PARTNER SERWISU
jeeallmi
512 513 514 515 516

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 26 sierpnia 2019 17:29:23
INFORMACJA
Co do różnorakich spekulacji na forum "bankier", to chciałbym poinformować, że wbrew insynuacjom nie dokonuję wpisów na tym forum. Użytkownik NOE to nie ja...
Generalnie z wieloma wpisami tego użytkownika się zgadzam, jestem krytyczny wobec obecnych władz Spółki, więc gdybym to był ja to bez problemu bym o tym napisał, jednak to nie jest mój sposób pisania i ten profil nie należy do mnie...

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 26 sierpnia 2019 20:25:32
maciej_61 napisał(a):
Okradziona napisał(a):
voyager747 napisał(a):
Mam kupę kasy w Trigonie i ciekaw jestem co z tym będzie, jak się okażę, że podobnie zrobią co z Saturnem.

Też jestem ciekawa, co się stanie z kasą ludzi, jeśli Trigona „zlikwidują”?

Tiaaa. Z tego co mi proponował tak zwany "doradca" w IB to było:
- GetBack - na który niestety się nabrałem
- Trigon (nie skorzystałem na szczęście a idzie pod wodę jak wszystko na to wskazuje)
- Altus - jak wyżej
- udziały w aparthotelu we Władysławowie. Tu problem że nie powstał do dziś a Home Broker (tym razem na pewno należący do LC) przegrał ostatecznie rozprawę sądową z UOKiK
Cytat:
Sąd podtrzymał decyzję UOKiK z zakresu ochrony zbiorowych interesów konsumentów w sprawie Home Broker.

Szczegóły i źródło: polaneis.pl/wydarzenia-imprezy...
- udziały w kolekcji win (!). Ale idąc za poprzednimi przykładami można mieć niemal pewność że szczególnie owe wina są cenione przez kiperów za wyrazisty aromat siarki
- udział w kolekcji klasycznych samochodów. Tyle że żadnego nawet zdjęcia przy sobie nie miał. Ale nie jestem w stanie zaprzeczyć. Może parę Trabantów tam było.

Czyli wszystko od A do Z - ściema.
Opowiadal o tym co bank wprowadzil do oferty. Z powyzszego wynika, ze chyba wszystko co mozliwe przedstawil. On sam tego nie wymyslil tylko 'kompetentny' zarzad.
Przynajmniej mial Pan latwo bo przy oferowaniu tylu produktow nie mogl Pan pomylic GetBacka z lokata. A tych mi zal co zostali wprowadzeni w blad.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 26 sierpnia 2019 21:52:23
Trigon był sprzedawany w Lionsie jako oferta z gwarantowanym zyskiem, 4 % rocznie, oczywiście limitowana, szybko, szybko. Ja to miałem przed obligacjami jeszcze, na 4 lata.
Mój doradca policzył mi ile zarobię przez 4 lata, nie było mowy o stratach, nic, zero.
Minimalne wejście to 190 tysięcy.

Joker
127
Wysłane: 26 sierpnia 2019 22:31:13
Wybacz moja uszczypliwosc ale to troche dziwne co piszesz. Chyba minimalny poziom swiadomosci finansowej wynosi sie z podstawowki. Skoro nie lokata gwarantowana przez bfg to chyba musi byc ryzyko i 'doradca' nie musi o tym przypominac na kazdym kroku. Poza tym sam mialem trigona profit iii ( bazowal na nieruchomosciach z murapolem- wykupili) i byla mowa o gwarancjach i kilka slajdow dalej byla mowa o wielu ryzykach.

A tak off topic to powiew nadziei; www.pb.pl/sady-ida-na-reke-kli...

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 27 sierpnia 2019 00:10:30
Widzisz, ja taki rozgarnięty jak Ty nie byłem i wierzyłem w to co mówią w banku. Wcześniej m i sprzedali lokatę strukturyzowaną z gwarancją kapitału i tam jest gwarancja.
Napisałem reklamację w sprawie Trigona i odpisali mi, że to skomplikowane i muszą pomyśleć, nie odrzucili jej od razu tak jak przy obligacjach, to chyba nie wszystko było takie oczywiste.
Mój doradca wiedział, że nie chce inwestować w nic ryzykownego, bo straciłem kasę w WGI, ja mu to przypominałem za każdym razem. Pojawiłem się w Lionsie, żeby zrobić lokatę na 100 tysięcy, a nie kupwac jakieś Trigony. Nie było slajdów u mnie.
Edytowany: 27 sierpnia 2019 00:13

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 27 sierpnia 2019 09:41:04
Cytat:
On sam tego nie wymyslil tylko 'kompetentny' zarzad.
Przynajmniej mial Pan latwo bo przy oferowaniu tylu produktow nie mogl Pan pomylic GetBacka z lokata.

Oczywiście że sam tego nie wymyślił. Po prostu był elementem systemu naciągactwa w różnych tzw "inwestycjach". I oczywiście nie pomyliłem obligacji GBK z lokatą. Tyle że następujące dokumenty:
- opinia w mojej sprawie wydana przez Prezesa UOKiK
- opinia w mojej sprawie wydana przez RF
- prejudykat mający charakter prawomocnej opinii wydany przez Prezesa UOKiK
- zestaw 81 pytań przesłanych mi przez Prokuraturę

zdają się sugerować fakt iż mogę domniemywać że zakupiłem obligacje czegoś na kształt "zorganizowanej grupy przestępczej". I domniemuję iż GBK był tylko dla tej grupy "front endem". Dodatkowo IB nie miał w ogóle uprawnień do sprzedania mi czegoś takiego. Zresztą argumentów zdających się potwierdzać to moje domniemanie w mojej sprawie, w piśmie Prezesa UOKiK jest chyba 11 stron a RF chyba 8.

Domniemanie oszustwa wynikającego z faktu że wmawiano ludziom że obligi=lokata nie ma zastosowania więc w moim przypadku. Ale mechanizm "wkręcania" ludzi w różne "inwestycje" (w tym oczywiście GBK) był znacznie szerszy i bardzo dobrze dopracowany. Przedstawię go na przykładzie Open Life bo każdy może to łatwo sprawdzić. Ale co do zasady identycznie wyglądało to w przypadku GBK. Jeżeli inne fundusze postępują podobnie to znaczy że też są na poziomie "doradcy" z IB.
Zastosowano starą metodę podawania prawdziwych informacji ale niepełnych. W efekcie informacja podana jako prawdziwa była de facto nieprawdziwa. Wracając do OL. Wycena funduszy (np publikowana na analizy.pl) przedstawia faktyczną wycenę funduszy na 10, 20 i ostatni dzień miesiąca. Tyle że nie podane jest w tym że trzeba od tego odjąć koszty zarządzania. W efekcie fundusz który niby rośnie dla klienta przynosi straty. Porównuję to z Arka BZ WBK czyli obecnym Santanderze gdzie wycena funduszy jest podawana on-line z jedno dniowym opóźnieniem. I pieniądze są księgowane na koncie już po odliczeniu wszystkich kosztów. Stąd wiem ile rzeczywiście wzrosło lub spadło i ile będę miał pieniędzy z ewentualnego umorzenia. Minus Belka oczywiście.
A ja właśnie w przypadku obligów GBK padłem ofiarą takiego sposobu przedstawiania tzw "inwestycji".

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 27 sierpnia 2019 13:31:14
@maciej_61

[quote][- opinia w mojej sprawie wydana przez Prezesa UOKiK
- opinia w mojej sprawie wydana przez RF
- prejudykat mający charakter prawomocnej opinii wydany przez Prezesa UOKiK/quote]

W jakim trybie uzyskałeś opinie j.w.? Wystarczy załączyć zgłoszenie do prokuratury z załączonymi reklamacjami i odpowiedziami z IB?

Mam za sobą dwie reklamację do IB, oczywiście ze znanym efektem, a prokuratura milczy po zgłoszeniu wiele miesięcy temu.

Muszę sprawę pchnąć dalej.

W moim przypadku oczywiście wiedziałem też, że obligacje to nie lokata, ale próbując się dowiedzieć więcej nt parametrów emisji np o koszcie dystrybucji - zostałem chamsko oszukany na co mam dowody w mailu. Dodatkowo IB w swojej roli był szczególnie perifdny, bo nie czuł się odpowiedzialny w żaden sposób za jakość doradztwa. Mógł sprzedawać najgorsze śmieci, bo tylko informował, nie doradzał (bo nie mógł). Oszukiwali też wszystkich co do wielkości emisji nie objaśniając, że emisja na maks 60 mln dla maks 149 osób to jedna, z wielu, wielu podobnych emisji a nie żadna ekskluzywna, ograniczona oferta. W lutym /marcu 2018 to już była jazda bez trzymanki . Podejrzewam, że już wiedzieli że piramida się wali a że i tak mieli już prze..bane to Zarząd pchał dalej obligi.

Miałem też jeden fundusz o nazwie Debt and Equity oraz udział w mocno zdywersyfikowanym i płynnym funduszu obligacji. W kwietniu 2018 po wyjściu na jaw afery wycofałem się ze wszystkiego z ok 5-10% straty spodziewając się, że to podobny syf co Getback. Co do D&E miałem rację w 100%

Produkty IB tak naprawdę były tylko i wyłącznie marketingowe. Koszty dystrybucji i zarządzania sprawiały, że nawet sensowne inwestycje nie zarabiały na siebie. Wiele natomiast z inwestycji to zapewne kolejne mniejsze i większe piramidki, co zapewne z czasem wyjdzie.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 27 sierpnia 2019 13:48:15
Ja mam za sobą 8 reklamacji do IB. A odnośnie trybu, to wystosowałem skargi praktycznie identyczne do RF, UOKiK, NIK, KNF, Funduszu Sprawiedliwości i Prokuratury. Jeżeli chodzi o RF to otrzymywałem od niego kopie z zapytaniami jakie wysłał do IB, PDM i GBK. Otrzymywałem także kopie odpowiedzi jakie zostały przesłane przez te instytucje do RF. Ale bez PDM bo oni "olali" RF i nic nie odpowiedzieli. Za co RF nałożył na nich karę. Ale z tego co mi wiadomo to PDM tak bardziej egzystuje już jedynie jako zapis w KRS. Fundusz Sprawiedliwości przy Ministerstwie Sprawiedliwości nie odpowiedział. Fakt. To ministerstwo miało co innego na głowie. Z reszty instytucji otrzymałem bardzo obszerne odpowiedzi, potwierdzające winę IB a z Prokuratury - dostałem pismo z 81 pytaniami (jak zresztą pisałem). Nie mam ostatecznej decyzji Prokuratuty co się dzieje w mojej sprawie.

Okradziona
0
Wpisów: 161
Wysłane: 28 sierpnia 2019 21:27:53
Kiedyś był temat zaliczenia strat na akcjach/ obligacjach w podatku dochodowym. Czy w innych krajach są takie praktyki?

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 28 sierpnia 2019 22:02:24
W innych krajach nie mają takiego problemu,bo piramida finansowa nie jest restrukturyzowana tylko rozliczana.Złodzieje idą siedzieć na 200 lat ,a okradzeni odzyskują większość zagrabionych środków.

basiac
0
Wpisów: 19
Wysłane: 29 sierpnia 2019 08:50:19
W kraju w ktorym obecnie mieszkam rozliczam zyski / straty na wszystkich instrumentach finanswych lacznie, czyli moge laczyc strate na obligacjach z zyskiem na akcjach czy odsetkach bankowych.
Natomiast nie lacza sie te zyski / straty z podatkiem dochodowych z pracy.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 29 sierpnia 2019 11:01:18
Możesz łączyć stratę na obligacjach z zyskiem na akcjach, ale nie możesz łączyć jej z odsetkami bankowymi.

Nie połączysz starty na obligacjach z żadnym z przychodów, który jest opodatkowany zryczałtowanym podatkiem dochodowym, który jest pobierany automatycznie. Tych przychodów nie łączy się z przychodami z innych źródeł i nie wykazujesz ich w żadnym zeznaniu podatkowym. I tak np. nie połączysz straty na obligacjach GetBack nawet z odsetkami z obligacji GetBack, które otrzymałeś, bo ten podatek państwo już pobrało i z pewnością nie ma zamiaru Ci oddać.

Cytat:
Art. 30a. pod. doch.od osób fi
Pobieranie 19 % zryczałtowanego podatku dochodowego
1. Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19 % zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a przepis przejściowy:
1) z odsetek od pożyczek, z wyjątkiem gdy udzielanie pożyczek jest przedmiotem działalności gospodarczej;
2) z odsetek i dyskonta od papierów wartościowych;
3) z odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku podatnika lub w innych formach oszczędzania, przechowywania lub inwestowania, prowadzonych przez podmiot uprawniony na podstawie odrębnych przepisów, z zastrzeżeniem art. 14 przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej, przychód z działalności gospodarczej ust. 2 pkt 5;
4) z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych;
5) od dochodu z tytułu udziału w funduszach kapitałowych;
......

www.lexlege.pl/ustawa-o-podatk...

Ale aby wykazać stratę na obligacjach musisz te obligacje sprzedać, gdyż dopiero w przypadku sprzedaży obligacji powstaną koszty podatkowe ich nabycia, które będziesz mógł rozliczyć w swoim zeznaniu podatkowym.

Zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 38 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:

Cytat:
Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów:

38) wydatków na objęcie lub nabycie udziałów albo wkładów w spółdzielni, udziałów (akcji) oraz papierów wartościowych, a także wydatków na nabycie tytułów uczestnictwa w funduszach kapitałowych; wydatki takie są jednak kosztem uzyskania przychodu z odpłatnego zbycia tych udziałów w spółdzielni, udziałów (akcji) oraz papierów wartościowych, w tym z tytułu wykupu przez emitenta papierów wartościowych, a także z odkupienia albo umorzenia tytułów uczestnictwa w funduszach kapitałowych, z zastrzeżeniem ust. 3e;
...

www.lexlege.pl/ustawa-o-podatk...

basiac
0
Wpisów: 19
Wysłane: 29 sierpnia 2019 16:12:22
Zgadza sie - w Polsce
ale ja nie mieszkam w Polsce, pytanie bylo o inne kraje

wiec w jednym z innych krajow lacza sie wszystkie dochody kapitalowe (lacznie z odsetkami bankowymi)

Joker
127
Wysłane: 29 sierpnia 2019 16:55:03
Problem jest taki, że formalnie straty na obligacjach GetBacka nie ma. Prawo jest niestety ułomne w tym zakresie.

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 29 sierpnia 2019 23:23:49
teleshow.wp.pl/anna-sorokin-sa...

nasz kondzio to taka anna sorokin…
tylko ze tam pieniądze ostatecznie trafiają do pokrzywdzonych.
Son of Sam law (prawo Syna Sama) to tylko 1 z przykladow jak za oceanem rozwiazuja takie rzeczy…

1fast1
0
Wpisów: 23
Wysłane: 30 sierpnia 2019 02:12:08
Przejściowa utrata przez Emitenta dostępu do danych księgowych i informacji uzupełniających funduszy sekurytyzacyjnych - co skutkuje, że - Emitent nie jest aktualnie w stanie podać terminu publikacji raportu kwartalnego za I kwartał 2019 roku.
No cyrk w budowie.

biznes.interia.pl/news/zmiana-...

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 30 sierpnia 2019 07:02:58
Cytat:
Przejściowa utrata przez Emitenta dostępu do danych księgowych i informacji uzupełniających funduszy sekurytyzacyjnych - co skutkuje, że - Emitent nie jest aktualnie w stanie podać terminu publikacji raportu kwartalnego za I kwartał 2019 roku.
No cyrk w budowie.

To pewnie pokłosie działania KNF a dokładnie decyzji administracyjnej wydanej w postępowaniu administracyjnym prowadzonym w przedmiocie nałożenia sankcji administracyjnej na SATURN TFI SA
Cytat:
Sankcja administracyjna w postaci cofnięcia Towarzystwu zezwolenia na wykonywanie działalności przez towarzystwo funduszy inwestycyjnych – w związku z ustaleniem, że opisane wyżej naruszenia przepisów ustawy są rażące.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 30 sierpnia 2019 16:37:49
1fast1 napisał(a):
No cyrk w budowie.

biznes.interia.pl/news/zmiana-...
Co ciekawsze wszyscy łącznie z sądem na ten cyrk pozwalają.

Jozef99
8
Wpisów: 84
Wysłane: 30 sierpnia 2019 22:30:35
Dodatkowo, teraz jeszcze informują, że się pomylili w wyliczeniach, i portfele są jeszcze mniej warte niż sądzili - biegły rewident im to powiedział. Ale to niby nie ma żadnego wpływu na "możliwości finansowe realizacji układu".
Takie "i tak chyba nie wierzyliście, że dostaniecie te 25% - to teraz już na bank".

Okradziona
0
Wpisów: 161
Wysłane: 31 sierpnia 2019 17:02:47
Stowarzyszenie OSOG napisał(a):
Drodzy okradzeni !
Mamy gorący okres wyborczy.
Jako Stowarzyszenie OSOG gorąco Was namawiamy abyście w grupach aktywnie uczestniczyli w spotkaniach wyborczych i zadawali kandydatom kłopotliwe pytania o naszą kasę ukradzioną przez zorganizowana grupę przestępczą przy spółce giełdowej Getback. Organizujcie się geograficznie po min 2-3 osoby i chodzcie i pytajcie.
Co dalej z rynkiem finansowym i banksterami przy sprzedaży toksycznych produktów?
Co z odpowiedzialnością państwa ?
Kiedy poznamy sprawców kierowniczych piramidy finansowej?
Kiedy zajmie prokuratura ich/nasze środki?i
Wykorzystajmy dobrze okres obietnic wyborczych aby zasygnalizować Nasze sprawy.

Dobry pomysł!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

512 513 514 515 516

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,284 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat