178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
19 czerwca 2023 11:12:26
@Krewa Odnośnie ustawty o segregacji było nad nią głosowanie. W przypadku "powrotu do nornalności" znalazłem tylko coś takiego: konfederacja.pl/app/uploads/20...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 czerwca 2023 11:19:09
No właśnie. Cytat:Jakub Kulesza zapewnił, że jego koło zbierze wymagane podpisy, by móc złożyć wniosek do marszałek Sejmu. I nigdzie nie znalazłem dowodu na to, że zebrali.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
19 czerwca 2023 11:24:31
Cytat:Gdy PRL upadał Bosak miał 7 lat a Trzaskowski 17 lat. Z PRL to oni pamiętają co najwyżej szkołę. Pokolenie polityków w wieku Kaczyńskiego, ukształtowanych przez PRL wymiera. Głównym problemem nie jest zatem doświadczenie życia w PRL a doświadczenie z uprawiania polityki w III RP. Szarlej, Trzaskowi był już prawie dorosły. Moim zdaniem kariery politycznej nie rozpoczęli w tym samym czasie, a już na pewno nie w tym samym wymiarze. Nie porównujemy rozwoju intelektualnego itd 7 latka do 17 latka, bo nie ma czego porównywać. Ze skrótów myślowych czynisz program gospodarczy? Poza tym to co podałeś to są głównie działanie medialne, co jest oczywiste gdy przytoczysz całą wyliczankę, w tym PIS, PO i TVN ,TVP. Ostatnie zdanie tego wpisu o wywróceniu stolika tego dowodzi. To oczywiste, że oni jako partia opozycyjna chcą aby było o nich głośno bo nie mają takich możliwości dotarcia do opinii publicznej jak PIS czy PO. Wymyślili taki sposób. Czy słuszny? Zobaczymy po wyborach. Info co do zarobków: Cytat:Kwota brutto, to kwota bez obciążeń podatkowych, czyli np. od 1500 zł brutto zostaną potrącone podatki (np. składka zdrowotna), więc wypłata "na rękę" będzie niższa. Jak jednak dowiedzieliśmy się bezpośrednio od kancelarii Mentzen, ta oferta dotyczy studentów, którzy z racji na obecne przepisy (PIT-0 dla młodych) są zwolnieni z podatku dochodowego, więc wypłata "na rękę" pozostanie zbliżona do kwoty brutto. Warto przy tym przypomnieć, że zgodnie z obowiązującymi przepisami - praktyki studenckie nie muszą być płatne. Jeśli pracodawca decyduje się płacić za praktyki, to od jego decyzji zależy w jakiej kwocie zaoferuje wynagrodzenie. superbiz.se.pl/wiadomosci/ile-...Poza tym z Mentzenem spotkał się Balcerowicz, więc nie negowałbym potencjału Mentzena. To, że ma złą prasę potwierdza tylko, że jest zagrożeniem.
Edytowany: 19 czerwca 2023 11:44
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 11:39:59
Cytat:Nie znam Mentzena, nawet niewiele o nim wiem jako o człowieku (nie wiem nawet jak ma na imię) i nie jestem w stanie w żaden sposób zweryfikować tego co osiągnął i jaką to ma tak naprawdę wartość. W tej weryfikacji niezbędna jest znajomość pasywów weryfikowanego a to wymaga już większej znajomości niż widoczne tylko szyldy i wynajmowane lokale czy samochody "w lizingu". Nie wiem czego ci chłopcy mają świadomość ale tradycyjnie może okazać się, że byt kształtuje świadomość a oni mogą być siłą polityczną tylko w bardzo sprzyjających warunkach i bardzo krótko i nim mrugną okiem będą tak młodzi w polityce jak Trzaskowski i Ziobro. Z tego co czytam ma pub w Toruniu. Nie znam osób które prowadzą działalność gospodarczą i jadą na stratach i wszystko mają w leasingu.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
19 czerwca 2023 11:46:13
Trzaskowski jest mniej więcej w moim wieku. Nie wydaje mi się, ze moje pokolenie jest obciążone negatywnie komuną bo w niej dorastało to bzdura wyssana z brudnego palca, wymysły na potrzeby prymitywnej propagandy. Ja bym raczej powiedział, że to na ciężkiej, wieloletniej pracy tych ludzi jest w dużej mierze zbudowana przemiana ekonomiczna i gospodarcza tego kraju. Ludzie koło 50 tki wchodzili w dorosłość w okresie przemiany ustrojowej i całe ich życie zawodowe ( i część kształcenia) to okres po komunie. Twierdzenie, ze ktoś jest obciążony komuną bo był nastolatkiem w stanie wojennym i zdawał maturą za Jaruzela to jedna z większych bredni i gówniany wynalazek politykierów by produkować sprawdzone i zrozumiałe dla nich klisze. Towarzysz Xi ostatnio w wywiadzie radził młodym by poszli pracować na wieś gdyż jego to ukształtowało jako człowieka (był zesłany do pracy fizycznej w czasie rewolucji kulturalnej). Podobnie nam się próbuje narzucać światopoglądy i stereotypy z czasów Gomułki i Gierka bo szef był wtedy młody i tym przesiąkł. Skoro ja jestem obciążony Komuną to co przy władzy robią Kaczyński, Terlecki i inne dziadki komunistyczne co z komunę wyssali z mlekiem matki, co tam robią młodsze postkomuszki jak Ziobro i Brudziński. Przecież Korwin i Braun to też totalnie zkomuszeni kolesie - całe życie za komuny - to musi być doświadczenie pokoleniowe. Tylko Bosak i Mentzen są wolni od tego obciążenia bo młodzi ale ich wychowały matki przesiąkniete komuną więc też to ich obciąża. Do tego wychowali się w czasach brutalnego liberalizmu w jego najgorszym obliczu - to znaczy, ze zgnoją ludzi jak Balcerowicz i Belka. Tym wszak nasiąkli.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 11:48:13
1ketjoW napisał(a):Cytat:Nie znam Mentzena, nawet niewiele o nim wiem jako o człowieku (nie wiem nawet jak ma na imię) i nie jestem w stanie w żaden sposób zweryfikować tego co osiągnął i jaką to ma tak naprawdę wartość. W tej weryfikacji niezbędna jest znajomość pasywów weryfikowanego a to wymaga już większej znajomości niż widoczne tylko szyldy i wynajmowane lokale czy samochody "w lizingu". Nie wiem czego ci chłopcy mają świadomość ale tradycyjnie może okazać się, że byt kształtuje świadomość a oni mogą być siłą polityczną tylko w bardzo sprzyjających warunkach i bardzo krótko i nim mrugną okiem będą tak młodzi w polityce jak Trzaskowski i Ziobro. Z tego co czytam ma pub w Toruniu. Nie znam osób które prowadzą działalność gospodarczą i jadą na stratach i wszystko mają w leasingu. Henryk Kania - słyszałeś takie nazwisko, mogłeś widzieć w Biedronce lub na GPW nawet. Tak by nie bawić się tysiącami drobnych przykładów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:04:55
Henryk Kania - zdaje się że zbankrutował. Nie prowadzi działalności gospodarczej. Czy źle kojarzę?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:21:16
Dobrze kojarzysz, zbankrutował (można tak to nazwać choć ja bym to nazwał specyficzną piramidą finansowo towarową) choć do końca wszyscy widzieli wyłącznie jego aktywa, nawet banki (państwowe - a jakże) udzielały mu na końcu kredyty bez zabezpieczeń. Widzieli tylko aktywa (pozory) bo wszak upychane na krzywo pasywa klepali przez lata biegli audytorzy. Pozdrowienia dla obligatariuszy, mniejszościowych akcjonariuszy i dostawców. Banków nie pozdrawiam. Pub w Toruniu, przy pomyślnych wiatrach generuje może ze 2 tys zł przychodu dziennie, lokal wynajmowany, ze 3 etaty w porywach . Ale rozumiem, że można to widzieć jako życiowy sukces z pewnej perspektywy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:21:45
mihumor napisał(a):Trzaskowski jest mniej więcej w moim wieku. Nie wydaje mi się, ze moje pokolenie jest obciążone negatywnie komuną bo w niej dorastało to bzdura wyssana z brudnego palca, wymysły na potrzeby prymitywnej propagandy. Ja bym raczej powiedział, że to na ciężkiej, wieloletniej pracy tych ludzi jest w dużej mierze zbudowana przemiana ekonomiczna i gospodarcza tego kraju. Ludzie koło 50 tki wchodzili w dorosłość w okresie przemiany ustrojowej i całe ich życie zawodowe ( i część kształcenia) to okres po komunie. Twierdzenie, ze ktoś jest obciążony komuną bo był nastolatkiem w stanie wojennym i zdawał maturą za Jaruzela to jedna z większych bredni i gówniany wynalazek politykierów by produkować sprawdzone i zrozumiałe dla nich klisze. Towarzysz Xi ostatnio w wywiadzie radził młodym by poszli pracować na wieś gdyż jego to ukształtowało jako człowieka (był zesłany do pracy fizycznej w czasie rewolucji kulturalnej). Podobnie nam się próbuje narzucać światopoglądy i stereotypy z czasów Gomułki i Gierka bo szef był wtedy młody i tym przesiąkł. Skoro ja jestem obciążony Komuną to co przy władzy robią Kaczyński, Terlecki i inne dziadki komunistyczne co z komunę wyssali z mlekiem matki, co tam robią młodsze postkomuszki jak Ziobro i Brudziński. Przecież Korwin i Braun to też totalnie zkomuszeni kolesie - całe życie za komuny - to musi być doświadczenie pokoleniowe. Tylko Bosak i Mentzen są wolni od tego obciążenia bo młodzi ale ich wychowały matki przesiąkniete komuną więc też to ich obciąża. Do tego wychowali się w czasach brutalnego liberalizmu w jego najgorszym obliczu - to znaczy, ze zgnoją ludzi jak Balcerowicz i Belka. Tym wszak nasiąkli. To, że z czegoś nie zdajesz sobie sprawy nie znaczy, że tego nie ma. Gdybyś wychowywał się np. w USA miałbyś inne zdanie na ten temat. Pewne sprawy przyjmujesz za normę, które normą nie są. Np. w Niemczech z podatnikiem US ustala termin kontroli podatkowej. Możesz przesunąć termin złożenia rocznej deklaracji podatkowej jeżeli powiadomisz o tym US. Nie chodzi mi o ludzi i o to do czego doszli, ale o to że życie w PRL-u odcisnęło na nich swoje piętno. Czy uważasz, że sytuacje np. dotyczące Romana Kluski jakie miały miejsce w III RP są normalne. Konfiskata samochodów w czasie pokoju itd. A może "samobójstwo" Sekuły, który dwa razy strzelił sobie w brzuch i jeszcze dzwonił na pogotowie. A może przetargi z wolnej ręki samochodów dla UOP-u za Milczanowskiego, które wygrał Kulczyk. Podpisywanie umów z Rosją w formule take or pay też jest zapewne normalne i wyssane z brudnego palca. Tylko, jeżeli zdajesz sobie z czegoś sprawę jesteś wstanie to zmienić. Nie znam intencji wszystkich działań ale widzę owoce i to pozwala mi ocenić czyjeś działanie.
Edytowany: 19 czerwca 2023 12:25
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:31:12
mihumor napisał(a):Dobrze kojarzysz, zbankrutował (można tak to nazwać choć ja bym to nazwał specyficzną piramidą finansowo towarową) choć do końca wszyscy widzieli wyłącznie jego aktywa, nawet banki (państwowe - a jakże) udzielały mu na końcu kredyty bez zabezpieczeń. Widzieli tylko aktywa (pozory) bo wszak upychane na krzywo pasywa klepali przez lata biegli audytorzy. Pozdrowienia dla obligatariuszy, mniejszościowych akcjonariuszy i dostawców. Banków nie pozdrawiam. Pub w Toruniu, przy pomyślnych wiatrach generuje może ze 2 tys zł przychodu dziennie, lokal wynajmowany, ze 3 etaty w porywach . Ale rozumiem, że można to widzieć jako życiowy sukces z pewnej perspektywy. Nie wiem ile pub generuje przychodu i jakie ma koszty. Widzę, że działa, podobnie jak kancelaria podatkowa. Twoja argumentacja jest taka, że właściwie każdy przedsiębiorca to bankrut, bo nie znasz jego pasywów. Zresztą w trakcie kampanii wyborczej dowiesz się wszystkiego o Mentzenie łącznie z jego majątkiem. "Wolna prasa" na 100% się nim zajmie, aby go zdyskredytować. Ja nie piszę o sukcesie tylko o tym, że gość prowadzi działalność gospodarczą od lat. Cytat:W 2010 otworzył kantor wymiany walut w miejscu poprzedniego, który zbankrutował[6]. Zarobione w ciągu trzech lat pieniądze przeznaczył na otwarcie kolejnych biznesów[6]. 22 listopada 2013 wraz z Karolem Kapicą założył kancelarię Mentzen i Kapica[2][6], świadczącą usługi w zakresie rachunkowo-księgowej oraz doradztwa podatkowego[7]. 24 czerwca 2016 został prezesem zarządu Biura Rachunkowego Amicus[2]. 20 listopada 2020 rozpoczął produkcję kraftowego piwa sygnowanego nazwą Browar Mentzen. pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82a...
Edytowany: 19 czerwca 2023 12:35
|
|
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:35:59
1ketjoW napisał(a):[
Szarlej,
Trzaskowi był już prawie dorosły. Moim zdaniem kariery politycznej nie rozpoczęli w tym samym czasie, a już na pewno nie w tym samym wymiarze.
Początek Bosaka to rok 2000 gdy wstąpił do Młodzieży Wszechposkiej. Musiał dość mocno się angażować skoro już w 2002 został członkiem rady naczelnej MW. Początki Trzaskowskiego to rok 2000 - gdzie został doradcą Jacka Saryusza-Wolskiego. Cytat: Nie porównujemy rozwoju intelektualnego itd 7 latka do 17 latka, bo nie ma czego porównywać.
No tak. 7 latek za PRL w szkole mógł dowiedzieć się, co to jest SKO. 17-latek miał jeszcze szanse przekonać się, że SKO to ściema :D Nie przesadzajmy, że ktoś kto podczas upadku komuny był w 2 lub 3 klasie liceum "przesiąkł systemem". Zwłaszcza, że wśród młodzieży modna wówczas była antysystemowość i bunt. Cytat: Ze skrótów myślowych czynisz program gospodarczy? Poza tym to co podałeś to są głównie działanie medialne, co jest oczywiste gdy przytoczysz całą wyliczankę, w tym PIS, PO i TVN ,TVP. Ostatnie zdanie tego wpisu o wywróceniu stolika tego dowodzi.
To oczywiste, że oni jako partia opozycyjna chcą aby było o nich głośno bo nie mają takich możliwości dotarcia do opinii publicznej jak PIS czy PO. Wymyślili taki sposób. Czy słuszny? Zobaczymy po wyborach.
Skróty myślowe są świetne aby przekonać do siebie nastolatków na TIK -TOKu. Ja jednak od opcji politycznej, która zapowiada radykalne zmiany oczekiwałbym jakichkolwiek konktetów. Każda radykalna obniżka podatków powoduje, przynajmniej chwilowy znaczący spadek wpływów do budżetu. Ja bym chciał po prostu wiedzieć jak oni to kalkulują. Czy będą jakieś cięcia. Czy służba zdrowia dalej pozostanie finansowana ze środków publicznych czy będzie trzeba mieć prywatne ubezpieczenie. Co ze szkolnictwem publicznym? Z czego będą fiansowane emerytury po likwidacji ZUS? Stolik wywrócić potrafi każdy głupi.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:52:43
Ile lat miał Bosak w 2000 r. a ile Trzaskowski? Porównujesz działalność polityczną nastolatka do działalności dorosłego człowieka i stawiasz znak równości dla rozpoczęcia kariery politycznej. To nie jest i nigdy nie był równoznaczny start. Cytat:Początek Bosaka to rok 2000 gdy wstąpił do Młodzieży Wszechposkiej. Musiał dość mocno się angażować skoro już w 2002 został członkiem rady naczelnej MW. Początki Trzaskowskiego to rok 2000 - gdzie został doradcą Jacka Saryusza-Wolskiego. Nie piszę o przesiąknięciu systemem ale o tym, że PRL odcisnął swoje piętno na każdym kto w nim żył kilkanaście lat lub więcej lat. Co do służby zdrowia zdaje się, że Mentzen odpowiadał na to pytanie na jakimś webinarze. Interesują mnie tylko jako potencjalna siła polityczna w przyszłym Sejmie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:53:26
Ale co te podane przez ciebie sprawy mają do rzeczy na temat tego, że ja, moje dzieci czy twoje wnuki byli, są i będą postkomuchami mentalnymi a nie jest nimi Kaczyński czy Tusk czy wszyscy posłowie PIS. To zwykły wymysł na użytek politycznego nękania. Takie coś nie istnieje tak jak nie ma niedźwiedzi polarnych w okolicach Zakopanego.
Edytowany: 19 czerwca 2023 12:54
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2023 12:59:40
Obaj zaczęli w tym samym 2000 roku. Bosak był wówczas pełnoletni. Obaj działają w polskiej polityce prawie od ćwierćwiecza. Jak dla mnie żaden z nich nie łapie się do "nowego pokolenia" polskich polityków.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 13:10:20
mihumor napisał(a):Ale co te podane przez ciebie sprawy mają do rzeczy na temat tego, że ja, moje dzieci czy twoje wnuki byli, są i będą postkomuchami mentalnymi a nie jest nimi Kaczyński czy Tusk czy wszyscy posłowie PIS. To zwykły wymysł na użytek politycznego nękania. Takie coś nie istnieje tak jak nie ma niedźwiedzi polarnych w okolicach Zakopanego.
Po pierwsze nie użyłem słowa poskomuch mentalny (zresztą poskomuchem może być dla mnie członek PZPR-u, który obudził się pewnego ranka demokratą z SLD). Po drugie nie napisałem, że nie jest nim Kaczyński czy Tusk itd. Napisałem tylko, że PRL odcisnął na każdym jaki żył w tym systemie swoje piętno. Podobnie w II RP ludzie, którzy żyli w różnych zaborach mieli inne podejście do różnych spraw, co wynikało z ich historii. To zwykłe stwierdzenie faktu.
Edytowany: 19 czerwca 2023 13:12
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2023 13:23:26
szarlej81 napisał(a):Obaj zaczęli w tym samym 2000 roku. Bosak był wówczas pełnoletni. Obaj działają w polskiej polityce prawie od ćwierćwiecza. Jak dla mnie żaden z nich nie łapie się do "nowego pokolenia" polskich polityków. Kalendarz mówi co innego. 10 lat jeżeli chodzi o różnicę w wieku, to szmat czasu. Bosak był pełnoletni - stał się pełnoletni dokładnie w 2000 r. Ewentualnie od 2004 r. mógłbyś wstawić znak równości. Zresztą różnicę zobaczysz również w roku zakończenia kariery politycznej jeżeli zejdą w naturalny sposób z tego świata. Cytat:Od 2004 pracował jako asystent eurodeputowanego Macieja Giertycha
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
27 czerwca 2023 14:45:38
do klubu 100* po Francji Belgii Włoszech itd dołaczyła Wiela Brytania. Swiadczy to o potencjałe rozwojowym Europy gdzie po zaprzestaniu dodruku kraje wpadaja w recesje a dług lawinowo rosnie. gospodarka gospodarka głupcze , a nie genderyzm tolerancja, klimatyzm i inne "religie"
*zadłuzenie powyżej 100% do PKB
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2023 14:50:01
Konfederancja to dziki kapitalizm z którego Europa wychodziła 100lat temu. Powrót do tamtych czasów i jeszcze kontakty z grabarzem Polskiej gospodark - balcerowiczem świadcza tylko negatywnie o tej partii.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2023 15:36:23
PPK - styczeń 2023 13mld maj 2023 15mld .. mihumor  - jak to podsumujesz ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 czerwca 2023 22:25:34
Słyszałeś Jasiu o inflacji i podwyżkach płac. Firmy podniosły płace średnio o 12,2% a większość firm podnosi płace właśnie od stycznia. Wpływy do PPK w styczniu są liczone wg pensji grudniowych, w maju masz już wpływy wg wypłat kwietniowych. Zapewne dodanie 12% do liczby 13 nie przekracza twoich kompetencji i wtedy może dostrzeżesz tą wielką różnicę i ten gigantyczny skok programu. To ogólny model (nie uwzględnia umorzeń, które mają zachęcać do programu ale są jakby zaprzeczeniem jego sensu) - on pokazuje, że te wpływy wzrosły ale ten wzrost jakoś z butów nie wyrywa i nadal wygląda to zaskakująco słabo. Ludzie tak nie ufają Państwu, że nie chcą podnieść pieniędzy co leżą na ulicy. Czas spowoduje, ze więcej ludzi będzie się dołączać gdy wieść gminna dotrze do gawiedzi, że to dodatek do wypłaty i w sumie gratis i szybko go wypłacić też można.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.