lat złoty zyskał 30% wykańczając wielu małych eksporterów, handel przygraniczny i wiele mniejszych firm krajowych, których produkty zastąpił tani import. Gdy nadeszła chwila prawdy wróciliśmy do poziomów z 2005-2006, którym podobno zawdzięczamy, że przez kryzys statystycznie przechodziliśmy stosunkowo łagodnie (system dopłat do aut na zachodzie oczywiście też pomógł). O ekstremach ze stycznia lutego 2009 nie wspominam, bo to były właśnie okazje dla niektórych by wrócić na polski rynek.
Ostatnio wzrostowi wartości dolara do euro towarzyszyło osłabianie złotówki. Z punktu widzenia konkurencyjności naszej gospodarki to korzystne.
Dla giełdy różnie. Ci co już są raczej będą wychodzić, by zrealizować zyski. Tym bardziej obniży to kursy na giełdzie i może potęgować osłabianie waluty. Oczywiście każdy ruch ma swój zasięg - opór. Jakie jest wasze zdanie na ten temat :

Czy osłabienie euro na forksie wywoła osłabienie pln ? Tak

Czy osłabienie pln będzie się przyczyniać do wywalania akcji ? Tak - do -10%

Czy wywalanie akcji osłabi dodatkowo złotego ? tak, w efekcie do 4,3-4,35 maks.

Jeżeli odpowiecie na dane pytanie tak to prosiłbym dodatkowo o określenie % spadku czy zasięgu kursu, który możemy osiągnąć i nastąpi powrót na polski rynek.

Edytowany: 31 stycznia 2010 22:12

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 31 stycznia 2010 23:40:53
Cytat:
Czy osłabienie euro na forksie wywoła osłabienie pln ? Tak

kliknij, aby powiększyć

Trudno się nie zgodzić, obserwując ostatnie 10 sesji. Jeżeli złotówka utrzymała w stosunku do euro ten sam poziom, a euro spadło w stosunku do dolara dokładnie tyle o ile zdrożał dolar w stosunku do złotówki, to w tej biedzie jesteśmy "towarzyszem podróży"

Cytat:

Trochę przewrotne pytanie. Bo wobec jakiej waluty się osłabimy?
Dopuszczam scenariusz, że euro odreaguje ostatni spadek wobec dolara, a jednocześnie może umocnić się wobec złotówki. Sądzę, że w takim wypadku i my odreagujemy ostatnie spadki.

Cytat:

Wywalanie akcji osłabia złotego, jeżeli do tego dojdzie złoty dostanie też po pupie, choć poziom 4,30 za euro w najbliższej przyszłości wcale nie musi oznaczać, że indeksy znajdą się na niższych niż dziś poziomach.
Edytowany: 31 stycznia 2010 23:47

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 lutego 2010 00:10:52
buldi napisał(a):

Cytat:

Trochę przewrotne pytanie. Bo wobec jakiej waluty się osłabimy?
Dopuszczam scenariusz, że euro odreaguje ostatni spadek wobec dolara, a jednocześnie może umocnić się wobec złotówki. Sądzę, że w takim wypadku i my odreagujemy ostatnie spadki.

Cytat:

Wywalanie akcji osłabia złotego, jeżeli do tego dojdzie złoty dostanie też po pupie, choć poziom 4,30 za euro w najbliższej przyszłości wcale nie musi oznaczać, że indeksy znajdą się na niższych niż dziś poziomach.

Co do przewrotności pytania, to chyba nie do końca. Ja rozpatruję póki co wariant wzmocnienia dolara do Euro i związane z tym obniżenie się S&P 500. Miałoby to wywołać spadek wartości złotego wobec OBU walut. Silniejsze wobec dolara, mniejsze względem Euro.
To miałoby wywołać dodatkowy spadek W20, który nadal spada pod wpływem zniżkującego S&P500.
Całość prowadzi do "lekkiej" paniki. Tak na forexie, jak i na akcjach.
Edytowany: 1 lutego 2010 00:12

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 1 lutego 2010 13:38:23
Vox napisał(a):
Cytat:
Znany ekonomista Nouriel Roubini uważa, że 5,7 proc. wzrost gospodarczy w USA w czwartym kwartale nie jest powodem do zadowolenia.

Roubini podkreśla, że wysokie tempo wzrostu w ostatnim kwartale ubiegłego roku jest wynikiem działania tymczasowych czynników. Wskazuje, że ponad połowa wzrostu jest wynikiem uzupełnianiem zapasów przez firmy, a konsumpcja była zasługą programów stymulacyjnych. Kiedy te czynniki przestaną działać, wzrost spadnie do 1,5 proc. w drugim półroczu tego roku, przekonuje amerykański ekonomista.

- Podana wielkość wzrostu wydaje się duża, ale w rzeczywistości, kiedy ją przeanalizujemy, jest ponura i słaba – powiedział Roubini w telewizji Bloomberg. – Myślę, że mamy kłopoty – dodał.

IMHO w poniedziałek duża luka w dół, i spadamy dalej...

Takie komentarze mnie zabijaja. Przeciez programy pomocowe zostaly uruchomione po to, aby pobudzic gospodarke i nadac jej jak najwieksze przyspieszenie poczatkowe. Wiadomo, ze po zlikwidowaniu programow pomocowych ten wzrost gosp. nie bedzie tak imponujacy, ale sila rozpedu powinien zachowac wartosc dodatnia. Tak zle tak niedobrze....salute d'oh!
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 lutego 2010 14:17:00
Edek w górę, ropa w górę, koper w górę, ES.F w górę, wszystko w górę i to w tempie od dawna nie widzianym...

Ciekawe czy dane to zepsują.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 1 lutego 2010 15:22:01
Dane jak ostatnio dane, mogą spowodować ruch przeciwny do tego wynikającego z logiki.
Dzisiaj przedstawili zakładany deficyt budżetowy w Usiech, który urośnie w tym roku do rekodowego 1,56 bln!!!
Dopóki się futy nie zamkną pow. lini trendu ( na dzisiaj ok 2410-2420 ) możemy mówić jedynie o chwilowym odreagowaniu korekty. Żeby nie powiedzieć, taki odpowiednik fali "b" u Eliota.
Do zakończenia korekty przydała by się jeszcze mała "panika" wg Lajkonika lub klasyczna fala "c" żeby nie powiedzieć Eliota.
Niech się dzieje wola nieba.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 1 lutego 2010 16:05:52
rewelacyjne dane z usa = silniejszy USD = spadki cen surowców = spadki na giełdach. Whistle

mathu
0
Wysłane: 1 lutego 2010 16:16:09
Jak na złość surowce lecą w górę.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 1 lutego 2010 16:24:10
Poniewaz caly czas mam wrazenie ze pozycje na w20 od paru dni sa odwracane na Lki ciekaw jestem jaka bedzie jutro luka zakladajac ze usiaki skoncza na obecnym poziomie :)

A pozatym Vox im lepsze beda dane tym szybciej zaczniemy wzrosty :) przeciez dobrze o tym wiesz. Teraz rynek jest niezdecydowany poniewaz pesymisci zakladaja ze dane z gospodarek nie potwierdza zakonczenia recesji bessy a co sie stanie jezeli te wlasnie dane potwierdza koniec recesji ??
Edytowany: 1 lutego 2010 16:26

mathu
0
Wysłane: 1 lutego 2010 16:25:30
Mnie zastanawia do czego przydała się ta walizka złotówek którą ktoś dziś ściągnął z FX.

Vox
Vox
297
Wysłane: 1 lutego 2010 16:28:32
Cytat:
A pozatym Vox im lepsze beda dane tym szybciej zaczniemy wzrosty :) przeciez dobrze o tym wiesz. Teraz rynek jest niezdecydowany poniewaz pesymisci zakladaja ze dane z gospodarek nie potwierdza zakonczenia recesji bessy a co sie stanie jezeli te wlasnie dane potwierdza koniec recesji ??

mam swój SL, jeśli wzrosty powrócą to się do nich przyłączę.
póki co obstawiam dalsze spadki. dzisiaj wig20 znów zszedł niżej w cenach zamknięcia.

tak rachityczne odbicie, po tak rewelacyjnych danych
zapala czerwoną lampkę.

Cytat:
Poniewaz caly czas mam wrazenie ze pozycje na w20 od paru dni sa odwracane na Lki ciekaw jestem jaka bedzie jutro luka

zakładając powtórkę scenariusza z piątkowej sesji w USA, będzie to luka w dół.
Edytowany: 1 lutego 2010 16:31

mathu
0
Wysłane: 1 lutego 2010 16:37:26
Vox napisał(a):
zakładając powtórkę scenariusza z piątkowej sesji w USA, będzie to luka w dół.

Nie będzie powtórki bo tym razem surowce i edek konsekwentnie idą w górę.

Ale co się stanie na FW20 to chyba nikt nie wie, bo to zaczarowany rynek d'oh!

Vox
Vox
297
Wysłane: 1 lutego 2010 16:43:20
Cytat:

zobaczymy. wave
Edytowany: 1 lutego 2010 16:43

sven
0
Wpisów: 54
Wysłane: 1 lutego 2010 17:26:00
Vox napisał(a):
Cytat:

zobaczymy. wave

jak patrze na usd/pln to niezla loooka sie jutro szykuje Dancing

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 1 lutego 2010 18:00:47
ami napisał(a):
Grunt to zrobić zwałke w najmniej oczekiwanym momencie Angel Tak sobie myślę, że jest w tym jakiś ukryty sens i może to było tak, że zwalili pod koniec żeby jak najniżej wyjść z szortów Think S&P500 zatrzymał się na linii trendu, to idealne miejsce żeby wyjść z esek i ubrac się w długie, tymbardziej że mróz znów nadchodzi i w pon ma być zimno Angel

Przypominam to co napisałem w piątek bo właśnie sie potwierdza. Podobno w przepowiadaniu pogody dla bogaczy jestem lepszy od najstarszego górala Dancing
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 1 lutego 2010 18:45:38
ami nie ubieraj sie za cieplo w te eLe w tym tygodniu ;) 2410-2415 moze sie okazac lokalnym szczytem ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 1 lutego 2010 18:49:10
Tak, jak napisałem kilka dni temu, na początku lutego spodziewałem się początku fali 2, która może potrwać do połowy miesiąca, co zbiega się z lekką korektą dolara. Dzisiaj był chyba dobry moment, aby chwilowo zmienić S na L, choć nasz rynek jest słabowity, tak że jakiegoś dużego odbicia chyba nie zobaczymy. DYODD.
Edytowany: 1 lutego 2010 18:49

sven
0
Wpisów: 54
Wysłane: 1 lutego 2010 18:59:12
Alfredzio napisał(a):
Tak, jak napisałem kilka dni temu, na początku lutego spodziewałem się początku fali 2, która może potrwać do połowy miesiąca, co zbiega się z lekką korektą dolara. Dzisiaj był chyba dobry moment, aby chwilowo zmienić S na L, choć nasz rynek jest słabowity, tak że jakiegoś dużego odbicia chyba nie zobaczymy. DYODD.

Alfredzio; skoro jestes taki wszystkowiedzacy to moze napisz tutaj dokad dojdzie ta "fala druga"? wg mnie przebije ostatnie szczyty, a wg Ciebie?

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 1 lutego 2010 19:23:26
dzisiaj USA podciaga do góry, ciekawe czy jutro pociągnie nas za sobą? jak myslicie? bo mam wrazenie ostatnio, że nasz parkiet jest zbyt słaby i potrzebuje mocnego impulsu do naśladowania

mathu
0
Wysłane: 1 lutego 2010 19:37:32
Na Bovespie zrealizował się właśnie ORGR który powinien pociągnąć kurs do góry i znieść 2/3 korekty. Do tej pory każde takie odbicie skutkowało analogicznymi wzrostami na pozostałych rynkach.

W tym tygodniu zarabiają L-ki.

Chyba że pod koniec sesji w USA zrzucą bomby, ale na to się nie zanosi.
Edytowany: 1 lutego 2010 19:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

350 351 352 353 354

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,498 sek.

coptzbpt
ulluriea
trszettj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkygagg
abszllvo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat