PARTNER SERWISU
dhzleyny
73 74 75 76 77
MonAnaLiza
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 maja 2013 20:05:15 przy kursie: 2,11 zł
Scarry napisał(a):
@gwozdek

co ty pleciesz?
- z czego spłacą obligacje i długi?
- z czego utrzymają studia na 2-3 lata robienia Snajpera 3?
- i najwazniejsze: jak utrzymają tak ogromne oczekiwania inwestorów do wzrostu dynamiki zysku? Przeciez obecna teoretyczna cena/zysk już zakłada bardzo dużą sprzedaż

Zapomniałeś, że w tym roku będzie jeszcze jedna premiera. CI szykuje Alien Fear (co już jest ujęte w kosztach funkcjonowania spółki). Dalej - przyszły rok to kolejne dwie premiery. Do tego dwóch dużych tytułów - Enemy Front i Lords of the Fallen. Ich budżety także są ujęte w kosztach. To nie jest CDP, które wydaje jedną grę na 4 lat. W ciągu tego i kolejnego roku CI będzie miało 4 premiery gier na wszystkie główne platformy do gier (PC, PS3/4, XBox360/720). W trakcie tych dwóch lat będzie powstawał również SGW3 - na niego pieniądze wezmą się z 4 premier.
@baks: Oczywiście masz rację, ale też nie wziąłeś pod uwagę kolejnej tegorocznej premiery. AF też dorzuci swoje do wspólnego wiaderka ;-)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 maja 2013 20:23:41 przy kursie: 2,11 zł
aha... wave

bo CIA jest znane z niezwykłego dbania o dotrzymywanie terminów i nieprzesuwanie premier. Jest znane z dopracowania produktów. JASNE. Masz jak w banku te premiery dopracowanych gier, które świetnie się sprzedadzą ...

Wszystkie te gry sa już opóźnione o ponad rok, miały wyjść razem ze Snajperem 2 w połowie 2012, już wcześniej po opóźnieniu i przełożeniu między 2011 i 2012 www.gry-online.pl/S013.asp?ID=... (fajnie się to czyta rok z hakiem później).

Dancing Rynek wie lepiej, jemu nie ściemnisz.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 maja 2013 20:29

MonAnaLiza
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 maja 2013 20:54:49 przy kursie: 2,11 zł
Masz rację. CI, jak każda firma, dąży do samozagłady i robi wszystko, żeby tylko się przewrócić. Robi też wszystko, żeby gier nie wydawać, a jeśli już wyda, żeby każda kolejna była gorsza. Do tego na pewno nie starają się wyciągać wniosków z poprzednich błędów. Trochę bredzisz, nie sądzisz?

Biorąc pod uwagę to co mówisz, że premiery są już przesunięte o rok - nie widzę powodu, dla którego mieliby je dalej przekładać. Tym bardziej, że Tymiński bardzo mocno podkreślał w wywiadach, że AF to na pewno ten rok.
Poza tym - nie mam powodów do ściemniania. Wyrażam tylko swoją opinię

SimonS
0
Wpisów: 65
Wysłane: 10 maja 2013 21:09:21 przy kursie: 2,11 zł
Zobacz ile razy była przesuwana premiera Sniper'a 2 ... tam też nikt nie miał powodu do okłamywania. Niestety tak już przyzwyczaili graczy i akcjonariuszy, więc ja w nagłą poprawę bym nie wierzył.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 maja 2013 22:04:45 przy kursie: 2,11 zł
MonAnaLiza napisał(a):
. CI szykuje Alien Fear (co już jest ujęte w kosztach funkcjonowania spółki). Dalej - przyszły rok to kolejne dwie premiery. Do tego dwóch dużych tytułów - Enemy Front i Lords of the Fallen. Ich budżety także są ujęte w kosztach.

Nie masz racji. Poniesione do tej pory wydatki na stworzenie tych gier nie są i nie były ujęte w rachunku wyników. Kłania się zasada współmierności kosztów i przychodów. CI wydatki na tworzenie gier kapitalizuje na wartościach niematerialnych. Potem jak zaczynie sprzedawać to będzie amortyzować te wartości przez okres 1,5 roku. Z tego powodu koszt jednostkowy będzie zmienny i zależny od poziomu sprzedaży. Amortyzacja tej samej wielkości będzie się rozkładać na ilość kopii sprzedanych w kwartale. Wydatkowana gotówka jak wspomniałem wisi w bilansie i czeka na to żeby obciążyć wynik jako koszt amortyzacji. Wydatki te oczywiście widać w ujemnym CF operacyjnym
Edytowany: 10 maja 2013 22:06

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 maja 2013 01:19:41 przy kursie: 2,11 zł
Wyniki spółki są mniej więcej zgodne z moimi oczekiwaniami, które zaprezentowałem w poprzednim omówieniu. Na poziomie sprzedaży pomyliłem się na minus 13 procent natomiast na poziomie wyniku netto na plus 14%.

Faktycznie same wyniki robią wrażenie, w szczególności na tle danych historycznych. Pik sprzedażowy jest naprawdę imponujący:

kliknij, aby powiększyć

Wykazana rentowność jest także zgodna z tym co można było przewidywać na podstawie sprzedaży pierwszej części Snipera.

Warto jednak pamiętać i zdawać sobie sprawę jak CIA pokazuje sprzedaż. Za przychody uznano wszystko co zostało wstawione do sieci handlowych i dystrybutorów. Wskazuje na to brak zapasów i rozliczeń międzyokresowych kosztów. Innymi słowy, żaden użytkownik nie musiał kupić kopii, żeby wykazano sprzedaż i wynik. Te pudełka mogą się sprzedawać nawet rok nie dwa tygodnie, ale przychód i zysk pokazany jest już w tym kwartale. Oczywiście za towar, który nie zszedł z półek nikt spółce nie zapłaci i albo będzie czekać, albo dostanie zwroty.

SGW2 użytkownikom końcowym sprzedawano zaledwie przez dwa tygodnie, bo premiera była tak naprawdę w połowie marca. Jeśli cenę konsolową obciążymy VATem oraz opłatami dla Sony, czy Microsoftu, to dostaniemy 66PLN za pudełko przychodu do spółki. Wtedy przy 80M przychodów ze sprzedaży musiałoby się sprzedać 1,2M sztuk, co jest w zasadzie nie możliwe, bo to wielkość większa od nakładu początkowego.
W wywiadzie dla CNBC Prezes powiedział, że na tę chwilę czyli 7 tygodni po premierze sprzedaż do użytkowników końcowych sięga pół miliona. Wobec tego ciężko uznać za konserwatywną prezentację wstawienia do sklepów i wystawienie wstępnych faktur.
Na ewentualne zwroty zawiązano ponad 3M rezerw, czyli około 4% całego nakładu.

Na uwagę zasługuje amortyzacja, która wyniosła 6,5M złotych. Najwyraźniej skrócono jej okres z 1,5 roku do 3 kwartałów. Poprawi to nieco współmierność przychodów i kosztów, ale także w kolejnym kwartale ustawi wyżej poprzeczkę progu rentowności.
Warto także zauważyć, że znacząco więcej kosztowała spółkę promocja obecnej części gry. Koszty sprzedaży w obecnym kwartale wyniosły tyle co przez 12 miesięcy w poprzednich latach. Z tego można wysnuć wniosek, że nie był to „samograj” i sprzedaż nieznacznie większa niż pierwszej części kosztowała parokrotnie więcej.

Oczywiście nie można się było spodziewać szału w przepływach. Po dwóch tygodniach mało kto zrobi przelew. Tak czy owak wydatki na działalność operacyjną wyniosły prawie 12M. W przepływach operacyjnych podawane jest mniej, ale te inwestycyjne to nic innego jak wydatki na pisanie gier, czyli de facto operacyjne. Spółce brakowało gotówki, więc musiała posiłkować się nowymi kredytami(faktoring odwrotny) aby dokończyć produkcję swojego flagowego produktu i to głównie dzięki temu są obecnie środki pieniężne w kasie.

W kolejnym kwartale kluczową pozycją do oceny będzie zmiana stanu należności, która powinna dać mocny przepływ gotówki operacyjnej. Jeśli tak się nie stanie, to wynik tego okresu należy uznać za papierowy.

Wskaźniki płynności wyglądają całkiem dobrze, podobnie z resztą jak Rating. Problem w tym, że jako należności mamy najprawdopodobniej pokazane także przyszłe niepewne wpływy z przyszłej sprzedaży. Spółka jedzie na oparach wspomnianej gotówki, a w drugim kwartale przypada do spłaty nie małe saldo zobowiązań z obligacjami na czele.

Dobry wynik kwartalny w zasadzie nie ma wpływu na wyceny automatyczne:
www.stockwatch.pl/gpw/cityinte...
Tak samo jak dość bezczelnie Prezes chwali się wynikiem kwartału w stosunku do rocznego wyniku konkurencyjnego CDRED, tak straty z zeszłego roku bezczelnie ciągną się za wynikiem dwunastomiesięcznym i wycenami...

W przyszłym kwartale należy oczekiwać drastycznego spadku przychodów i rentowności, na co wskazuje historyczno-statystyczny model prezentowany poprzednio.

Wynik trzech miesięcy jest naprawdę ładny, choć niestety tylko papierowy i nijak nie poprawia sytuacji finansowej spółki. Część należności z pewnością spłynie natomiast czy na pewno taka, która pozwoli na obsługę długu pewności nie mamy.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 13 maja 2013 09:52:13 przy kursie: 1,95 zł
Wyniki jak potwierdzili znawcy tematu są całkiem niezłe. Kluczowe pozostaje pytanie jak się kształtuje sprzedaż po 1 kwartale. Chyba nikt poważny nie oczekiwał sprzedaży miliona sztuk w ciągu 2 tygodni. Co niektórzy odtrąbili klęskę z powodu nie sprzedania miliona sztuk w 1 kwartale. Takiej sprzedaży nie osiągają chyba nawet największe tytuły. Szkoda, że nie mamy żadnych choćby przybliżonych danych o sprzedaży za okres kwietnia. Jak się okazało strona na której się opieraliśmy jest zupełnie niewiarygodna. A może prezes stanie się mniej obrażony na nas inwestorów u uchyli rąbka tajemnicy o rozwoju sprzedaży - czy już sprzedali zapasy. Chyba gdyby była dodatkowa produkcja powiedziano by o tym. Myślę, że warto aby teraz Zarząd skupił się na wyeliminowaniu popełnionych błędów przy S2 z procesu produkcji i promocji kolejnych produktów.
Pod względem komunikacji i strategii inne firmy z branży lepiej sobie radzą. Zarząd przy S2 nie popisał się, zamiast trwonić siły na rozproszonych wiele projektów należało skupić się na S2 i dopracować lepiej. Pozostałe projekty należało prowadzić siłami zbędnymi przy Sniperze.
Sniper 2 był krokiem naprzód ale niekoniecznie w dobrą stronę, mam nadzieję, że doświadczenia zdobyte przy projekcie pozwolą na unikanie kolejnych tak rażących błędów. A może Zarząd ma coś w zanadrzu co pozwoli podratować projekt. Jeśli nie to należy już teraz zaangażować 30% zespołu do prac nad poprawą błędów ze Snipera 2 z przygotowaniem elementów dla przyszłego Snipera 3.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Scarry
193
Wysłane: 13 maja 2013 10:39:08 przy kursie: 1,95 zł
@baks

znowu naganiasz...

zacytuje siebie wyżej: "Rynek wie lepiej, jemu nie ściemnisz", choćbyś nie wiem jak się starał.

Istnieje prawdopobieństwo że spółce zabraknie na bieżąco środków finansowych (czystej żywej gotówki, a nie papierowego zysku) i wtedy będzie musiała się ratować na jeden ze sposobów:
- nowymi emisjami obligacji (wzrost zadłużenia),
- dodrukiem akcji (rozwodnienie wartości obecnych akcji) - całkowicie subiektywnie prywatnie na to stawiam,
- ostrym cięciem kosztów (obcięcie części projektów lub spowolnie prac - zmniejszenie potencjalnych zysków).

Dogfight okazało się porażką, World of Mercenaries również, S2 również.

Cytat:
Takiej sprzedaży nie osiągają chyba nawet największe tytuły.

ależ owszem, osiągają bez problemu. Battlefield miał 5 milionów sprzedanych w tydzień i 8 milionów w 2 tygodnie z 10 mln dostarczonych na premierę. (sprzedaż pudełkowa-elektroniczna kształtowała się mniej więcej 50-50). Modern Warfare 3 sprzedało się w 6,5 miliona gier w pierwsze 24 godziny.

Zalecam lepsze poznanie tematu.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 13 maja 2013 10:59

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 13 maja 2013 11:04:43 przy kursie: 1,95 zł
baks- spółka i prezes podali, że sprzedaż do sklepu wyniosła 1,1 mln szt, a póki co sprzedaż do klienta końcowego zbliża się do 500 tys szt. Spółka chcę dostarczyć do sklepów jeszcze 400 tys szt w tym roku, co jest trochę dziwne skoro zrobili 3 mln złotych rezerwy na zwroty towaru i od czerwca zapowiedzieli obniżenie ceny gry na rynkach zagranicznych.
Edytowany: 13 maja 2013 11:05

baks
152
Wysłane: 14 maja 2013 10:08:42 przy kursie: 1,91 zł
Scarry napisał(a):
@baks
znowu naganiasz...

Gdybyś był bezstronny nie pisałbyś takich bzdur "znowu naganiasz" - wcześniej pisałem, że musiałem się zaangażować w pewien zyskowny biznes więc wyszedłem z akcji na kilka miesięcy. Ale "wilka ciągnie do lasu" i akcje oraz spółka mnie interesuje więc dyskutuję na temat perspektyw. Są media którym za wszelką cenę zależy na zbiciu kursu tej czy innej spółki.
Teraz "trendy" jest CI i należy z tym walczyć. Wyniki są przyzwoite i nic nie wskazuje na krach firmy ale niektórym zależy na zbiciu kursu.
Podam jeden z dowodów w dniu wczorajszym na forum b.....r (bez nazw) kolega z pracy publikował 5 postów w których zawierał pozytywne wypowiedzi na temat perspektyw CI. Wypowiedzi spełniały wszystkie kanony regulaminu - i co - i żaden z postów nie został opublikowany.
Przypadek to czy niezgodność treści postu z tym co jest aktualnie na topie przez moderatorów portalu.
Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie w sposób nie naruszający dobrych zwyczajów. Spekulowanie informacją jest niedopuszczalne.
To skrajna kompromitacja portalu i trąci skrajną manipulacją opinii i próby manipulacji kursem.
Czy takie zasady powinny panować na portalach biznesowych. Może tym powinno się zająć KNF lub komisja giełdy.

Dalej uważam, że spółka ma dobre perspektywy o ile Zarząd zacznie chodzić po ziemii a nie bujać w chmurach. Widać wyraźnie, że odlecieli w kosmos myśląc, że podołają produkcji 3-4 dużych gier rocznie. Stąd mnóstwo niedoróbek i zbyt niski poziom grywalności produktów.
Należy wrócić do jednoczesnej pracy nad 2 produktami. Jeden z górnej półki typu Sniper i coś niższej klasy. Jedna 2 gry rocznie to zupełnie wystarczy. Tak jak pisałem 50% sił powinni rzucić na to aby latem 2014 ukazała się Sniper 3. Przed końcem tego roku powinni usunąć wszystkie usterki i słabości Snipera 2 sprawdzając nowe misje i mapy - a dopiero później zabrać się za implementację tego na Snipera 3. Przetestować to na S3 a później dalej rozbudowywać S3.
Ja bym zastosował taką strategię. Ze strategią Zarząd ma wyraźne problemy. Może zamiast otwierać kolejne biura, które nic nie wnoszą a generują geometrycznie koszty na nieudane projekty.
Zamiast części ludzi można by zatrudnić jakiegoś specjalistę od opracowywania strategii i kogoś od przekazywania prawdziwych informacji inwestorom. Zarząd często odrywa się od realiów. Że spółka potrafi zarabiać (ponad 40mln w 2010) dalej są te możliwości nawet większe tylko potrzebna jest nowa realna strategia oraz przeproszenie inwestorów za ściemę i obietnica poprawy .. ):

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2013 10:11:40 przy kursie: 1,91 zł
@baks

jestem samodzielnym niezależnym inwestorem i stwierdzam że znowu ordynarnie naganiasz na bardzo mocno przewartościowaną spółkę. Ponad pół roku temu ostrzegałem przed CIA i proponowałem tu na wątku stoploss na 22 zł.

Cytat:
Są media którym za wszelką cenę zależy na zbiciu kursu tej czy innej spółki.

Ach tak ..jasne, świetnie te gadki wpisują sie w zorganizowane akcje hejterskie przeciwko polskiemu wariantowi Steva Jobsa Dancing

Cytat:
Wyniki jak potwierdzili znawcy tematu są całkiem niezłe.

"znafcy" to może potwierdzili na portalach dla rozgarniętych inaczej, tutaj raport wyraźnie mówi że spółce grozi bardzo poważne zagrożenie finansowe, rynek równiez odebrał raport inaczej od "znafców" dając już ponad 10% przeceny i cały czas firma spada.
Edytowany: 14 maja 2013 10:19

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 maja 2013 10:22:05 przy kursie: 1,91 zł
@baks
Wyniki są przyzwoite, ale tylko na papierze. Mamy dokładnie taką samą sytuację jak z deweloperami w roku 2008, czy przedwczesne wykazywanie przychodów. Jeśli zaś chodzi o wyrażenie opinii to i owszem od tego są fora, ale jeśli te opinie kontrastują z faktami, to wcale się nie dziwie, że posty lecą. Ja zwracałem uwagę w analizie na fakt, że wyniki nie oddają tego co faktycznie się dzieje, a Ty przeczytałeś tylko nagłówek, że zaraportowano świetne wyniki...

Poza tym to co napisałeś nie trzyma się kupy.
Cytat:
Należy wrócić do jednoczesnej pracy nad 2 produktami. Jeden z górnej półki typu Sniper i coś niższej klasy. Jedna 2 gry rocznie to zupełnie wystarczy. Tak jak pisałem 50% sił powinni rzucić na to aby latem 2014 ukazała się Sniper 3

To implikuje czas pisania jednego tytułu poniżej roku... Nie ma na to szans. SGW2 ponad 2 lata, kolejna produkcja prawie 3. Jak mają teraz pisać w krócej niż rok? To jest po prostu nie możliwe przy zespole, który posiada CI, a na rozrost spółki najzwyczajniej w świecie nie stać. Jest to niewykonalen tym bardziej, że sam piszesz iż część zespołu będzie musiała usuwać budi już wydanej części. Strategia spółki wcale nie jest zła, tylko ograniczone zasoby kapitałowo-ludzkie uniemożliwiają jej realizację. Od lat piszemy tutaj o stabilnym wzroście....

baks
152
Wysłane: 14 maja 2013 10:24:55 przy kursie: 1,91 zł
chimpo napisał(a):
baks- spółka i prezes podali, że sprzedaż do sklepu wyniosła 1,1 mln szt, a póki co sprzedaż do klienta końcowego zbliża się do 500 tys szt. Spółka chcę dostarczyć do sklepów jeszcze 400 tys szt w tym roku, co jest trochę dziwne skoro zrobili 3 mln złotych rezerwy na zwroty towaru i od czerwca zapowiedzieli obniżenie ceny gry na rynkach zagranicznych.

Nie słuchałem tej wypowiedzi bo nie mam czasu poświęcać zbyt dużo uwagi spółce ale wydaje mi się dość naturalne, że liczą się z tym, że część nakładu u niektórych sprzedawców nie sprzeda się. Tak jest w każdym biznesie. Rezerwy muszą być tak samo jest z bankami i innymi firmami. Inna sprawa to niezbyt spójne wypowiedzi. Spółka planuje sprzedaż ponad 1,5mln w tym roku przekazała 1,1mln do sklepów a 0,4mln chce przekazać. Już samo zestawienie poddaje w wątpliwość możliwości sprzedaży 1,5mln. Części w tym czasie będzie zalegać nakład - więc nie będzie takiej sprzedaży przy takim poziomie dostaw.
Druga sprawa to obniżki cen. Chyba zapominasz, że po kilku tygodniach (zależnie od gry) są stosowane promocje. Kiedy nie będę się wypowiadał bo mam zbyt małą wiedzę - nie obserwowałem tego poza CI i 11Bit. Wydaje mi się, że promocje są stosowane w okresie 4-12 tygodni ale średnia może być dłuższa.
Nie staram się być rzecznikiem firmy a staram się zwrócić uwagę na pozytywy, które są wyraźnie deprecjonowane. Przypominam, że firma potrafi sobie radzić w trudnych sytuacjach. Przy kursie około 1,50zł w 2008 jednym udanym produktem potrafili podnieść kurs do 36zł w 2010.
Firma ma potencjał tylko albo trzeba zatrudnić kogoś od strategii - albo wymienić Zarząd.

baks
152
Wysłane: 14 maja 2013 10:33:51 przy kursie: 1,91 zł
Nie będę dyskutował o analizach z mądrzejszymi od się na tym nie znam.
Wydaje mi się, że zespół jest wystarczająco silny. Uważam, że całą winę ponosi Zarząd spółki za brak właściwej spójnej strategii. W okresie produkcji S2 było kilka reorganizacji zespołów. Tworzenie nowych zespołów do nich byli zapewne oddelegowani dotychczasowi doświadczeni pracownicy. W ich miejsce przychodzili nowi niedoświadczeni. Później przerzucanie pracowników między zespołami.
To są najgorsze ruchy dla prac nad poważnymi projektami informatycznymi. Za takie postępowanie Zarząd zasłużył na czerwoną kartkę.
Nie można popełnić większych błędów. I mamy efekty. Byłem pewnien, że wiedzą co robią ale jak widać nikt nie panował nad tym żywiołem.
Jest wiosna przy mobilizacji całego zespołu z precyzyjnym podziałem ról i prac między zespołami są w stanie stworzyć przez 1,5 roku bardzo dobry produkt.
Nadmieniam, że to nie jest nowy tytuł tylko kontynuacja. Wszystkie błędy, które mogli już popełnili. Teraz już sam miód, wystarczy nie powtórzyć tych błędów.
Chciałbym przypomnieć, że z tego co wyczytałem z analiz przebiegu produkcji to zespoły przez blisko rok uczyły się silnika Engine 3. Blisko rok zostało stracone na błędne projekty, spory ze współproducentem i mieszanie między zespołami. Kontynuacja jest możliwa jesienią w przyszłym roku. Tylko, że termin tym razem powinien być konkretny. Jak się mówi "wszystkie ręce na pokład". Muszą się uwiarygodnić. Jeśli mają jeszcze dużo prac przy innym projekcie to może lepiej poświęcić wszystkie siły w tamten projekt - jeśli daje szansę na duży zwrot. Wtedy należy ogłosić, że S3 wiosna 2015. Inwestorzy nie lubią pustki.
Edytowany: 14 maja 2013 10:43

baks
152
Wysłane: 14 maja 2013 10:51:37 przy kursie: 1,91 zł
Nie wiem czy macie takie odczucia ale w nowym UTP znacznie zwiększyła się amplituda wahań kursów. W ciągu kilkunastu minut kursy są zbijane nawet o kilkanaście procent a później tak samo szybko wraca przy nawet dość płynnych spółkach. Spółki z sWIG 80 i mWIG40 w tym CI są na to dość podatne. Trudniej o to na WIG20. Zwiększenie przepływności systemu sporo namieszało. Nie wiem czy aktualnie jest sensowne stosowanie stoplosów jak radzi Scarry. Wystarczy poczytać fora jak ludzie potracili wiele dziesiątek tyś w kilka minut. Zbitka kursu puszczają stopy a za chwilę kurs wraca a ludzie są bez akcji.

Scarry podałem rzeczywisty przykład kolegi z pracy nie jest to wyssane z palca.
Jeśli portal nie publikuje w ciągu 2-3 godzin wypowiedzi pozytywnych na temat spółki o czym to świadczy odpowiedz sobie sam. A może inni ocenią Twoją "bezstronność".
Media, które same kreują rzeczywistość decydując jakie wypowiedzi mogą się ukazywać nie zasługują na miano bezstronnych.
Ale podyskutujmy o samej spółce co mogą zrobić aby zwiększyć sprzedaż a nie jak zbić kurs ):

Czy ktoś pamięta jaką prognozę stawiali na 2013 rok ?
Edytowany: 14 maja 2013 11:00

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2013 11:11:41 przy kursie: 1,91 zł
@baks
znowu naganiaszpuke_l , teraz wykombinowałeś żeby apelować do ludzi żeby nie stawiali stoplossów bo wahania kursów... normalnie aż wstyd. Doskonale wiemy że giełda wycenia przyszłość a najbliższy rok to dla CIA będzie prawdopobnie koszmar, więc SL jest jedynym sposobem na ratunek części pieniędzy. Chyba że ktoś bardzo chce żeby jednak ludzie nie opuszczali podtapianego okrętu.

Pół roku temu jak gracze entuzjastycznie kupowali CIA po 28 zł apelowałem że gra ma bardzo małe szanse na powtórzenie fenomenu S1, a całe CIA swoją działalnością pokazało że są specjalistami od przeciętnych średnich i tanich gier a nie hitów (wyszedł im jeden jedyny, zreszta całkowicie przypadkiem trafiony w lukę chwilowego zainteresowania graczy). I tak - wtedy stop loss na 22 zł uratowałby wielu ludziom ich pieniądze. Wtedy tez napisałeś że SL jest bez sensu.

zbyt dużo piszesz o rzeczach o których nie masz zielonego pojęcia (tak jak to że nikt nie osiąga miliona sprzedanych sztuk w 2 tygodnie)

Cytat:
Media, które same kreują rzeczywistość decydując jakie wypowiedzi mogą się ukazywać nie zasługują na miano bezstronnych

aha! bo to naganiacze na zakup spadających akcji powinni kreować rzeczywistość ? Wtedy media byłyby na pewno bezstronne. puke_l
Edytowany: 14 maja 2013 11:21

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 14 maja 2013 13:40:47 przy kursie: 1,91 zł
ciekawy post na temat CIA z forum parkietu:

"uwzględniając spływ należności handlowych za blisko 500 tyś. egzemplarzy Snajpera 2 (jakieś 40-50 dni) to cash flow operacyjny za kwiecień/maj w CIA pewno rekordowy. Bieżący kwartał to chyba finansowe eldorado dla spółki więc obligi i koszty własne przy takim przychodzie to mały miki".

faktycznie chyba teraz City ma najgorszy okres, a z każdym rozliczeniem gier powinni nabierać wiatru w żagiel. Zakładam, że Snajper 2 nadal będzie się dobrze sprzedawać i dokładać kolejny cash.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 16 maja 2013 18:55:55 przy kursie: 1,79 zł
Już w obecnym raporcie im sporo kasy spłynęło, więc takiego wielkie spływu pieniędzy nie będzie, bo najpierw trzeba te gry sprzedać, żeby należności zamieniły się w kasę, bo równie dobrze mogą zamienić się w zwroty i wtedy należności zaczną znikać.

Ile CI ma dokładnie do spłacenia w maju, czerwcu i lipcu?

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 17 maja 2013 18:06:40 przy kursie: 1,73 zł
w depeszach z ostatniej konfy pisze jak wół, że City zawiązało asekuracyjne rezerwy na ewentualne zwroty. Gdyby nie one, to zysk netto byłby wyższy o 3 mln zł! Jako akcjonariusz CI trzymam więc kciuki, aby zwrotów było jak najmniej, bo spory cash tu dla nas czeka. Nie zgodzę się też, że kasa za większość kopii Snajpera 2 już wpłynęła. Przecież premiera gry była pod koniec marca.....dodając 40-50 dni jasno wychodzi, że gotówka właśnie teraz wpływa szeroko na konta firmythumbright

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 18 maja 2013 09:55:47 przy kursie: 1,73 zł
@ratyn
Proponuję dokładnie poczytać raport (piszę to bez ironii) i/lub jego opracowania, bo możesz się bardzo zdziwić.
Tak na szybko masz np. ostatni artykuł ze SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/6...

Interesujący cytat odnośnie CIA:

- Warto jednak pamiętać i zdawać sobie sprawę, jak spółka pokazuje sprzedaż. Za przychody uznano wszystko co zostało wstawione do sieci handlowych i dystrybutorów. Wskazuje na to brak zapasów i rozliczeń międzyokresowych kosztów. Innymi słowy, żaden użytkownik nie musiał kupić kopii, żeby wykazano sprzedaż i wynik. Te pudełka mogą się sprzedawać nawet rok, nie dwa tygodnie, ale przychód i zysk pokazany jest już w tym kwartale. Oczywiście za towar, który nie zszedł z półek nikt spółce nie zapłaci i albo będzie czekać, albo dostanie zwroty. – ocenia Paweł Bieniek, analityk StockWatch.pl.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

73 74 75 76 77

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,508 sek.

yvmccsus
cknctjgq
numljgpp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnhudgca
bbscjvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat