0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
7 lipca 2010 15:18:47
przy kursie: 4,40 zł
mily napisał(a): KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 37 / 2010 Data sporządzenia: 2010-07-07 Skrócona nazwa emitenta ZREMB-CHOJNICE S.A. Temat Zawiązanie spółki Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 07 lipca 2010r. zawiązał Spółkę Akcyjną pod nazwa "Z 1" Spółka Akcyjna. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 100.000,00 zł ( sto tysięcy złotych ) i dzieli na 100.000 ( sto tysięcy ) akcji imiennych serii A od numeru 000 001 do numeru 100 000, o wartości nominalnej 1,00 zł ( jeden złoty ) i cenie emisyjnej 1,00 zł ( jeden złoty ) każda akcja. ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A objął wszystkie 100.000 ( sto tysięcy) akcji imiennych serii A.
Mam banalne pytanie. Po kiego diabła? Chyba że to w ramach wieloletniej tradycji tworzenia różnych fikcyjnych bytów, spółek-krzaków, na które można potem cedować akcje w celu uniknięcia wezwań bądź innych nieprzyjemności. Niniejsza wypowiedź nie jest zaczepna. Jest wyrazem niesmaku. Czy firma nie przedstawiła przypadkiem jakiegoś oficjalnego celu takiego posunięcia?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
7 lipca 2010 17:56:27
irfy napisał(a): Mam banalne pytanie. Po kiego diabła? Chyba że to w ramach wieloletniej tradycji tworzenia różnych fikcyjnych bytów, spółek-krzaków, na które można potem cedować akcje w celu uniknięcia wezwań bądź innych nieprzyjemności. Niniejsza wypowiedź nie jest zaczepna. Jest wyrazem niesmaku. Czy firma nie przedstawiła przypadkiem jakiegoś oficjalnego celu takiego posunięcia?
Irfy,masz prawo pytać o wszystko,to inni Cię niemile zaczepiali po wszelkich,naturalnych wątpliwościach Pytanie jest słuszne,też mi takowe przez myśl przemknęło,bo już podobne cuda wcześniej wyprawiali...A pamiętasz pewien numer z powstaniem dziwnej spółki przed rzekomym wezwaniem na Zremb  Tylko dzięki naszej czujności nie daliśmy sobie wcisnąć kitu przez pewnego "investora"
Edytowany: 7 lipca 2010 18:02
|
|
Wysłane:
7 lipca 2010 20:00:46
pop napisał(a): Pytanie jest słuszne,też mi takowe przez myśl przemknęło,bo już podobne cuda wcześniej wyprawiali...
Pytanie zadałem dlatego, że można je w zasadzie potraktować jako pytanie otwarte do osób zbliżonych do... włodarzy spółki. Oraz dlatego, że forum to jest dosyć znane i rozpoznawalne wśród inwestorów wszelkich. Co do wątpliwości, niestety odnoszę wrażenie, że spółka, nie mając żadnego pomysłu na rozwój swojej podstawowej działalności, usiłuje poprzez tego typu posunięcia sprawiać wrażenie że: 1/Coś jednak robi, 2/"Już za chwileczkę, już za momencik" wydarzy się coś przełomowego i wspaniałego, bo po co inaczej takie cyrki? Otóż - na mnie takie rzeczy nie działają. Co więcej, jak widać po kursie spółki, na innych też nie. Może by więc, zamiast tworzyć jakieś kolejne efemerydy, zabrać się za... nie wiem, skoro nie da się zdobyć jakichś nowych rynków zbytu czy klientów, to chociaż za obniżenie kosztów?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
7 lipca 2010 22:56:23
irfy, 100k kapitalu zalozycielskiego? kon by sie usmial, a co dopiero srednio inteligentny inwestor. jak nie wiadomo o co chodzi... jeszcze tego nie rozgryzlem, ale podejrzewam  ze pewnie za jakis czas ktos kupi toto Z1 s.a. za grubo wiecej, po czym sprzeda ze strata komus trzeciemu, po czym zyska na odpisie, 'a kasa sie podzielimy' - pewnie bedzie to bardziej wyrafinowane, bo ja prostak w tych kwestiah jestem, ale... druga opcja jest taka, ze jednak blaszaki nie sprzedaja sie wcale jak cieple buleczki, ktos moze zaczyna dostrzegac pewne rzeczy i szykuje sobie szalupe. 100k na spolke-corke? bez sensu, Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
8 lipca 2010 11:31:45
przy kursie: 4,45 zł
Cytat:WYBÓR OFERTY KONSORCJUM Z UDZIAŁEM SPÓŁKI ZALEŻNEJ W POSTĘPOWANIU O UDZIELENIE ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO.
Raport bieżący nr 27/2010
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn „ZREMB-CHOJNICE” S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym wpłynęło do Spółki zawiadomienie następującej treści: „Zarząd Spółki Hemex – Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku informuje, że w dniu 08.06.2010r. uzyskał informację od Lidera Konsorcjum, tj. Energopol- Południe S.A., dotyczące wyboru oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsorcjum w składzie: - Energopol - Południe S.A.- Lider Konsorcjum, - Hemex - Budownictwo Sp. z o.o. - Partner Konsorcjum, złożyło najkorzystniejszą ofertę dotyczącą robót budowlanych w postępowaniu pn. „ Budowa sieci kanalizacji sanitarnej w aglomeracji Sułów.” Oferta powyższa została wybrana w wyniku przeprowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego, postępowania o udzielenie zmówienia publicznego. Cena ofertowa brutto wynosi: 24.000.141,06 PLN. Zamawiającym jest Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej „Dolina Baryczy” Sp. z o.o. z siedzibą w Miliczu. Planowany termin zakończenia robót: 21 miesięcy licząc od daty rozpoczęcia. O zawarciu umowy na przedmiotowe zadanie Zarząd Spółki poinformuje odrębnie, niezwłocznie po podpisaniu umowy.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-03 Wpisów: 193
Wysłane:
8 lipca 2010 15:32:10
Joker napisał(a):Cytat:WYBÓR OFERTY KONSORCJUM Z UDZIAŁEM SPÓŁKI ZALEŻNEJ W POSTĘPOWANIU O UDZIELENIE ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO.
Raport bieżący nr 27/2010
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn „ZREMB-CHOJNICE” S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym wpłynęło do Spółki zawiadomienie następującej treści: „Zarząd Spółki Hemex – Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku informuje, że w dniu 08.06.2010r. uzyskał informację od Lidera Konsorcjum, tj. Energopol- Południe S.A., dotyczące wyboru oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsorcjum w składzie: - Energopol - Południe S.A.- Lider Konsorcjum, - Hemex - Budownictwo Sp. z o.o. - Partner Konsorcjum, złożyło najkorzystniejszą ofertę dotyczącą robót budowlanych w postępowaniu pn. „ Budowa sieci kanalizacji sanitarnej w aglomeracji Sułów.” Oferta powyższa została wybrana w wyniku przeprowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego, postępowania o udzielenie zmówienia publicznego. Cena ofertowa brutto wynosi: 24.000.141,06 PLN. Zamawiającym jest Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej „Dolina Baryczy” Sp. z o.o. z siedzibą w Miliczu. Planowany termin zakończenia robót: 21 miesięcy licząc od daty rozpoczęcia. O zawarciu umowy na przedmiotowe zadanie Zarząd Spółki poinformuje odrębnie, niezwłocznie po podpisaniu umowy. czyli formalnosci stalo sie zadosc kol.kot i pop wiecie ,ze dzwoni ale nie wiecie w ktorym kosciele zobaczymy czy bedzie sie kapital powiekszac w tej spolce info w drodze
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
8 lipca 2010 15:39:14
mily napisał(a):kol.kot i pop wiecie ,ze dzwoni ale nie wiecie w ktorym kosciele Wiemy,wiemy...Patrząc na kurs-to widocznie w jakimś wiejskim,drewnianym...
Edytowany: 8 lipca 2010 15:39
|
|
Wysłane:
8 lipca 2010 17:46:21
mily napisał(a):kol.kot i pop wiecie ,ze dzwoni ale nie wiecie w ktorym kosciele zobaczymy czy bedzie sie kapital powiekszac w tej spolce info w drodze Cóż... Żeby się powiększał, muszą być widoki  Oczywiście, znane są przypadki, kiedy... hmm.. powiększa się bez widoków, ale nie wszystkim jest dane należeć do grona szczęśliwców. Na szczęście potrafię cieszyć się również cudzym szczęściem, kolego Miły. Co do dzwonienia - a toż ja przecież nic innego nie pisałem, poza tym, że coś mi dzwoni. Dlatego liczę na oświecenie przez kogoś doświadczonego i we wszelkich zagadnieniach związanych ze Zrembem - obytego. Olśnisz mnie?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-03 Wpisów: 193
Wysłane:
8 lipca 2010 20:21:22
irfy napisał(a):mily napisał(a):kol.kot i pop wiecie ,ze dzwoni ale nie wiecie w ktorym kosciele zobaczymy czy bedzie sie kapital powiekszac w tej spolce info w drodze Cóż... Żeby się powiększał, muszą być widoki  Oczywiście, znane są przypadki, kiedy... hmm.. powiększa się bez widoków, ale nie wszystkim jest dane należeć do grona szczęśliwców. Na szczęście potrafię cieszyć się również cudzym szczęściem, kolego Miły. Co do dzwonienia - a toż ja przecież nic innego nie pisałem, poza tym, że coś mi dzwoni. Dlatego liczę na oświecenie przez kogoś doświadczonego i we wszelkich zagadnieniach związanych ze Zrembem - obytego. Olśnisz mnie? a co chcesz wiedziec?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-13 Wpisów: 3
Wysłane:
20 lipca 2010 20:17:18
przy kursie: 4,50 zł
ZREMB robi sporo kontenerów "skip" dla Swire a oni chyba w jakimś stopniu współpracują z BP. Skipy są przeznaczone do szlamu i zanieczyszczeń więc może BP będzie ich używał do zbierania syfu jaki powstał po katastrofie w zatoce meksykańskiej. To tylko takie przypuszczenie, może za daleko posunięte.
|
|
|
|
Wysłane:
20 lipca 2010 21:12:41
Ciekawe na jaki pomysł tym razem wpadli? Cytat: KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 39 / 2010 Data sporządzenia: 2010-07-20 Skrócona nazwa emitenta ZREMB-CHOJNICE S.A. Temat Zawiązanie spółki. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 20 lipca 2010r. zawiązał Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością pod nazwą "IRAQ – POLAND TRADE & INVESTMENT" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 5.000 zł ( pięć tysięcy złotych ) i dzieli się na 100 (sto) równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej po 50zł (pięćdziesiąt złotych) każdy udział. Zakład Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A objął wszystkie 100 ( sto) udziałów.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-07 Wpisów: 19
Wysłane:
20 lipca 2010 22:09:09
hmm Beda sprowadzac mocznik z Iraku?
Edytowany: 21 lipca 2010 08:00
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 13:05:34
przy kursie: 4,70 zł
Cytat: KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 40 / 2010 Data sporządzenia: 2010-07-21 Skrócona nazwa emitenta ZREMB-CHOJNICE S.A. Temat Informacja o wygranym przetargu przez Spółkę zależną. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 21 lipca 2010r. wpłynęło do Spółki zawiadomienie następującej treści: " Zarząd Spółki Hemex – Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku informuje, że w dniu 21.07.2010r. uzyskał informację z Urzędu Miasta i Gminy Skępe, dotyczącą wyboru oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Spółka Hemex – Budownictwo Sp. z o.o. złożyła najkorzystniejszą ofertę dotyczącą robót budowlanych w postępowaniu pn. "Budowa sieci kanalizacyjnej w miejscowości Skępe- III etap". Oferta powyższa została wybrana w wyniku przeprowadzonego przetargu nieograniczonego o udzielenie zamówienia publicznego. Cena ofertowa brutto wynosi: 4.999.684,84 PLN. Zamawiającym jest Urząd Miasta i Gminy Skępe. O zawarciu umowy na przedmiotowe zadanie Zarząd Spółki poinformuje odrębnie, niezwłocznie po podpisaniu umowy."
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 13:55:43
przy kursie: 4,70 zł
pop napisał(a):mily napisał(a):powiem krotko: cierpliwosci Irfy,co pokazuje "wskaźnik miłego..."? Wąski kanał boczny 0,90 - 0,95 do czasu raportu za Q2. Po raporcie, jeżeli będzie zachęcający - przejście o poziom wyżej i kiszonka wokół złotówki. Żeby ruszyć tu powyżej 1,1 - przy opinii, jaką cieszy się firma i jej główni akcjonariusze, wyniki musiałyby być naprawdę olśniewające. Ewentualnie kurs mógłby zostać podniesiony przez coś na miarę fuzji z Henczke, jednak i tu nie oczekiwałbym przesadnego entuzjazmu - akcjonariusze wszelcy mimo wszystko mają jakąś pamięć, a i na wykresy co poniektórzy zerkają, wyciągając stosowne wnioski:) Edycja: Wszystko to oczywiście przy założeniu, że jakoś poważnie nie tąpnie szeroki rynek. Czyli WIG20 w widłach 2200-2400, WIG niespadający grubo poniżej 40 tys., żadnych złych wieści w stylu "Bankructwo Portugalii", albo jakiegoś trupa w szafie któregoś z banków.
Edytowany: 21 lipca 2010 14:08
|
|
0 Dołączył: 2009-12-13 Wpisów: 3
Wysłane:
30 lipca 2010 16:38:55
przy kursie: 4,80 zł
Raport bieżący nr 41 / 2010 Data sporządzenia: 2010-07-30 Skrócona nazwa emitenta ZREMB-CHOJNICE S.A. Temat Informacja o zawarciu umowy przedwstępnej przez Spółkę zależną od Emitenta tj. Spółkę " Z1" Spółka Akcyjna. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu: Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB- CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 30 lipca 2010r. Zarząd Spółki zależnej od Emitenta tj. Spółki "Z1" Spółka Akcyjna podpisał umowę przedwstępną nabycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa Stocznia Tczew Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w upadłości z siedzibą w Tczewie. Przedmiotem umowy jest określenie zasad, na których strony umowy, tj. Spółka zależna od Emitenta "Z1" Spółka Akcyjna nabędzie, zaś Syndyk Masy Upadłości Stoczni Tczew w upadłości Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sprzeda zorganizowaną część przedsiębiorstwa. Strony ustaliły, że łączna wartość, za którą Spółka zależna od Emitenta "Z1" Spółka Akcyjna nabędzie przedmiot umowy wyniesie 5.750.000 zł (słownie: pięć milionów siedemset pięćdziesiąt tysięcy zł) płatne w następujący sposób: zadatek wynosi 575.000 zł (słownie: pięćset siedemdziesiąt pięć tysięcy zł) płatny do dnia podpisania umowy przedwstępnej, tj. do dnia 30.07.2010r. zaliczka w kwocie 1.925.000 zł ( słownie: jeden milion dziewięćset dwadzieścia pięć tysięcy zł) płatna do dnia podpisania umowy przedwstępnej, tj. do dnia 30.07.2010r. Jednocześnie strony ustaliły, że pozostała kwota tj. 3.250.000 zł (słownie: trzy miliony dwieście pięćdziesiąt tysięcy zł) powiększona o oprocentowanie w skali rocznej według zmiennej stopy procentowej WIBOR 6 miesięczny plus 1% liczone od dnia zawarcia niniejszej umowy zostanie zapłacona najpóźniej do dnia 28.04.2011r. Strony zobowiązały się do podpisania przyrzeczonej umowy sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa najpóźniej do dnia 30 kwietnia 2011r. Zgodnie z postanowieniami umowy przedwstępnej w przypadku nie dojścia do zawarcia umowy przyrzeczonej z przyczyn innych niż wyłączna wina sprzedającego przepadkowi na rzecz sprzedającego podlega wpłacony przez Spółkę zależną od Emitenta tj. "Z1" Spółka Akcyjna zadatek w wysokości 575.000 zł (słownie: pięćset siedemdziesiąt pięć tysięcy zł). Przedmiotem dotychczasowej działalności Stoczni Tczew Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w upadłości były budowa i remonty jednostek pływających morskich i śródlądowych, w tym holowników, pchaczy, statków rybackich, pogłębiarek oraz barek, pontonów, itp. Ważną pozycję w profilu produkcyjnym stanowią wielkogabarytowe konstrukcje stalowe okrętowe i budowlane, takie jak sekcje statków oceanicznych, nadbudówki, a także obiekty mostowe. Stocznia posiada również doświadczenie w budowie, remontach i konserwacji obiektów i urządzeń hydrotechnicznych.
|
|
Wysłane:
30 lipca 2010 19:12:28
Z1 powstala z kapitalem zalozycielskim w wysokosci 100.000 zlotych i po kilku tygodniach od zalozenia kupuje stocznie za 5.750.000 zl, dajac zadatek w wysokosci 575.000zl + zaliczka platna do konca lipca 2010 w wysokosci 1.925.000zl, a reszte splaca w ciagu 9 miesiecy - interesujace. ciekawe co i za ile kupi teraz "Iraq-Poland trade&investment" (kapital zalozycielski 5.000zl)? tankowce za kolejne pare baniek? ktos bedzie tak mily (  ) i mi wytlumaczy skad Z1 wytrzasnel taka kaske na zakupy? bo skoro to nie Zremb za to zaplacil, to kto? jaki bank daje kredyt na prawie 6000% kapitalu wlasnego firmie? czy moze przegapilem jakies nowosci? nic nie wygooglowalem, na stronie Zrembka tez nic nie znalazlem (wszak Z1 to spolka zalezna  ) Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 lipca 2010 19:38:53
Ty nie podpuszczaj, a użytkownik Miły długo nic nie powie, bo wyzywał mnie od cenzorów, więc uprościłem nam obu życie w ten sposób, żeby nie było co cenzurować.
|
|
Wysłane:
30 lipca 2010 21:56:48
o, WD dobrze, najlepiej zapytac fachowca - moglbys w dwoch slowach 'przypuscic' jak to sie stalo, ze Z1 w kilka tygodni pomnozylo swoj kapital tak, ze dzisiaj kupuja stocznie za prawie 6 baniek? powaznie, nie znam sie na tym, a to co wiemy kloci sie ze zdrowym rozsadkiem. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 lipca 2010 22:19:44
Na dzisiaj potrzebowali tylko 2,5 mln zł. Może pożyczka ze spółki dominującej (Zremb miał na koniec marca w kasie 6 mln zł), może kredyt poręczony przez nią i zabezpieczony na jej majątku? Nie widzę problemu, Zremb ma zdolność kredytową.
|
|
Wysłane:
30 lipca 2010 22:42:40
dzieki za odpowiedz. tak myslalem, ze Zremb zasponsorowal te wpisowe + zaliczka, albo tez bank dal kredyt Z1 'bo Zremb'. tylko w takim razie jaki sens miala ta cala operacja z tworzeniem nowej spolki? czy po to, by Zremb nie musial wykazywac kolejnego(ych) kredytu(ow)? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|