PARTNER SERWISU
bukaflbu
3 4 5 6 7

BREXIT - czy będzie tak strasznie?

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 28 czerwca 2016 23:28:40
Scarry napisał(a):
Ammianus napisał(a):

"pewna część, wielu ... czyli dalej populizm najgorszego sortu. Wielu ludzi wierzy że ziemia jest płaska"

Z Tobą się pisze jak ze ścianą i potwierdzi to 3/4 userów, którzy mieli inne zdanie na jakikolwiek temat niż Ty i "dyskutowali" z Tobą. Oczywiście, większość się myli.

od początku następuje pewnie nieporozumienie... ja nie próbuje cie do niczego przekonywac, już się nauczyłem że 3/4 moich rodaków to zakute pały i nic nie kumają ze współczesnego świata. Mylisz problemy - ja po prostu wytknąłem jakie potworne głupoty piszesz ty Ammianus, i bankrucik. Nie umiecie podprzeć tego żadnymi liczbami, żyjecie w totalnym błedzie percepcji i negacji niewygodnych faktów. Nie umiesz przytaczać poważnych faktów, to nie oczekuję żadnej poważnej rozmowy.

Polacy to taki naród że jak nie dostanie porządnego wybatorzenia pejczem po dupie regularnie co paredziesiat lat, to będzie tkwił w najgłupszym błedzie z uporem maniaka. Tu nikogo nie przekonywuje się inaczej niż przez kryzys i zebranie ostro w plecy, za lata błędnego myślenia.

@krewa
Cytat:
Nie ulega wątpliwości, że decyzja Brytyjczyków o wyjściu z UE jest w dużej mierze pokłosiem kryzysu imigracyjnego.

nie mogę się z tym zgodzić, bardzo bliska mi osoba siedzi teraz w Manchesterze i twierdzi że poza nakręcaniem strachu przed Polakami i przed mitycznymi regulacjami Unii Europejskiej praktycznie nie było nacisku ani strachu przed imigracją czarnych czy kolorowych.

czytam te dyrdymały i już wiem, że pisze to kolejny zakompleksiony leming ....

chyba już po raz ostatni odpowiadam( bo ciągle wywołuje mnie do tablicy)i wskaże gdzie logika scarry -ego jest co najmniej z d.p.puke_l bo z głowy to na pewno NIE
najpierw zarzuca mnie i innym forumowiczom, że nie wskazujemy źródeł naszych twierdzeń ( faktycznie wskazywane raporty służb specjalnych francuskich czy prokuratur to żadne źródłaNot talking ) po czym sam cytuje twierdzenia bliskiej mu osoby jako prawdę objawionąLiar Liar i na podstawie której orzeka, że wszyscy pozostali forumowicze plecą brednie.., kilka postów wcześniej prawdą objawioną były opinie syna.. GRATULUJĘ co post widać same odnośniki do rzetelnych i wiarygodnych źródełhello1
po drugie
jak czytam takie brednie o Polakach (Polacy to taki naród że jak nie dostanie porządnego wybatorzenia pejczem po dupie regularnie co paredziesiat lat, to będzie tkwił w najgłupszym błędzie) szczerze życzę takiemu żeby go inny naród "wybatorzył" i to bardzo mocno....hello1 widać, że szacunku dla narodu polskiego i jego osiągnięć za grosz...
podsumowując
dla takich jak scarry zakompleksionych lemingów którzy uważają, że w UE jest tak super, multikulti znakomite, sami wspaniali, mądrzy ludzie w tej UE , a pełna micha na stole najważniejsza i świadcząca o stopniu rozwoju kraju a imigranci wzbogacają kraj.....to mam jedną poradę... zabierzcie swoje manatki i emigrujcie..skoro tam tak super..po co się męczyciewave??? ...salute wam będzie lepiej i Polsce łatwiej bez Was

jesteś dokładnie na tym samym poziomie co ci głupole co twierdzą, że jak niemcy czy inny kraj z UE będą mieli w Polsce duże interesy gospodarcze to w przypadku konflikcie z rosją przyjdą nam z pomocą/.... upraszczając bo możesz tego nie ogarnąć.... jeśli do Polski wpuścimy maksymalnie dużo LIDL-ów czy ALDI-ów to rośnie nam bezpieczeństwo...bo Niemcy będą bronić swoich marketówlove4
a prawda jest taka, że żadne UE czy NATO nie kiwnie palcem... jeśli my jako Polacy nie będziemy sami na tyle niezjadliwi dla agresora, że się udławi.. albo będziemy w stanie w przypadku konfliktu z najeźdzcą roznieść wojnę na inne kraje...tak, żeby nie mieli wyjścia...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 28 czerwca 2016 23:38

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 28 czerwca 2016 23:38:20

@ Lesgs

Przypomnę wszystkim o szeroko rozpowszechnionym antysemityzmie

Jest taki Profesor, który pokusił się nawet o określenie ilości antysemitów w społeczeństwie z dokładnością do jednego procenta. Z tym zagadnieniem jak wiadomo mają zagwozdkę sami Żydzi.
Polecam dla relaksu film zrobiony na ten temat przez nich samych.
Poważne instytucje - ADL, poważne osoby z ONZ, uniwerków w USA i polski wątek dają całkiem ciekawe spojrzenie na to zagadnienie. Jakaś alternatywa dla pewnego pisma z ul. Czerskiej.

Defamation by Yaov Shamir

bankrucik
141
Wysłane: 28 czerwca 2016 23:55:21
lesgs napisał(a):

Przypomnę wszystkim o szeroko rozpowszechnionym antysemityzmie (w Polsce jest tylko ok. 30 tys. wyznawców religii mojżeszowej – i z pewnością nikt z nich nie jest fanem Widzewa).

odniosę się do tylko do tego bo nic mnie tak nie denerwuje jak twierdzenie, że Polacy to antysemici...

@lesgs
proszę sprawdź tylko jaki procent wśród wyższej kadry dowódczej w NKWD które od 1944 wchodziło na tereny Polski stanowili żydzi... w tzw "polskim" UB ponad 90% to byli moskale a z tego wg różnych źródeł od 50 -80% to byli żydzi..
w prokuraturze wojskowej było to samo... był wśród nich także braciszek jednego z właścicieli agory s.a. będący prokuratorem wojskowym ( obecnie na emigracji we Szwecji) który ma na sumieniu wiele istnień ludzkich

to oni wszyscy katowali, mordowali polskich żołnierzy AK, cichociemnych itd...

więc przestańcie opowiadać, że Polacy to antysemici...bo mam wrażenie, że jest dokładnie odwrotnie..
będąc wnukiem osoby która siedziała w niemieckim obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu wyjątkowo mnie to irytuje..

warte jest również podkreślenia, iż obecnie żydzi świadomie "grają" rzekomym antysemityzmem jako elementem nacisku na Polskę.. aby wymóc rozwiązania prawne nieistniejące w żadnym systemie prawnym na świecie..

otóż żydzi chcą by Polska zgodziła się i wprowadziła przepisy aby wszystkie majątki które przed wojną należały do żydów (obywateli polskich) a którzy nie mają spadkobierców przeszły na własność państwa izrael.... czegoś takiego nie ma w żadnym kraju świata

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 29 czerwca 2016 00:13:40
@bankrucik

Nigdy nie stwierdziłem, i nie uważam, by Polacy byli in gremio antysemitami. Natomiast w popularnej kulturze funkcjonują tego rodzaju stereotypy. Widać je na stadionach, widać na wielu forach poświęconych gospodarce i giełdzie. Widać to również w szeregu zwyczajowych, pejoratywnych formach wypowiadania się. Ze względu na różnorodność środowisk, w których występuje ten stereotyp kulturowy można mówić o jego powszechności. Z pewnością nie jest to zjawisko marginesowe, jakim byłby w Polsce np. anty-aborygenizm czy anty-hohentotyzm. Zresztą, to tylko przykład, a cel mojej wypowiedzi był zupełnie inny.

Odniosę się jeszcze do twoich uwag dotyczących rodziny. Wyobraź sobie, że tak jak w moim przypadku, może być znacznie bardziej potworniej.

bankrucik
141
Wysłane: 29 czerwca 2016 00:38:18
@legs

rozumiem ale chciałem pokazać, że ten antysemityzm (jeśli rzeczywiście istnieje w jakiejś formie) może być także wynikiem negatywnych postaw samych żydów względem Polaków...pozwalałoby to zrozumieć mechanizmy

PS. od pewnego czasu zaczyna się również dyskusja historyczna na temat postaw żydów po 17 września 1939 r w chwili wkraczania wojsk radzieckich na tereny ówczesnej Polski, istnieją również źródła, które wskazują, iz w czasie kampanii wrześniowej żydzi wydawali ukrywających się żołnierzy polskich moskiewskim okupantom itd..

podkreślić należy jednak, że większość żydów będących obywatelami polskimi była lojalna wobec Polski i za to też Polacy im odpłacali ratując dziesiątki tysięcy żydów od niechybnej smierci z rąk niemieckich oprawców.. i to pomimo tego, że jedynie w Polsce pomoc żydom była karana śmiercią całej rodziny. ( jak się porówna w czasie wojny postawę Polaków z postawą Francuzów to naprawdę Polacy nie zasługują na miano antysemitów.

