PARTNER SERWISU
ayhdkwmp
155 156 157 158 159

Kiedy szczyt Hossy:)

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 17 czerwca 2023 18:41:32
Kakarotto napisał(a):
Konfederacja będzie największym wygranym w tych wyborach (zakładając że coś ktoś lub oni sami czegoś nie odstawią). Oni są jako taką ostoją normalności gospodarczej.

Z Konfederacją jest jak z zakupami na AliExpress. Zamawiasz liberalizację gospodarki a po otwarciu paczki okazuje się, że przysłali Ci zaostrzenie przepisów aborcyjnych i jakąś uchwałę przeciw środowisku LGTB. :)

Ale ok. Już nie śmieszkuję. Dzisiaj Braun wyszedł z szafy gdzie go schowali aby Metzenowi nie przeszkadzał i zapowiedział, że pani Socha wystartuje z ich listy. Z takimi liberałami możemy być pewni nowej "normalności". ;)

Ok. Teraz już na prawdę na serio. Szkoda, że z partii Gwiazdowskiego nic nie wyszło. Tam faktycznie było sporo normalności gospodarczej bez zbędnej nienormalności w pozostałych obszarach. Bo z Konfederacją jest ten problem jeżeli chodzi o "normalność gospodarczą" że PIS nie będzie tym zainteresowany a z opozycją się nie dogadają. Pozostanie im zatem robienie dokładnie tego co robili w tej kadencji. Czyli realizacja konserwatywnej części swojego programu plus pajacowanie w stylu Brauna i JKMa tylko w nieco liczniejszym gronie.
Edytowany: 17 czerwca 2023 18:44

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 18 czerwca 2023 10:48:04
szarlej81 napisał(a):

Z Konfederacją jest jak z zakupami na AliExpress. Zamawiasz liberalizację gospodarki a po otwarciu paczki okazuje się, że przysłali Ci zaostrzenie przepisów aborcyjnych i jakąś uchwałę przeciw środowisku LGTB. :)

Jak mają jeszcze dodatkowe zalety to wyjdzie im to tylko na plus.

szarlej81 napisał(a):

Ok. Teraz już na prawdę na serio. Szkoda, że z partii Gwiazdowskiego nic nie wyszło...

A od kiedy racjonalnym przekazem zdobywa się poparcie społeczne?
Jak poprzednicy dali to nie ma opcji żeby społeczeństwo chciał się pozbyć choćby darmowej kasy z +500.
Nieróbstwo wchodzi w krew.

szarlej81
178
Wysłane: 18 czerwca 2023 11:05:21
Kakarotto napisał(a):
[quote=szarlej81]

Jak mają jeszcze dodatkowe zalety to wyjdzie im to tylko na plus.

Czy to wada czy zaleta - kwestia gustu. Zwracam uwagę jedynie na to, że żadnej liberalizacji gospodarki z ich strony nie będzie.

Są w Sejmie już 4 lata. Ile projektów sensownych ustaw gospodarczych złożyli? Jak na razie zbijają poparcie na opowiadaniu bajek o tym, że nie będzie PITu, VATu, CITu i Unii Europejskiej. Jednak gdy zadać ich liderowi pytanie jak w takim razie ma wyglądać finansowanie państwa zaczyna kluczyć, że teraz to nie na jego głowę bo za dużo piwa wypił.

Jak dla mnie to zwyczajni populiści. I piszę to jako były wyborca JKMa.
Edytowany: 18 czerwca 2023 11:06

Kakarotto
83
Wysłane: 18 czerwca 2023 11:58:38
Takie coś wrzucili na swój profil, nawet spoko. Ciekawe czy przeszłoby w jakieś stacji telewizyjnej blackeye

Każda partia to populiści.
Nie obiecasz = nie wygrasz.

szarlej81
178
Wysłane: 18 czerwca 2023 12:35:07
Problem w tym, że tam nie ma nic poza politycznym fast-foodem. Zbiór chwytliwych hasełek, prostych ale niezbyt realnych rozwiązań i postulatów niemożliwych do spełnienia, lub takich, które działały by zupełnie inaczej niż obiecują.

To ja już wolę populizm PISu i PO. Przynajmniej wiem czego się po nich spodziewać.

Kiedyś też dałem się nabierać retoryce JKMa, ale teraz jestem pewien, że na żadną nową siłę, która pojawi się nagle i odmieni politykę na lepsze nie ma co liczyć, bo to działa tak, że każda partia która dojdzie do władzy siłą rzeczy w znacznej mierze będzie musiała jechać torami wyznaczonymi przez poprzedników.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 18 czerwca 2023 15:20:34
Niejaki Ćwieka z Konfederacji właśnie znalazł zatrudnienie w Orlenie.
Coś mi mówi, że po wyborach podążą ścieżką Kukiza.

https://twitter.com/gromotapl

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 18 czerwca 2023 17:43:44
Politycy Konfederacji typu Mentzen czy Bosak to zmiana pokoleniowa. Np. Trzaskowski ma zdaje się około 50 lat. Po drugie wiem że są świadomi, że jeżeli wejdą w układ z PiS em to poniosą polityczne konsekwencje jak np. Liga Polskich Rodzin. Słuchałem wypowiedzi Bosaka na ten temat.

Moim zadaniem mają na naszym podwórku ciekawy koncept polityczny, bo są realną alternatywą programową i dla PO i dla PiS. Czy ich program jest nierealny? Myślę, że oni mają zaplanowana swoją kampanię, a to zwiastuje skuteczność.

Oczywiście osoby typu Braun są mało strawne ale pewnego rodzaju ludzi nie sieją itd.

szarlej81
178
Wysłane: 18 czerwca 2023 18:54:37
Metzen może. Ale Bosak? Przecież on siedzi w polityce od wczesnych lat 2000. Zresztą, która to już będzie zmiana pokoleniowa od 89 roku? Co wybory mamy jakąś zmianę pokoleniową i niewiele z tego wynika.

Kakarotto
83
Wysłane: 18 czerwca 2023 21:40:13
Szarlej81 odnoszę wrażenie że nie do końca orientujesz się co się dzieje w tej całej polityce. To co głosi Konfa, czyli: łatwiejsze i niże podatki, ograniczenie socjalu to są hasła. Zwróć proszę uwagę, że oni intensywnie działają oddolnie. Wielokrotnie robili szum dookoła spraw które miały się sprawdzić w przyszłości, choćby problem rolników po wjechaniu zboża ukraińskiego, a to pierwszy przykład z brzegu. Konfa jest mocna merytorycznie, na tyle mocna że inne partie (nawet Lewica) ściągają od nich pomysły, które przynoszą Konfie poparcie. Zwyczajnie na żywca kopiują pomysły Konfy. Dziś posłanka Lewicy powiedziała, że chce tylko waloryzacji 500+... tylko, rozumiesz? Lewica chce TYLKO waloryzacji, nic więcej - dla mnie to szok.

Konfa jest alternatywą dla tych którzy nie mają wejść do stołków oraz tych co nie siedzą mentalnie w czasach minionych. Wyborcy konfy sami swoją pracą i zaradnością doszli do tego co mają, lub są wkurzeni że nic za darmochę od losu nie dostali.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 18 czerwca 2023 22:34:32
Nie znam żadnego wyborcy Konfederosji, który do czegokolwiek doszedł swoją zaradnością i pracą. Ich elektorat to głownie słabo wykształceni mężczyźni z mniejszych miejscowości. Nie wychodzą poza nachalne demonstrowanie rzekomej sprawczości i trzeba być naprawdę bardzo naiwnym by to kupować.Pozują na fajnych chłopaków a to zwykli nacjonaliści w złym znaczeniu tego słowa.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 czerwca 2023 08:15:36
Myślę że Mentzen jest wyborcą Konfederacji. Zdaje się, że biedy nie klepie.

Zmiana pokoleniowa dotyczy wieku, a nie tego ile lat ktoś jest w polityce. Bosak ma 41 lat. Mentzen 36 lat. Wiecznie młody Trzaskowski 51 lat.

Jeżeli ktoś ma w programie obniżenie podatków i wie jak to zrobić np. zlikwidować podatek Belki, to jestem za - MF może wydać rozporządzenie w tej sprawie - zaniechania poboru podatku. Wpływy z tego podatku są niskie w skali Państwa. Zresztą przy realnie obecnie ujemnych stopach procentowych ten podatek nie powinien być pobierany. Już dawno powinna być wprowadzona kwota wolna od podatku.

Jeżeli Konfederacja to nacjonaliści to SLD to komuniści. PO to partia, której lider jest wstanie obiecać wszystko, co zwiększy poparcie i dlatego nie ma programu. Czy to nie jest populizm? Pytanie retoryczne.

Ostatnio masz żenujący spektakl żerowania na śmierci kobiety w ciąży. Dodam że prawo do aborcji w przypadku zagrożenia życia kobiety w ciąży się nie zmieniło. W takim wypadku aborcja jest dopuszczalna. Błędy lekarskie się niestety zdarzały i zdarzają. Poziom tego typu przypadków jest na niskim poziomie ale jest.

szarlej81
178
Wysłane: 19 czerwca 2023 08:45:05
Kakarotto napisał(a):
Szarlej81 odnoszę wrażenie że nie do końca orientujesz się co się dzieje w tej całej polityce. To co głosi Konfa, czyli: łatwiejsze i niże podatki, ograniczenie socjalu to są hasła. Zwróć proszę uwagę, że oni intensywnie działają oddolnie. Wielokrotnie robili szum dookoła spraw które miały się sprawdzić w przyszłości, choćby problem rolników po wjechaniu zboża ukraińskiego, a to pierwszy przykład z brzegu. Konfa jest mocna merytorycznie, na tyle mocna że inne partie (nawet Lewica) ściągają od nich pomysły, które przynoszą Konfie poparcie. Zwyczajnie na żywca kopiują pomysły Konfy. Dziś posłanka Lewicy powiedziała, że chce tylko waloryzacji 500+... tylko, rozumiesz? Lewica chce TYLKO waloryzacji, nic więcej - dla mnie to szok.

Konfa jest alternatywą dla tych którzy nie mają wejść do stołków oraz tych co nie siedzą mentalnie w czasach minionych. Wyborcy konfy sami swoją pracą i zaradnością doszli do tego co mają, lub są wkurzeni że nic za darmochę od losu nie dostali.

Odnoszę odmienne wrażenie. Przez kilkanaście lat z rzędu regularnie głosowałem na kolejne partie zakładane przez JKM więc znam to środowisko jak własną kieszeń. Ha! Pamiętam nawet, że gdy tym patałachom nie udało się zarejestrować list wyborczych w całym kraju byłem tak głupi, że odpowiedziałem na apele JKMa, wziąłem z urzędu zaświadczenie i pojechałem głosować do sąsiedniego miasta gdzie mieli listę zarejestrowaną.

Od tego czasu nie zmieniło się nic, a jak się zmieniło to na gorsze - gdy połączyli się z nacjonalistami od Bosaka i sprawy gospodarcze i światopoglądowe, które wcześniej były w równowadze przechyliły się w stronę konsrwatyzmu obyczajowego. No i na pierwszej linii zamiast JKMa jest Metzen, który wie, że gadanie o Hitlerze i niepelnosprawnych dzieciach nie jest najlepszym pomysłem na budowanie kampanii

Jednak po tym gdy najpierw dostali się do Europarlamentu a następnie do naszego Sejmu czuję się zwyczajnie oszukany patrząc co oni tam wyprawiają. Owszem dalej uprawiają retorykę o liberalizmie gospodarczym, ale na retoryce się kończy. Realnie nie robią w tym zakresie nic. A jako partia opozycyjna mają możliwości chociażby składania poselskich projektów ustaw, które byłyby dobrą próbką tego, że to co mówią mają przemyślane i wiedzą jak to zrealizować.
Typowa partia negacji. "Wszystko jest do dupy ale jak nas wybierzecie to obniżymy podatki i wszystko będzie super"

Piszesz, że są merytoryczni. A ja mam wrażenie, że mylisz merytoryczność ze sprawnością piarową i umiejętnością promocji własnego ugrupowania w Internecie. W czym są faktycznie dobrzy. Merytorycznie to jest natomiast tragedia. Zbiór nośnych medialnie haseł o niskich podatkach liberanej gospodarce (I Polsce bez Żydów i Unii Europejskiej) może przyciągać uwagę. Ale za tym nie stoi nic. Przykładem jest słynne 100 ustaw Metzena, które na szybko ściągał z netu oraz wywiady z nim w których dzienikarze czy nawet osoby z publiczności zadawali pytania nie o to co chce zrobić ale jak chce zrobić. Tutaj pojawiała się strszna mizeria i brak realnych pomysłów wychodzących poza hasełka o niskich podatkach.

Jeżeli do tego dodamy sporą ilość szemranego elementu startującego z ich list oraz uzasadnione podejrzenia o powiązaniach przynajmniej części ich polityków z Rosją - jest to partia od której mam zamiar trzymać się z daleka. To już wolę narodowy-socjalizm w wykonaniu PISu, do którego delikatnie mówiąc miłością nie pałam.

Przyznam, że rozumiem Twój punkt widzenia, jeszcze 10 lat temu sam byłem przekonany, że to środowisko jest w stanie zmienić oblicze polskiej polityki i uczynić z naszego kraju jeżeli nie drugi Singapur to chociaż drugą Szwajcarię. Dałbym wówczas sobie rękę za nich uciąć. Tylko teraz nie miałbym ręki.

szarlej81
178
Wysłane: 19 czerwca 2023 09:02:11
1ketjoW napisał(a):

Zmiana pokoleniowa dotyczy wieku, a nie tego ile lat ktoś jest w polityce. Bosak ma 41 lat. Mentzen 36 lat. Wiecznie młody Trzaskowski 51 lat.

Dla mnie liczy się staż bycia w polityce. Bo to on psuje charakter a nie data urodzenia. Bosak w politykę wchodził równo z Trzaskowskim.

Cytat:

Jeżeli ktoś ma w programie obniżenie podatków i wie jak to zrobić np. zlikwidować podatek Belki, to jestem za - MF może wydać rozporządzenie w tej sprawie - zaniechania poboru podatku. Wpływy z tego podatku są niskie w skali Państwa. Zresztą przy realnie obecnie ujemnych stopach procentowych ten

Ja też wóczas jestem za. Ale jak ktoś pisze, że nie będzie PITu, VATu i CITu to ja wolę dopytać, czy ma jakiś pomysł na spięcie finansów publicznych czy też chodzi mu zwyczajnie o likwidację Państwa Polskiego.

Cytat:

Myślę że Mentzen jest wyborcą Konfederacji. Zdaje się, że biedy nie klepie.

Czego nie da się powiedzieć o części jego pracowników ;)

Cytat:

Jeżeli Konfederacja to nacjonaliści to SLD to komuniści.

KrzysztofBosak napisał(a):

Jestem rzymskim katolikiem i narodowcem z ponadstuletniej tradycji polskiego ruchu narodowego. Zgodnie z uczciwą klasyfikacją myśl polityczna polskiego obozu narodowego należy do szerokiego zbioru różnych nacjonalizmów. Nie widzę więc powodu ani możliwości, by się od tego terminu odcinać.

Wypowiedź pana Bosaka z 2017 roku. Coś się zmieniło u niego od tej pory?

Edytowany: 19 czerwca 2023 09:09

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 19 czerwca 2023 09:20:40
Twierdzisz, że elektorat Konfedorosji to młodzi przedsiębiorcy odnoszący sukcesy, którzy mocno przykładali się w szkołach i ciężką pracą doszli do dyplomów dobrych uniwersytetów i renomowanych uczelni technicznych? To chyba nie bardzo się zgadza z badaniami socjologów na temat tego elektoratu.
Jeśli skrajna prawica to nie są nacjonaliści to bardzo cię proszę - nazwij ich jakoś lapidarnie i określ bez ściemy i owijania w bawełnę.
Głoszenie przez tą formację jakiś wyimków z okolic liberalizmu gospodarczego brzmi groteskowo.
Po wyborach zostaną przystawką PISu bo przecież to samo poletko co Konfedorosja uprawiają fajne i też młode chłopaki od Zbyszka Ziobry, którego akurat kiedyś znałem, on też ma już sporo ponad 50 lat i też jest wiecznie młody.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 czerwca 2023 09:56:38
Jeżeli szarlej nie widzisz różnicy między Romanem Dmowskim i ruchem narodowym, a narodowym socjalizmem (nacjonalizm) w wydaniu III Rzeszy, to ja nic na to nie poradzę.

Różnica pomiędzy Trzaskowskim, a Bosakiem jest taka, że Bosak urodził się w III RP. Bosak nie zna z autopsji PRL-u i nie doświadczył życia w tamtym systemie. Ma inną perspektywę myślenia z tego powodu.

Uproszczenie podatków to nie twierdzenie, że podatków nie będzie. VAT-u nie może nie być, z uwagi na zobowiązania traktatowe. Dlatego Twój wpis mija się całkowicie z prawdą i jest powtarzaniem jakiś skrótów myślowych przeciwników politycznych Konfederacji.

Cytat:
Czego nie da się powiedzieć o części jego pracowników ;)

Rozumiem, że odnosisz się do wynagrodzenia stażysty. Słabe to.

mihumor,

Cytat:

Twierdzisz, że elektorat Konfedorosji to młodzi przedsiębiorcy odnoszący sukcesy, którzy mocno przykładali się w szkołach i ciężką pracą doszli do dyplomów dobrych uniwersytetów i renomowanych uczelni technicznych? To chyba nie bardzo się zgadza z badaniami socjologów na temat tego elektoratu.

Twierdzę, że znasz jednego wyborce Konfederacji jaki spełnia kryteria jakie podałeś, a napisałeś, że nie znasz żadnego. Tu masz źródło z GW kto planuje głosować na Konfederację:

Cytat:
Jak czytamy w "Gazecie Wyborczej", Konfederacja ma szczególnie wysokie poparcie wśród osób pracujących na umowy zlecenie (31 proc.) oraz prowadzących własną działalność gospodarczą (27 proc.), a także wśród uczących się, studiujących i niepracujących (20 proc.).

Nie wydaje mi się, patrząc na wiek Mentzena i Bosaka aby się sprzedali PiS-owi. Za dużo mają do stracenia. Oni za klika kadencji mogą być jedną z głównych siłą politycznych i mają tego świadomość. U nich nie ma myślenia w perspektywie jednej kadencji. Kaczyński i Tusk to dla nich polityczne dinozaury.

wiadomosci.wp.pl/kto-chce-glos...

Edytowany: 19 czerwca 2023 10:04

szarlej81
178
Wysłane: 19 czerwca 2023 10:22:16
1ketjoW napisał(a):

Różnica pomiędzy Trzaskowskim, a Bosakiem jest taka, że Bosak urodził się w III RP. Bosak nie zna z autopsji PRL-u i nie doświadczył życia w tamtym systemie. Ma inną perspektywę myślenia z tego powodu.

Gdy PRL upadał Bosak miał 7 lat a Trzaskowski 17 lat. Z PRL to oni pamiętają co najwyżej szkołę. Pokolenie polityków w wieku Kaczyńskiego, ukształtowanych przez PRL wymiera. Głównym problemem nie jest zatem doświadczenie życia w PRL a doświadczenie z uprawiania polityki w III RP.

Cytat:

Uproszczenie podatków to nie twierdzenie, że podatków nie będzie. VAT-u nie może nie być, z uwagi na zobowiązania traktatowe. Dlatego Twój wpis mija się
całkowicie z prawdą i jest powtarzaniem jakiś skrótów myślowych przeciwników politycznych Konfederacji.

Ale ja przecież powtarzam nie skróty myślowe przeciwników politycznych Konfederacji a wypowiedzi czołowego polityka Konfederacji.

twitter.com/SlawomirMentzen/st...
www.tiktok.com/@slawomirmentze...

Napisał to na twitterze, powtórzyłna tiktoku. Więc to, że się przejęzyczył - raczej odpada.
I ja pytam zupełnie na serio: Jak pan Metzen widzi finase publiczne po likwidacji CIT, PIT, VAT i ZUS?

Pan Metzen poda jakieś konrety, czy swoim zwyczajem będzie kręcił, że jest zbyt pijany, ktoś inny mu to pisał, on się na tym nie zna, lub to było dawno i nie pamięta?

Cytat:

Rozumiem, że odnosisz się do wynagrodzenia stażysty. Słabe to.

Odnoszę się do ofery na stanowisko "asystenta ds. obsługi klienta" dotyczącej nie stażu a pracy na pełen etat. Niedoświadczeni pracownicy w Biedronce dostają na start więcej.
Edytowany: 19 czerwca 2023 10:31

del-06102023
7
Wpisów: 22
Wysłane: 19 czerwca 2023 10:33:23
szarlej81 napisał(a):

Owszem dalej uprawiają retorykę o liberalizmie gospodarczym, ale na retoryce się kończy. Realnie nie robią w tym zakresie nic. A jako partia opozycyjna mają możliwości chociażby składania poselskich projektów ustaw, które byłyby dobrą próbką tego, że to co mówią mają przemyślane i wiedzą jak to zrealizować.[/i]

Postępowanie ustawodawcze rozpoczyna się od wniesienia projektu ustawy do marszałka Sejmu. Projekt poselski wymaga poparcia 15 posłów lub komisji sejmowej.

Konfederacja ma na ten moment 9 posłów.

szarlej81
178
Wysłane: 19 czerwca 2023 10:42:04
Jakoś nie przeszkadało im to wnosić ustaw takich jak "Ustawa o powrocie do normalności", "Stop segregacji sanitarnej" czy też "Drewno opałowe bez VAT"

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 19 czerwca 2023 10:42:50
Nie znam Mentzena, nawet niewiele o nim wiem jako o człowieku (nie wiem nawet jak ma na imię) i nie jestem w stanie w żaden sposób zweryfikować tego co osiągnął i jaką to ma tak naprawdę wartość. W tej weryfikacji niezbędna jest znajomość pasywów weryfikowanego a to wymaga już większej znajomości niż widoczne tylko szyldy i wynajmowane lokale czy samochody "w lizingu".
Nie wiem czego ci chłopcy mają świadomość ale tradycyjnie może okazać się, że byt kształtuje świadomość a oni mogą być siłą polityczną tylko w bardzo sprzyjających warunkach i bardzo krótko i nim mrugną okiem będą tak młodzi w polityce jak Trzaskowski i Ziobro. Ja obstawiam, że będą monetyzować okazję, jeśli ta się trafi. Na dziesięciolecia to planować może towarzysz Xi a i wątpię by nawet on to czynił
Ich obiecanki to mrzonki bo to nośne i wybrane hasła dla ludzi, którzy myślą, ze wszystko jest łatwe i proste a życie, system społeczny i podatkowy prosty nie jest i nie ma tu łatwych recept, które zmienia wszystko i wszystko naprawią. Oni będą to naprawiać po wieczne czasy i zawsze będą stać o krok tuż przed tym cudownym naprawieniem. Jak Maciarewicz co wyjaśnia katastrofę smoleńską i od zawsze i po koniec historii będzie ją wyjaśniać i już za chwile wszystko wyjaśni. To takie kity wyborcze co mają trwać - polityczne gonienie króliczka.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 czerwca 2023 10:59:55
szarlej81 napisał(a):
Jakoś nie przeszkadało im to wnosić ustaw takich jak "Ustawa o powrocie do normalności", "Stop segregacji sanitarnej" czy też "Drewno opałowe bez VAT"

Chciałbym uściślić - projekt ustawy o powrocie do normalności został złożony na ręce marszałka czy tylko zaprezentowany w sejmie?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

155 156 157 158 159

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat