41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
14 października 2021 10:39:36
Dzisiaj rośnie bo minutki opublikowane pod koniec wczorajszej sesji okazały się bardziej gołębie niż się spodziewano. Po wypowiedziach po ostatnim posiedzeniu było praktycznie pewne że tapering rozpocznie się w połowie listopada. A z minutek wyszło, że połowa grudnia też jest brana pod uwagę, i rozpoczęcie taperingu w listopadzie ma mniej zwolenników, niż to wskazywały ostatnie wypowiedzi bankierów.
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
14 października 2021 17:39:45
warunek hossy jest zachowany - kasa wpływa do kasyna. Obroty 1,7 mld na WIG20 kolejny raz powtórzone....
Tapering - fajne słowo, i tylko tyle. Będzie mozna o nim porozmawiać na pewno w kontekscie EBC. W przypadku FED obstawiam 10% szansy ze cos zrobią
Jak Grecja bankrutowała to pln się osłabił i uderzyło to w giełdę. Teraz w przypadku kolejnego bankruta ze strefy EURO to pln sie umocni czy jednak osłabi ?
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
14 października 2021 23:00:22
S&P i Nasdaq wyrwały się spadkom. Dax też wyślizgnął się spod topora. Na WIG20 ogromne obroty, jakby mi ktoś powiedział że to GPW... nie uwierzyłbym WIG-banki, nadal czekam na korektę: zapodaj.net/f65184a23e5d8.jpg....
|
|
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
14 października 2021 23:51:25
Pierwsze spadki na bankach (po stopach) zostały bardzo szybko kupione. Rzekłbym, że zaskakująco szybko bo spodziewałem się większego kaszlu. Dzisiejsza jazda w Stanach dodaje pary do pieca a jutro już piątunio więc trochę brak impulsu do korekty. Ale parę trupów wisi w szafach i coś zawsze wypaść może.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
15 października 2021 00:06:25
Rynek robi się nerwowy. Info że prezes PKO rezygnuje i spadek -2%, (chociaż wyciągnęli do końca sesji). JSW podało szacunki i myk -9% zrzut. Przy takich obrotach na rynku gwałtowne spadki wchodzą jak rozgrzany nóż w masło. Byki wchodzą po drabinie strachu, a misie wychodzą oknem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 października 2021 11:57:54
PKO BP może pociągnąć dziś banki w dół. Może, nie musi. Kolejny rosnący odczyt inflacji tym razem dziwnym trafem nie zaskoczył analityków i ekonomistów bo zapewne jeszcze nie pozbierali się po "zaskakującym" (tylko chyba ich) strzale zza węgła jaki otrzymali od RPP. Wygląda na to, że stopy w listopadzie będą musieli znowu podnieść bo to co zrobią w listopadzie działać zacznie może dopiero po zimie, Ten ruch z października niczego w procesie walki z rosnącą inflacją nie zmienia. Glapińskiemu wydaje się, że jest bogiem pieniądza bo przekaz typu "podniosłem bardzo dużo bo 0,4% a nie 0,15% jak się spodziewano" (czyli dobry Pan) jest mocno kabaretowy bo w tych procesach nie chodzi o to co myśli sobie Glapa tylko jak to wszystko zmieli rynek i co zrobi konkurencja do pozyskania pieniądza. To się nie dzieje w gabinecie Prezia i na stronach internetowych tylko w realu i to są dynamiczne procesy a nie czołganie się wskaźników. To wymaga działania i to zaskakuje tak RPP jak i "ekonomistów" bo to dawno grane nie było i to nowa rzeczywistość, stąpanie po kruchym lodzie . Banki w Q1-21 pokażą super wyniki. Czy to jest w cenach? Częściowo tak bo to są na dziś ceny powiedzmy normalne tyle, że bankom w czasach nienormalnych udało się wypracować całkiem dobre przychody i zyski z prowizji, które zostaną a te wzrosty stóp coś dorzucą i po ich podniesieniu mamy obraz banków jak przed pandemią + te wyższe prowizje. Banki pozbyły się masy oddziałów, ludzi i to są inne trochę banki niż dwa lata temu. Ceny powinny być wkrótce wyższe niż przed pandemią niemniej zawsze trzeba mieć na uwadze, że to idzie równolegle do rynku i by banki dalej rosły rynek jako całość (rynki bazowe zwłaszcza) nie może spadać.
|
|
Wysłane:
20 października 2021 21:11:05
Schemat co kwartal jest realizowany - wyniki kwartalne i USa up. Taki Nasdaq wzrósł juz ponad 700 pkt. Może juz czas takie banały zrozumiec i nie patrzec na kreski. Jestem zaskoczony ze Polską giełdę nie potrafia zrzucic konkretnie bo LOP jest duży i po rajdzie jaki był zrobiony oczekiwałem jakies kontry posiadaczy krótkiej pozycji
|
|
Wysłane:
20 października 2021 21:29:42
banki zarabiaja na boomie kredytowym. GPW nie ma nic wspólnego z rynkami bazowymi. Widac to od 2008 roku
Edytowany: 20 października 2021 21:32
|
|
Wysłane:
20 października 2021 21:51:16
yanek z hor napisał(a):banki zarabiaja na boomie kredytowym. GPW nie ma nic wspólnego z rynkami bazowymi. Widac to od 2008 roku Proponuje wykasować wszystko bo w tym momencie ten wpis nie jest zrozumiały dla mnie a co dopiero dla innych....
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
20 października 2021 21:57:09
Wyjaśniam po raz kolejny - wycieczki osobiste nie są tutaj mile widziane.
|
|
|
|
Wysłane:
20 października 2021 23:26:12
Wiesz mihumor ja mam 4 rachunki bankowe do tego 2 maklerskie mam kredyty, posiłkuje sie kredytem odnawialnym i w żadnym wypadku nie zauwazyłem wzrostu opłat marz itp. Oczywiscie mam to wszystko w Polskich bankach. Mozesz to wyjaśnic o czym ty piszesz??
|
|
35 Dołączył: 2015-10-29 Wpisów: 104
Wysłane:
21 października 2021 06:48:14
Cytat:To jednak nie nie koniec podwyżek opłat i prowizji w bankach. Od sierpnia 2021 r. – podaje wnp.pl – kolejnych zmian w zakresie tabeli opłaty i prowizji dokona BNP Paribas. Z kolei 1 września podwyżki czekają klientów detalicznych Banku Pocztowego. Cytat:Wzrost cen usług bankowych odzwierciedlony jest także w danych GUS. W marcu, w dziale "usługi finansowe świadczone przez banki i inne instytucje" ceny wzrosły rok do roku o 47,6 proc. Cytat:W 2020 roku zmiany opłat i prowizji wprowadziło osiem banków. W bieżącym roku byliśmy świadkami kolejnych podwyżek opłat i prowizji od podstawowych produktów bankowych. Cytat:Wynik z tytułu opłat i prowizji w I kwartale 2021 roku sześciu banków, które podały wyniki za ten okres, był 15 proc. wyższy niż rok wcześniej i 3 proc. wyższy niż w ostatnim kwartale 2020 roku.
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
21 października 2021 08:34:46
Wracają do tematu, na Wall Street nastroje szampańskie, rośnie prawie wszystko, głównie przez to, że w mediach amerykańskich skończono z retoryką o przejściowej inflacji, amerykanie kupują co popadnie, pompując wyceny jeszcze bardziej. Także to dobry czas na krach, w sobotę mija czas dla Evergrande na uregulowanie części należności za dług w dolarach, na początku października FED może zaskoczyć niczym NBP, i wprowadzić tapering ostrzejszy niż to wnika z zapowiedzi, na dodatek w UK sytuacja epidemiologiczna nie idzie w dobrym kierunku. Także będzie ciekawie w najbliższych dwóch tygodniach :D.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 października 2021 11:19:59
Widzę pewne podobieństwa z kryzysem lat 70 tych ale to moje taki indywidualne wrażenia tylko. Podobne przyczyny problemów, podobny czas długotrwałych wzrostów na giełdach, duża emisja pieniądza, która wygenerowała inflację, drastyczny wzrost cen surowców itd itp. Teraz czekamy na zacieśnianie polityki fiskalnej czego banki i rządy obawiają się bardzo gdyż tu zbyt mocna reakcja grozi powtórką podobną do tamtej wywrotki. Tyle, że zwlekanie nie wiadomo czym grozi ale tego zapewne się dowiemy i jest to operacja na żywym organizmie prowadzona. Trochę inne czasy, inna ilość dostępnego taniego kapitału na rynkach i jednak przez 50 lat wiele się zmieniło co nie powoduje, że pewne sprawy mogą pójść podobnym schematem. Tymczasem na biurku mam stertę wydrukowanych maili z podwyżkami wszystkiego co tylko się produkuje i wchodzi u mnie do sprzedaży. Śmieszne jest to, że często podwyżki nie zdążamy przełożyć na klientów a już mamy kolejną. Trzymajmy się ramy..... Moderator:szanujmy się, mimo wszystko
Edytowany: 21 października 2021 13:16
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 października 2021 13:33:44
Oczywiście, jak najbardziej. Ostrze ironii nie powinno być zbyt długie a poziom subtelności tego typu żartów w odbiorze bywa mocno subiektywny co może wprowadzać zupełnie niepotrzebne emocje. Sypiem głowę popiołem. Można nie dostrzegać rożnych rzeczy w tym i może drobiazgów. Budowanie jednak tzw. próby statystycznej na obserwacji samego siebie i li tylko siebie i stosowanie tego jako argument mimo twardych danych instytucji (polskich a jakże) mierzeniem tego się zajmujących jak i raportów samych podmiotów (także polskich oczywiście) można postrzegać dosyć różnie i różne sobie rzeczy pomyśleć. Nie będę więc wymieniać by nie podpaść moderacji.
|
|
Wysłane:
21 października 2021 20:01:37
the special one napisał(a):Cytat:To jednak nie nie koniec podwyżek opłat i prowizji w bankach. Od sierpnia 2021 r. – podaje wnp.pl – kolejnych zmian w zakresie tabeli opłaty i prowizji dokona BNP Paribas. Z kolei 1 września podwyżki czekają klientów detalicznych Banku Pocztowego. Cytat:Wzrost cen usług bankowych odzwierciedlony jest także w danych GUS. W marcu, w dziale "usługi finansowe świadczone przez banki i inne instytucje" ceny wzrosły rok do roku o 47,6 proc. Cytat:W 2020 roku zmiany opłat i prowizji wprowadziło osiem banków. W bieżącym roku byliśmy świadkami kolejnych podwyżek opłat i prowizji od podstawowych produktów bankowych. Cytat:Wynik z tytułu opłat i prowizji w I kwartale 2021 roku sześciu banków, które podały wyniki za ten okres, był 15 proc. wyższy niż rok wcześniej i 3 proc. wyższy niż w ostatnim kwartale 2020 roku. Prosze cie - trudno zeby zyski z opłat i prowizji nie rosły kiedy jest boom kredytowy. Czyli jezeli zysk banków wzrósł o 100% to prowizje tez musza iść 100% w górę a juz odsetki niekoniecznie przez stopy procentowe i konkurencyjnośc na rynku łacznie z wytyczaniem oprocentowania przez potentatow PKOBP i PEKAO. Nie oznacza to natomiast ze nagle we wszystkich bankach wzrosły koszty utrzymywania konta - nie mylmy pojęć... Są pewne banki które podniosły wszystko co jest mozliwe - mbank millenium getin -zgadnij dlaczego ....
|
|
35 Dołączył: 2015-10-29 Wpisów: 104
Wysłane:
21 października 2021 20:11:38
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nie pisałem o zyskach z opłat i prowizji. Pisałem o WZROŚCIE OPŁAT I PROWIZJI. Pisałem o czymś, co wg Ciebie nie ma miejsca.
|
|
Wysłane:
21 października 2021 20:17:17
Nie ma sytuacji identycznych. Trzeba mieć otwarty umysł a nie wzorować się na przeszłości. Strefa EURO to bankrut. Nie wiem jak do tego doszło ze część krajów opiera swoje istnieje od turystyki. to jest obraz krajów 3 swiata a nie rejonu gdzie powstawała prawie cała obecna technologia. Wychodzi krótkowzroczne myślenie na osiągniecie szybkiego zysku i przekierowanie całej produkcji do Chin. Do tego wprowadzenie EURO, teraz pandemia i bozek CO2 który dobije te kraje. Dodruk i niskie stopy bedą trwac ... az do jakiegos cudu, albo do kolejnych bankructw po Grecji. Ktos słyszał ze EBC ma podnieść stopy ??? ktoś słyszał od EBC że conajmniej ograniczy dodruk ????
|
|
Wysłane:
21 października 2021 20:36:54
the special one napisał(a):Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nie pisałem o zyskach z opłat i prowizji. Pisałem o WZROŚCIE OPŁAT I PROWIZJI. Pisałem o czymś, co wg Ciebie nie ma miejsca. Poświeciłem troche czasu wklepujac Twoje frazy i czytajac całe artykuły.... Po za lakonicznymi stwierdzeniami o ZMIANACH opłat i prowizji tematem głównym było to co napisałem. Ja o zmianach opłat i prowizji mam informacje praktycznie co roku - ale nic to nie zmienia....
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 października 2021 20:41:19
Co za typ... edit: nie będę posługiwać się artykułami. Wezmę na tapetę sprawozdanie finansowe polskiego - a jakże - banku PKO BP Cytat:Wynik z tytułu prowizji i opłat uzyskany w I półroczu 2021 roku wyniósł 2 099 mln PLN i był o 207 mln PLN wyższy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Poziom wyniku był determinowany m.in. przez: - wyższy wynik z tytułu obsługi rachunków bankowych i pozostały (+60 mln PLN r/r), m.in. związany ze wzrostem prowizji za prowadzenie rachunków Klientów segmentu korporacyjnego oraz wyższego wyniku od transakcji zagranicznych i przelewów, - wyższy wynik z tytułu funduszy inwestycyjnych, emerytalnych i działalności maklerskiej (+8 mln PLN r/r), głównie w następstwie wyższych prowizji od obrotu giełdowego na rynku akcji.
Zaznaczam, że zarząd informuje o wyższych prowizjach od obrotu giełdowego, nie o efekcie wyższej transakcyjności jak np w przypadku kart czy wymiany walut. A więc z giełdy mają więcej nie dlatego, że inwestorzy dokonywali więcej transakcji, tylko dlatego, że prowizje były wyższe
Edytowany: 21 października 2021 21:00
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.