PARTNER SERWISU
apbfvtdk
94 95 96 97 98
robsonikk
0
Wpisów: 14
Wysłane: 21 maja 2018 16:29:27
Cytat:
GETBACK SA (72/2018) Informacja na temat istotnej zmiany sytuacji finansowej GetBack S.A. w restrukturyzacji
2018-05-21 16:15:05

W uzupełnieniu do raportu bieżącego 67/2018 z dnia 15 maja 2018 r. Zarząd GetBack S.A. w restrukturyzacji ("Emitent"), realizując przyjętą politykę informacyjną, informuje o tym, że Emitent powziął informację o istotnej zmianie wstępnego, szacunkowego wyniku finansowego Emitenta i wstępnego, szacunkowego wyniku finansowego Grupy Kapitałowej GetBack za 2017 r., o których to szacunkowych wynikach Emitent informował w treści raportu bieżącego 67/2018 z dnia 15 maja 2018 r.

Emitent w związku z powzięciem przez zarząd GetBack S.A. w restrukturyzacji w dniu 21 maja 2018 roku zaktualizowanej informacji o wstępnym, szacunkowym wyniku finansowym GetBack S.A. i Grupy Kapitałowej GetBack w ramach odpowiednio jednostkowego sprawozdania finansowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego sporządzonych przy założeniu kontynuacji działalności GetBack S.A. i Grupy Kapitałowej GetBack, podjął decyzję o jego przekazaniu do publicznej wiadomości. Wstępna szacunkowa skonsolidowana strata netto Grupy Kapitałowej GetBack za rok 2017 wyniesie - zgodnie z najlepszą wiedzą Emitenta na dzień 21 maja 2018 r. - ok. 1,2 mld zł.

Emitent jednocześnie wskazuje, że zarząd GetBack S.A. w restrukturyzacji - stosując zasadę ostrożności - dokonał korekt i odpisów aktualizujących na aktywa Grupy Kapitałowej GetBack w tym: portfele wierzytelności; wartości niematerialne; inne aktywa oraz utworzył rezerwy zgodnie z Międzynarodowym Standardem Rachunkowości 37 w celu zapewnienia rzetelności sprawozdania finansowego. W zakresie wyceny portfeli wierzytelności Emitent określając wartość godziwą portfeli wierzytelności zastosował metodologię "stress - test" . Na wyżej wskazaną stratę składają się następujące czynniki (w nawiasie został podany ich udział procentowy w stracie): Portfele wierzytelności (64%); Wartość firmy oraz wartości niematerialne (21%); Rezerwy, zobowiązania warunkowe (11%), oraz udział w jednostkach stowarzyszonych (4%).

Emitent zastrzega przy tym to, że podany wyżej wstępny szacunkowy wynik finansowy może ulec zmianie.

Emitent informuje, iż ostateczne wyniki finansowe za 2017 rok zostaną przekazane w jednostkowym raporcie Emitenta oraz w skonsolidowanym raporcie rocznym Grupy Kapitałowej GetBack za rok 2017, o których to raportów publikacji Emitent informował w treści raportu bieżącego 71/2018 z dnia 21 maja 2018 r.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
a tu drugi:
Raport przesunięty na 29 maja.
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Kod:
zamiana na wewnętrzne linki
Edytowany: 21 maja 2018 21:34

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 21 maja 2018 16:54:37
Przecież to jest cyrk, dodatkowo kolejne odcinki telenoweli z udziałem KK . Ta firma to zapisy księgowe, pomijając już to że nawet jeżeli coś ma jakąś wartość to i tak większość popakowane w funduszach zewnętrznych i nie można tego ugryźć.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 21 maja 2018 19:38:16
Zarząd już szykuje się do rozmów ws układu z wierzycielami

Cytat:
Warto zauważyć, że poprzednim razem odpis wartości portfeli był nieco niższy i wynosił 60 proc. Zmianę na tej kluczowej dla spółki pozycji można też odczytać jako element presji na obligatariuszy, z którymi niebawem zarząd usiądzie do rozmów o układzie. Pokazując niską wartość portfeli spółce może być łatwiej przekonać wierzycieli, że odzyskają więcej, jeśli pójdą na ustępstwa i pozwolą jej pracować.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

win1248
0
Wysłane: 21 maja 2018 19:53:30
Jasne, coraz większe odpisy to presja na obligatariuszy, tak na prawdę firma jest warta tyle na ile ją wycenia KK, błagam...

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 21 maja 2018 21:15:36
pan Prezes ma ulanska fantazje, ale z drugiej strony nie ukrywam, ze bardzo mu kibicuje w sporze z Abrisem, ktory w mojej opinii jest podstawowym tworca mechanizmu rozpedzania tej spolki kosztem naiwnych inwestorow.

win1248
0
Wysłane: 21 maja 2018 22:08:27
Ma fantazję, to prawda, ale nie ułańską, koncepcja "pożytecznego idioty" nie pasuje do tego pana z dwóch powodów, po pierwsze nie jest on pożyteczny, i po drugie, w przeddzień utraty płynności na walnym zaprzeczał, że spółka ma jakiekolwiek potrzeby gotówkowe i nóż na gardle, więc rola 'dobrego gliny' - to nie ten pan.

Nanako
6
Wpisów: 201
Wysłane: 22 maja 2018 22:23:50
Coraz więcej PZU w GetBacku czyżby inwestor się znalazł? Eh?

Na dzień dzisiejszy wiadomo, że GB to dość ryzykowna sprawa, jednak przy realnej ocenie portfeli - ścięciu zadłużenia w majestacie prawa, za chwile może się okazać, że spółka jest warta uwagi i do rzekomego bankructwa ma bardzo, ale to bardzo daleko.

Jak myślicie? W którym to kierunki idzie, osobiście powołanie Dąbrowskiego na Prezesa uważam, za bardzo optymistyczny sygnał.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 23 maja 2018 04:55:27
Kiedyś wysnułem taką tezę na tym forum ale zostałem zrugany że przenoszę obyczaje z forum Bankiera na SW. Chyba nawet usunięto mojego posta.
Dziś wiemy jedno. Że wszystkie dywagacje na temat pieniędzy, przepływów kapitału itp w GB o których tu dyskutowano bazowały najprawdopodobniej na wynikach "...nierzetelnej księgowości..." (to cytat z komunikatu Spółki oczywiście a tak bajwełej do 10 lat odsiadki). Wydaje się że jedną prawdziwą liczbą jest że w 2017 GB ma 1,2 mld strat. Doliczając do tego "niby" 200 mln zysku za 3 pierwsze kwartały 2017 , to znaczy że w 4 kwartale w jakiś sposób "wyparowało" z firmy 1,4 mld PLN. A to jeszcze nie koniec, jak stwierdzono w komunikacie Spółki. Ile jest straty za pierwszy kwartał 2018 - strach się pytać.
A przejęcie GB przez PZU wydaje mi się sensownym posunięciem z punktu widzenia "linii programowej" obecnej Partii rządzącej. Stworzenie państwowego windykatora. Nooo. Znowu. Strach się bać. No i kwestia rozliczenia SP-Arbis za FM Bank - załatwiona. Tą tezę znowu powtórzę.
Dziwią mnie też działania Prokuratury. Weszli oczywiście do GB ale pod pretekstem próby manipulowania kursem. Ale weszli też do Saturn TFI, Noble Funds TFI oraz Altus TFI w celu zbadania "potencjalnej możliwości działania na szkodę akcjonariuszy poprzez niewłaściwe zarządzanie mieniem dużej wartości" (chyba tak to określono).
Co ciekawe Prokuratora jakoś nic nie ma do Idea Banku czy LB, A to oni sprzedali gro tego śmiecia. Czyli według mnie uczestniczyli w przestępstwie polegającym na wyłudzeniu mienia dużej wartości. A według polskiego prawa "mienie o dużej wartości" to ponad 200 tys PLN.
Mam swoją teorię dlaczego Prokuratura nie czepia się IB ale boję się że znowu zostanę zrugany. W każdym razie po 29 kwietnia + 3 dni sam składam doniesienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez IB polegającego właśnie na "wyłudzeniu mienia dużej wartości". Do stracenia nie mam nic - więc mi nie zależy.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 23 maja 2018 09:50:29
maciek od dnia sprzedaży akcji Getback-a przez de facto Leszka Cz. do momentu powstania problemów upłynęło trochę czasu. Według mnie stracisz czas i pieniądze a nic nie zyskasz. IB nie miał w momencie pojawienia się kłopotów w Getback-u nad nim żadnej kontroli.

maciej_61
0
Wysłane: 23 maja 2018 10:53:14
Spokojnie, nie ma ludzi niewinnych. Są tylko źle przesłuchani. A że tracę czas? Moja sprawa. Forsę już straciłem to mogę i czas. Bo jakoś to wszystko kręci się wokół LC. Teraz po oświadczeniu o "...nierzetelnym prowadzeniu księgowości...". nie zdziwił bym się jakby kiedyś LC faktycznie sprzedał GB ale nie do tego stopnia żeby się go pozbyć. Trochę liznąłem wiedzy o tym pracując ponad 20 lat u .... no nieważne.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 23 maja 2018 10:54:41
Jeśli chodzi o IB i LB to można składać zawiadomienia do UOKiK i pozwy do sądu w związku ze złamaniem Ustawy o Ochronie konkurencji i konsumentów. I jak napisał moderator ta kwestia nie dotyczy wątku akcyjnego - wpis zostanie usunięty

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 23 maja 2018 10:57:00
Z tą nierzetelnością też bym uważał. KNF musi się pokazać. A czy faktycznie coś było nie tak, to dopiero się dowiemy po działaniach prokuratury. Ta nierzetelność zgodnie z artykułami dotyczy ujęcia EGB, a nie całej księgowości.

maciej_61
0
Wysłane: 23 maja 2018 12:11:30
Fakt. z tą "..nerzetelnością..." to trzeba uważać. Bo może "rzetelnie" z kasy zniknęło w zeszłym roku 1,4 mld PLN. Albo i więcej.
No a poza tym jak podaje DGP:

Cytat:
"Z informacji DGP wynika, że fundusz Abris Capital Partners, który kontroluje GetBack, był niedawno przez Komisję Nadzoru Finansowego sondowany, czy zamierza sprzedać windykacyjną spółkę. Nasi informatorzy wskazują, że przedstawiciele Abrisu do protokołu potwierdzili, że są gotowi zarówno wpuścić do spółki inwestorów, jak i ją sprzedać.".

Czyli - PZU chyba coraz bliżej. I ugoda w sprawie FM Banku. I jest tam wyraźna wzmianka o tej włqaśnie sprawieTak jak pisałem. Pytanie jaki pakiet akcji weźmie PZU i czy już z nowej emisji itp.

całość tutaj:

GB-Arbis

robsonikk
0
Wpisów: 14
Wysłane: 23 maja 2018 12:18:06
Warto poczytać poniższy artykuł, przedstawili tabelę z różnymi danymi. Kilka przytoczę:
skonsolidowany kwartalny wynik netto - IV kwartał 2017 r. -1,4 mld
skonsolidowany roczny wynik netto - rok 2017 r. -1,2 mld
dane finansowe za okres styczeń - 6 kwiecień - wynik netto -76,4 mln

www.rp.pl/Finanse/305229900-Pr...

fre0n
0
Wpisów: 127
Wysłane: 23 maja 2018 17:45:51
są znowu inwestorzy :D, poraz kolejny KK wydaje oświadczenie z swoimi ocenami i super pomysłami - tym razem w ciągu 10 dni ma dojść do spotkań z dwoma bardzo dużymi inwestorami.

www.bankier.pl/wiadomosc/Kakol...

dodatkowo Abris możę sprzedać getback
obligacje.pl/pl/a/dgp-abris-go...

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 23 maja 2018 19:52:42
Cytat:
23 maja 2018 12:18:06 przez robsonikk
Warto poczytać poniższy artykuł, przedstawili tabelę z różnymi danymi. Kilka przytoczę:
skonsolidowany kwartalny wynik netto - IV kwartał 2017 r. -1,4 mld
skonsolidowany roczny wynik netto - rok 2017 r. -1,2 mld
dane finansowe za okres styczeń - 6 kwiecień - wynik netto -76,4 mln

Ten artykuł z którego są te dane nie wnosi nic nowego a wzmaga mylną ocenę sytuacji. 1,4mld i 1,2mld to są wartości z przeszacowań, które nie są ani zaudytowane ani nawet zarząd nie ocenia ich jako definitywne.
A -76,4mln za I kwartał 2018 roku to strata jednostkowa GBK a nie grupy kapitałowej. Szkoda, że dziennikarze nie zadają sobie trudo doczytania czegokolwiek, tylko biorą pierwsze z brzegu liczby, robią w excelu wykres i już mają newsa.....

maciej_61
0
Wysłane: 24 maja 2018 04:54:10
anty_teresa napisał(a):
Jeśli chodzi o IB i LB to można składać zawiadomienia do UOKiK i pozwy do sądu w związku ze złamaniem Ustawy o Ochronie konkurencji i konsumentów. I jak napisał moderator ta kwestia nie dotyczy wątku akcyjnego - wpis zostanie usunięty

Pozew na IB i LB należy składać do Prokuratury o "Podejrzenie współuczestnictwa w wyłudzeniu mienia dużej wartości". Sam KNF złożył doniesienie o "możliwości zaistnienia przestępstwa wyłudzeniu mienia dużej wartości". I to niezależnie w jakiej formie nabyło się cokolwiek od GB, akcje, obligi, inne. Zresztą z tego co wiadomo (także z tego forum) Arbis wziął sobie 370 mln PLN ot tak do kieszeni z emisji akcji. Nie czytałem prospektu emisyjnego ale na pewno w nim nic tam o tym nie było że takie są plany zagospodarowania gotówki z emisji.
A sam UOKIK to instytucja nic. Może pomogą wymienić zepsute żelazko. Ale taka akcja - to powyżej ich pokrywki. A nawet jakby, to skończy się to jakąś drobną karą pieniężną za którą i tak my, poszkodowani per saldo zapłacimy. Co do wątku akcyjnego. to proszę zauważyć Szanowny Moderatorze że w obecnej sytuacji nie jest istotne kto jak stracił pieniądze. Sprawa jest jednak bardzo nietypowa, nawet jak na to forum. A zdecydowana większość obligów nie ma nic wspólnego z Calalyst`em.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 maja 2018 05:39:36
Cytat:
Arbis wziął sobie 370 mln PLN ot tak do kieszeni z emisji akcji. Nie czytałem prospektu emisyjnego ale na pewno w nim nic tam o tym nie było że takie są plany zagospodarowania gotówki z emisji.

Tekst z serii: Nie wiem, ale się wypowiem.

Przecież sprzedaż pakietu akcji Abris we wspomnianej kwocie był jednym z celów IPO. Sugeruję zamiast ścigać się w wymyślili teorii spiskowych i czytania wypocin Ķąkolewskiego zająć się materiałami źródłowym.

maciej_61
0
Wysłane: 24 maja 2018 09:01:41
Tyle że takowych, zweryfikowanych - brak. I tu jest problem. Stąd i domniemania, co najlepiej chyba świadczy o Spółce w zakresie "poprawy komunikacji z inwestorami". Tak to chyba określili...
Uważam że w tej chwili nie ma żadnych podstaw/dokumentów do jakiejkolwiek rzeczowej analizy.
Edytowany: 24 maja 2018 09:02

aic71
2
Wpisów: 320
Wysłane: 24 maja 2018 16:42:42
Cały czas jak patrzę na to co się dzieje w sprawie Getback to nie wierzę, że to się dzieje naprawdę.
Miałem takie samo podejrzenie jak już ktoś tu napisał na forum - KK specjalnie puścił komunikat o finansowaniu żeby go wywalili i nie musiał publicznie ściągać gaci, mówiąc, że to wszystko co mówił to były bajki.

za to teraz może mówić co chce i snuć swoje fantasmagorie - jeden z lepszych tekstów to ten jak z żalem patrzy na pogarszające sie wyniki spółki tylko zapomina tu dodać, że to dotyczy roku 2017 i I kwartału 2018.

Kto i w jaki sposób może odpowiedzieć za podawanie nieprawdziwych danych? Z jednej strony słuchając komunikatów, że odzyski z pakietów są o kilkanaście % lepsze od modelowo założonych można zakładać, ze portfele są prawidłowo oszacowane

a tutaj wychodzi, że przeszacowanie portfeli w dół jest na poziomie prawie 900 mln pln (zysk za III kwartały prawie 200 mln, szacowana strata za rok cały to 1,2mld a 64% straty to przeszacowania portfeli). Oczywiście pod warunkiem, że 1,2mld to finalna cyfra????

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

94 95 96 97 98

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

adbiypan
hidguxvx
uayymwrb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cpfvsepg
tmrtyzyx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat