PARTNER SERWISU
qasjtbpc
36 37 38 39 40
del-20110907
0
Wpisów: 82
Wysłane: 26 marca 2010 16:18:59 przy kursie: 22,20 zł
doncarlos napisał(a):
Wszystko było w porządku kolego.. Jedna z opcji.. ta linia nie miała wiekszego znaczenia, gdyz była pociagnięta po dwóch dołkach.. dołki zgodnie z teorią były punktami zwrotnymi.. teoretycznie nastapiło falszywe wybicie, ale pozostałe formacje były prowzrostowe.. nie narysowałem całej reszty.. trójkąta, szybkiej linni trendu etc.. poszło jak zwykle u Karkosika w górę.. więc nie wiem co Ci sie się podoba..? Była taka opcja, nie sprawdziła się i tyle.. technicznie wszystko w porządku.. graja na wysokie wejście PDA a potem prawdopodobnie korekta w kierunku najpierw 2 zł.. potem 1,70.. zobaczymy za kilka tygodni.. pozdr

Fałszywe wybicie w rozmiarze 40% z długoterminowym maximum? - nie polemizuję dalej.
Edytowany: 26 marca 2010 16:19

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 26 marca 2010 17:39:20 przy kursie: 22,20 zł
Ekspert napisał(a):
doncarlos napisał(a):
Wszystko było w porządku kolego.. Jedna z opcji.. ta linia nie miała wiekszego znaczenia, gdyz była pociagnięta po dwóch dołkach.. dołki zgodnie z teorią były punktami zwrotnymi.. teoretycznie nastapiło falszywe wybicie, ale pozostałe formacje były prowzrostowe.. nie narysowałem całej reszty.. trójkąta, szybkiej linni trendu etc.. poszło jak zwykle u Karkosika w górę.. więc nie wiem co Ci sie się podoba..? Była taka opcja, nie sprawdziła się i tyle.. technicznie wszystko w porządku.. graja na wysokie wejście PDA a potem prawdopodobnie korekta w kierunku najpierw 2 zł.. potem 1,70.. zobaczymy za kilka tygodni.. pozdr

Fałszywe wybicie w rozmiarze 40% z długoterminowym maximum? - nie polemizuję dalej.

ROTFL.. nieźle mnie rozbawiłeś.. czytaj trochę uważniej.. przecież przyznałem Ci rację co do wzrostów..;-)) fałszywe wybicie W DÓŁ!!! dalej poszło tak jak chciałeś..;-)

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 26 marca 2010 17:43

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 27 marca 2010 23:53:19 przy kursie: 22,20 zł
może wspólnie spróbujemy zastanowić sie nad dalszym scenariuszem borka.

Sytuajca 1:

Kurs borka jest windowany pod podbitke na PDA bo wkoncu kurs PDA mozę różnic sie od kursu akcj tylko nieznacznie... skutkowałoby to tym że:

a). zaraz po emisji PDA ich cena spadała by w dół (głownie z powodu realizacji zysku przez cześć inwestorów ... w koncu cena nominalna PDA to TYLKO 0,10 gr) aby nastepnie z czasem już spokojnie roznąć

b).po emisji nastąpi dalszy wzrost ceny PDA a tym samym akcji. Sytuacja taka może powstać jako przeciwienstwo tego co myśli wiekszosc a wiec że sprzedam zaraz po emisji na górece i odkupie po czasie taniej... Po drugie w zwiazku z emisja akcji seri E doszło do podwyższenia kapitału zakładowego a wiec wzrosła tez kapitalizacja samej spółki itp co jest łakomym kąskiem dla fundyszy inwestycyjnych które zainteresowały sie ostatnio stajnia karkosika- chodzi o IMPX.

Sytuacja 2:

Kurs borka jest normalnym następstwem tego co ma nastąpić a o czy wiedza tylko nieliczni..

sytuacja 3:

Nowa emisja nie dojdzie do skutku np. przez odmowe rejestracji podwyższenia kapitału zakladowego przez sad rejestrowy albo z powodu innych przyczyn formalnych a wtedy kurs akcji w szybkim tempie powróci na poziomy sprzed splitu i ktoś w ciagu kilku dni pomnoży swoj majatego o ok. 300%

Macie jakeis inne propozycje?

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 28 marca 2010 07:03:48 przy kursie: 22,20 zł
Znasz kogoś kto dał za PDA 0,10 gorszy? Bo ja nie znam. Nawet jak kupił akcje po 2,50 w maju tamtego roku to wydał wiecej na PDA. Mylę się?

style
7
Wysłane: 28 marca 2010 11:31:02 przy kursie: 22,20 zł
pablo_n napisał(a):
Znasz kogoś kto dał za PDA 0,10 gorszy? Bo ja nie znam. Nawet jak kupił akcje po 2,50 w maju tamtego roku to wydał wiecej na PDA. Mylę się?

Nie bardzo rozumiem o co pytasz...
Jeżeli pytasz o to czy znam kogoś kto da za PDA 0,10 gr to odpowiadam znam JA !!! oraz inni akcjonariusze którzy zrealizowali do 29 marca swoje PP thumbright

Myśle że niestety ale niektórzy nie rozróżniają trzech kluczowych pojęć:

1. Cena nominala - min, wartość nominalna wynosi 1 gr ale statut społki może przewidywać cenę wyższa
2. Cena emisyjna- wartość po jakiej emitowane są akcje !!!!!!!
3. Cena rynkowa- wartość zbycia akcji. Cena rynkowa może odbiegać zarówno od ceny emisyjnej a tym bardziej od nominalnej:

Przedmiotem Oferty publicznej objętej Prospektem Emisyjnym jest subskrypcja Akcji Serii E Spółki, prowadzona z zachowaniem Prawa Poboru przysługującego dotychczasowym Akcjonariuszom Emitenta. Prawa Poboru zostały zapisane na rachunkach papierów wartościowych Akcjonariuszy Emitenta, którzy posiadali jego akcje na koniec
Dnia Prawa Poboru, ustalonego na 7 stycznia 2010 r. Jedna akcja Emitenta uprawniała jej posiadacza do uzyskania jednego Prawa Poboru. Jedno Prawo Poboru uprawnia ich posiadacza do złożenia zapisu na 5 (pięć) Akcji Serii E po Cenie Emisyjnej równej wartości nominalnej akcji, wynoszącej 0,10 zł.

źródło- strona 9 prospekt emisyjny spółki boryszew

Oznacza to że CENA EMISYJNA = CENA NOMINALNA (0,10gr)

Skoro otrzymamy PDA po 0,10 gr to aż boje sie pomyśleć co się bedzie działo gdy cena rynkowa PDA zbliżona bedzie do obecnej ceny rynkowej akcji borka love4

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 28 marca 2010 12:10:33 przy kursie: 22,20 zł
Ciekawe te opcje, mimo iż prawdopodobieństwo realizacji 3 jest zbliżone zeru to i tak super że ktoś opracował wszystkie możliwe scenariusze.
Dla mnie osobiście najbardziej prawdopodobny jest scenariusz 1a, ponieważ z podobną sytuacją mieliśmy już do czynienia przy okazji notowań PP, a mianowicie pierwszy dzień, realizacja zysków, kurs -40%, a następnie spokojnie do góry. Należy pamiętać, iż PDA będzie 5 razy więcej aniżeli akcji Boryszewa.

doncarlos
0
Wysłane: 28 marca 2010 13:51:59 przy kursie: 22,20 zł
style napisał(a):

Zabawna dyskusja.. o dupie marynie..;-)

Style chce Ci się wypisywać takie bzdury..?

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

style
7
Wysłane: 28 marca 2010 13:54:13 przy kursie: 22,20 zł
doncarlos napisał(a):
style napisał(a):

Zabawna dyskusja.. o dupie marynie..;-)

Style chce Ci się wypisywać takie bzdury..?

Twoj post jak zwykle merytoryczny Think o jakich bzdurach mowisz ?

doncarlos
0
Wysłane: 28 marca 2010 13:56:23 przy kursie: 22,20 zł
WD nie przestawił zegara..;-)

i nie można edytować..

..Style ile kosztowała Ciebie możliwość kupienia sobie akcji za 0,10 zł..?

style
7
Wysłane: 28 marca 2010 14:00:28 przy kursie: 22,20 zł
doncarlos napisał(a):

i nie można edytować..

Wiem o co Ci chodzi ale po przeliczeniu i tak sie opłaca dostać akcje po nominalnej cenie 0,10 gr mimo że ich osiagniecie kosztowało mnie split, odciecie PP i utrate zysku z PP.

doncarlos
0
Wysłane: 28 marca 2010 14:02:04 przy kursie: 22,20 zł
O jakich bzdurach..? De facto ma żadnych akcji po 0,10 zł.. więc jeżeli piszesz, że kupujesz akcje za 0,10 zł mijasz się w zasadzie z prawdę, bo żeby móc to zrobić trzeba było zapłacić średnio złotówkę za możliwość kupienia owej akcji po 10 groszy..

doncarlos
0
Wysłane: 28 marca 2010 14:09:54 przy kursie: 22,20 zł
..wkurzająca sprawa z tą edycją..

*brakuje* de facto nie ma..

Opłaca się bo tak naprawdę uogólniając to średnia zakupu jest około 1 zł.. więc na dzisiaj masz 100% zysku..

Pytasz co się może stać..

przy cenie powyżej 2 zł powinna być korekta w kierunku 1,7 z tendencja do realizacji zysków..

przy cenie poniżej 2 zł raczej stabilnie z tendencja do akumulacji..

Plusem będzie z pewnością raport kwartalny w połowie maja.. tak że kurs może zmierzać nawet w kierunku powyżej 2,70..

Reasumując każda cena poniżej 1,8-2 jest świetna okazją do kupowania..

style
7
Wysłane: 28 marca 2010 14:10:03 przy kursie: 22,20 zł
doncarlos napisał(a):
O jakich bzdurach..? De facto ma żadnych akcji po 0,10 zł.. więc jeżeli piszesz, że kupujesz akcje za 0,10 zł mijasz się w zasadzie z prawdę, bo żeby móc to zrobić trzeba było zapłacić średnio złotówkę za możliwość kupienia owej akcji po 10 groszy..

Absolutnie nie mijam sie z prawdą bo prawdą jest że cena emisyjna (wtym nominalna) wynosi tylko 0,10 gr i to wynika wprost z prospektu emisyjnego!

Tobie chodzi pewnie o rzeczywista i faktyczną cene akcji i tutaj zgadzam sie że bedzie ona wyższa niż 0,10 gr w zależnosci od wielu czynników np. od tego za ile akcjonariusz nabył akcje przed splitem itp.

Ale powtarzam jescze raz... nawet z tego pubktu widzenia bedzie sie opłacaćthumbright a to ile bedzie sie opłacać zalezy już od konkretnego akcjonariusza

doncarlos
0
Wysłane: 28 marca 2010 14:14:37 przy kursie: 22,20 zł
style napisał(a):

Absolutnie nie mijam sie z prawdą bo prawdą jest że cena emisyjna (wtym nominalna) wynosi tylko 0,10 gr i to wynika wprost z prospektu emisyjnego!

Shame on you uparty jesteś.. oczywista oczywistość.. Not talking

style
7
Wysłane: 28 marca 2010 14:28:06 przy kursie: 22,20 zł
doncarlos napisał(a):
style napisał(a):

Shame on you uparty jesteś.. oczywista oczywistość.. Not talking

Ja mowie co jest pisze w prospekcie a tam dokładnie pisze że cena akcji to TYLKO 0,10 gr i na tym sie skupiłem a to że rzeczywista cena akcji wynosi w praktyce wiecej to już inna sprawa z która również sie zgadzam ale powtarzam jeszcze raz że nie ważne z którego pubktu widzenia patrzec i tak sie nam opłaca.

Ja dokonuje wykładni stricte jezykowej a Ty funkcjonalnej i rożnice w naszych pogladach sa tylko na poziomie czysto teoretycznym bo w rachunkowym wychodzi na jedno i to samo salute

style
7
Wysłane: 28 marca 2010 14:29:30 przy kursie: 22,20 zł
faktycznie opcja edycji nie działa wiec poprawaim sam siebie

* powinno być" jest napsiane" d'oh! zawsze sie na tym łapie king

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 28 marca 2010 19:08:07 przy kursie: 22,20 zł
Style wypowiedzią o 10 gr po prostu wprowadzasz ludzi w błąd i tyle! Co z tego ze w prospekcie jest napisane - jest tez napisane ze prawo do akcji maja posiadacze starych akcji za które oczywiście trzeba było zapłacić.

Ja mogę tez powiedzieć ze cena akcji jest 2,50 bo tak jest napisane w raporcie rocznym i co z tego?

konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 28 marca 2010 20:02:51 przy kursie: 22,20 zł
Proponuję więc skupic się na pytaniu:

po ile mogą wystartować PDA i czym to uzasadnić?

Sam jestem tego ciekawy, bo dopiero od 2 miesięcy wszedłem w karkosiki i nie mam dostatecznego rozeznania w historycznej sytuacji spółki. Inni też mogą na tym doinformowaniu skorzystać...

doncarlos
0
Wysłane: 28 marca 2010 20:56:29 przy kursie: 22,20 zł
style napisał(a):
doncarlos napisał(a):

i nie można edytować..

Wiem o co Ci chodzi ale po przeliczeniu i tak sie opłaca dostać akcje po nominalnej cenie 0,10 gr mimo że ich osiagniecie kosztowało mnie split, odciecie PP i utrate zysku z PP.

Doigrałeś się..;-)

Style.. jak bym był Watchdogiem dostałbyś żółtą kartkę.. (swoją drogą można by coś takiego rozważyć.. w ramach dyscyplinowania forumowiczów..)

Jest kilka spraw, których nie rozumiesz, ale masz jakąś taką nieodpartą chęć udzielania się na forum i dzielenia się swoimi przemyśleniami.. nie ma problemu chwali się, ale posługujesz się pewnymi pojęciami, których znaczenie mylisz, albo nie wiesz w rzeczywistości co oznaczają.. i mieszając pojęcia być może wprowadzasz kogoś w błąd..

Po pierwsze SPLIT
Mylisz ciągle korektę kursu o wartość prawa poboru ze splitem.. Split jest podziałem wartości nominalnej akcji w określonym stosunku.. w rezultacie splitu kapitał zakładowy spółki nie zmienia się.. zmienia się wyłącznie ilość akcji..

Natomiast emisja akcji z prawem poboru, czy też bez, ma na celu pozyskanie kapitału.. w wyniku emisji zwiększa się zarówno ilość akcji jak i kapitał zakładowy..

Po drugie.. co Ciebie obchodzi wartość nominalna akcji..? Takie są warunki emisji, cena emisyjna jest równa wartości nominalnej akcji, ale rzeczywisty koszt zakupu jednej akcji nie wynosi w żadnym wypadku 10 groszy.. Wiem, że zaraz powtórzysz, że rozumiesz, ale po co to ciągłe wałkowanie, że masz akcje po 10 groszy, które teoretycznie są warte obecnie ponad 2 zł.. skoro to tylko część kosztu.. żeby móc kupić akcje po 10 groszy trzeba było skorzystać z prawa poboru a tego nie dostałeś za darmo.. bo albo je nabyłeś na rynku, albo nabyłeś wcześniej akcje z prawem poboru.. w obu przypadkach koszt prawa zakupu akcji po 10 groszy wynosi średnio kilka złotych..

Na szczęście masz zysk.. bo podobne emisje z pp różnie już się kończyły..;-) nawet sprzedażą nowych akcji poniżej ceny emisyjnej a nawet nominalnej..;-)

Zamykam temat

pozdr

style
7
Wysłane: 29 marca 2010 00:02:30 przy kursie: 22,20 zł
doncarlos napisał(a):
style napisał(a):
doncarlos napisał(a):

i nie można edytować..

Doigrałeś się..;-)

Style.. jak bym był Watchdogiem dostałbyś żółtą kartkę.. (swoją drogą można by coś takiego rozważyć.. w ramach dyscyplinowania forumowiczów..)

Jest kilka spraw, których nie rozumiesz, ale masz jakąś taką nieodpartą chęć udzielania się na forum i dzielenia się swoimi przemyśleniami.. nie ma problemu chwali się, ale posługujesz się pewnymi pojęciami, których znaczenie mylisz, albo nie wiesz w rzeczywistości co oznaczają.. i mieszając pojęcia być może wprowadzasz kogoś w błąd..

Po pierwsze SPLIT
Mylisz ciągle korektę kursu o wartość prawa poboru ze splitem.. Split jest podziałem wartości nominalnej akcji w określonym stosunku.. w rezultacie splitu kapitał zakładowy spółki nie zmienia się.. zmienia się wyłącznie ilość akcji..

Natomiast emisja akcji z prawem poboru, czy też bez, ma na celu pozyskanie kapitału.. w wyniku emisji zwiększa się zarówno ilość akcji jak i kapitał zakładowy..

Po drugie.. co Ciebie obchodzi wartość nominalna akcji..? Takie są warunki emisji, cena emisyjna jest równa wartości nominalnej akcji, ale rzeczywisty koszt zakupu jednej akcji nie wynosi w żadnym wypadku 10 groszy.. Wiem, że zaraz powtórzysz, że rozumiesz, ale po co to ciągłe wałkowanie, że masz akcje po 10 groszy, które teoretycznie są warte obecnie ponad 2 zł.. skoro to tylko część kosztu.. żeby móc kupić akcje po 10 groszy trzeba było skorzystać z prawa poboru a tego nie dostałeś za darmo.. bo albo je nabyłeś na rynku, albo nabyłeś wcześniej akcje z prawem poboru.. w obu przypadkach koszt prawa zakupu akcji po 10 groszy wynosi średnio kilka złotych..

Na szczęście masz zysk.. bo podobne emisje z pp różnie już się kończyły..;-) nawet sprzedażą nowych akcji poniżej ceny emisyjnej a nawet nominalnej..;-)

Zamykam temat

pozdr

1.nie rozdrabniaj sie na drobne.. napisałem split a Ty wiesz doskonale oco mi chodziło. Słowo "split" miało na cenu uogólnienie. Moj błąd bo powinno być w nawiasie "" (chyba już sie oto sprzeczaliśmy w tym wątku) więc po co jakieś popisy doktrynalne na ten temat ?.....

2. To ja zapytam inaczej.. Jaka cena bedzie widnieć na Twoim rachunku jako cena nabycia akcji od której bedzie liczony Twoj zysk lub strata? .... bedzie to 0,10 gr czy może kilka złotych ?

Ty też masz szczęscie że masz zysk z emisji PP zresztą myślę że nie tylko my ale także wiekszość akcjonariuszy Borka thumbright

pozdro
style

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

36 37 38 39 40

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

hmbxtlyh
xrwqwquk
xxltbqhq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkblwnp
erqujkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat