PARTNER SERWISU
paokeaon
507 508 509 510 511

Kiedy dno bessy?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 14 maja 2010 20:17:34
ciekawa jest inna rzecz. PZU spadki się w ogóle nie imają.
to co będzie jak będziemy rosnąć?
chyba za wcześnie sprzedałem Think

z drugiej strony, gdyby nadeszła "ta korekta" to widziałbym 900-1000 pkt na S&P500
no ale to mało prawdopodobne. za dużo ludzi czeka na spadki. do większej korekty
potrzebne jest aby ludzie z TFI zaczęli umarzać jednostki. a do tego potrzebne są duże spadki
i nagonka w mediach. tak więc dopóki jesteśmy powyżej 2200. mamy trend wzrostowy (a przynajmniej tak się nam wydaje)
Edytowany: 14 maja 2010 20:26

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 14 maja 2010 20:25:55
Ja też sprzedałem PZU. Ale pomyśl Vox co to będzie jak wprowadzą kontrakty na akcje PZU i zacznie na nich grać np Eureko
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

Vox
Vox
297
Wysłane: 14 maja 2010 20:28:05
ja bym chciał żeby wywindowali PZU pod niebiosa,
tak żeby było na czym grać na spadki. Długoterminowo
będą stopniowo tracić rynek, konkurencja jest zabójcza.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 14 maja 2010 20:29:08
@frog,
zgadzam się z Tobą.
Gdyby jednak w 2010 miałaby być zwała to ... mogą być kolejne czarne świeczki. Na dziś też wierzę w rynek byka długoterminowo. Jak Taurus.

@Vox,

Może o 1-2% za wcześnie. Nie więcej. Na WiG20 spadki wczoraj na fixie był o połowę niższe niż na PZU. Dziś PZU spadkowe, choć mniej niż WIG20. Ale korelację zaczyna być widać. Jak w poniedziałek PZU wejdzie do WiGu20 i nie będzie zmian na SP500 to możemy zacząć wyrażniej spadać na PZU. Do 312,50 jest zapas. Do 380 wróżonych przez Kamila też Angel .
I ciągle mniejszy. Może spełni się prognoza Froga, odbijemy od ok.2350 i pojedziemy w górę Think ?

Vox
Vox
297
Wysłane: 14 maja 2010 20:38:14
może, rynek przypomina teraz pijanego wariata.
równie dobrze UE może ogłosić coś w niedziele,
i znów zawrócić trend. Jeśli chcą interweniować na EURUSD,
to najwyższy czas na to. Inaczej będzie paniczny zjazd.

@serpico, pewnie siedzisz na tłustych S-kach? ja wybrałem spokojny weekend.
Edytowany: 14 maja 2010 20:39

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 14 maja 2010 20:41:01
ami napisał(a):

Nie dziwi mnie reakcja giełdy amerykańskiej na umiocnienie dolara bo to wpłynie negatywnie na wyniki ich spółek, za to zachowanie DAX czy WIG w takiej sytuacji jest tylko małpim naśladownictwem SP nie popartym fundamentalnie.

wybacz, ale nie paniemaju o czym Ty piszesz. to są jakieś kosmiczne opowieści. "małpie naśladownictwo daxa i gpw" uważasz, że centrum biznesu znjaduje się w Warszawie, czy we Frankfurcie? chłopaku wiele spółek na s&p ma większą kapitalizacje niż cała gpw. przyrównujesz słonia do mrówki. napisz mi ktora ze spółek gpw ma wpływ na globalny popyt lub podaż, bo na s&p znalazł bym wiele. sorki, to nie jest osobista wycieczka, ale Twój posta wiele mówi

a tak na marginesie, po wyczynie grubasa na fixie, dobrałem esek pod korek. takiego fixu juz dawno nie pamiętam. niedźwiedziowy fix

Vox
Vox
297
Wysłane: 14 maja 2010 20:43:55
dzisiejszy fix to były darmowe pieniądze.
baza -50 pkt wynika z samych dywidend (tpsa, kgh, banki)
a ponieważ na fixie wyzerowali baze, każdy chętny dostawał 500zł
na kontrakt. gdyby nie to że nie miałem jak dzisiaj składać zleceń
też bym wziął pod korek.

lajkonik
0
Wysłane: 14 maja 2010 21:09:39
serpico napisał(a):

wybacz, ale nie paniemaju o czym Ty piszesz. to są jakieś kosmiczne opowieści. "małpie naśladownictwo daxa i gpw" uważasz, że centrum biznesu znjaduje się w Warszawie, czy we Frankfurcie? chłopaku wiele spółek na s&p ma większą kapitalizacje niż cała gpw. przyrównujesz słonia do mrówki. napisz mi ktora ze spółek gpw ma wpływ na globalny popyt lub podaż, bo na s&p znalazł bym wiele.

Niby masz rację. Giełda we Frankfurcie nie zawróci NY. Jednak sami amerykanie często komentując początek notowań używają Europy, jako całości, jako powodu do takiego, a nie innego zwrotu na rynkach.
Na dziś spadek euro, który się pogłębia, a nie dopiero co wyskoczył jak królik z kapelusza, jest bardziej pomocny eksportowi Niemiec niz cokolwiek innego. Dlatego oni spadli mniej niż francuzi, w których gospodarce konsumpcja wewnętrzna jest ważniejsza niż w niemieckiej.
A co do małpiego naśladownictwa: czyż sami często na to nie narzekaliśmy. Ja tak odebrałem wypowiedż Ami, a nie jako próbę zaklinania i zawracania rzeczywistości.

De facto poprawa warunków ekonomicznych - tańsza waluta, dla eurolandu może w perspektywie przynieść więcej korzyści niż minusów. Czyli np spadek od szczytu (także indeksów) może być mniejszy niż w USA. Nawet upadek Grecji, poza konsekwencjami politycznymi, mniej znaczy niż niewypłacalność Californii czy jednego z banków giganciorów w USA. One też pośrednio pozyczyły kasę Grecji.
Edytowany: 14 maja 2010 21:11

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 14 maja 2010 21:16:17
serpico napisał(a):

wybacz, ale nie paniemaju o czym Ty piszesz. to są jakieś kosmiczne opowieści. "małpie naśladownictwo daxa i gpw" uważasz, że centrum biznesu znjaduje się w Warszawie, czy we Frankfurcie? chłopaku wiele spółek na s&p ma większą kapitalizacje niż cała gpw. przyrównujesz słonia do mrówki. napisz mi ktora ze spółek gpw ma wpływ na globalny popyt lub podaż, bo na s&p znalazł bym wiele. sorki, to nie jest osobista wycieczka, ale Twój posta wiele mówi

Chłopaki to u majstra po piwo latają chłopie.

Pod koniec lutowej korekty gdy pisałem, że zagranica weszła i zaskoczyła naszych rodzimych 'grubasków' co było widać to nasmiewałeś się, że nasze fundusze sa tak mocne, że nie dadzą się zaskoczyć zagranicznym grubasom. Cos ci się wtedy pomyliło czy teraz?

Juz nie wspomnę o twoich apokaliptycznych alarmujących postach, że fundy wychodzą z Miśków i żeby robić zapasy paliwa bo idzie wielka drożyzna, o tym że nadchodzi katastrofa itp itd

Twoje posty tez wiele mówią
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 14 maja 2010 21:54:48

@lajkonik, sprawa grecji, nie ma o czym gadać. jej upadek, to mały kamyczek w początku lawiny. to nie tylko moje słowa, ale i min. Rostowskiego. dzisiejsze plotki, jakby Sarkozy zagroził wyjściem z euro, w przypadku braku pomocy dla grecji, uznałbym za prawdziwe. jeżeli przypomnimy sobie, ze najwięcej greckich obligacji mają francuskie banki. lobby zadziałało. UE chwieje sie i o tym wie już cały świat.

mówiliśmy już tutaj o tym. stany toi jeden rzad, jeden budżet, jeden bank centralny, jedna polityka. natomiast europa to wiele rządów, wiele sposobów podejścia do polityki gospodarczej i monetarnej. albo rozpad, albo zmiana na kształt stanów. jesteśmy świadkami tworzącej się historii, o której bedą pisac w książkach

świat drży o europę, nawet o tym wspominał ben

lajkonik
0
Wysłane: 14 maja 2010 22:04:21
@ serpico,
podpisuję się pod tym. Tworząca się historia - Stany Zjednoczone Europy Think ?
Wspólny rząd, waluta, polityka fiskalna i socjalna Think ? Czy to jest możliwe /
Europa 2 prędkości - to hasło już było. Teraz prędkości będzie 4 ?:
najmocniejsi,
maruderzy strefy euro,
członkowie unii poza eurolandem,
reszta krajów Europy.

Ekonomia zmusi nas do działań, które jeszcze 22 lata temu były czystym science fiction d'oh!

My tu gadu, gadu, a USA odrobiło część strat na fixie. Ostatnia nadzieja byków ?
Edytowany: 14 maja 2010 22:06

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 961
Wysłane: 14 maja 2010 22:05:52
serpico napisał(a):
...takiego fixu juz dawno nie pamiętam....

nic dziwnego, nie codziennie zmienia się skład WIG20.
fix to nic innego jak przetasowania w koszykach, pozbycie się m.in. CST.
spadki nie odźwierciedlają nasrojów inwestorów, spadki niejako wymuszone przez GPW.

Vox
Vox
297
Wysłane: 14 maja 2010 22:27:10
Cytat:
Rynek akcji. Informacje o kryzysie fiskalnym będą narastać w kolejnych
miesiącach i negatywnie wpływać na sentyment inwestorów, ale równieŜ w
coraz większym stopniu konsumentów. Jaki scenariusz dyskontuje giełda w
Szanghaju (-16,4% od początku roku)? Podtrzymujemy tezę z
poprzedniego raportu, Ŝeby kaŜde umocnienie rynku wykorzystywać do
zmniejszenia pozycji na rynku akcji. W najbliŜszych tygodniach czeka nas
test poziomu 2100 na WIG20.

źródło:
i.wp.pl/a/dibre/rmiesieczne/ma...

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 14 maja 2010 22:54:43
lajkonik napisał(a):

My tu gadu, gadu, a USA odrobiło część strat na fixie. Ostatnia nadzieja byków ?

W ubiegły weekend podobno kupiliśmy sobie rok hossy, a w ten już mamy mieć ostatnią nadzieję?
Nastrój na giełdach zmienia się częściej niż wiatr.
Tak trudno o własne zdanie, które nie zmienia się pod wpływem kilkuprocentowego ruchu indeksu?

Ktoś z Was na poważnie boi się, że Europa upadnie? A może boimy się, że inwestorzy z Ameryki będą się tego bali?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 14 maja 2010 23:04:35
Ej, nie macie nic lepszego do roboty w piątek o 23?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 14 maja 2010 23:09:49
mathu napisał(a):
Ej, nie macie nic lepszego do roboty w piątek o 23?

Ja mam jak zwykle w piatek popilem Dancing
A o koniec swiata bede sie martwil od poniedzialku :) na piwo i flaszke zawsze sie znajdzie pare centow, a swiat niech sie wali bezemnie :)

Do niedzieli i udanego odpoczynku zycze wszystkim :)

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 15 maja 2010 11:24:57
Na przyszły tydzień pojawia się gwiazdka optymizmu.

Cytat:
poniedziałek spotkanie Eurogrupy (ministrów finansów strefy euro), a we wtorek Ecofin (ministrów finansów całej UE), gdzie mają być przedstawione plany cięć w budżetach Hiszpanii i Portugalii, pokazuje, iż ryzyko większego odreagowania w górę jest spore

Dodatkowo zbliżamy się do minima EUR/USD z 2008, które z technicznego punktu widzenia stanowi prawdopodobne miejscem sporego odreagowania.

A tak apropo Grecji i krajów spólnej waluty. Uważam , że powinny ją mieć kraje PRODUKCYJNE, przemysłu, exportu, złóż kopalnianych. Grecja , Hiszpania, Italia itp, to dla mnie uczniowie z ostatnich ławek, egzotyczni , zabawni , ale z niewielkim potencjałem do nauki i pracy, tacy uczniowie co zawsze będą zaniżać średnią klasy i ciągle pytać "ale o co chodzi ?". Oczywiście , że coś tam produkują, coś tam uprawiają , ale ich mentalność skutecznie ogranicza efektywność.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 15 maja 2010 13:39:08
Dla wielu w usiech średnia 150 sesyjna (półroczna) jest wyznacznikiem hossa-bessa. Patrzą w nią ślepo podobnie jak u nas interpretowana jest 200 sesyjna.
Wujek już wczęsniej wrzucił obrazek gdzie widac było jak SMA 50 zadziałała jako opór.

kliknij, aby powiększyć

Tu widać jak ostatnio wg owych średnich jedziemy po krawędzi. Poważnie naruszona została 150tka, ale sie wybroniła - przynajmniej chwilowo. Wczoraj z kolei można było dostrzec, że zadziałała ona jak wsparcie i miejmy nadzieje że wytrzyma. Pray
To wsparcie może być spójne ze wsparciem na euro/usd o czym wspomniał kolega wyżej więc jego siła może mnieć podwójne znaczenie, po za tym - patrząc dalej na średnie - mimo całego dramatu ostatnich spadków nie doszło jeszcze do utworzenia tzw "krzyża śmierci"
czyli przeciecia średnich, a wręcz widać że zaczęły się one ostatnio bardziej rozchodzić.
Pomijając średnie, krótkoterminowo jesteśmy we wciąż obowiązującym trendzie spadkowym jednak dopóki nie pokonamy dołka z początku lutego średniterminowo wciąż mamy hossę i korekty należy traktować jako okazje do zakupów.
Gorzej się sprawy mają jeżeli chodzi o Eliota - waszego pupilka, bo wg mojej interpretacji jesteśmy w trakcie ruchu C który może jeszcze trochę zdołować. Nie mam pewności jednak czy 5 fala wzrostowa dobiegła końca i czy obecnie nie kończymy 2 podfali.Think Jeżeli piątka trwa nadal droga na nowe sczyty otwarta.

Tyle mam na ten temat do powiedzenia
Forest Gump Angel

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 15 maja 2010 14:20:53
ta 200 przy poprzedniej hoosie była przebijana/naruszana niemal przy każdej korekcie więc użytecznie wydaje mi się niewiele z niej wynika, ważniejsze wydaje mi się utrzymanie nad lutowym dołkiem Think
EEX
Edytowany: 15 maja 2010 14:21

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 15 maja 2010 14:28:56
owner napisał(a):
ta 200 przy poprzedniej hoosie była przebijana/naruszana niemal przy każdej korekcie więc użytecznie wydaje mi się niewiele z niej wynika, ważniejsze wydaje mi się utrzymanie nad lutowym dołkiem Think

Mógłbyś to wrzucić dla poprzedniej hossy?
Na stooqu na świeczkach dziennych nie da się tak daleko wstecz.
Edytowany: 15 maja 2010 14:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

507 508 509 510 511

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,375 sek.

eamcyeze
elaorntq
lwsrwhbv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vwvlktey
xzgkxwwb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat