Wątek założony w 2016 roku -
LINK - dobił do 40 stron i 800 postów. Od czasu jego rozpoczęcia zmienił się również charakter tematu, gdyż prowadzenie portfela przeniosłem na forum abonenckie natomiast w kronice pozostały otwarte wpisy z analizami.
Przyglądając się zasadom portfela konstruowanego w 2016 roku stwierdzam, że zaszły w moim inwestowaniu pewne zmiany:
Cytat:
Założenia:
4. Na kontraktach pozycje odpowiadające pkt 3. po przeliczeniu dźwigni. Możliwe od razu zajęcie pozycji wielkości 20% portfela (long/short).
Nadal rzadko mam bardzo duże pozycje kontraktowe uwzględniając wartość kontraktów. Jest jednak ona większa, bo potrafię mieć shorty warte 40-50% portfela, a pozycje długie 20-40%, czyli stosuję większą dźwignię jednocześnie pilnując nadal mocno ryzyka
Cytat:5. Prowizje na akcje 0,38%, kontrakt 8 zł, fut na akcje 3 zł.
Realnie płacę obecnie prowizje na poziomie 0,29% na polskim rynku. W portfelu
Cztery Fazy Rynku jednak nadal uwzględniam prowizję na poziomie 0,38%.
Cytat:10. Sygnał dobrania - powrót do miejsca wybicia/korekta większego rzędu
Tutaj pewna zmiana - dość często zdarza mi się również wchodzić dopiero na korekcie jeśli nie załapałem się na sygnał na wybiciu z konsolidacji.
Cytat:12. Aktualizacje wyceny i komentarze co ok 1-2 miesiące
Obecnie wycenę portfela można obserwować w każdej chwili, a posty są średnio co 3-4 dni :)
Cytat:13. Wypełnienie portfela od 0 do 100%, nie zakładam dźwigniowania portfela.
Wynika to z punktu 4 - zdarza mi się dźwigniowanie wartości portfela. Max 2-3x.
Cytat:14. Możliwa gra również na surowach, indeksach zagranicznych poprzez certyfikaty RC/ING
Odszedłem praktycznie całkowicie od certyfikatów, gdyż w dużej mierze to rynek emitenta o czym wiele razy zdążyłem się przekonać gdy spready czy wyceny certyfikatów bywały kompletnie "z kosmosu".
Cytat:
16. Cel inwestycyjny - zakładam prowadzenie portfela minimum do 2020 roku. Stopa zwrotu ? Jak najwyższa :).
Cel coraz bliżej, zakładam jednak że portfel będę prowadził znacznie dłużej :). Na obecną chwilę
wygląda to tak:Portfel w 2016 roku: +2811,57 zł,
+14,06%WIG w 2016: +11,38%Portfel w latach 2017-2018: +9 359,18 zł,
+46,80% (stan na 8.12.2018)
Średniorocznie: +23,40%WIG w latach 2017-2018:[/i] +12,42%[/i]
Średniorocznie: +6,21%
Składając zysk razem z 2016 i 2017-2018 mamy: +12 170,75 zł co daje stopę zwrotu na poziomie +60,86% (+20,28% średniorocznie)
WIG od 2016 roku +34,45% (+11,48% średniorocznie)
sWIG80 od 2016 roku -17,20% ! (-5,73% średniorocznie)
Oczywiście do końca roku jeszcze zostało paręnaście sesji, wynik jednak raczej mocno się nie zmieni w jedną lub drugą stronę. Pozwoliłem sobie na parę wniosków po blisko 3 latach od założenia drugiej kroniki:
- Kwota zysku na poziomie 12 tys. w 3 lata może wydawać się niska względem oszczędności jakie można poczynić w tym samym czasie choćby z pracy etatowej. Warto więc zwiększać portfel w miarę nabywania umiejętności jednak też obserwując rynek i fazę w jakiej się znajduje, aby nie tylko dokładać do rachunku w DM, a i czasem z niego coś wypłacać :).
- Procentowo wynik na poziomie +20% rocznie na polskim rynku uważam za bardzo dobry i jak najbardziej możliwy do uzyskania w długim terminie. Po drodze oczywiście były nieudane inwestycje, pomyłki, zwroty akcji jak i spore sukcesy na wielu spółkach. Co ważne udało się też w każdym roku zachować zarówno zyskowność portfela jak i bicie indeksu (blisko dwukrotne).
- Nie warto przywiązywać się do narzędzi. Gdy zaczynałem portfel dominowały analizy robione na stooqu we własnym szablonie. Potem całkowicie przeszedłem na Fibotradera, aby w ciągu tego roku zrezygnować z niego calkowicie na rzecz AT na Stockwatchu (LINK). Po drodze dość mocno używałem Evernote (do notatek). Nie zmieniło się moje prowadzenie dziennika inwestycyjnego na myfundzie, choć oczywiście korzystam też z narzędzia specjalnie dla portfela na SW.
- Instrumenty - z biegiem prowadzenia portfela całkowicie przeszedłem z certyfikatów na kontrakty terminowe (co w pewnym sensie zmniejszyło moje zaangażowanie na rynku surowcowym). W pewnym sensie tez mocniej skupiłem się na rynku akcyjnym, kosztem surowców czy obligacji.
- Największe zaskoczenie tej "3-latki" dla mnie to postawa małych spółek. To na nich "najłatwiej" drobnemu inwestorowi zarabiać, bo notują często trzy lub czterocyfrowe stopy zwrotu. Tymczasem średnio w tym okresie indeks spadał prawie 6 procent rocznie, przy +11% rocznie "nudnego" WIGu w którym przecież dominuje WIG20. Myślę że spory udział w takim zachowaniu "maluchów" miał spadek płynności i przede wszystkim odcięcie kurka z pieniędzmi pt. OFE. Jest to dość nieciekawy wniosek, bo świadczy o kurczeniu się naszej giełdy, w skrajnym przypadku do 60 spółek (WIG20 i mWIG40).
- Wbrew pozorom dźwigniowanie portfela o 2-3 krotność jego wartości nie wpłynęło przesadnie na wzrost ryzyka czy odchylenie standardowe. Największe "zrzuty" stopy zwrotu fundowały "zwykłe" akcje. Najczęściej działo się to po okresie silnych wzrostów gdy oddawały znaczną część wcześniejszego zysku w korektach lub też kończyły trendy i wychodziły na podnoszonych stop lossach z portfolio (przykład spółek gamingowych w połowie 2018 szczególnie). Co ciekawe najgorsze okresy portfel notował trzykrotnie... w wakacje. Potwierdza się przysłowie o "sell in May"...
Krzywa kapitału za lata 2017-2018 (bez uwzględnienia transakcji z 2016 roku i przechodzących z 2016 na 2017).

kliknij, aby powiększyć
- Uwzględnianie prowizji obniżyło wyniki portfela o ładnych "kilka" procent rocznie co w dłuższym terminie potrafi ściąć kilkanaście % z wyniku. Wg. mnie jest to niezbędne aby oddać realne stopy zwrotu, dlatego zawsze te 0,38% odejmowałem - warto zwracać uwagę na to czy autor (zwłaszcza w długim terminie) bierze koszty inwestowania w rachubę.
[b]Na koniec odniesienie do tytułu trzeciego mojego tematu w "Kronikach". W przeciwieństwie do dwóch pierwszych nie będzie tu typowego portfela - bo ten prowadzę w ramach
Czterech Faz Rynku i tam pokazuję swoje realne transakcje jak i dzielę się własnymi spostrzeżeniami i treściami edukacyjnymi. Tutaj natomiast chciałbym prezentować analizy spółek zagranicznych, zachodnich indeksów jak i surowców. Dotąd w temacie AT szczególnie akcji z zagranicznych parkietów w polskim internecie zbyt wiele informacji moim zdaniem nie ma, więc sądzę że temat się przyjmie :). Zamierzam również prezentować sygnały na nich włącznie z obliczaniem stopy zwrotu z nich jednostkowo (z konkretnego zagrania).
W wątku też mogą jak najbardziej zadawać pytania osoby, które nie mają abonamentu odnośnie portfela CFR jak i walorów zagranicznych. W miarę możliwości będę starał się odpowiadać :)
Oczywiście przypominam że posty w tym wątku mają tylko i wyłącznie charakter edukacyjny, a analizy są wyłącznie subiektywną opinią autora i nie stanowią rekomendacji w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715). Autor i StockWatch.pl sp. z o.o. nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek straty czy utratę zysków, które mogą wyniknąć pośrednio lub bezpośrednio z wykorzystania tych informacji.