A propos Lynx'a, na ich stronie (
www.lynxbroker.pl/oplaty-i-pro... ) stoi:
Cytat:Wpłaty na stare (przed Brexitem) konta bankowe są obciążane przez Interactive Brokers od 24 sierpnia 2021 r. opłatą w wysokości 50 €. W celu uniknięcia tej opłaty, zawsze wysyłaj pieniądze zgodnie z instrukcją w Zarządzaniu Kontem. Opłata pobierana jest w walucie bazowej Twojego rachunku, a w przypadku braku środków na jej uiszczenie może nastąpić przymusowa sprzedaż Twoich aktywów (tzw. margin-call).
Może to komuś pomoże.
Cytat:Po BREXIT, IB był wymuszony przenieść do europy swoje siedziby. Jako jestem podatkowym rezydentem Polski, moje konto (oraz chyba wasze konta) było zmigrowane do Interactive Brokers CE (z lokalizacją w Wegrzech).
Dokąd Cię zmigrowali zależy od historii aktywności i tego, co masz na rachunku. Swój mam w DE też u white label brokera IB. (Notabene Lynx też tam działa.) Zmigrowali mnie do Irlandii.
Cytat:JP Morgan Chase, wziął 100 dolarów prowizji, czyli ponad 400 złotych!!! Czy to jest normalne?
To jest normalne. Bankowe przelewy zagraniczne jak świat światem zawsze były drogie, a każdy bank w łańcuszku lubi sobie uszczknąć według własnych, wygórowanych upodobań. Ja robię przelewy w euro (
SEPA - nie SWIFT !!!). Potem za euro kupuję inną walutę, której potrzebuję. Kasa trafia do tego samego JP Morgana, ale nigdy cała operacja do waluty docelowej nie kosztowała mnie więcej, niż +/- 4 €. Uważam, że nadal drogo, ale to nie $100.