PARTNER SERWISU
paasscgx
3 4 5 6 7

W stocks vol. 3. Portfel dywidendowy i nie tylko

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 29 maja 2020 14:10:46
Cytat:
Dzięki za analizę Applause
Z NewConnect bywają spółki w portfelu?
Jakie kryteria płynności musi spełniać spółka aby trafiła do portfela CFR?
Te 33% gotówki brzmi zachęcająco.

1. Bywają, ale muszą być płynne.
2. Absolutne minimum dla mnie to 100k obrotu średnio dziennie w ciągu ostatnich 5 i 20 sesji (średnio).
3. Na początku marca był moment gdy w portfelu było 100% gotówki, ten udział maleje w miarę rozwijania się odbicia. To nie jest wirtualny portfel "zapakowany pod korek" zawsze który jak jest dobrze to rośnie jak szalony, a jak źle to tak samo szybko spada. Z racji, że prowadzę to na realnych własnych środkach (skin in the game) to nie mogę sobie pozwolić na taką zmienność.

Owszem przy wzrostowym rynku udział gotówki obniży wynik (podejrzewam że gdybym nie robił nic w marcu dzisiejszy wynik wynosiłby nie 107% a jakiejś 127% ale kosztem dużo większego drawdown w wyniku w marcu), ale też zapewnia bezpieczeństwo gdy coś pójdzie nie tak (a na rynku to wręcz zdarza się notorycznie blackeye ).

donadoni
5
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 146
Wysłane: 29 maja 2020 16:10:26
Cytat:
To nie jest wirtualny portfel "zapakowany pod korek" zawsze który jak jest dobrze to rośnie jak szalony, a jak źle to tak samo szybko spada

Wiem o tym. Większą sztuka jest obronić się od spadków niż osiągnąć jakiś wyśrubowany wynik na plus.
Cytat:
Na początku marca był moment gdy w portfelu było 100% gotówki

SL zadziałały czy bardziej wyczucie rynku spowodowało wcześniejszą sprzedaż?
Cytat:
ale też zapewnia bezpieczeństwo gdy coś pójdzie nie tak (a na rynku to wręcz zdarza się notorycznie blackeye

To prawda, nawet obecna sytuacja na WIG20 może się okazać potwierdzeniem tej tezy.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 maja 2020 16:40:32
Cytat:
Cytat:
To nie jest wirtualny portfel "zapakowany pod korek" zawsze który jak jest dobrze to rośnie jak szalony, a jak źle to tak samo szybko spada

Wiem o tym. Większą sztuka jest obronić się od spadków niż osiągnąć jakiś wyśrubowany wynik na plus.

Owszem, to się zdarza szczególnie w przypadku spekulantów na rynkach lewarowanych pokroju futures czy forex. Wysoki lewar, konto rośnie jak szalone, a gdy następuje "odpływ" brak sensownej strategii obrony powoduje często nie tylko wejście z zysku w stratę, ale i wyzerowanie konta. To przerabiał m.in Jesse Livermore - dorabiał się fortuny i bankrutował, wszystko przez złe zarządzanie ryzykiem w portfelu.

Cytat:
SL zadziałały czy bardziej wyczucie rynku spowodowało wcześniejszą sprzedaż?

SLe odpaliły. W jednym przypadku (Ten Square Games) ręczna decyzja byłaby lepsza (albo o szybszym zamknięciu albo o przetrzymaniu), ale w pozostałych uchroniły przed sporymi stratami.

Edytowany: 30 maja 2020 14:00

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 czerwca 2020 09:17:48
Wpłynęła dywidenda z Asseco Poland na IKZE (całe 84,28 zł). Z racji że kurs ACP opadł nieco od maksimów na 74 zł, dobrałem dziś kolejną część pozycji na walorze:

kliknij, aby powiększyć

Tym samym zostaje mi w tym roku praktycznie jeszcze tylko jeden ruch do wykonania - dokupienie akcji GPW za dywidendę i pozostałą gotówkę, lub ew zakup małego pakietu innej (trzeciej) spółki dywidendowej do portfela. Szersze zestawienie wrzucę tu po pełnym kwartale od założenia portfela (3 lipca br.).

donadoni
5
Wysłane: 23 lipca 2020 13:20:38
Wypada pogratulować ostatniego wystrzału portfela CFR. Przez długi czas prawie bez wzrostów a tu nagle wystrzał o ponad 30%. Wygląda na to, że zła wakacyjna passa dla portfela zostanie przełamana.

Jeżeli mogę, to poproszę o ponowna analizę WIG20. Czy ostatnia zadyszka indeksu to wstęp do korekty czy tylko długi przystanek we wzrostach? Zastanawia mnie to nieudane wybicie górą i powrót do zakresu wcześniejszej konsolidacji, choć utrzymywanie się indeksu w okolicy górnego ograniczenia kanału chyba nie przesądza o zanegowaniu ostatniego wzrostu?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 sierpnia 2020 20:52:26
Cytat:
Wypada pogratulować ostatniego wystrzału portfela CFR. Przez długi czas prawie bez wzrostów a tu nagle wystrzał o ponad 30%. Wygląda na to, że zła wakacyjna passa dla portfela zostanie przełamana.

Jeżeli mogę, to poproszę o ponowna analizę WIG20. Czy ostatnia zadyszka indeksu to wstęp do korekty czy tylko długi przystanek we wzrostach? Zastanawia mnie to nieudane wybicie górą i powrót do zakresu wcześniejszej konsolidacji, choć utrzymywanie się indeksu w okolicy górnego ograniczenia kanału chyba nie przesądza o zanegowaniu ostatniego wzrostu?

Dzięki :)

Ostatnie miesiące są bardzo łaskawe na rynku (pomijając czwartkowego dropa). Faktem jest że wakacje z reguły dla portfela były słabsze, a wynik wypracowywała wiosna i jesień . Odnośnie W20 pozwolę sobie przekleić AT z ostatniego biuletynu #161 z wczoraj (średnio w biuletynie zawsze jest ok 8-9 analiz, kilka dla indeksów czy surowców, kilka spółek portfelowych oraz kilka ciekawych firm które obserwuję pod kątem zakupu)

Cytat:
WIG20
w. dzienny

kliknij, aby powiększyć

Polski największy indeks nie podążył śladem „Ameryki” i tydzień kończy blisko dolnej bandy konsolidacji między 1740 a 1860 pkt. Oczywiście jak to bywa z konsolidacjami – to może być okazja na tanie wejście w np. kontrakty FW20, ale trzeba zdawać sobie sprawę z ryzyka jakim byłoby wybicie dolnego ograniczenia ruchu bocznego. Od początku czerwca spadają też obroty i tu może kryć się rozwiązanie zagadki, w którą stronę podąży indeks. Potrzebny jest wzrost wolumenu (a więc impuls popytu), aby było możliwe wybicie oporu w okolicach 1860 pkt.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 3 sierpnia 2020 21:10:40
Nie wiem na ile głęboka była analiza dla użytkowników premium ale stwierdzenie że nasz W20 nie podążył śladem "Ameryki" nie jest tak do końca prawdziwe. Ponieważ jeśli weźmiemy sobie taki indeks S&P i zobaczymy nawet losowo na jego komponenty to sporo z takowych przypomina właśnie nasz WIG20.
Słowo klucz: kapitalizacja i jej wpływ na indeks ;)

donadoni
5
Wysłane: 4 sierpnia 2020 16:07:11
@Wojetek dzięki za analizę. Myślisz, że spadek obrotów jest spowodowany okresem wakacyjnym czy bardziej brakiem nowego pieniądza na rynku?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 sierpnia 2020 12:07:41
Kakarotto napisał(a):
Nie wiem na ile głęboka była analiza dla użytkowników premium ale stwierdzenie że nasz W20 nie podążył śladem "Ameryki" nie jest tak do końca prawdziwe. Ponieważ jeśli weźmiemy sobie taki indeks S&P i zobaczymy nawet losowo na jego komponenty to sporo z takowych przypomina właśnie nasz WIG20.
Słowo klucz: kapitalizacja i jej wpływ na indeks ;)

Zdanie odnosi się do tego iż SP500 zakończył tydzień wzrostami a WIG20 nie. Fakt iż FAANG podbija ostro wycenę SP500 z racji rosnącego udziału a w składzie W20 mamy głównie banki, energetykę i inne narodowe "czempiony" dla kogoś kto ma ETF czy kontrakt na w/w indeksach jest drugorzędny.

Cytat:
@Wojetek dzięki za analizę. Myślisz, że spadek obrotów jest spowodowany okresem wakacyjnym czy bardziej brakiem nowego pieniądza na rynku?

Głównie to oczywiście okres wakacyjny, w którym zawsze obroty spadają. W kwestii nowego pieniądza na rynku - ten pewnie jeszcze będzie płynąć z lokat, może nawet do końca roku skoro taka forma lokowania oszczędności została praktycznie zamknięta (bo daje śmieszne stopy zwrotu).

zawi
5
Wpisów: 69
Wysłane: 5 sierpnia 2020 13:18:48
Wojetek napisał(a):
ten pewnie jeszcze będzie płynąć z lokat, może nawet do końca roku skoro taka forma lokowania oszczędności została praktycznie zamknięta (bo daje śmieszne stopy zwrotu).

Boziu... a potem jak to walnie i ludzie potracą oszczędności to mi uświadamia jaki chory jest ten system...
Edytowany: 5 sierpnia 2020 13:19

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 5 sierpnia 2020 20:08:26
Wojetek napisał(a):

Zdanie odnosi się do tego iż SP500 zakończył tydzień wzrostami a WIG20 nie. Fakt iż FAANG podbija ostro wycenę SP500 z racji rosnącego udziału a w składzie W20 mamy głównie banki, energetykę i inne narodowe "czempiony" dla kogoś kto ma ETF czy kontrakt na w/w indeksach jest drugorzędny.

Jeśli mowa o ETF to tak, kwestia składu jest mało istotna o tyle byle całościowo rosło. To racja :)

Nie wiem jak finalnie ETF na SP500 wyszedł we wspomnianym tygodniu, jednak z mojej strony zwróciłbym uwagę na to co dzieje się z kursem dolara względem złotego w kontekście trzymania longa na SP500.
USD/PL tak od roku 2011 ma taki bardzo długi choć poszarpany trend wzrostowy. Można tam bardzo fajnie linię poprowadzić. Ostatnimi czasy kurs ten spada i zbliża się do tej właśnie linii. Jak się zachowa trudno powiedzieć, jednak na co przekierować uwagę to na skalę potencjalnych strat jakby okazało się gdyby kurs USD/PL przebił się na dół. Mimo że SP500 może dawać poczucie że za oceanem wszystko jest w najlepszym porządku to jednak konkretne dane jakie poczytuję w portalach jakoś tego nie odzwierciedlają. Trzeba mieć się na baczności.

donadoni
5
Wysłane: 23 sierpnia 2020 15:12:43
Jeżeli można to tradycyjnie poproszę o analizę. Tym razem ciekaw jestem perspektyw dla złota. Trend wzrostowy wyhamował a obecna korekta przeciąga się w czasie i widać, że przekroczenie 2000 powoduje uruchomienie transakcji sprzedaży. Czy ponowny powrót w okolice 1930 można potraktować jako podwójne dno i zapowiedź wzrostów?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 25 sierpnia 2020 18:33:01
zawi napisał(a):
Wojetek napisał(a):
ten pewnie jeszcze będzie płynąć z lokat, może nawet do końca roku skoro taka forma lokowania oszczędności została praktycznie zamknięta (bo daje śmieszne stopy zwrotu).

Boziu... a potem jak to walnie i ludzie potracą oszczędności to mi uświadamia jaki chory jest ten system...

System nigdy nie był chyba do końca zdrowyThink Jedyne rozwiązanie to... się z niego wyrwać?

Cytat:
Jeżeli można to tradycyjnie poproszę o analizę. Tym razem ciekaw jestem perspektyw dla złota. Trend wzrostowy wyhamował a obecna korekta przeciąga się w czasie i widać, że przekroczenie 2000 powoduje uruchomienie transakcji sprzedaży. Czy ponowny powrót w okolice 1930 można potraktować jako podwójne dno i zapowiedź wzrostów?

XAUUSD tyg

kliknij, aby powiększyć

Po wybiciu nowego historycznego szczytu zejście do 1920 a nawet niżej do 1800 USD dla mnie to tylko korekta spadkowa w nadal trwającym mocnym trendzie wzrostowym. Jeśli to pierwsze wsparcie się już obroni będzie to klarowny sygnał, że nadal złoto może rosnąć. Potwierdza to też rosnąca średnia 30-tyg czy też klarowny układ wyższych szczytów i dołków od wybicia w czerwcu 2019 roku

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 sierpnia 2020 13:16:53
Aktualizacja portfela dywidendowego:

kliknij, aby powiększyć

Wpłynęła dywidenda z GPW - pierwotnie w planie miałem dokupienie za nią oraz pozostającą w portfelu gotówkę akcji GPW aby mieć porównywalną ekspozycję na GPW i ACP. Ostatecznie zdecydowałem się jednak na zakup Toya (TOA), która tym roku jeszcze wypłaci dywidendę na poziomie minimum 5,5% (0,38 zł), a Rockbridge chce nawet 0,80 zł. Dotąd spółka płaciła "w kratkę", w 2018 było to 0,45 zł, w 2016 0,35 zł na akcję.

TOA tyg.

kliknij, aby powiększyć

Na kursie od końca lipca trwa trend wzrostowy. Jeśli uda się pokonać trwale okolice 7,40 zł to i 8,50 zł w przyszłości jest do zdobycia dla strony popytowej. Wyniki spółki również raczej nie ucierpiały zbyt mocno w pandemii - pełny raport otrzymamy jutro (27.08.) - możliwe że dzisiejsze wzrosty są właśnie grą pod te wyniki za 2H2020.

W tym roku nie planuję już zmian w portfelu dywidendowym. Na 2021 po wpłacie nowych środków do IKZE oraz otrzymanej dywidendzie z Toya w grudniu będzie możliwość dokupienia akcji Toya i GPW aby zrównać ich poziom z ACP i ew dodać kolejną spółkę.

mysiauek
9
Wpisów: 336
Wysłane: 26 sierpnia 2020 15:11:18
Wojtku nie myslales o Interaolt ?
Pytam, bo mam i co roku dokupuje w lato.

donadoni
5
Wysłane: 27 sierpnia 2020 15:57:03
@Wojetek dziękuję za analizę złota :)

benyrac
9
Wpisów: 145
Wysłane: 28 sierpnia 2020 20:44:30
Witam,

W zwiazku z tym iz lokaty aktualnie nie daja juz nic zarobic zastanawiam sie nad tym aby rowniez stworzyc portfel ktory sie bedzie skladac glownie ze spolek dywidendowych.
Moim celem jest uchronic kapital przed inflacja - jesli uda sie zarobic 2-3% wiecej niz inflacja to bedzie to dla mnie b.duzo.

W kwietniu zalozylem konto na tym forum po prawie 11 latach nieobecnosci jesli chodzi o inwestowanie na GPW oraz NC. Wczesniej jednak nie bylem inwestorem lecz zwyklym spekulantem /dawca kapitalu.

W kwietniu tego roku gdy rynki tonely w morzu czerwieni postanowilem ponownie sie zainteresowac GPW.

Aktualnie na oku mam 3 spolki ( Kety, GPW, ASSECOPOL ) i czekam na korekte przed wyborami w USA.

Do autora watku - kawal dobrej roboty za przedstawienie kilku fajnych przykladow ze na spolkach dywidendowych mozna zarabiac.

Mam nadzieje ze watek sie bedzie rozwijac i bedzie mozna sie wymienic swoimi przemysleniami .

Psss
Nie mam polskich znakow bo mieszkam za granica.

Cztery najbardziej niebezpieczne slowa w inwestowaniu to :
Tym razem jest inaczej.
John Templeton

pitak
PREMIUM
0
Wpisów: 14
Wysłane: 30 sierpnia 2020 20:07:53
Jeśli szukacie dobrej dywidendowej spółki to zerknijcie na ROPCZYCE
od 2012 r stale wypłacają dywidendę. Wyniki w 2020 r mimo covid przyzwoite.

enclo
6
Wpisów: 65
Wysłane: 31 sierpnia 2020 21:13:30
Chciałbym się dopytać o spółki zagraniczne np. Interaolt. Normalnie przy wypłaconej dywidendzie trzeba samemu ją rozliczyć w zeznaniu podatkowym, natomiast przy IKEZ podatek nie jest pobierany, czyli nie trzeba już nic zgłaszać?

ramirez1
13
Wpisów: 416
Wysłane: 31 sierpnia 2020 23:29:23
Wojetek napisał(a):
Aktualizacja portfela dywidendowego:

kliknij, aby powiększyć

Wpłynęła dywidenda z GPW - pierwotnie w planie miałem dokupienie za nią oraz pozostającą w portfelu gotówkę akcji GPW aby mieć porównywalną ekspozycję na GPW i ACP. Ostatecznie zdecydowałem się jednak na zakup Toya (TOA), która tym roku jeszcze wypłaci dywidendę na poziomie minimum 5,5% (0,38 zł), a Rockbridge chce nawet 0,80 zł. Dotąd spółka płaciła "w kratkę", w 2018 było to 0,45 zł, w 2016 0,35 zł na akcję.

TOA tyg.

kliknij, aby powiększyć

Na kursie od końca lipca trwa trend wzrostowy. Jeśli uda się pokonać trwale okolice 7,40 zł to i 8,50 zł w przyszłości jest do zdobycia dla strony popytowej. Wyniki spółki również raczej nie ucierpiały zbyt mocno w pandemii - pełny raport otrzymamy jutro (27.08.) - możliwe że dzisiejsze wzrosty są właśnie grą pod te wyniki za 2H2020.

W tym roku nie planuję już zmian w portfelu dywidendowym. Na 2021 po wpłacie nowych środków do IKZE oraz otrzymanej dywidendzie z Toya w grudniu będzie możliwość dokupienia akcji Toya i GPW aby zrównać ich poziom z ACP i ew dodać kolejną spółkę.

Czy moglbys okreslic wsparcia dla TOYA na ktorych mozna ustawic zlecenia stoplimit ? Spolka zdecydowala sie jednak na 0,8zl...
Edytowany: 31 sierpnia 2020 23:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,336 sek.

efkyokkf
pjrrwroi
vccapdbk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kgummkau
orwsrpsq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat