PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
5 października 2022 13:01:58
VOX,
przecież Ci napisałem ile obligacji kupiło NBP. Około 150 mld zł.
Potrzeby pożyczkowe zgodnie ze źródłem jakie podajesz mają wzrosnąć o 35 mld zł. To wzrost o około 25% w stosunku do stanu posiadania obecnego przez NBP.
Załamania to nie wywoła.
Edytowany: 5 października 2022 13:03
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
5 października 2022 13:04:35
No i tu się nie zgadzamy. Biorąc pod uwagę co niedawno stało się z obligacjami w UK. u nas widzę podobny scenariusz zjazdu na złotówce.
wzrost potrzeb pożyczkowych o 35 mld nie oznacza że nie wynoszą one 270 mld PLN. czytaj ze zrozumieniem trzeba pożyczyć 270 mld, i to jest duża kwota
Edytowany: 5 października 2022 13:07
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2022 13:06:40
Wiem, że się nie zgadzamy. Natomiast ważne aby nie powielać szalonych scenariuszy i podawać ich za prawdę objawioną.
Poza tym proszę przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem. 270 mld zł przy zroście o 35 mld zł, oznacza, że potrzeby pożyczkowe Polski w 2021 r. wynoszą 235 mld zł tj. o jakieś 15% więcej będą wynosić w 2022 r. a to oznacza, że cześć będzie związana ze wzrostem stóp procentowych.
Edytowany: 5 października 2022 13:09
|
|
|
|
Wysłane:
5 października 2022 13:07:44
NBP łamie konstytucję stosując ordynarną metodę na słupa. Tu się chyba zgadzasz?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2022 13:32:33
Nie jestem konstytucjonalistą. Zgadzam się z Tobą, że NBP nie powinno kupować obligacji SP ani bezpośrednio ani pośrednio. Opinie prawne nie stanowią jednak prawa. Jak to ma się jednak do ECB. Cytat:EBC nie może kupować obligacji od rządów, możliwe interwencje na rynku wtórnym wiadomosci.onet.pl/swiat/ebc-n...Zakładam, że wykorzystano ten sam mechanizm "interwencji".
|
|
Wysłane:
5 października 2022 13:52:11
EBC nie ma zakazu w konstytucji. Polska ma. To że PiS obsadził trybunał konstytucyjny swoimi ludźmi, nie oznacza że może sobie dowolnie łamać prawo. Jak im nie pasuje Konstytucja niech usuną ten zapis - który notabene wprowadzono by uniknąć nadmiernego zadłużania się kraju i bankructwa. No ale liczy się tu i teraz i najbliższe wybory
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2022 14:13:45
Kolejny cytat z tego artykułu: Cytat:EBC nie może kupować obligacji bezpośrednio od rządów, może natomiast, podobnie jak banki centralne krajów strefy euro, kupować rządowe papiery na rynku finansowym. Tak jak napisałem. Nie jestem konstytucjonalistą, ale jeżeli EBC może to robić pośrednio to zapewne NBP też może, mimo zapisów w Konstytucji. To ten sam mechanizm - od jakiegoś czasu nie liczy się litera prawa ale jego wykładnia - dzięki temu prawa nie trzeba zmieniać :). Pytanie oczywiście na ile to jest zgodne z prawem. PiS nie będzie miała zawsze większości w TK itd.
Edytowany: 5 października 2022 14:24
|
|
Wysłane:
5 października 2022 14:45:48
Cytat:Tak jak napisałem. Nie jestem konstytucjonalistą, ale jeżeli EBC może to robić pośrednio to zapewne NBP też może, mimo zapisów w Konstytucji. Nie trzeba być konstytucjonalistą by rozumieć proste zdanie w języku polskim: Cytat: Art. 220.
Zwiększenie wydatków lub ograniczenie dochodów planowanych przez Radę Ministrów nie może powodować ustalenia przez Sejm większego deficytu budżetowego niż przewidziany w projekcie ustawy budżetowej.
Ustawa budżetowa nie może przewidywać pokrywania deficytu budżetowego przez zaciąganie zobowiązania w centralnym banku państwa.
www.sejm.gov.pl/prawo/konst/po...@1ketjoW - przeczytaj i powiedz. Nie rozumiesz zapisu powyżej? NBP Móc - może. ale łamie tym samym prawo. udając że jak się wprowadzi słupa to już jest OK. Kolejni politycy zrobią to samo. Pokusa łatwych pieniążków do wydawania jest zbyt silna a szlak jest przetarty. Wpadniemy w pułapkę zadłużenia jako kraj, jest to już przesądzone
Edytowany: 5 października 2022 14:51
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2022 15:59:50
Vox, już Ci raz pisałem. Cytat:Nie jestem konstytucjonalistą. Zgadzam się z Tobą, że NBP nie powinno kupować obligacji SP ani bezpośrednio ani pośrednio. Opinie prawne nie stanowią jednak prawa. Natomiast odnosząc się do tego co robi EBC zakładam, że NBP korzysta z podobnego mechanizmu. Czy jest on zgodny z prawem? Tak jak napisałem, według mnie nie, ale nie jestem konstytucjonalistą. Nie bardzo rozumiem, co jest niezrozumiałe.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
5 października 2022 16:01:21
A na rodzimym podwórku stopy bez zmian. Przyznam, że jestem bardzo zaskoczony, bo po tym gdy inflacja we wrześniu wystrzeliła, wbrew wszelkim zapowiedziom, że będzie spadać byłem pewien, że podniosą co najmniej o 50 pkt. Złotówce ta decyzja raczej nie pomoże. 20% inflacji przed końcem roku wydaje się całkiem realne. Pytanie ile będzie po nowym roku, gdy wejdą nowe taryfy cen energii.
Edytowany: 5 października 2022 16:02
|
|
|
|
Wysłane:
5 października 2022 16:18:26
a ja nie TRAKTAT SOPOCKI. poza tym zaraz NBP QE i dodruk pod wybory czas zaczac Dolarek po 6zl welcome
Edytowany: 5 października 2022 16:20
|
|
20 Dołączył: 2022-04-28 Wpisów: 194
Wysłane:
5 października 2022 17:22:19
Ja uważam, że to akurat dobra informacja. Dzięki zatrzymaniu stóp procentowych jest spora możliwość wyhamowania inflacji. Popyt na budownictwo i mieszkania znacząco spadł. Jeszcze niech zablokują ceny energii itd. Mniejsze i średnie firmy nie dają rady i się zamykają. Z tym wysokim $ też nie musi wcale tak być bo FED też może już nie podnosić stawek %
Edytowany: 5 października 2022 17:27
|
|
Wysłane:
5 października 2022 17:30:46
Marcin Ratajczak napisał(a):Ja uważam, że to akurat dobra informacja. a tu kolejna dobra informacja: Cytat:Firmy słono zapłacą za bezrobotnych. Nadchodzą ważne zmiany www.bankier.pl/wiadomosc/Firmy...
Edytowany: 5 października 2022 17:32
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
5 października 2022 17:36:26
Turecka szkoła ekonomiczna, nie podnoś stóp, zatrzymasz inflację, obronisz wartość pieniędzy (ale tylko swoich). Decyzja bez znaczenia, wyczekiwanie, że problemy same się rozwiążą a sytuacja jest taka, że każda decyzja jest w jakiś sposób zła jeśli nie ma się jasnej i klarownej strategii. Co oni komunikują rynkowi, że są bezradni i przestraszeni, nie mają mapy ani kompasu a wartość pieniądza nie jest dla nich specjalnie ważna. Powtórka z rozrywki
|
|
Wysłane:
5 października 2022 17:39:06
Wiem że to powolne gotowanie żaby trwa w najlepsze a jak już będzie wrzeć woda to zaczną podnosić stopy. Ale przy naprawdę wysokiej stawce % nikt nie będzie chciał inwestować. Każdy kto prowadzi jakiś business musi się kredytować a jak oszacować dochodowość projektu gdyby stopy procentowe NBP były np. 15% ?
Edytowany: 5 października 2022 17:49
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
5 października 2022 18:07:35
@Marcin Ratajczak
Ale wg klasycznej szkoły najskuteczniejszym sposobem ograniczenia inflacji jest właśnie wywołanie lekkiej recesji gospodarczej. Tymczasem wygląda to tak, że rząd chce mieć ciastko i zjeść ciastko - co się raczej nie uda. A to i tak jest ten bardziej pozytywny scenariusz. Bo ten gorszy oznacza, że jednak obowiązuje Traktat Sopocki a decyzje NBP podejmowane są na podstawie jakiś zakulisowych ustaleń sprzed kilku miesięcy z całkowitym zignorowaniem bieżącej sytuacji rynkowej. Dodatkowo rosnąca inflacja bazowa zdaje się sugerować, że jak putinogenne czynniki inflacji powoli dochodzą do maksimów to te krajowe w większości zależne od polityki rządu i NBP nabierają rozpędu.
|
|
Wysłane:
5 października 2022 18:32:49
@szalej81 Masz racje. Wracam do swojego JSW. Dziękuje
Edytowany: 5 października 2022 18:41
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
5 października 2022 21:14:02
1ketjoW napisał(a):mihumor,
Niestety ale to ty nie rozumiesz. Czy wynajmujesz mieszkanie czy nie ma nie znaczenia. Kupiłeś je w celach inwestycyjnych. To co innego niż zaspakajanie swoich potrzeb mieszkaniowych.
Ponadto dalej nie rozumiesz, że polityka monetarna banków centralnych (nie tylko NBP) nie ma nic wspólnego z Twoim postrzeganiem rzeczywistości, bo banki centralne mają inne cele od tych jakie Twoim zdaniem powinny sobie stawiać tj. głównie walka z inflacją.
Reasumując oceniasz działania NBP przez pryzmat tego co Twoim zdaniem powinien robić np. NBP czy EBC. A EBC nie robi tego co oczekujesz bo ma inne cele np. zachowanie wzrostu gospodarczego.
NBP w sowich działaniach nie odbiega od innych banków centralnych i czas to dostrzec i zastanowić się co to oznacza np. w kontekście niezależności banków centralnych. W kółko powtarzasz kolejny raz te same, dosyć ogólnikowe i nic nie znaczące pseudoargumenty na poziomie mocno powierzchownej i całkowicie bezrefleksyjnej makroekonomi dla początkujących .To rozumowanie w rodzaju "Nic w tym złego, ze upiłem się w Zakopcu, przecież wszyscy tak robią ". Podałem Ci przykłady, nie odnosisz się do nich wcale jakby problemy utraty wartości oszczędności Polaków oraz przekredytowania miliona ponad ludzi nie istniały i powstały same a działania NBP/RPP?rzad PIS nie miały z tym nic wspólnego. Porażka zawsze jest sierotą - stara prawda. Za to Glapa i NBP się dziś odnieśli bo stóp podnieść nie mogą mając za progiem milion albo i więcej ludzi, których wsadzili w pułapkę kredytowa uprawiając przez lata politykę taniego kredytu oraz grabienia ludzi z oszczędności. Może i by to się udało ale Covid i błędy poczynione w tym czasie są teraz balastem. Jeszcze do rozliczenia będzie super bzdura w postaci wakacji kredytowych, z których to powrót będzie dla wielu bolesny i to też nie pozwala teraz ruszyć stóp. Poziom śmieszności byłby przekroczony bo niby wakacje a tu ratka znowu w górę i czar prysł. Dla tych ludzi ten problem ma twarz Glapińskiego i to będzie bardzo trudne do zmienienia. N
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2022 22:42:25
Mihumor,
Nie napisałem nic co sądzę na temat tego czy obecną politykę NBP postrzegam jako słuszną, czy nie. Opisałem ci jak rozumiem obecna politykę banków centralnych w tym NBP.
Na pewno nie napisałem, że skoro wszystkie banki tak robią to NBP robi dobrze. Zupełnie o to mi nie chodziło. Napisałem, że polityka NBP niczym się nie wyróżnia i dlatego najazd na NBP w tym kontekście jest słaby, bo oznacza między innymi krytykę działań FED czy EBC. Wygląda więc na to że oni wszyscy się mylą, a ty masz rację. Druga możliwość jest taka, że mają inne cele niż według ciebie powinni mieć i dlatego ich działania uważasz za błędne z perspektywy czasu. Btw w Czechach inflacja zaczęła spadać. Pytanie do jakiego poziomu spadnie.
Z tego co pamiętam (piszę z telefonu) napisałem że nie wierzę aby za pomocą realnie ujemnych stóp procentowych można było skutecznie walczyć z inflacją i że walka będzie długa.
Niestety widzę, że masz jakieś kłopoty ze zrozumieniem moich wpisów. Zapewne piszę niezrozumiale. Przyjmuje to z pokorą i postaram się pisać jaśniej.
Natomiast jako osoba z dużą wiedzą spokojnie zamiast pisać o moich ogólnikach możesz swoje zdanie popierać konkretami (i wzbić się na niedostępne dla mnie prostego człowieka poziomy intelektu) i zbijać w ten sposób moje ogólniki. Mam nadzieję że kolejne Twoje wpisy właśnie takie będą.
Co do problemów jakie opisujesz. Wakacje kredytowe na dziś działają. Co będzie w przyszłym roku nie wiem. Zakładam, że inflacja będzie spadać, choć by z powodu wysokiej bazy.
Żeby tracić na oszczędnościach trzeba je mieć. Dziś każdy kto ma gotówkę traci. Kupując obligacje, mieszkania itd można te straty zniwelować lub w dłuższym okresie zarobić. Ja wybieram płynne aktywa, bo sytuacja gdy u sąsiada jest wojna może wskazywać na konieczność szybkiej ewakuacji rodziny.
Edytowany: 5 października 2022 23:02
|
|
29 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 160
Wysłane:
5 października 2022 23:53:10
Problemy Credit Suisse. Jaki będzie wpływ na polskich klientów szwajcarskiego banku Giełdowy pogrom na akcjach Credit Suisse. Inwestorzy boją się powtórki z Lehman Brothers Porównanie do Lehmana trochę na wyrost, ale do ogłoszenia nowej strategii będzie sporo spekulacji.
Edytowany: 5 października 2022 23:54
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.