Edytowany: 29 czerwca 2016 00:43

lesgs
38
Wysłane: 29 czerwca 2016 01:03:40
Nie będę brnął w tą dyskusję. Nie dlatego,że miałaby być zbędna, ale dlatego, że to temat na długie Polaków rozmowy. Jest kilka trunków, które je znakomicie ułatwiają.

Przejdźmy do Brexitu. Ale, bez brekscytacji. Wprawdzie, proponuje się Hodgsona na nowego premiera Wlk. Brytanii - nikt tak szybko ie wyprowadzi Wlk. Brytanii z Europy jak on, ale temat zasługuje na poważne potraktowanie.

Uważam, że na rynkach występuje zjawisko impulsu generującego średnio- a może i długo-terminowe zjawiska rynkowe. Tak było podczas szału Internetowego, tak też było w okresie hossy na rynkach nieruchomości. Jesteśmy po okresie długoterminowego wzrostu i stabilizacji notowań rynkowych (oczywiście na Zachodzie). Grecja nie okazała się być czynnikiem wyzwalającym zmianę trendu (była zjawiskiem lokalnym na poziomie Europy). Pytanie jest takie, czy zjawiskiem tym jest Brexit (niezależnie od tego, czy i kiedy nastąpi). Moja prywatna odpowiedź na to brzmi - tak. To typowe zjawisko typu "game changer". Może i pobujamy się na obecnych poziomach notowań przez jeszcze klika tygodni, ale to koniec hossy. Sztucznej, ale hossy. Inwestorzy długoterminowy biorą głęboki oddech i konstatują - czy rzeczywiście gospodarka się rozwija? Czym jest rozwój? Czy aktywa zasługują na swoją wycenę?

Powstała sytuacja, w której te pytania zostały postawione. Dla mnie sytuacja jest jasna. Kończy się rozwój sztucznie napędzany. Głosy "kołtunów" angielskich są czynnikiem wyzwalającym zmianę oceny rynku.

Od dawna uważam, że WIG20 powinien poruszać się w zakresie 1700-2100. Jestem obecnie gotów zrewidować w dół te prognozy. Wiele zależy od NBP i notowań PLN/USD (PLN/CHF) w średnim okresie. Obawiam się, że jesteśmy zniewoleni graczami spekulującymi na tych dwóch parach walutowych. Notowania WIG20 są pochodną tych notowań.

Może jeszcze z rozpędu zaliczymy 1800 pkt, ale obecne sytuacja polityczna (w Polsce i Europie) spowoduje dołowanie WIG20 przynajmniej do września. Obawiam się też "załamania sierpniowego".

Chciałbym być optymistą, ale nie mogę - dlatego,że nie potrafię znaleźć argumentów przeczących mojej tezie. Może ktoś mi je dostarczy?

bankrucik
141
Wysłane: 29 czerwca 2016 01:15:12
moim zdaniem zwiększone dodruki pieniędzy przez banki centralne mogą przedłużyć hossę...bank centralny swajcarii codziennie interweniuje, pozostałe banki centralne pewnie też. następna faza to pieniądze z helikoptera?
strach się bać co będzie później...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 czerwca 2016 08:34:47
bankrucik napisał(a):
widać, że szacunku dla narodu polskiego i jego osiągnięć za grosz...

jakich kuźwa osiągnięc ??? Mamy dziadowskie państwo, które jest de facto kolonia gospodarczą Niemiec (tak a nie inaczej ułozyła nam się historia że komuniści doprowadzili kraj do bankructwa a potem na tą finansową pustynię wpłynął kapitał z Europy, głównie Niemiec), czego nikt tutaj nie umie prosto w oczy powiedzieć, i zamiast zaakceptować sytuację i naprawiać ją u podstaw Wy zachowujecie się jak obrażone dzieci - tupać nóżką i udawać mocarstwo

Jesteśmy państwem klienckim, które jest całkowicie zależne od sąsiada, dużo bogatszego partnera, a dla zwykłych ludzi zachowujemy pozory jak tu było lokalne mocarstwo. Plebs się cieszy jacy to ważni jestesmy. To samo co w Rosji tylko mniej. Nie mam za grosz szacunku bo w przeciwieństwie do Ciebie znam historię a nie mity o polskiej historii.

teksty o lemmingach, ot tak niezorientowanej politycznie, gospodarczo i historycznie osoby zupełnie ze mnie spływają - gołąb srający na szachy nie wygrywa partii.

@legs
Cytat:
Nie szukajmy imigrantów – przypomnijmy sobie, jakie były reakcje, gdy w Polskich szkołach zaczęły pojawiać się ciemnoskóre dzieci. Czy pamiętamy protestach przeciwko sytuowaniu wysypisk w pobliżu naszych osiedli.

oczywiście że tak,...w tym kraju schizofreników dochodzi do sytuacji wręcz nieprawdopodobnych, do szkoły podstawowej córki chodziła jedna muzułmańska dziewczynka z Turcji, nikt nie chciał przywitać się z jej rodzicami, zamienić chocby słowa, czy nawet siedzieć obok nich na zebraniu. Totalnie przeźroczyści dla tej masy psychorasistów, w klasie byłem jedyną osoba która do nich podchodziła i podawała im rękę, za co byli mi wdzięczni jakbym im kurde kasy pożyczył.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 czerwca 2016 08:54

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 29 czerwca 2016 09:32:58
lesgs napisał(a):
Kiedyś nakradliśmy, zabijaliśmy, poniżaliśmy i zniewalaliśmy całe narody.

Trochę generalizujesz. Nie robiła tego cała Europa, ale niektóre kraje, potęgi kolonialne. Te, które obecnie są najbogatsze i nadal chcą rządzić.
Nie chcę, aby Polska miała ponosić konsekwencje ich niegdysiejszych błędów. Jak czują się winni i chcą w ramach rekompensaty przyjąć uchodźców ze swoich byłych kolonii - droga wolna. Nie zmuszajcie do tego Polski. Jeżeli będziemy przyjmować uchodźców, to róbmy to na własnych zasadach, z krajów, z którymi coś nas łączy.

Europa się kończy i za kilkadziesiąt lat będzie muzułmańska. To będzie zupełnie inny kontynent. Być może pod koniec tego wieku rdzenni, biali Europejczycy będą żyli tylko w rezerwatach. Ale nawet wtedy znajdą się i tacy, którzy nie ośmielą się skrytykować tworzących te rezerwaty, aby nie być posądzonym o rasizm. I właśnie przez takich ludzi i ich brak wyobraźni kontynent przejmą przybysze z całkowicie innego świata.

Drugą opcją jest to, że Clash of Civilizations będzie zbyt intensywny i kontynent spłynie krwią. Miejsca w Europie jest tyle, ile jest. Nie pomieści setek milionów uciekających przed głodem i suszą.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 29 czerwca 2016 09:48:53
Frog napisał(a):
Miejsca w Europie jest tyle, ile jest. Nie pomieści setek milionów uciekających przed głodem i suszą.

Znam całkiem fajne miejsce niedaleko Europy, które mogłoby rozwiązać problemy imigracji na setki lat. 12 mln km2 wolnej, praktycznie nieskażonej przestrzeni - to 38 razy więcej od powierzchni Polski. Gęstość zaludnienia zaledwie 2 osoby na km2. Jedzenie dosłownie chodzi po ulicach. I w ogóle nie jest upalnie.

Frog
13
Wysłane: 29 czerwca 2016 09:52:58
@krewa,

Jak efekt cieplarniany będzie postępował i tereny północnej Rosji staną się bardziej przyjazne do życia, to kto wie, może to właśnie będzie największa wartość tego kraju, większa niż surowce?

A powód do zaludniania tamtych terenów też się znajdzie - odkrywane spod lodowców gigantyczne nowe pokłady złóż.

O tym, ile mogą tam zarobić firmy budowlane (infrastruktura) nawet strach pomyśleć.
Follow me on Twitter

Scarry
193
Wysłane: 1 lipca 2016 08:47:54
z dedykacją dla myślenia w Polsce, bo dwie pierwsze plagi są u nas właśnie problemem

kliknij, aby powiększyć

@Frog
Cytat:
Jak efekt cieplarniany będzie postępował i tereny północnej Rosji staną się bardziej przyjazne do życia, to kto wie, może to właśnie będzie największa wartość tego kraju, większa niż surowce?

bardzo bym chciał żeby tak było, ale jako że ostatnio strasznie uważnie śledzę temat (zmiany nabiorą tempa za 20-30 lat, akurat na mojej emeryturze, i tak średnio pasuje mi to jak może zmienić się świat wtedy, a na pewno chce być przygotowany finansowo) to wygląda na to że zmiana klimatu będzie niestety bardzo polaryzacyjna - czyli w centrum planety zrobi się koszmarnie sucho i gorąco a biegun zrobią się bardzo nieprzyjaźnie zimne. Drastycznie zawęzi się obszar wydajnego dla cywilizacji klimatu umiarkowanego.

Teraz na przykład może lada moment nastąpić sekwencja wydarzeń:
- topnieje Arktyka - wiadomo że to nie lądolód tylko dryfujący w wodzie lód, więc nie podnosi wysokości wody, ale jest to skumulowana słodka woda a nie słona. Czyli jej stopnienie zupełnie zaburzy cyrkulację wody w Atlantyku.... a co ociepla Europę? Prądy morskie Atlantyku, Golfsztrom. Przecież naturalnie my jesteśmy w bardzo chłodnym miejscu planety, to jest wysokość geograficzna Kamczatki. Jeśli nastąpi dalsze skokowe globalne ocieplenie a prąd morski opływający Europę stanie się przedłużeniem prądów zimnych, to region Polski sam w sobie będzie miejscem ogromnej migracji klimatycznej, bo temperatury rzędu -40/-50 stopni mogą nie być rzadkością.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 1 lipca 2016 08:56

Scarry
193
Wysłane: 1 lipca 2016 09:06:05
Frog
Cytat:
Europa się kończy i za kilkadziesiąt lat będzie muzułmańska.

statystyki ani dane jakie znam nie potwierdzają takie twierdzzenia.

np dzietność - temat rozdmuchany histerią do rozmiarów niebotycznych, tymczasem dzietność muzułmanów emigrujących do Europy jest wysoka tylko w pierwszym pokoleniu, w drugim a szczególnie trzecim zjeżdża błyskawicznie do średniej europejskiej.

Tak samo spada dzietność muzułmanów w ich krajach, jesli kraj się bogaci.

W najgorszym wypadku - kumulacji kryzysu klimatycznego w Afryce + seria wojen, do Europy trafi 200, może 300 mln muzułmanów. To wcale nie musi być za dużo, to wcale nie musi być żaden "overrun", mówimy o kontynencie z 2-tysiąc letnią kulturą, i mający ok pół miliarda ludzi. Ludzi mających superzaawansowane armie, służby, AI, roboty, i przegromne bogactwo.

tyle że Europa musi być na takie zmiany przygotowana, konkretna wspólna koncepcja, musi być przygotowana do przyjęcia i sprawnego wymuszenia zasad naszej cywilizacji na imigrantach, przygotowana żeby imigracja nie zniszczyła tkanki żadnego kraju, więc imigranci, podobnie jak byli relokowani i rozpraszzani sprawnie setki lat w Imperium Rzymskim, musza być rozkładani na terenie całej Europy, tak żeby "uderzenie" innej kultury nie było zbyt bolesne. Własnie przez integrację i solidarność Europa może poradzić sobie z takim kryzysem, a nie przez pokrzykiwania "won". Tak to widzę, i to co robi kanclerz Merkel wydaje się jedynym rozsądnym długoterminowo rozwiązaniem. Wiem że w Polsce takie poglądy wywołują przysłowiowy "wścik dupy".

krewa napisał(a):
Frog napisał(a):
Miejsca w Europie jest tyle, ile jest. Nie pomieści setek milionów uciekających przed głodem i suszą.

Znam całkiem fajne miejsce niedaleko Europy, które mogłoby rozwiązać problemy imigracji na setki lat. 12 mln km2 wolnej, praktycznie nieskażonej przestrzeni - to 38 razy więcej od powierzchni Polski. Gęstość zaludnienia zaledwie 2 osoby na km2. Jedzenie dosłownie chodzi po ulicach. I w ogóle nie jest upalnie.

od razu widze inny problem, czysto biologiczny - np (może wydać sie smieszny) ogromne obszary lądowe to plagi z którymi przyjdzie się zmagać - śledziłem sobie kiedyś warunki życia w miastach Syberii, np w jednym najbardziej dziwnych i odciętych miejsc jak Workuta.. no i tak jest tak ze faktycznie teraz jest wieczna zmarzlina, zima 2/3 roku, ale jak zima ustępuje to Syberia zamienia się w gigantyczną plagę ogromnych meszek, większych niż nasze, przenoszących mnóstwo chorób i gryzących strasznie boleśnie, aż z groźbą dla życia ludzi. Jeśli Syberia zacznie się ocieplać to meszek i podobnych plag robactwa będzie jeszcze dużo dużo więcej a nie mniej, a żadna chemia nie wybije tych plag na tak ogromnych obszarach.

.. no i Rosjanie - zamknięty ksenofobiczny naród z kompleksem oblężonej twierdzy... miałby być miejscem relokacji ludzi różnych kultur i ras? Hmm.... jakoś tego nie czuję.
Edytowany: 1 lipca 2016 09:25

Frog
13
Wysłane: 1 lipca 2016 10:19:08
Scarry napisał(a):
z dedykacją dla myślenia w Polsce, bo dwie pierwsze plagi są u nas właśnie problemem

kliknij, aby powiększyć

"Tolerancja i apatia to ostatnie cnoty umierającego społeczeństwa" - Arystoteles.

Ciekawe który z cytowanej dwójki miał więcej mądrości i wyobraźni.
Follow me on Twitter

Scarry
193
Wysłane: 1 lipca 2016 11:10:11
@Frog
Arystotelest żył w czasach Aleksandra Wielkiego, tyle że ani historykiem ani wojskowym nie był. Gdyby podróżował z Aleksandrem to widziałby jak dzięki tolerancji ten buduje wielkie imperium różnych narodów. Fakt że się rozpadło generalnie nie miał wiele wspólnego z kulturami a z tym że Aleksander nie zostawił (na czas) potomka ani nie wyznaczył następcy tylko gromadę ambitnych generałów. Gdyby żył 300 lat później widziałby jak sprawnie Rzymianie zarządzają takim imperium.

Na oczach Arystotelesa rozpadło się imperium perskie, być może opatrznie zrozumiał co było przyczynami jego słabości. Nie była nim tolerancja, w żadnym wypadku.

W Grecji czy Rzymie nie znano pojęcia narodu, tolerancja dla ras i religii była całkowicie powszechna. Grekiem tak naprawde mógł być każdy kto chciał mówić po grecku i brać udział w elementach greckiej kultury (wspólne ćwiczenia w gimnazjonie itd). W Rzymie przez setki lat niczym dziwnym nie było jeśli dowódcą legionu czy legatem był człowiek o śniadej lub czarnej karnacji skóry. Mało kto o tym wspomina, bo samo wytykanie innego odcienia skóry tamtym ludziom wydawało sie dziwne.

Tamte starożytne imperia miały generalnie problem zbyt małej różnicy technologicznej i ekonomicznej w stosunku do barbarzyńskich krajów, za czym szła za mała przewaga techonlogiczna do zapewnienia sobie czegoś na wzór brytyjskiej polityki kanonierek z XIX wieku, czy łatwych podbojów Ameryki Południowej i Afryki. U nas jest dokładnie odwrotnie, różnica jest kolosalna.
Edytowany: 1 lipca 2016 11:17

Scarry
193
Wysłane: 4 lipca 2016 19:37:26
zeby było mniej nerwowo i nieprzyjemnie..

Farage zrejterował, pozostali konserwatywni brexitowcy zachowują się jakby byli totalnie zdziwieni ze dogonili króliczka, choć wcale nie chcieli.....

rysunkowe podsumowanie sytuacji

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 4 lipca 2016 19:38

Maniek5552
0
Wpisów: 37
Wysłane: 5 lipca 2016 11:58:02
Patrząc na to wszystko z boku, będąc o wiele młodszym niż wielu dyskutentów tutaj, swoje podejście sklasyfikowałbym gdzieś pośrodku w stosunku do panów scarry vs frog + bankrucik, nasuwa mi się jednak pytanie, może trochę nie na temat, ale...

Scarry, skoro jak rozumiem jesteś zwolennikiem "ucieczki do przodu" i głębszej integracji, gdzie w tym wszystkim jest model rozwoju Polski? Chodzi mi o to, że w obecnej sytuacji, ogromnej przewagi kapitałowej i technologicznej, stalibyśmy się de facto kolejnym landem Niemiec, NRD 2.0. Chyba, że uważasz, że Europa to Europa, nie liczy się interes poszczególnych państw, to ok. Moim zdaniem jednak, bez pewnych protekcjonistycznych rozwiązań nie jesteśmy w stanie dogonić państw zachodu gospodarczo. W modelu "pełnej integracji" takie praktyki nie były by możliwe.

Warto też zwrócić uwagę, że takiego zróżnicowania narodowościowego nie ma na żadnym innym kontynencie, o czym dobrze wiesz. To bardzo trudne, żeby ot stworzyć jedno państwo. W takim układzie potrzebny jest przecież "dowódca". Niemcy są na to politycznie i militarnie za słabi.

Sorry, ale poza tym ale nie kupuję również tego, że Niemcy nie są tacy jak kiedyś. Są łagodni jeśli chodzi o sprawy obyczajowe, ale robią business as usual, czemu trudno się dziwić. W tym aspekcie natury ludzkiej raczej się nie zmieni. Dowodzą temu inicjatywy Nord Stream, realizujące stricte interes niemiecki. Oddając jeszcze więcej władzy za Odrę, nic nie szkodzi Niemcom pchać się dalej w kontynent, który to kierunek jest naturalnym kierunkiem ich rozwoju, i realizować kolejne inwestycje wspólnie z Rosją.

Chętnie poznam Twoje przemyślenia, jak i innych użytkowników.

Scarry
193
Wysłane: 5 lipca 2016 20:13:19
@Maniek5552

tak gwoli wyjaśnienia:
Cytat:
Sorry, ale poza tym ale nie kupuję również tego, że Niemcy nie są tacy jak kiedyś. Są łagodni jeśli chodzi o sprawy obyczajowe, ale robią business as usual, czemu trudno się dziwić.

Ale "kiedyś" wcale nie było tak źle - czy Wielkopolska w XIX w., w nieporównywalnie trudniejszych warunkach niż teraz (totalna dominacja kapitału pruskiego nad naszym, germanizacja), nie rozwijała się wyjątkowo szybko?

Oczywiście że business as usual, nie wiem dlaczego oczekujesz od Niemców że bedą nas traktowac jak niepełnosprawnych do wiecznej opieki.

Przed Polską stoją 4 drogi:
1. postawić na kraje anglosaskie - USA i Wielką Brytanię (taką drogę widział do niedawna dr Jacek Bartosiak, który choć jest naprawdę mądrym człowiekiem uważam że się głęboko myli) - ta opcja po brexit-cie strasznie straciła na sile. USA ma generalnie nas w nosie, Malakka jest dla nich x-krotnie ważniejsza niż całe Międzymorze razem wzięte.
2. postawić na neutralność lub Rosję - wg mnie wszystko wskazuje że spowoduje to natychmiastowe dryfowanie na wschód i katastrofę kraju.
3. postawić na integrację z EU i Niemcy/Francję.
4. opcja 4ta - trwać w niby-integracji z EU, i niby jako kraj samodzielny, choć całkowicie zależny od Niemiec. Udawać kogoś kim nie jesteśmy i tracić na znaczeniu z roku na rok. Takie polskie "jakoś to k....a będzie".

Na opcję 1 stawia(ł) PiS. Teraz kompletnie stracili powietrze.... Ja tam nie widzę nic mądrzejszego niż zostać przewidywalnym trwałym partnerem dla Niemiec. Wcale nie musi byc tak że Niemcy nie dadzą nam się rozwijać, jest mnóstwo przykładów w Europie krajów które zdominowane gospodarczo przez silniejszego sąsiada osiągnęły świetne rezultaty (Irlandia i Islandia, zdominowane potężnie przez kapitał Wielkiej Brytanii, albo Kraje Beneluksu rozwijające się pod skrzydłami Niemiec i Francji)

Cytat:
Warto też zwrócić uwagę, że takiego zróżnicowania narodowościowego nie ma na żadnym innym kontynencie, o czym dobrze wiesz. To bardzo trudne, żeby ot stworzyć jedno państwo. W takim układzie potrzebny jest przecież "dowódca". Niemcy są na to politycznie i militarnie za słabi.

to nie będzie szybki proces, Niemcy mają opory jeszcze wynikające z wojennych reminescencji, a skłóconych narodów jest strasznie dużo, ale jeśli nie posuniemy go do przodu, to wielka fala migracji kolorowej ludności i tak trafi do nieprzygotowanej, nieskoordynowanej i niesolidarnej Europy. I co wtedy? Obrona terytorialna i bieganie po lasach z karabinami robiąc łapanki na ludzi ? Rozstrzeliwania nad ranem złapanych jak nie zna 10 przykazań?

byłem wielkim zwolennikiem polityki jaką prowadził Radosław Sikorski, jest mi bardzo przykro ze został zmarginalizowany, wydaje mi sie że jako jeden z nielicznych polskich polityków przynajmniej próbował poprawić naszą pozycję jako stabilnego i przewidywalnego partnera Niemiec.
Edytowany: 5 lipca 2016 20:25

lesgs
38
Wysłane: 5 lipca 2016 21:24:41
@Scarry

No to ci zamieszam.

Spróbujmy taką opcję:

UE od dawna chce przyjąć do grona członków kraj niezwykle chrześcijański i zbliżony kulturowo do Europy, jakim niewątpliwie jest Turcja. Życzę UE powodzenia w tych niezwykłych koniunkturalnych negocjacjach.

Europa jest kontynentem najsilniej uzależnionym od zewnętrznych dostaw surowców i najbardziej obciążonym wysokimi kosztami pracy. To rzutuje także na postęp technologiczny na naszym kontynencie i ma negatywny wpływ na niezależny rozwój kulturowy. Prowadzona od lat polityka UE i jej członków jest zdecydowanie konwencjonalna, dążąca do utrzymania status quo. UE jest pewna swojej pozycji na arenie międzynarodowej. To bardzo kruche mniemanie.

Jeśli mamy już przyjmować odmienne kulturowo i politycznie państwa do UE, to zmieńmy całkowicie front - przyjęcie Rosji rozwiąże sprawę surowców, kosztów pracy, rozwoju terytorialnego i siły Europy na arenie międzynarodowej.

Kontrowersyjne? - Oczywiście, że tak. Niemożliwe? - Nie takie rzeczy się działy w historii Świata. Mamy z nimi na pieńku? - Nasz zachodni sąsiad ma nie mniej zbrodni na sumieniu.

Nie do pomyślenia dla naszych i Unijnych polityków? - W tym właśnie jest problem. Ale, oni nie myślą o przyszłości, lecz w własnych stanowiskach i profitach. Brexit jest tego doskonałym przykładem.

Jak pisałem na wstępie, to bardzo kontrowersyjne. Czy to musi być fantazja?! Spróbuj wymyślić coś innego. Pamiętaj, tu nie chodzi o stanowiska i przywileje, ani o następne wybory. Tu chodzi o to, co będzie się działo z Europą za 10-20 i więcej lat.

Scarry
193
Wysłane: 5 lipca 2016 23:26:04
Cytat:
UE od dawna chce przyjąć do grona członków kraj niezwykle chrześcijański i zbliżony kulturowo do Europy, jakim niewątpliwie jest Turcja. Życzę UE powodzenia w tych niezwykłych koniunkturalnych negocjacjach.

Na pewno nie chce mocno, bo przecież było to już blokowane, do tego obecnie obowiązuje wykładnia Junckera - EU musi się wewnętrznie wzmocnic i do 2019 nie przyjmować nowych członków www.tvp.info/15287723/juncker-...

Czy to źle czy dobrze? Popatrz że akurat teraz współpraca Unia-Turcja zaczęła dobrze działać. Ustał niekontrolowany przepływ imigrantów, obozy sponsorowane przez EU w Turcji bardzo dobrze spełniają swoją rolę bufora.

Unii Europejskiej zdecydowanie przyda się kraj, który może łatwiej wystąpić zbrojnie niż Niemcy czy Francja. Taka Turcja - wystarczy delikatna sugestia poza oficjalnymi kanałami i tak jak w Syrii - jak Rosjanie zaczęli naprawdę rozpychać się na nie swoim terenie, jak dać im sygnał w ich stylu że przesadzają? Turcja zrobiła to świetnie. Kto inny odważyłby sie po prostu strzelać do rosyjskich samolotów? Polska też może być takim militarnym skrzydłem Unii, to by nawet pasowało reszcie, ale na pewno nikt nam w tym nie pomoże jeśli będziemy co chwila stawać okrakiem do reszty Unii. My dla takiej Francji, Niemiec czy krajów Beneluksu musimy byc totalnie pewnym sojusznikiem, jeśli mieliby oprzeć swoje bezpieczeństwo o nas.

Cytat:

Jeśli mamy już przyjmować odmienne kulturowo i politycznie państwa do UE, to zmieńmy całkowicie front - przyjęcie Rosji rozwiąże sprawę surowców, kosztów pracy, rozwoju terytorialnego i siły Europy na arenie międzynarodowej.

Rosja przymierza się raczej do zupełnie innej gry.... wszyscy wiedzą że XXI wiek to będzie wiek roztrzygnięcia rywalizacji o Rimland pomiędzy USA i Chinami (obok oczywiście kolosalnych fal migracji w Europie, Azji i Afryce).

Wydaje się że Rosja chce powtórzyć tu manewr z II wojny światowej - zacząć konflikt jako kontestujący, po stronie wyzywającej hegemona, a zakończyć po stronie która wygra.... jednak geopolitycy i politologowie skłaniają się generalnie ku opinii, że Rosję w tym wieku czeka chaos ekonomiczny i rozpad struktury państwa na parę rywalizujących quasi-państw/obszarów, ciążących ku Europie, Chinom i Azji odpowiednio. Nazywa się to popularnie epoką czarnego jeźdźca.

Podsumowując - mamy 4 wielkie zagadnienia:
- spodziewana gigantyczna niespotykana fala migracji czarnych i kolorowych społeczeństw na północ do Europy. Zarówno w wyniku prawie już pewnych (prawdopodobnie) ogromnych zmian klimatycznych, jak i ciągłych wojen domowych i niepokojów Afryki i Azji.
- prawie pewny konflikt militarno-ekonomiczny USA(+sojusznicy) vs Chiny (+Rosja z pivotem na USA?)
- integracja Unii Europejskiej i wyznaczenie sobie celów dla Unii na XXI wiek
- możliwy rozpad Rosji, przed albo po konflikcie z Chinami, i tu rola naszego kraju w unijnym systemie bezpieczeństwa
Edytowany: 5 lipca 2016 23:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,453 sek.

yxotkkaq
gukfcxku
wcnapiva
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
owpqnloc
lvjkevmg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat