PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
21 października 2021 21:01:20
yanek z hor napisał(a):the special one napisał(a):Cytat:To jednak nie nie koniec podwyżek opłat i prowizji w bankach. Od sierpnia 2021 r. – podaje wnp.pl – kolejnych zmian w zakresie tabeli opłaty i prowizji dokona BNP Paribas. Z kolei 1 września podwyżki czekają klientów detalicznych Banku Pocztowego. Cytat:Wzrost cen usług bankowych odzwierciedlony jest także w danych GUS. W marcu, w dziale "usługi finansowe świadczone przez banki i inne instytucje" ceny wzrosły rok do roku o 47,6 proc. Cytat:W 2020 roku zmiany opłat i prowizji wprowadziło osiem banków. W bieżącym roku byliśmy świadkami kolejnych podwyżek opłat i prowizji od podstawowych produktów bankowych. Cytat:Wynik z tytułu opłat i prowizji w I kwartale 2021 roku sześciu banków, które podały wyniki za ten okres, był 15 proc. wyższy niż rok wcześniej i 3 proc. wyższy niż w ostatnim kwartale 2020 roku. Prosze cie - trudno zeby zyski z opłat i prowizji nie rosły kiedy jest boom kredytowy. Czyli jezeli zysk banków wzrósł o 100% to prowizje tez musza iść 100% w górę a juz odsetki niekoniecznie przez stopy procentowe i konkurencyjnośc na rynku łacznie z wytyczaniem oprocentowania przez potentatow PKOBP i PEKAO. Nie oznacza to natomiast ze nagle we wszystkich bankach wzrosły koszty utrzymywania konta - nie mylmy pojęć... Są pewne banki które podniosły wszystko co jest mozliwe - mbank millenium getin -zgadnij dlaczego .... Niektóre prowizje nie mają nic wspólnego z akcją kredytową banków a z saldem na rachunku bankowym firmy. Im wyższe saldo tym opłaty są wyższe. Opłaty za wysokie saldo środków wzrosły niekiedy o ponad 100% rdr. Teraz nie zarabiasz na tym, że masz pieniądze teraz płacisz za to jako firma, że je masz.
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
21 października 2021 21:10:32
Krewa po za lakonicznym stwierdzeniem mozesz zacząc wpisac jakies konkrety. Ja jakoś nie mam zamiaru bezkrytycznie powtarzac po kimś ze rosną opłaty i dlatego w bankach wyniki z tego tytułu rosna szybciej niz odsetki - bo według mnie to jest tylko mylenie pojęc.. Są banki "frankowe" które niejako musiały faktycznie podnieść opłaty
z PKOBP
CYTAT
5 listopada 2021 roku zmieni się Taryfa opłat i prowizji bankowych dla małych i średnich przedsiębiorstw (dalej: Taryfa).
Główne zmiany w Taryfie:
Wprowadzamy opłatę (stawka ustalana indywidualnie) za nową usługę - indywidualne ustalenie wskaźnika referencyjnego dla kredytów w rachunku bieżącym (usługa pozwala kredytobiorcy zabezpieczyć się przed wzrostem oprocentowania spowodowanym zmianą stóp procentowych). Ujednolicamy opłatę za przelew MultiCash z 0 zł lub 1,50 zł lub 2 zł na 2,50 zł. Nowa stawka opłaty dotyczy również przelewów SEPA w trybie zwykłym oraz przelewów w EUR do krajów EOG w trybie zwykłym dokonywanych za pośrednictwem MultiCash. Obniżamy opłatę za przelew zewnętrzny w iPKO oraz iPKO biznes z Konta Firmowego Premium dla organizacji non-profit z 2 zł na 1 zł.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 października 2021 21:24:02
Czy Ty nie przeginasz przypadkiem? Najpierw zaprzeczasz, że wzrost opłat i prowizji ma miejsce, a gdy otrzymujesz fakty na tacy, to bezczelnie zarzucasz brak konkretów? yanek z hor napisał(a):ja mam 4 rachunki bankowe do tego 2 maklerskie mam kredyty, posiłkuje sie kredytem odnawialnym i w żadnym wypadku nie zauwazyłem wzrostu opłat marz itp. Oczywiscie mam to wszystko w Polskich bankach
|
|
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
21 października 2021 21:30:37
Banki działają bardzo wolno ale konsekwentnie. Podnoszenie opłat często nie polega na zmianach warunków wszystkich produktów dla wszystkich klientów ale na wstrzymywaniu sprzedaży i promowania produktów powiedzmy bardzo tanich a wprowadzenie w ich miejsce produktów droższych. W ten sposób część klientów ma stary produkt i stare, lepsze warunki a część nowe magiczne konto "superśmigąjące" i Ci płaca nieco więcej. Ja jestem bardzo lojalnym klientem to fajny przykład jest. W banku (a jakże giełdowym) mam bardzo stare konto osobiste od dwudziestu lat, oczywiście darmowe, bez żadnych opłat przy zwykłych działaniach. Bank nie zmienia mi żadnych cen i warunków od lat i w zeszłym roku odkryłem, że to konto obrośnięte już marketingowym dziaderskim mchem ma także bardzo fajne stałe oprocentowanie środków tam zdeponowanych i sobie leżących. Takie oprocentowanie z przed 15 lat chyba, wtedy skandalicznie niskie ale za to dziś nieprawdopodobnie wysokie. To mój ulubiony rachunek na trzymanie wolnej gotówki. Za to bank polski też niby wszystko prawie w koncie platinuim daje za darmo ale pobiera takie niewinne ubezpieczenie od płatności kartą kredytową. Niby nic ale ja tej karty mało używam może też dlatego, że pisze na niej Orlen i to jednak jest (poza dojeniem kasy w taki frajersko bezczelny sposób) nieco obciachowe bo wygląda jak karta lojalnościowa miłośników hot dogów i mycia automatycznego pojazdów mechanicznych.
|
|
Wysłane:
21 października 2021 21:32:01
Zapewniam ciebie ze nie przeginam - jakbyś napisał cały post od razu jaki widnieje obecnie to by nie było problemu.... ... widocznie nie mam rachunku korporacyjnego...
|
|
Wysłane:
24 października 2021 20:23:12
zaczynamy ostatni tydzien wyników w USA. Bedą firmy "krzaki" - Amazon, google, facebook.... S&P od 60 kwartałów wybił nowe maksy co juz jest schematyczn i nudne. EBC będzie drukował dalej bo MUSI, FED zakładam poopowiada trochę o taperingu że ędzie ale nie teraz tylko za chwile i lub podniesienie stóp..
Bankrut Hiszpania w osobie premiera cos napomniał ze CO2 jest trochę spekulacyjny - naprawdę zaskoczył wszystkich tym przemysleniem i coś zaczął mówic pochlebnie o weglu. Widocznie sytuacja gospodarcza dodaje trochę rozsadku.... czekam na nastepne eksplozje rozsądku. Dla bankrutów aby dac im oddech potrzebne jest natychmiastowa likwidacja CO2.
Pozycje krótkie maja jescze 2 dni na probę ugrania paru punktów bo później będą spływały rekordowe wyniki - zacznie Alior który bedzie wyznacznikiem dla sektora banków a póxniej PKN gdzie pewnie bedzie ponad 2 mld zysku
|
|
Wysłane:
24 października 2021 20:30:42
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
26 października 2021 18:40:03
Minister (nie swoich) finansów zdecydował, że w listopadzie obligacje skarbowe detaliczne pozostaną na tej samej niskiej bazie. A jak wiemy wibro 3m oraz 6m jest sporo wyżej. https://www.obligacjeskarbowe.pl/Obligacje indeksowane inflacją miały chronić pieniądze a tego nie robią. Byłem przekonany że podniosą choćby te 3 miesięczne obligacje, ale niestety. Przeglądałem zakupy sklepowe z przed roku lub dwóch i niestety skala podwyżek losowych produktów jest grubo ponad deklarowanych 6%. Oby podnieśli stopy procentowe w listopadzie. Rozumiem, że w RPP czekali na projekcję, ale jeśli już wiemy na czym stoimy to podwyżki stóp powinny być dużo wyższe.
|
|
Wysłane:
27 października 2021 12:18:55
Krótkie zarobily 80 pkt i teraz moze być tylko lepiej.
O 15:30 znowu bedzie stres fale goraca, podwyższone tetno (nie jestem kobieta) bo otworza się rynki bazowe aby wyznaczyc trend.. tak jak jest to robione od 2008 roku
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
27 października 2021 13:10:38
Cały tydzień będzie ciekawy, wyniki są póki co mieszane wśród największych, MSFT, TSLA na plus, GOOGL i FB na minus, zostało AAPL, i AMZN. Obawiam się o wyniki APPL mogą przechylić szale, w sumie rynek może nawet nie czekać do jutra i polecieć już dzisiaj, bo pachnie powrotem do 14,4k na Nasdaqu.
Edytowany: 27 października 2021 13:11
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 października 2021 10:40:47
Fajnie rośnie ta inflacja  . Oczywiście jest przejściowa i na bank spadnie  . Ciekawe co powie Glapa i zaślepieni apolegeci systemu. Czy w komitecie centralnym propagandy mają wypracowaną już linię przekazu jak bronić sytuacji trudnej do obrony. Na pewno coś fajnego podadzą bo przecież nie takie rzeczy dawało się przerobić na sukcesy. Jednak 6,5% które tu podawałem z pół roku temu okazały się nieco niedoszacowane. Może też to podniesienie przez RPP w listopadzie na 1%, które tak szacowałem też będzie nieco niedoszacowane. Panie Pułkowniku, larum grają, Wszak dane ponownie zaskoczyły ekonomistów, członków ciała decyzyjnego i samego Prezia oraz Prezesa Wszystkich Prezesów. A kursy banków za inflacją jak Karliczek za młodą panią.
|
|
23 Dołączył: 2009-12-26 Wpisów: 109
Wysłane:
29 października 2021 11:20:25
Zdaje się, że Glapiński i jego koledzy z RPP wpychają Polskę w jakąś formę stagflacji. Wysoka inflacja wymusza na nich zdecydowane działania w zakresie podnoszenia stóp procentowych. Wzrost stóp przełoży się na koszt kredytu zarówno dla osób prywatnych, jak i przedsiębiorstw. Wyższa rata kredytu hipotecznego to mniejsza konsumpcja, wyższa rata kredytu inwestycyjnego to kłopoty firm ze spłatą tegoż spotęgowane spadkiem popytu ze strony ludzi, którym przyszło spłacać bardzo drogi kredyt hipoteczny.
Oczywiście Polska gospodarka, a nawet waluta, nie istnieją w próżni, żeby taki scenariusz zaczął się realizować, to podobne zjawisko (choć zapewne w mniejszej skali) musi wystąpić na obszarze strefy euro.
Na marginesie powoli można zacząć zadawać pytanie, kiedy politycy zaczną przebąkiwać o nowym podatku bankowym. Banki wkrótce zaczną wykazywać spore zyski, a to na pewno nie przejdzie niezauważone.
|
|
Wysłane:
29 października 2021 11:38:49
Inflacja zbiera swoje zniwo.... Kolejne podbitki w wielu krajach UE. EUROkomuna ma teraz spory problem - jej działania skupiające się na "mordowaniu" gospodrki daje teraz owoce. Zaczęło się od wprowadzenia EURO, poprzez przenoszenie produkcji do Chin, narzucania tysiecy przepisów, ustaw, ograniczen w życiu gospodarczym a teraz obłed klimatyczny. EBC jest pod ściana - musi drukować aby nie dopuścić do bankructwa Hiszpani, Włoch itd a jednoczesnie musi tolerowac wysoka inflacje i powodować wzrost tejże. Do tego za chwilę moze trzeba będzie wprowadzac ograniczenia przez pandemie. Co robią w tym momencie EUROkomuchy w PE ??? Chcą ograniczac dalej CO2 powodując inflcacje i ubozenie społeczenstwa UE.
Jestem ciekawy co zrobi RPP i rzad Polski. Podnoszenie stóp nic nie da bo wszystko rośnie od stali wegla gazu pradu poprzez rzepak, pszenicę mleko i zadne podwyzki stóp w Polsce tego nie zmienia. Rzad Polski może natomiast zrezygnowac z pożyczki z pakietu naprawy i tylko wziąść granty i ... spłacić zadłuzenie.. Cały czas się zastanawiam kto wymyślił brac pożyczke i gwarantowac spłate takich państw jak Hiszpania Włochy czy Francja
Ten cały program nowy ład jest bezsensu gdy tylko podbija koniunkture i wywoła podbitkę inflacji. Po drugie przeznaczanie tych pieniędzy dla samorzadów to jest jakiś paradoks. To jest schemat znany z krajów Ameryki Południowej który skończył sie tragicznie
|
|
Wysłane:
29 października 2021 11:48:23
Inflacja w Niemczech rekordowa i to jest pewne - nikt z nią nie bedzie walczyc. Zastanwiam się czy całe fora w Niemczech ulegly "wrzeniu" tak jak w Polsce... Czy moze poziom wiedzy ekonomicznej jest troszke wyzszy i ludzie nie ośmieszaja sie w mediach społecznosciowych.
Jak zwykle wyniki i jak zwykle łacznie pewnie 15 rekordów na DJ S&P Nasdaq. To juz pewnie 61 raz w cyklu kwartalnym. Jestem ciekawy co z FED - o ile w przypadku EBC brak reakcji jest pewny to FED moze sie pokusic o sygnał że jednak coś zrobią i moze z 20 razy powiedza slogan - tapering.
Notabene oczekuję w takiej sytuacji UE NATYCHMIASTOWĄ likwidację opłat CO2 co spowoduje spadek inflacji o 1-2% ... ale to sa tylko moje oczekiwania... Mam nadzieję ze druk bedzie jeszcze trwał ze 3 miesiace - wtedy sprzedaje wszystko na L i bede oczekiwał na wydarzenia w EUROkomunie i obstawia czy pierwsze zbankrutują Hiszpanie czy moze Portugalczycy... - moze sie tez zdarzyć ze to będzie pretekst aby drukować 3 razy mocniej, 5 razy szybciej.... Kabaret .........
|
|
Wysłane:
29 października 2021 12:11:47
Pomijając Litwe która ma inflacje ponad 8% i ZEROWE stopy procentowe, Hiszpania ma inflacje 5,5% !!!! - co w takiej sytuacji robic ?? bezrobocie 15%, PKB tragedia, zamykające się zakłady przez koszty energi i gigantyczne zadłużenie... Sytuacja w strefie EURO zaczyna byc dramatyczna ale EUROkomuchy w PE nie dostrzegaja tego i nadal forsują obłed klimatyczny aby zrobic w Europie bankrutujacy skansen
|
|
Wysłane:
29 października 2021 18:06:47
Bardzo ciekawa sesja, gdy szorty probowały na poszczególnych spólkach zdołowac indeks zwiekszajacy się przez PKOBP i PEKAO. Widac było ze plany były inne na dzień dzisiejszy. Niestety? stety ? jak poszczególne spólki były dołowane to szła kontra popytu. Jezeli PEKAO i PKOBP zostana na tych samych poziomiach w nastepnym tygodniu to zakładam ze zdołować WIG20 bedzie trudno tym bardziej ze CDR i Allegro są po ostrych spadkach i oczekuje tam jakiejś korekty. Czekam tez az PZU dołaczy do spóek wzrostowych bo z tytułu wzrostów PEKAO i ALIOra tutaj powiny być rozwiazane wszystkie rezerwy i wycena z zwiekszonymi aktywami banków.
Dzisiaj USA znowu z nowymi rekordami ????
Tak naprawde według mnie dynamiczny trend wzrostowy sie skończyl i zacznie sie powolny jednostajny wzrost napedzany pieniedzmi Polaków i PPK. Oczywiscie nie dotyczy to WIG20 gdzie beda korekty pod kontrakty. Mam nadzieje ze conajmniej do lutego 2022 nie będziemy mieli kolejnego bankruta po Grecji, abym mógł pozamykac kontrakty na L korzystajac z zakończenia roku i efektu stycznia. Polecam ogladanie notowań bondów
Cały czas się zastanawiam czy wtedy korona, forint złotówka wzmocnia sie do EURO czy spadna ???
|
|
Wysłane:
1 listopada 2021 10:13:24
Plan na ten tydzień, to wszystkie cztery główne indeksy w stanach ustanawiają nowe ATH, nawet Russell 2000, a w środę FED zaskakuje znacznie szybszym taperingiem niż się rynek spodziewa i kończymy hosse. Jeśli jednak FED nie zaskoczy, to hossa powinna potrwać przynajmniej do końca roku
|
|
Wysłane:
1 listopada 2021 11:05:36
Juz są nowe rekordy na futach w USA nie trzeba na nie czekac... Po 2009 roku ograniczenie taperingu zaczęło sie na przełomie 2012 - 2013 - skutkowało to spadkiem cen surowców. Nie wiem czy przypadkiem ten cały dodruk nie trwał cały czas i tylko się zwiekszył w 2020 roku. Po drugie jest jeszcze EBC który drukuje 1,5 BILIONA EURO tego europejskiego BILIONA rocznie - więc nie baw się w jakies zajmowanie pozycji na krótkie bo to nie ma sensu.
Jest tylko jedna alternatywa - np Hiszpania bankrutuje i skutkuje to ucieczka z kasyna albo wprost przeciwnie - EBC zaczyna drukowac 10 BILIONÓW EURO i hossa trwa dalej.... aż do momentu gdy światowa cena surowców zacznie być rozliczana w juanach - kwestia 5-10 lat
|
|
Wysłane:
1 listopada 2021 21:27:39
Epicka sesja w stanach, 4 nowe ATH na zamknięciu DJ, NDX, SP, IXIC, jedynie Russell 2000 zabrakło dwóch punktów, ale jest jeszcze jutro. Tesla i Nvidia na absurdalnych poziomach, odżywają spółki memowe, w mediach praktycznie o taperingu już się nie mówi, tylko o tym że teraz najlepszy okres dla akcji. Fear & Greed Index na najwyższym poziomie w tym roku. Jeśli to ma się skończyć wielkim i niespodziewanym krachem, to środa jest najlepszym do tego momentem, to by było po prostu poetyckie, gdyby FED ogłosił że ma zamiar zakończyć tapering nie do połowy przyszłego roku, tylko powiedzmy do końca marca ... w sumie nie wiem czy prognozy będą publikowane po tym spotkaniu, ale gdyby jeszcze z nich wyszła podwyżka stóp w połowie przyszłego roku to byłaby to piękna katastrofa
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 listopada 2021 20:42:18
Co nam dobrego przyniesie jutro w swoim koszyczku Prezes G. Oj brzydko Prezes został ostatnio oceniony przez zachodnią ohydna spekułę; dostał literkę C co go kwalifikuje w najniższej klasie rozgrywkowej w Europie. Ale co tam, to na pewno napisali zazdrośnicy nie mogących znieść jego sukcesów. Są podejrzenia, że to ci sami złośliwcy, którzy samego genialnego Sułtana Erdogana postrzegają jako ekonomicznego analfabetę. Ale czy to co Prezes jutro uczyni nie rozwścieczyłoby Sułtana. Może go Sułtan zwolnił by nawet? Kto wie. Ale Prezesa broni Konstytucja i zwolnić go może ktoś inny kto nie aspiruje do bycia Sułtanem czy innego typu frontmenem brzydkiej kleptokracji. Ja myślę, że jutro Prezes G mnie ( i nie tylko) uraduje i da po raz kolejny powody do satysfakcji (finansowej). Jego słowa kolejny raz jak manna z nieba trafią tak do zaskoczonych ekonomistów jak i do tzw twardego jądra i każdy z nich wyczyta zupełnie co innego jak to od pewnego czasu ma miejsce. Prezes ma motywację dodatkową bo kadencja mu się kończy a do tego jego suwerenność bywa złośliwie kwestionowana (jak suwerenność wszystkiego w tym kraju). Ale by zadowolić zawodowych patriotów zadedykuj cytat niejako luźno związany z tą myślą ulotną, cytat z jednego z najbardziej znanych Polaków w historii, który jako jeden z nielicznych przebił się do historii powszechnej. "Dobrze jest kroczyć na czele ale lepiej iść za tym co pierwszy kroczy i dyskretnie przyciskać mu lufę nagana do pleców" Feliks Dzierżyński - z rosyjskiego przełożył Henryk Batuta.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.