@ waszi
Cytat:Szutnik: W swoich "obliczeniach" zakładasz test ostatniego dołka 1867pkt, czy jego przebicie?
Nie jestem jakoś szczególnie przywiązany do dołka S&P500 (SPX) z października 2014 i jego siły.
Jeśli rzeczywiście w przyszłym tygodniu doszłoby do panicznych zachowań, co uważam za dość prawdopodobne, to sądzę, że ten dołek mógłby nawet tuż przed końcem paniki "paść" , a jego przełamanie wyzwolić końcowy paroksyzm podaży tuż przed jej końcem.
O wiele silniejszy wydaje się tu kolejny dołek w okolicach 1750, który tak od razu nie pęknie.
W szerszym sensie to, co widzimy, jest dla mnie na indeksie SPX niczym więcej jak nawrotką w kierunku przełamanych szczytów z 2000 i 2007 r. i ostatecznego dołka oczekiwałbym w okolicach powiedzmy 1500-1600 pkt gdzieś w przyszłym roku. Czy nazwać to bessą? Sam zdecyduj.
Jeśli dojdzie do tych panicznych zachowań, to dość mocne dno, które da podstawę do solidnego odbicia, powinno zrobić się jeszcze we wrześniu, potem jesienne odbicie, a prawdziwe dno dopiero w przyszłym roku.
Rynek jest już mocno zbity, powtórka paniki zbiłaby go jeszcze bardziej; możliwe, że w tym stanie nawet podwyżka stóp przez FED 17.09 wyzwoli silne odbicie, na zasadzie ulgi psychicznej, że to się w końcu stało.
Jeśli paniki nie będzie, to dno chyba najwcześniej w okolicach 23.09 albo już w październiku.
Ale o ile w perspektywie max. 12 miesięcy (a pewnie będzie to trochę krócej) jestem nastawiony niedźwiedzio, to w dłuższym terminie jestem bardzo byczy. Odpowiedź na pytanie: dlaczego? znajdziesz tu na wykresach nr 2 i 3:
naturabramy.wordpress.com/2015...Jeśli rzeczywiście na francuskim CAC40 mamy ostatnie, końcowe akordy formowania się potężnego 16-letniego trójkąta, to to jest niezwykle byczy w wymowie fakt. Z takich trójkątów najczęściej dochodzi do ostrego wybicia górą. A jeśli trójkąt formował się aż 16 lat, to albo będzie krótko, ale gwałtownie (hiperbolą?) w górę, co uważam za mniej prawdopodobne, albo spokojniejszy, ale dłuższy czasowo marsz. Wybicie z 16-letniej figury nie może się tak szybko skończyć.
A ponieważ Francja nie jest "cudem gospodarczym" więc podejrzewam, że to, co będzie wiązać się z tym wybiciem, będzie jakąś globalną zmianą, która pociągnie za sobą cały świat, najprawdopodobniej także nasz WIG20
No chyba, że to nie jest trójkąt, ale na razie wszystko, co o trójkątach wiem, wskazuje, że jest
Więc uszy do góry Byki. Za rok będzieccie już w innych nastrojach
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)