PARTNER SERWISU
arfmndxz
2 3 4 5 6

BREXIT - czy będzie tak strasznie?

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 27 czerwca 2016 15:08:37

Scarry napisał(a):

ja z kolei mam bardzo częste wyjazdy do Niemiec (Kolonia własnie) czy Holandii, pokazy maszyn, negocjacje czy poszukiwania klientów dla firmy. Na wątku jest na pewno wiele osób które regularnie są w Niemczech i Francji i wiedzą że przekaz multimediów jest wyolbryzmiony parunastokrotnie. A - wolałbym nie wnikać w zbyt prywatne wątki więcej.

Dokładnie !
Ja nie wiem ile razy w ciągu kilku lat byłem w Sztokholmie.Mam znajomych co latają tam co miesiąc, a Ci znajomi mają swoich znajomych i swoje rodziny. Wiesz, interesy, pokazy, spotkania, prywatki ...

Nikt z nich nigdy nie widział, ani nie spotkał się z przejawem lub chęcią dokonania gwałtu.
Ja tym bardziej.
Sądzę, zatem że Amnesty International, niektóre media szwedzkie i zagraniczne, różne inne organizację, które biją na alarm i nazwały Sztokholm europejską stolicą gwałtów - demonizują.

Zapewne przesadzone są też informacje o tym, że przestępczość w Szwecji wzrosła kilkaset % odkąd Szwecja zdecydowała się w latach 70 zostać multi-kulti, ale na wzór "nowoczesny", nie mający nic wspólnego z tradycjami Imperiów, które wymieniałeś, a które za plucie na swoją tradycję i za nieszanowanie swoich praw nadziewały odbytami na pal, a nie bredziły o potrzebie "dialogu" nawet z tymi co Twoje baby macają.
Informacje jakoby w jednym roku ilość gwałtów w Szwecji per capita ustępowała tylko gwałtom w Lesoto, to pieść nietolerancyjnych homofobów i faszystów bo w końcu wszyscy tam latają, a nikt nie widział ?

To jest Twoja "logika".

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 27 czerwca 2016 15:40:50
@Ammianus
sprawa jest dużo bardzie skomplikowana, bo pojęcie prawne gwałtu w Szwecji i Norwegii jest takie że w Polsce więzienia pękałyby od "gwałcicieli" gdyby te same pojęcia zastosować u nas.

Jeśli tego nie wiesz to szkoda czasu na pisanie. Jeśli używasz takiego argumentu to jestes niezorientowany w problematyce unijnej i nordyckiej, niemerytoryczny i nastawiony na udowadnianie swojego wydumanego widzimisie. Niewiele różni się to od manipulacji słownych bankrucika wyżej. A dyskutowanie w sieci z ludźmi chwalącymi się populizmem to najgorsze co mozna zrobić.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 czerwca 2016 15:56

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 czerwca 2016 15:40:52
Ammianus,
za wzrostem liczby gwałtów w Szwecji stoi zmiana definicji gwałtu oraz zmiana sposobu ewidencjonowania gwałtów.

Ammianus
52
Wysłane: 27 czerwca 2016 17:17:49

Nie wiem krewa co masz na myśli piszac o ewidencji.

Mam świadomość różnicy prawnej – nieprecyzyjnie to ujałem kiedy o zaniechanie populizmu prosi ktoś, kto pisze o płaskich ziemiach, skacze po 30 tematach, do każdego usera zwraca się ad-personam i zna przyszłość bo bywa na meetingach w Kolonii.

Bardzo cieżko zwolennikom dzisiejszego multi-kulti wyjaśnić ten zbieg okoliczności, ze zgłoszenia na tym tle rosna lawinowo w odniesieniu do członków tej konkretnej mniejszości.

Rozumiem, ze z faktu, ze definicja jest bardziej pojemna wynika, ze muzułmanie dobrze się na tym polu asymilują? Bez względu na definicje, rozumiem, ze ilość oficjalnie przypisywanych im zdarzeń przez mające ugruntowaną pozycję instytucję nie świadczy, że z przestrzeganiem lokalnego prawa coś nie tak?
Nie było moim zamiarem roztrząsanie, czy ofiary były bierne (to zdaje się wprowadzono niedawno), czy zgwałcone i zamordowane.

Dla mnie pytanie jest jedno Scarry bo tez nie widzę sensu dyskusji.
Wymien jakakolwiek inna grupe religijna, wyznaniowa, etniczna której to państwa i jego służby muszą poświęcać tak gigantyczny wysiłek. I nie chodzi o bandyckie sprawy, bo bandytów i wśród Polaków za granica nie brakuje.
Chodzi o społeczność, której pewna cześć modli się o wywrócenie porządku panującego w Europie do góry nogami. Grupę, która by tak szybko wzrastałą na sile demograficznej i z która historycznie, czy to Zachód, czy Prawosławie toczyło ciężkie boje.

Uważasz, ze te rzeczy znikną bo grupa urzędników w UE nakazuje tolerancje, prawa człowieka i cały ten bełkot? To są realne obawy i jak dasz im czas, to są duże szanse, że będę się materializować.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 27 czerwca 2016 17:24:10
Scarry napisał(a):
rozumiem, czyli wspomnienia jednej osoby mają być dla mnie mniej warte od tego co widzę ja sam i moje dzieci? Aha.... w najlepszym wypadku są warte odrobinę mniej lub tyle samo.

Niestety, jest w tym sporo prawdy. Bezkrytycznie polegamy na tym, co zostało opublikowane pod nazwiskiem. Szczególnie, gdy w parze z tym idzie jakiś dorobek. Zapominamy, że to najcześciej nic innego jak czyjaś subiektywna opinia, ew. przedstawienie faktów w sposób zgodny ze światopoglądem autora.
Z tego powodu bardziej cenię sobie to, co zobaczyłem na własne oczy. A jeżeli już muszę polegać na czyimś sprawozdaniu, to nie zapominam o zdrowym rozsądku.

Weźmy chociażby przykład, przytoczony przez Bankrucika - nagle na mojej ulicy, za sprawą uchodźców, liczba mieszkańców wzrasta o 20%. Ich pojawienie się jest powodem dramatycznego spadku cen nieruchomości. Tragedia. A wystarczy zadać sobie proste pytanie - gdzie do licha ja mieszkam, skoro 20% mieszkań stoi odłogiem? Czyżby wcześniej to była dzielnica mlekiem i miodem płynąca?
Edytowany: 27 czerwca 2016 17:31

Scarry
193
Wysłane: 27 czerwca 2016 17:49:14
@krewa
oczywiście, mam nadzieję że sens mojej wypowiedzi zrozumieli inni ...blokada edycji ...

miało być jako pytanie retoryczne:
"czyli wspomnienia jednej osoby mają być dla mnie więcej warte od tego co widzę ja sam i moje dzieci? Aha.... w najlepszym wypadku są warte odrobinę mniej lub tyle samo."

jako że poznałem już szmat świata to mniej więcej orientuję się w skali manipulacji mediów, abstrahując od mojego wykształcenia i pracy zawodowej to po prostu wiem jak duzo nieprawdopodobnie populistycznych pierduł codziennie generuje prasa/TV/internet, z naciskiem na internet a nie TV. Nie mam żadnej presji na sobie finansowej jak dziennikarz, polityk czy człowiek walczący o przeżycie, moge popatrzeć na pewne zjawiska z perspektywą i na ogół widze je inaczej niż większość.

Ale czy to nie giełda nas uczy że większośc zawsze się myli ? ;)

@Ammianus
Cytat:
Chodzi o społeczność, której pewna cześć modli się o wywrócenie porządku panującego w Europie do góry nogami.

pewna część, wielu ... czyli dalej populizm najgorszego sortu. Wielu ludzi wierzy że ziemia jest płaska. Pewna część że człowiek nigdy nie wylądował na księżycu a reptalianie kierują androidem-marionetką w postaci prezydenta USA.

Cytat:
czy Prawosławie toczyło ciężkie boje

czyli populizm + niezorientowanie. 40+% żółnierzy armii rosyjskiej jest muzułmańskiego wyznania. Największy meczet w Europie stoi w Moskwie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 27 czerwca 2016 18:07

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 27 czerwca 2016 18:32:04
Nie ulega wątpliwości, że decyzja Brytyjczyków o wyjściu z UE jest w dużej mierze pokłosiem kryzysu imigracyjnego. Błędem było nie tyle dopuszczenie do niekontrolowanego napływu osób z innych kręgów kulturowych, co próby zbagatelizowania sprawy i zamiatania niewygodnych tematów pod dywan.

Czy należało przyjmować uchodźców? Jako osoba, która o imigracji wie nie ze słyszenia, odpowiadam - tak. Natomiast traktowanie ich w sposób szczególny, zgodny z szeroko pojętą poprawnością polityczną uważam za niedopuszczalne. Putin powiedziałby - w czyim domu jesteś, tego piosenkę śpiewasz. Chcą zostać w Europie? Proszę bardzo, ale na naszych warunkach. Chcą być częścią tego społeczeństwa? Niechaj asymilują się i żyją zgodnie z naszymi regułami, szanują nasze zwyczaje i nasze prawo. Koniec, kropka. Wcześńiejsze doświadczenia pokazują, że da się - przykłądem tego mogą być chociażby Turcy w Niemczech lub multum innych narodowości w Wielkiej Brytanii.
Tym razem jednak było inaczej. Mleko się rozlało. I miejmy nadzieję, że to było mleko a nie olej z powieści Bułhakowa.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 czerwca 2016 19:18:09
Przyjmowanie uchodźców z krajów odmiennych kulturowo było i jest epokowym błędem Europy. Nie chodzi tylko o kierunek, z którego przyszli, czyli inne postrzeganie świata, kobiet i religii. Chodzi też o powód. Oni nie uciekają przed wojną. W Turcji czy Grecji, do której uciekli nie ma wojny. Zresztą uchodźcy pochodzą też z Somalii, Pakistanu i Afganistanu. Nie uciekają przed wojną, nie uciekają za pracą. Uciekają tam, gdzie im dają pieniądze za darmo - czyli socjal. Są nastawieni roszczeniowo, nie znają języków ani nie mają wyuczonych zawodów. Dlatego bogate muzułmańskie kraje ich pogoniły. Ale Europa, jak stara kur... musiała się im nadstawić.

Czy jestem przeciwny przyjmowanie imigrantów w ogóle? Oczywiście, że nie. Ameryka przyjmowała imigrantów i dobrze na tym wyszła. Ale tam przyjmowali tych, którzy chcieli i musieli pracować. Inaczej umierali z głodu.
Apple została założona przez dwóch panów, którzy byli potomkami imigrantów - jeden z Syrii, drugi z Polski. Polska przyjmuje imigrantów z Ukrainy, repatriantów z Kazachstanu. I bardzo dobrze. Oni chcą tu mieszkać i pracować. I takich trzeba przyjmować, bo samo 500+ trendów demografii nie odwróci.

Co innego imigranci z krajów muzułmańskich. Merkel sądziła, że przyjadą i będą pracować za psi grosz na niemieckie emerytury. Okazało się, że pracować nie chcą lub nie potrafią pracować tak, jak niemieccy pracodawcy sobie życzą.

Raptem się okazało, że to problem całej Europy i ciocia Angela nadwyżkę rozdysponuje między sąsiadów. W UK miarka się przebrała i mamy Brexit. Jestem przekonany, że gdyby nie samobójcza polityka imigracyjna Merkel, Brexitu by nie było. To samo jest też przyczyną wzrostu antyeuropejskich nastrojów w Polsce i innych krajach (w Niemczech też, ale o tym się nie mówi).

Jakie wnioski wyciągnęła ciocia Angela? Otrzeźwiała?...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Ammianus
52
Wysłane: 27 czerwca 2016 19:28:15

"pewna część, wielu ... czyli dalej populizm najgorszego sortu. Wielu ludzi wierzy że ziemia jest płaska"

Z Tobą się pisze jak ze ścianą i potwierdzi to 3/4 userów, którzy mieli inne zdanie na jakikolwiek temat niż Ty i "dyskutowali" z Tobą. Oczywiście, większość się myli.

Odpowiedziałem Ci, że ta "pewna część" to może być np. kilkanaście tysięcy, którzy są oficjalnie zaewidencjonowani i którymi interesują się służby francuskie. Nieoficjalnie - sami nie wiedzą.
Rozumiem, że będziesz się zastanawiać jak będzie więcej niż 50tys. Zastanawiaj się, ale nie imputuj komuś pupulizmów, kiedy sam prym wiedziesz w tym zakresie.

O Ruskim wojsku i muzułmanach to musisz gdzieś wyżej napisać, bo nie wiem co to ma wspólnego z moją wypowiedzią.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 27 czerwca 2016 19:58:38
Ej, nie róbmy tutaj wątku ukraińskiego. Darujmy sobie, proszę argumentum ad personam

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 27 czerwca 2016 22:58:37
Prawdziwy Brexit nastąpił właśnie przed 5 minutami.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 27 czerwca 2016 23:23:22
Scarry napisał(a):

Cytat:
czy Prawosławie toczyło ciężkie boje

czyli populizm + niezorientowanie. 40+% żółnierzy armii rosyjskiej jest muzułmańskiego wyznania. Największy meczet w Europie stoi w Moskwie.

no i mieszanka Putina z muzułmanami z czeczeni Kadyrowa to największe zagrożenie dla pokoju na świecie...Putin mimo kryzysu zwiększa wydatki na zbrojenia, analitycy wojskowości z różnych krajów piszą, że szykuje się na dużą wojnę a brukselczyki sprzedawczyki chcą wierzyć, że to wszystko na defiladę puke_l i będzie jak z Hitlerem..przed 1939..
coś jakby brukselski typ lemingówpuke_l

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 27 czerwca 2016 23:25

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 27 czerwca 2016 23:24:34
Ammianus napisał(a):

"pewna część, wielu ... czyli dalej populizm najgorszego sortu. Wielu ludzi wierzy że ziemia jest płaska"

Z Tobą się pisze jak ze ścianą i potwierdzi to 3/4 userów, którzy mieli inne zdanie na jakikolwiek temat niż Ty i "dyskutowali" z Tobą. Oczywiście, większość się myli.
.
nie większość tylko wszyscy hello1 hello1

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Scarry
193
Wysłane: 28 czerwca 2016 15:55:15
Ammianus napisał(a):

od początku następuje pewnie nieporozumienie... ja nie próbuje cie do niczego przekonywac, już się nauczyłem że 3/4 moich rodaków to zakute pały i nic nie kumają ze współczesnego świata. Mylisz problemy - ja po prostu wytknąłem jakie potworne głupoty piszesz ty Ammianus, i bankrucik. Nie umiecie podprzeć tego żadnymi liczbami, żyjecie w totalnym błedzie percepcji i negacji niewygodnych faktów. Nie umiesz przytaczać poważnych faktów, to nie oczekuję żadnej poważnej rozmowy.

Cytat:
potwierdzi to 3/4 userów

kompletnie nie przeszkadza mi WIELU ludzi wierzących w płaską ziemię, tak jak i wielu nie zgadzających się ze mną.

Polacy to taki naród że jak nie dostanie porządnego wybatorzenia pejczem po dupie regularnie co paredziesiat lat, to będzie tkwił w najgłupszym błedzie z uporem maniaka. Tu nikogo nie przekonywuje się inaczej niż przez kryzys i zebranie ostro w plecy, za lata błędnego myślenia. Wtedy jedno pokolenie nabiera otrzeźwienia. Drugie juz nie.

@krewa
Cytat:
Nie ulega wątpliwości, że decyzja Brytyjczyków o wyjściu z UE jest w dużej mierze pokłosiem kryzysu imigracyjnego.

nie mogę się z tym zgodzić, bardzo bliska mi osoba siedzi teraz w Manchesterze i twierdzi że poza nakręcaniem strachu przed Polakami i przed mitycznymi regulacjami Unii Europejskiej praktycznie nie było nacisku ani strachu przed imigracją czarnych czy kolorowych. To Polacy byli najsilniejszym katalizatorem. Albo szerzej - mieszkańcy Europy Wschodniej.

Dla Anglików tacy Hindusi czy Pakistańczycy to prawie localsi, są w ANglii od XIX wieku i są inaczej odbierani niż Polacy (lepiej). Czy słusznie czy nie, to inna sprawa.

Anglików bolały cztery tematy;
- Polacy przyjeżdzają i zabierają pracę
- Polacy ssają nasz socjal (Polacy i Portugalczycy konkretnie)
- bulimy kupe kasy na nich (a i tak przyjeżdzają)
- a do tego durne regulacje, ślimaki, banany i wszystko rozdmuchane do absurdu, więc cięzko nam zarabiać

temat imigracji to temat drugorzedny w Anglii, oni nie dostają wściku dupy jak Polacy na każdą wzmiankę o muzułmanach, bo żyje tam ich sporo od już (część) ponad 100 lat. Poza tym to Polacy (i Portugalczycy) są największymi grupami etnicznymi ssającymi od Anglików socjal, a nie nacje Afryki czy Azji. O czym wzmiankowani wyżej niekumaci interlokutorzy nie mają zielonego pojęcia.
Edytowany: 28 czerwca 2016 16:14

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 28 czerwca 2016 18:31:14
Scarry nie potrafię się z Tobą zgodzić bądź nie. Sprawa imigracyjna jest zdecydowanie bardziej skomplikowana. Sam nie byłem za granicą na stałe ale[tu cytat z "Chłopaki nie płaczą"] znam kogoś kto był, w sumie nawet sporo osób. Kwestie wszelkiej maści imigrantów, tak mi się przynajmniej wydaje, wrzucasz do jednego wora. Wygląda to tak jakbyś zwyczajnie pracował z wykształconymi i poukładanymi ludźmi. Stąd Twoja opinia. Natomiast paru moich znajomych miało styczność z imigrantami muzułmańskimi z tego słabo wykształconego sektora. I po tych doświadczeniach każdy taki znajomi mówi: "precz z tymi ludźmi, jak najdalej od nich". Z relacji ich wynika że zachowywali się fatalnie - to też jest opinia.

Co człowiek to zdanie, widać inne doświadczenia. Trudno oceniać, pytanie czy trzeba?

Nie rozumiem dlaczego uważasz że zamykanie się tak jak to wg Ciebie robi nasz kraj jest złe dla rozwoju gospodarczego. Mam swoje zdanie na ten temat ale jednak chciałbym to usłyszeć jeszcze od kogoś. Absolutnie nie piszę tego złośliwie :)

Scarry
193
Wysłane: 28 czerwca 2016 19:28:36
@Kakarotto

nie ma wartości dodanej. Zamknięcie kulturowe równa się izolacji politycznej. Nikt nie traktuje poważnie np takiej Białorusi. Nikt równiez nie traktowałby poważnie Rosji długoterminowo, gdyby nie miała bomb nuklearnych.

W Unii Europejskiej, strefie gdzie wyjątkowo jak na świat szanuje się prawa człowieka takie zamknięcie spycha nas do roli outsiderów. Dla Niemców to jest jasny sygnał "kase bierzecie, ale od siebie nic nie dacie". Oni przez to teraz pogardzają nami podświadomie, a nie przez dawny polnische wirtschaft. Tamto już zeszło dawno na plan drugi.

Polska może stać sie kreatorem polityki europejskiej, ale jeśli będzie współgrała z krajami jak Francja, Niemcy czy kraje Beneluksu. Albo może być w unii pasywnie, i pokrzykując sprzeciwy z tylnego siedzenia tylko patrzeć gdzie kierowca jedzie (co robimy teraz, caly czas naburmuszeni jakbyśmy kurde komuś tu łaskę robili). Albo trzecia droga - nie być w Unii i mieć gwarancję przejścia pod wpływy Moskwicinów w parenaście lat.

Cytat:
Sprawa imigracyjna jest zdecydowanie bardziej skomplikowana

oczywiście, jest świetnym wstępem do tego co nas czeka.

XXI wiek to będzie wiek globalnego ocieplenia (sceptycy moga się kłócić jak mocno wywołał je człowiek, ale nikt już nie kłóci się o jego fakt). Wiek w którym Sahara może dwukrotnie powiększyć swoją powierzchnię a za tym pójdą gigantyczne ruchy migracyjne. Jeśli nie nauczymy się radzić sobie z imigrantami teraz, zobaczysz co się stanie jak na nieprzygotowaną Europę spadnie dość gwałtownie 200 mln uchodźców klimatycznych.

kolega była na wakacjach na Wyspach Kanaryjskich, opowiedział mi historie jeżące włosy na głowie, choć wydawało mi się że jeśli nie zmyśla to przesadza, o ludziach którzy w pół żywi dopływają do wysp, żeby tylko uciec z biedy i wojny. Potem trafiłem na artykuł na BBC o tym i kurcze... można poczuć dopiero ten klimat.
www.bbc.com/news/magazine-3243...

wyczerpany imigrant dociera do plaży na Kanarach, jaki piękny widok pokazujący rozdźwięk światów - w tle wylegujący się starsi Europejczycy i ten skrajnie wyczerpany gość wychodzący z łódki

kliknij, aby powiększyć

aha - i bardzo brzydkim objawem pogardy jest to wieczne w Polsce podkreślanie że Ci ludzie to imigranci ekonomiczni. W prasie w Europie Zachodniej takie rzeczy spotyka się tylko w brukowcach. Oni nie uciekają do nas przez samą kasę. We wszystkich tych krajach, w których oficjalnie niby nie ma wojny, cały czas trwają wojny domowe, mniej lub bardziej w Europie znane. Oni uciekają bo chcą normalnie żyć, a nie myśleć od czego jutro może zginąć.
Edytowany: 28 czerwca 2016 19:42

Ammianus
52
Wysłane: 28 czerwca 2016 20:50:24

" pewna część, wielu ... czyli dalej populizm najgorszego sortu "

" nie mogę się z tym zgodzić, bardzo bliska mi osoba siedzi teraz w Manchesterze i twierdzi ... "

To dla żartu bo nie mogę się powstrzymać studiując tego Chrystusa Narodów :)))

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 28 czerwca 2016 20:56:57
Zasadniczo uważam że lepiej być UE jeśli ona jest. Powód jest racjonalnie prosty - lepiej być zaangażowany w UE w takim stopniu jakim się da, ale zawsze jakimś niż być poza, bo tak czy siak decyzje będą tam podejmowane. Zwyczajnie trzeba być tam jednym z graczy, stojąc na uboczu nie ma się wpływu na nic.

Odnośnie imigrantów.... ok, nie jest normalne co dzieje się w takich krajach afrykański - zestawiając to z "normą" choćby środkowo-europejską. Z drugiej strony w tej grze interesów jednak trzeba w pierwszej kolejności zadbać o siebie. Bo jakby nie patrzeć cynicznie, czarnoskóry mężczyzna właśnie to robi Whistle

A co z tą ekonomią i gospodarką, co zyskujemy i tracimy izolując się w sferze imigracji?
Edytowany: 28 czerwca 2016 20:57

Ammianus
52
Wysłane: 28 czerwca 2016 21:41:35

A co z tą ekonomią i gospodarką, co zyskujemy i tracimy izolując się w sferze imigracji?

Kakarotto, kto i gdzie mówi o izolacji ?
Tylko użytkownik Scarry potrafi sprowadzić rozmowę do takiego poziomu, że wyskoczy z Białorusia jeśli masz wątpliwości, czy niekontrolowany napływ pewnej grupy kulturowej, której przedstawiciele dokonują egzekucji na ulicach europejskich miast jest zasadny. To jest rozmowa głuchego ze ślepym. Przy całej różnicy zdań dochodzą tu akcenty ego, psychologii itp. Scarry zna motywację większości, kiedy to swego czasu rzecznik Niemieckiego MSW nie miał pewności jakiego pochodzenia jest 1/3 podających się za Syryjczyków.

Tu są 74 watki i do niczego nie dojdziesz, zwłaszcza jak okaże się, że należysz do 3/4 "zakutych" o której było wyżej. Prędzej UK wyjdzie z Unii niż Krewa ogranie tu sprzątanie :)

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 28 czerwca 2016 22:28:45
Wszystkie kwestie związane z imigrantami, czy generalnie „obcymi” albo „innymi” należy sprowadzić do problemów naszego społeczeństwa. Tak naprawdę to nie ci inni są problemem, ale my sami. Nasz własny dobrobyt zachęca do zachowań egoistycznych.

Nie szukajmy imigrantów – przypomnijmy sobie, jakie były reakcje, gdy w Polskich szkołach zaczęły pojawiać się ciemnoskóre dzieci. Czy pamiętamy protestach przeciwko sytuowaniu wysypisk w pobliżu naszych osiedli. A może protesty przeciwko uruchamianiu ośrodkach dla chorych na HIV albo ośrodkach odwykowych dla narkomanów. Wszystkie te reakcje, jak i wiele innych istnieją głęboko zagnieżdżone w naszych umysłach, w podstawach naszego wychowania. Przypomnę wszystkim o szeroko rozpowszechnionym antysemityzmie (w Polsce jest tylko ok. 30 tys. wyznawców religii mojżeszowej – i z pewnością nikt z nich nie jest fanem Widzewa).

Zajrzyjmy w głąb własnych dusz, odrzućmy durne spory polityczne - to może wtedy uświadomimy sobie, że Świat jest zupełnie inny niż to, co znajduje się w naszym ograniczonym dobrobytem i stabilnością otoczeniu. To jest wniosek słuszny nie tylko w Polsce, ale rozciąga się na całą Europę. To cała Europa zachowuje się arogancko wobec reszty świata. Kiedyś nakradliśmy, zabijaliśmy, poniżaliśmy i zniewalaliśmy całe narody. Teraz stworzyliśmy nawet koncepcję globalizacji, by inaczej (ekonomicznie, kulturowo) utrzymać nasze panowanie. Ale cała ta nowoczesność obraca się przeciwko nam. I to już teraz.

Ta napierająca większość uciekła w religię (islam, katolicyzm, protestantyzm, by wymienić tylko kilka) by szukać nadziei. Tak naprawdę to nie oni są inni, ale to nasza kultura jest nie do przyjęcia dla większości ludności świata. Ta walka o panowanie nad światem przez Europę została już przegrana. Możemy się zamknąć, wyizolować – mamy jeszcze takie możliwości, ale to odroczy nieuchronny wyrok. Izolacja i odrzucenie zmian to współczesny kołtunizm. Kołtuni są wszędzie – w Polsce, w Wlk. Brytanii, a także pośród imigrantów.

Kiedy uświadomimy sobie procesy historyczne (proponuję dwie doskonałe lektury na ten temat: Ian Morris – Dlaczego Zachód rządzi światem – na razie, oraz Piketty – Kapitał w XXI wieku) i współczesne działania mocarstw wobec reszty świata przestają też dziwić chęć zemsty i nienawiść.

Ten problem tkwi wewnątrz każdego z nas. Trzeba lat i wiele mądrości by to zmienić. Im dłużej będziemy to odrzucać, tym mniejsze szanse będzie miała Europa na przetrwanie.

Możecie w tej dyskusji przytaczać tyle przykładów, własnych doświadczeń ile chcecie. Możecie się też kłócić, ale to nie prowadzi was to jakiegokolwiek rozwiązania. Cały Brexit przestał was interesować – bo podświadomie wiecie, że nie oto tu chodzi, lecz o przedmiot waszego sporu – czyli o to, jacy sami jesteście.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,596 sek.

ovdmiapp
gttqmmhs
rsnmeoun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qvjpkumd
wcdueosv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat