PARTNER SERWISU
epnhrfjj
167 168 169 170 171

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 1 września 2018 13:32:40
Członek RW p Mariusz Wójcik napisał na FB,, Zarząd Dłużnika uniemożliwił wskazanemu przez RW ekspertowi podjęcie się zadania poprzez wymuszenie zapisów w umowie podważających sens działania eksperta oraz inne działania. Ekspert zrezygnował z zadania'' Czy RW w końcu wystąpi o ustanowienie zarządu przymusowego czy dalej pozwoli obecnemu zarządowi traktować nas jak debili?

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 1 września 2018 14:02:36
do: cinis_
Mam pytanie do Ciebie, jak kupisz jabłka w pierwszym gatunku, świeże, smaczne, soczyste, itd itp; a po rozkrojeniu okażą się robaczywe, spleśniałe, bez smaku i zapachu mające z kupowanym towarem wspólną tylko nazwę to też będziesz uważał się za głupca i winę nieudanego zakupu zwalisz na siebie czy może będziesz miał słuszne pretensje do sprzedawcy?
Pozdrawiam.

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 1 września 2018 14:26:17
leonek7 napisał(a):
Członek RW p Mariusz Wójcik napisał na FB,, Zarząd Dłużnika uniemożliwił wskazanemu przez RW ekspertowi podjęcie się zadania poprzez wymuszenie zapisów w umowie podważających sens działania eksperta oraz inne działania. Ekspert zrezygnował z zadania'' Czy RW w końcu wystąpi o ustanowienie zarządu przymusowego czy dalej pozwoli obecnemu zarządowi traktować nas jak debili?

Ja nic z tego wpisu nie rozumiem.Jakiego eksperta? Jakiego działania? Jakiej umowie, o co chodzi?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 1 września 2018 14:27:51
Ja też nie, może to chodzi o tego eksperta co miał coś tam badać za 50 tysięcy ?

leonek7
0
Wysłane: 1 września 2018 14:30:51
NerfMe napisał(a):
leonek7 napisał(a):

Ja nic z tego wpisu nie rozumiem.Jakiego eksperta? Jakiego działania? Jakiej umowie, o co chodzi?
23 sierpnia 2018 Rada Wierzycieli zleciła przegląd operacji dłużnika w związku z czym wydała komunikat o treści
"Rada Wierzycieli przeprowadziła spotkanie ze specjalistą w obszarze windykacji w sprawie wykonania przeglądu działalności operacyjnej Dłużnika. Celem takiego przeglądu byłoby sporządzenie niezależnej oceny procesów oraz narzędzi wykorzystywanych w działalności operacyjnej Dłużnika. Rada Wierzycieli podjęła uchwałę w sprawie zarekomendowania Dłużnikowi niezwłoczne zlecenie wykonania powyższego przeglądu. Wnioski z ustaleń dokonanych przez specjalistę wskazanego przez Radę Wierzycieli powinny być znane w terminie do 3 tygodni od dnia zawarcia umowy z Dłużnikiem." Zarząd dłużnika UNIEMOŻLIWIŁ ekspertowi wykonanie pracy i ten zrezygnował z powierzonego mu zadania.Ludzie czy widzicie co się dzieje? Zarząd pogrywa jak chce z nami ! Gdzie jest RW,która podobno ma dbać o nasze interesy!

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 1 września 2018 14:35:05
No bo właściwie RW też nic nie może. RW nie jest drugim Zarządem ani RN. Może więc tylko poprosić... Co innego gdyby RW miała większość w RN. RN mogła by zlecić dowolną analizę działań, rozliczeń itp.

leonek7
0
Wysłane: 1 września 2018 14:43:57
To nieprawda ,że RW NIC nie może.Powinna już po tym fakcie zwrócić się do sądu o odsunięcie zarządu dłużnika od spółki .Powod jest taki,że zarząd utrudnia a wręcz uniemożliwia wnikliwe zbadane sytuacji spółki przez niezależnych ekspertów ,których RW proponuje.czyli co ,mamy polegać tylko na tym co mówi zarząd i bezmyślnie godzić się na jego warunki! To jest działanie na niekorzyść wierzycieli i przesłanka dla sądu aby ten zarząd odsunąć od zarządzania! czas nagli.po to chyba było przesunięcie terminu głosowania nad układem aby takie niezależne ekspertyzy można było wykonać.Jeśli ktoś jeszcze wierzy w dobre intencje tego zarządu to gratuluję naiwności! Teraz ruch po stronie RW .Czekamy na zdecydowane działania w obronie naszych interesów!

maciej_61
0
Wysłane: 1 września 2018 14:47:35
Przepraszam, ale w moim stwierdzeniu że "... RW też nic nie może..." był sam sarkazm. I oczywiście masz rację!

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 1 września 2018 14:48:24
Poszkodowany:
Ja pisałem o odpowiedzialności za produkt, Abris wsprowadził spółkę GBK na giełdę, mija półroku firemka upada. To jest świadome działanie na szkodę każdego, kto postawił na GBK, winowajcą RN, ale wybrał ją Abris, powinien ponieść konsekwencje za swoją nieudolność przy wyborze RN (jego ból), która działała w jego imieniu.

maciej_61
0
Wysłane: 1 września 2018 15:08:07
Tu jest problem. Wbrew pozorom, członkowie RN nie reprezentują udziałowca, mimo że zostali wybrani jego głosami. Są samodzielni w swoich decyzjach i - formalnie - Abris nie odpowiada za "swoich" członków w RN.
Wchodzi w grę odpowiedzialność moralna. Tylko co to jest ta "moralność"?.....

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 1 września 2018 15:46:05
1/ Przegląd operacji ma wykazać w jakim stanie są operacje windykacyjne Spółki (narzędzia, ludzie, procesy)
2/ Powyższe determinuje możliwość generowania odzysków z posiadanych portfeli oraz będzie wskazówką do oceny propozycji inwestora
3/ Nie będę komentował na forach wewnętrznych spraw Spółki oraz RW - to wbrew pozorom nie działa na korzyść wierzycieli
4/ Kwestie przeglądu wniosłem na obrady najbliższej RN, bo to jest organ do wywierania presji na zarząd
5/ Nadal prowadzimy negocjacje z osobami z branży, które mogą taki przegląd wykonać - właśnie przesłałem zapytanie do b. dobrego specjalisty - mam nadzieję, że się porozumiemy

Co do innych kwestii:
1/ W PPU sądy generalnie nie godzą się na wprowadzenie zarządcy w miejsce zarządu, tym bardziej sąd we Wrocławiu
2/ Do powyższego musiałyby być naprawdę ciężkie przekroczenia/ działania wprost na szkodę wierzycieli (np. wyprowadzanie majątku Dłużnika)
3/ Dlatego takie działanie, w mojej ocenie, byłoby kontrproduktywne
4/ Pracujemy nad innymi działaniami medialno-prawnymi, mamy w RW różne podejście do tych spraw, ale jestem optymistą, że uda się wypracować dobre rozwiązanie

leonek7
0
Wysłane: 1 września 2018 16:19:14
Z całym szacunkiem Panie Radosławie ,głosowałem na Pana kandydaturę do RW i niestety nie podzielam pańskiego optymizmu.Co do decyzji sądu o odsuniecie zarządu dłużnika od spółki ,póki taki wniosek nie zostanie złożony możemy sobie gdybać co by było ....Moim zdaniem zachodzą przesłanki aby to RW zrobiła.Dłużnik ewidentnie robi wszystko aby nie ujawnić prawdziwej sytuacji spółki, a to przekreśla zawarcie jakiegokolwiek układu .No chyba ,że w tzw ciemno oddamy nasze pieniądze tyle ile chce zarząd. Nie będę ukrywać też faktu ,że jest sytuacją mało komfortową rozdźżwięk ,który panuje w RW.Uważałem ,że czas o który prosili sędziego -komisarza wszyscy zainteresowani na ZG będzie spożytkowany na działania pozwalające poznać lepiej sytuację w spółce.Jeżeli zarząd co innego deklaruje a co innego robi to dla mnie jest jasne ,że nie traktuje wierzycieli poważnie.Proponowałbym abyście Panowie z RW zaczęli więcej wymagać od zarządu bo czas ucieka i na głaskanie po głowach w/w Panów nie ma co go tracić.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 1 września 2018 16:25:16
Na dokonanie niezaleznych ekspertyz nie pozwola , zadnych danych operacyjnych nie ujawnia - nie no super zarzad puke_l

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 1 września 2018 16:29:55
1/ To realizm, nie optymizm - majątek spółki chroniony jest podwójną "gardą" - Nadzorca oraz RW. Przepisy prawa jasno wskazują jakiej działania zarządu dłużnika wymagają ww. zgody; za jego przekroczenie czeka indywidualna odpowiedzialność
2/ Nie wyobrażam sobie, aby w czasie gdy białe kołnierzyki trafiają do aresztu ktokolwiek miał pomysł na kradzież majątku GBK
3/ To m.in. ja zostałem wprowadzony w błąd przez przedstawicieli Abris co do mianowania 3 z 5 członków RN; mimo to zdaję sobie sprawę, że to RN, a nie RW ma wpływ na Zarząd; dlatego uznałem, że warto walczyć o interesy wierzycieli w RN - obecne 2 miesiące będę kluczowe dla losów GBK; to przejaw realizmu i wiary w siłę argumentu, a nie argument siły (ten ostatni nie zadziała wobec nadzoru właścicielskiego)
4/ Nie wszystko zawsze będzie się układać po naszej myśli, ale do tego w przypadku GBK chyba zdążyliśmy się przyzwyczaić
5/ Rozwój sytuacji z Altus może być punktem zwrotnym, tylko pamiętajmy, aby skupić się na odzyskaniu naszych środków - jakkolwiek byśmy się nie czuli to od wymierzania sprawiedliwości są powołane do tego organy, a nie samosądy

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 1 września 2018 16:32:06
kokospl napisał(a):
Na dokonanie niezaleznych ekspertyz nie pozwola , zadnych danych operacyjnych nie ujawnia - nie no super zarzad puke_l

Brak transparentności to jeden z podstawowych zarzutów - do tej pory czekamy na raporty kwartalne i systematyczne raporty operacyjne. To podstawa do odbudowy zaufania. Mając świadomość sytuacji łatwiej podjąć decyzje, nawet jeżeli będą one trudne

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 1 września 2018 16:46:05
Cytat:
Badanie ksiąg i dokumentów przez wierzycieli nie może naruszać tajemnicy przedsiębiorstwa, a w pozostałym zakresie i w razie wątpliwości sędzia-komisarz określa zakres uprawnień członków rady do badania ksiąg i dokumentów przedsiębiorstwa dłużnika. Jeżeli dłużnik sprawuje zarząd własny nad przedsiębiorstwem, to gdy odmawia udzielenia radzie wierzycieli dostępu do ksiąg lub informacji, rada musi się zwrócić do sędziego-komisarza o wydanie dłużnikowi odpowiednich zarządzeń, ponieważ dopiero niewykonywanie zarządzeń sędziego-komisarza daje możliwość odebrania dłużnikowi zarządu.

zimmermanfilipiak.pl/assets/fi...

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 1 września 2018 16:47:54
Tak się składa, że mamy w RW prawnika z tej kancelarii. I nie zmienia to podejścia j.w.

leonek7
0
Wysłane: 1 września 2018 16:48:40
Podziwiam cierpliwość Panów z RW w stosunku do zarządu GB.Zastanawiam się czy te raporty w ogóle będą opublikowane i wychodzi mi na to ,że nie.Zarząd po prostu nie CHCE ich opublikować z sobie znanej przyczyny.Mamy wrzesień ,od kwietnia laicy nie znający się na finansach mogliby już zostać na tyle dobrze przeszkoleni ,że te raporty były by dostępne.Wiele osób poszkodowanych z którymi mam kontakt,nie wierzą w powodzenie żadnego układu widząc poczynania zarządu spółki.Niestety podzielam ich zdanie.Z tymi ludźżmi NIC się nie uda.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 1 września 2018 17:53:11
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/
3/ To m.in. ja zostałem wprowadzony w błąd przez przedstawicieli Abris co do mianowania 3 z 5 członków RN; mimo to zdaję sobie sprawę, że to RN, a nie RW ma wpływ na Zarząd; dlatego uznałem, że warto walczyć o interesy wierzycieli w RN - obecne 2 miesiące będę kluczowe dla losów GBK; to przejaw realizmu i wiary w siłę argumentu, a nie argument siły (ten ostatni nie zadziała wobec nadzoru właścicielskiego)

Zostałeś wprowadzony w błąd i znalazłeś się w RN. Dotychczasowy efekt - brak audytu na zlecenie RW.

Szkoda, że trzech nie zostało "wprowadzonych w błąd". :)

Czasami argument siły też się przydaje.

leonek7
0
Wysłane: 1 września 2018 18:15:20
Nie ma to jak bawić się w konwenanse z wyrachowanym przeciwnikiem. Ale widocznie jest na to czas i takie zabawy mają sens.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

167 168 169 170 171

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,325 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat