Jozef99 napisał(a):
Mi (BOŚ) zrobili "podatek od dyskonta" (bo kupiłem na Catalyst poniżej 100%). Czyli że - według nich - jakby nie należy mi się "25% z układu", ale "25% minus różnica w cenie zakupu".
To kto dostanie te brakujące "25% z różnicy w cenie zakupu" - oryginalny właściciel, od którego odkupiłem na Catalyst?
BOS rzeczywiście liczy dyskonto "na zaś", twierdząc że tak doradza im zewn.firma, co by nie podpaść skarbówce.
Nie bardzo to pasuje do ustawy, bo dyskonto jest dopiero jak różnica jest na plus, biorąc pod uwagę otrzymane pieniądze. Mi tak liczyli w przypadku spłacanych rat z obligacji innej spółki, biorąc dyskonto od początku, a nie od momentu przekroczenia ceny zakupu. Ponieważ to była kwestia tylko wcześniejszego wyliczenia i pobrania podatku, bo jest szansa na całą spłatę w całości, to olałem dyskusję.
Ale potem oddali pobrany podatek, widocznie ktoś drążył dalej sprawę albo doradcy zmienili zdanie
Odwołaj się wskazując na zawarty układ, bo raczej na więcej niż cena zakupu nie masz co liczyć. Chyba że cena była niższa, to wtedy będą używać tych samych argumentów, i nie zmienią zdania szybko.