Temat:
MCI
Pracownicy Urzędu Kontroli we Wroclawiu wyrzadzili wiele niepowetowanego zla. Firma JTT musiala zaplacić 20mln VAT , zbankrutowala, ludzie stracili pracę, firma stracila klientów i perspektywy...Ktoś te 20 mln zgarnal i nimi obracal. Uważam że sprawiedliwszy wyrok byl I-ej instancji - odszkodowanie w wys. 56mln zl.
|
|
Temat:
TAURONPE
Dzisiejszy patern świecowy byl również na PGE. Co do PGE to takie świeczki stawia dość często i nawet rekomendacje na 27zl niewiele daja. Powyżej 23zl "wywalanko". PGE wytwarza, buduje ..itd zdecydowanie więcej niz Tauron. Na Tauronie 5.50 to max, wszystko powyżej to spekulacja. Raczej ostrożnie podchodzilabym do wzrostow.
|
|
Temat:
PGE
Dziwnie , dziwnie , dziwnie... dwie szybkie transakce na 200tys. sztuk a reszta to plotki/ brak mi l z kreseczką :- :-)/ nawet i po 2, 3, 5 sztuki...Co to za handel. Ustawiają sie juz po 22.11 . Moim zdaniem, trzymać . Od dluższego czasu buja 21 - 23 zl.Czyżby spekulacje?
|
|
Temat:
PGE
Uważam że zwycięży rozsądek. Decyzja UOKIK może i jest w interesie konsumenta ale nie w interesie Polski. Sąd weźmie pod uwagę racje wyższe. I w ten sposób zjado się ciastko i jest ciastko......
|
|
Moim zdaniem spadki sa spowodowane r o z c z a r o w a n i e m. Byle jaka s-ka dala zarobić a PMEX stal jak "kolek" w miejscu przez rok . Sprzedalam jeszcze jak byl powyzej 4-ech. Nie stracilam ale i nie zarobilam. A nie o to przecież tu chodzi. Lokata dalaby wiecej. W/g mnie Pmex jest w mocnym trendzie spadkowym. Slabe wyniki s-ki , takie jak w 2006 , czyli śr. ok 3 zl. /
|
|
Temat:
PZU
Radzę dobrze zastanowić się. Przykładem niech będa akcje PGE. Spokojnie bedzie można kupic po emisji za parę miesięcy i kto wie czy nie taniej.
|
|
Temat:
PGE
dobre pytanie /kto sie tak wyprzedaje?!/ Ktoś kto kupił poniżej ceny emisyjnej?...czyżby?? Bo, jakoś nie widzi mi się że powodem może być PZU czy Tauron aż na taką skalę i przy stracie. Nie ma gwarancji na sukces jak ww.Kto teraz bedzie brał kredyt na PZU czy Taurona. Byłoby wysoce nierozsądne wchodzić jeszcze raz do tej samej wody.!
|
|
Temat:
PGE
JAG napisał(a):kurka_wolna napisał(a):Już wiadomo kto nie lubi PGE...pan P.Puchalski z BZ WBK. Moim zdaniem komentarze analityków z DM BZWBK sa bardzo tendencyjne / maja wprawe w windowaniu akcji "swoich" spółek /. Czyzby byli zainteresowani wejściem w PGE po niżej cenie.? Puchalskiemu to możesz buty wiązać kolego. Podaj przykłady tendencyjnych rekomendacji BZ WBK? Co ja mogę to moja sprawa a tobie nic do tego. ...Trochę kultury w wypowiedzi z twojej strony by się przydało. Każdemu wolno mieć swoje zdanie. A moje jest takie że są zdecydowanie tendencyjni. Byle jaki news pozytywny jest kilkakrotnuie wklepywany jeżeli tylko dotyczy "ich spółki" Przyklad : centklima..i wiele innych
|
|
OSE...Norwegia, co jest grane?? popatrzcie na wzrost notowań giełdowych
|
|
Pewien zamożny człowiek pomyślał sobie: "Mam wreszcie wielkie zasoby dóbr, na długie lata złożone; teraz będę odpoczywał, będę jadł , pił i używał sobie!" Lecz Bóg rzekł: "Głupcze, jeszcze tej nocy zażądają twojej duszy od Ciebie; komu więc przypadnie to, coś przygotował?"
Tak dzieje się z każdym, kto skarby gromadzi dla siebie, a nie jest bogaty przed Bogiem. Ewangwliawg.św. ŁUKASZA/
|
|
Temat:
PGE
Już wiadomo kto nie lubi PGE...pan P.Puchalski z BZ WBK. Moim zdaniem komentarze analityków z DM BZWBK sa bardzo tendencyjne / maja wprawe w windowaniu akcji "swoich" spółek /. Czyzby byli zainteresowani wejściem w PGE po niżej cenie.?
|
|
Temat:
AMBRA
marzec /spłata kredytu 5.800.000 Euro , kwiecień 2.800.000 Euro, wrzesień 3.000.000 euro . Na chwilę obecną mocno przewartościowana. Zbyt towarów i obroty raczej mizerne. Towar drogi dla konesera a ludzi na cielecinę nie stać. S-ka fajna ale bez przesady. Sprzedaje towar z górnej półki.
|
|
Temat:
PGE
Jeden ale wielki pozytyw z poosiadania akcji tej s-ki. Nie ma zmartwień typu czy to jeszcze hossa czy już bessa. Wycena poniżej wartości. Min 21zł, poniżej biorą hurtem... nie ma co pękać / mam na myśli bańkę spekulacyjmą/
|
|
Witaj Kraul, no nie mów.....jednak trochę się denerwowałeś. A okazja dobra jak każda inna do wypicia lampki szampana./dałeś do zrozumienia że juz się chłodzi w lodówce/ ...
|
|
Temat:
PGE
Przykład PGE /defensywność s-ki/ może skutecznie odstraszyć co rozważniejszych inwestorów do wchodzenia w Taurona czy PZU... Jak widać zyski nie są gwarantowane Co do PGE, pocieszające może być podwyższenie ceny docelowej z 21 do 22zł / w ciągu kilku dni/ i pakiety. Dzisiaj 170 tys. a to już spory pakiecik
|
|
Witaj Kraul, wszystko co napisales o barlinku to szczera prawda. I chyba w ten weekend będziesz świętować. / póki jest okazja/ dzisiaj ładnie wystrzelił do góry. Moje PGE "muli się", niestety...wygląda na niespecjalnie trafioną inwestycję. kto wie może jeszce wróce do barlinka...Pozdrawiam.
|
|
Temat:
PGE
Waw, 2.23 a' 1 akcja to przy mojej śr. zakupu będzie 8%. Lepiej niż lokata. Jest dobrze i ...lepiej.
|
|
Jak ktoś ma 20 tys. akcji to wcale się nie dziwię że głowa boli. Z drugiej jednak strony ktoś te akcje kupił a'8.55 PLN za sztukę . Głupi czy co?........co? Ja mam i trzymam . generalnie stawiam na wykonawstwo i budownictwo energetyczne. A jeżeli chodzi o przeniesienie rynku z Niemiec do Polski to OK. To u nas dużo jest do zrobienia.
|
|
Temat:
PGE
ST>Morgan dzisiaj rekomendował 21zł. Osobiście uwazam że w tej chwili ubija 23zł a potem up....Ciekawa jestem jaka jest wysokość dywidendy na 1 akcję...może ktoś wyliczył?
|
|
Temat:
PGE
Fundusze tylko niektóre nie maja akcji PGE. Fakt że daleka drogą ..itd. Ale właśnie o to chodzi. S-ka nie jest droga i spokojnie będzie rosła gdyż w energetyce jest b. duzo do zrobienia. Dla mnie, inwestora długoterminowego jest to s-ka odpowiednia. +dywidenda / co też nie jest bez znaczenia/. Wesprzeć PGE można s-kami z zakresu usług przem. energ. typu Polimex, Hydrobudowa, Energoinstal, Rafaco...jest tego sporo. A co do Hiszpanii to może by kupić jakiś mały domek nad morzem? ...ceny bardzo atrakcyjne. sic!
|
|
Temat:
PGE
Przy dużych obrotach, wzrosty. Nie jest źle a długoterm. , moim zdaniem dobrze i jeszcze lepiej. Przyszłość to energetyka i bud. ale przemysłowo energ. Na pewno nie ZUS.
|
|
Temat:
POLAQUA
Wszystko ok. Tylko czemu nie ma terminu sprawozdań finansowych...?
|
|
Czy w Izraelu dziś święto?....giełda zamknieta / a to by była szkoda/
|
|
Zwróćcie uwagę na światowe indexy giełdowe. Schemat ten sam. Godz.16-ta spadek /mocniejszy, słabszy/ chwila po tym wybicie/ mocniejsze, słabsze/. Nas mocno w górę wybiło, podobnie jak BUX, Hiszpania,Holandia, Belgia, Francja , Niemcy, W.Br., Finlandia, Norwegia, Rosja/ Jak i :Argentyna, Kanada, USA. Meksyk po mocnym wybiciu dołował... Nasz W20, BUX, Hiszpania nie jest wyjatkiem , może o tyle że to wybicie procentowo silne . Coś się stało w ok. 16-ej. Soros i jego fundusze... Swoje poglądy wygłaszał już 23 -ego a i wcześniej co do euro, Grecji i Chin. ...?
|
|
mathu napisał(a):Co do edka to jest już niemal pewne że zaczynają się trwałe wzrosty: www.globtrex.com/Wiadomosci/sh...Skoro w kazdym portalu możemy przeczytać o ataku na edka w wykonaniu samego Sorosa, to właściwie można bezpiecznie brać kredyt i lewarować się na maksa na pozycjach L :) Ze "stooga" wyłapali już tą informację tuż po fixingu ale z lekkim niedowierzaniem stwierdzili, że to "teoria spiskowa" . Kto wie, równie irracjonalne uzasadnienie jak i irracjonalne wzrosty. W coś jednak trzeba sie bawić. ....Jeżeli teoria...itd. Złotowka poza zasięgiem euro a więc inwestycja bezpieczna.sic!
|
|
Temat:
PGE
Do 17-tu to może nie zejść, chociaż kto wie... Dzisiaj obroty były niesamowite..hihihi. W końcówce ktoś spuścił ładny pakiecik. Wszystko co w większych ilościach to znika momentalnie. Biorą na "wymęczenie". Moim zdaniem dzisiaj s-ka zachowała się zasadnie. Niezasadne i irracjoonalne były wzrosty na w20.
|
|
Polecam http://www.stooq.pl art. Open Finance " Back on track". Niezły analityk a podziela moje obawy. Hurrra optymizm nie wskazany. Byle do wiosny
|
|
dobre...hihihi Od kiedy to takie zimy są w USA? Chyba że na Florydzie?....
|
|
Ja tam w cudofixy nie wierzę. Od kiedy to jesteśmy najsilniejszą giełdą w Europie?.... W USA spada sprzedaż domów /starych i nowych/ . Mediana cenowa spadła aż o 5.6%. A co będzie w kwietniu kiedy wygaśnie program dopłat do kupna domów?.... Takie wzrosty budzą ...lekki niepokój ?.. Są irracjonalne.
|
|
Temat:
PGE
Wygląda na to że masz rację. Widać że s-ka sterowana. Nawet jak podała lepsze wyniki to od razu odezwały sie głosy że NACIAGANE...eeee. Poczekam do 18-tu i dokupię. sic!
|
|
Temat:
PGE
DI BRE utrzymał rekomendację kupuj dla akcji PGE, wycena 140,3 zł ISB - Biznes 18 Lut 2010, 17:33
...NOMEN OMEN...i niech się stanie
|
|
Temat:
PGE
kurka_wolna napisał(a):Przepraszam ale się nie wkleiło to www.forum.gpwinfo.pl/archive/i... a tutaj są propozycje 3-5zł Ja stwierdziłem powyżej, że w taką cenę nie wierzę. Przytaczam propozycje innych. waw!!!....robi wrażenie. No cóż, wyglada na to że bedę tracić!.....A na PGE panika Jak się wczytać w forum /link jw/ to dość dziwnie wyglada tak jakby ktoś sam ze soba rozmawiał.....i tak raptem sie kończy / jeżeli to buł taki lukratywny biznes to chyba ktoś na tym forum coś by o tym wcześniej wiedział i by NIE powiedział?.....
|
|
Temat:
PGE
Przepraszam ale się nie wkleiło to www.forum.gpwinfo.pl/archive/i... a tutaj są propozycje 3-5zł Ja stwierdziłem powyżej, że w taką cenę nie wierzę. Przytaczam propozycje innych. waw!!!....robi wrażenie. No cóż, wyglada na to że bedę tracić!.....A na PGE panika
|
|
Temat:
PGE
Moja średnia zakupu wynosi 25zł. Zastanawiam się czy już dokupić czy jeszcze spadnie żeby uśrednić?...... Schodzą wcześniej uzgodnione pakiety. Średnio dziennie schodzi 300 tys. sztuk. W transzach pomiędzy 150tys - 100tys. Przedwczoraj poszła transza 300tys. za jednym rzutem. Bezpośrednio w notowaniach nawet nie migną. Dzisiaj już zeszło 100tys. a 21.59
|
|
Temat:
PGE
A może to nie bankSG a upłynnia się państwowy pakiet 20%/30%...tak jak to było z Barlinkiem . Mówili że bedą sprzedawać ale po wyższej cenie , tj. powyżej 4zł, a parę tygodni później okazało sie ze juz sprzedali w ok.3.80 i nie w nowym roku a jeszcze w starym. sic! Ktoś sporo wyrzuca i to daje do myślenia. Jednak zawsze jest ktoś kto kupuje i to pakiecik w granicach 7 mil. np. ..tu ida duże zlecenia. Moim skromnym zdaniem nie jest drogo. Czy pamiętacie po ile był KGHM /19zł/ i nikt nie chciał kupowac...jak doszedł do 30tu to wielu krzyczało ze jest przewartościowany... hihihi . Dlatego teraz cena 19zł nie zrobi na mnie wraźenia, spokojnie dokupię.
|
|
kraul napisał(a):To nas Watchdog pogonił. Widać musimy się z naszą znajomością .....ukrywać. Komunikować się w tajemnicy przez priv. Jak widać nie każdy akceptuje "koty". Jak widać....  ... Byłam nad naszym pięknym, zamarzniętym morzem. Mocno spada, wygląda na korektę wyższego rzędu. Kwotowo mam pozycje skrócone o połowę i zobaczymy co będzie.
|
|
Zauważyliście że dzisiaj jest rocznica wątkU? Pierwszy wpis 28.01.2009
|
|
n a którym miejscu Polska...? /przed czy po Cyprze?/
|
|
Temat:
BARLINEK
kurka_wolna napisał(a):=== wg. mnie EMA wygenerowala na Barlinku syg. S do 2.60+2.80zl ale zawsze kieruj sie swoja intuicja. p
Chciałam edytować ale nie udało mi sie. Cena 2.60-2.80 dotyczy Euromarku. Brałam pod uwagę ew. okupienie jak spadnie do ww poziomów. Ambra też świetnie się trzyma a sprzedając ją straciłam dywidendę.... Może zbyt pochopnie zrezygnowałam z tych s-k . Bałam się że jak jeszcze i one zaczną spadać to będzie "potop". Muszę Ci powiedzieć że zrobiły na mnie wrażenie ostatnie spadki. Cieplutko bo wciąż zimno ps. mój kociak to to już duży kot. Wklepałam to zdjęcie bo jest adekwatne do moich doświadczeń inwestora.
|
|
Temat:
BARLINEK
===P.S Ładny kociak to twój? Słyszałaś pogląd, że to jakie bierzemy zwierzęta wyraża naszą osobowość?=== Czyżbyś miał udomowionego tygryska?....miauuuuuu
Co do mnie to myślałam dwa dni i w pon. sprzedałam Ganta /straciłam mocno ojoj.../, Ambrę /zarobiłam dobrze/, Euromark /zarobiłam ciut/, Barlinek /stracilam grosze/. Została mi Teta i PGE. Tete chcialam dzisiaj sprzedac ale nie bylo chetnych. PGE akumuluje. W pon. i dzisiaj troche dokupilam. Lubie duze i plynne spolki. Czuje sie bezpieczniej i o to chodzi bo szkoda mi czasu na dociekanie czy urosnie czy spadnie. Moze cos dokupie z NC - moze doradzisz- Klawiatura mi znowu szwankuje-nie idzie pisac,... wg. mnie EMA wzgenerowala na Barlinku syg. S do 2.60+2.80zl ale zawsze kieruj sie swoja intuicja. p ps. co do Ganta bylam stratna a 5 zl na akcje, dzis to by bylo 6.20. Zostaly mi prawa poboru...hihihi Tryzmaj sie ...miau, miau z czasem nabieramy dystansu
|
|
Temat:
PGE
mack82 napisał(a):...czyli albo będzie padać albo nie będzie... dzięki za advice :) Ja od czasu do czasu uśredniam i jest ok. Wyszło mi że skoro najniższa wycena była 18zł a najwyższa 26zł, to średnia jest 22zł . Na tym poziomie też uśrednię jeżeli będę miała okazję. Uważam że w tej chwili to promocja. Najwyżej zostawię wnukom, a co mi tam
|
|
Temat:
PGE
majama napisał(a):Ostra zima to większe zyski spółek energetycznych. Dzisiaj inwestorzy ładnie wyciągaja kurs jak na tą spółkę. Ostatnie spadki na całym rynku zamknęły droge fali wzrostowej dosyć szybko, mam nadzieję że teraz rynek pozwoli sie rozpędzić dalej.
edit: Tak przy okazji rozmawiałem z inżynierami o energetyce i było wśród nich przekonanie że energetyka jądrowa może byc bardziej kosztowna niz ta nasza tardycyjna bo zasoby paliwa do elektrowni jądrowych sa na wyczerpaniu i ceny będa szybko rosły. Ciekawe czy u nas zdążą wybudowac chociaz jedna taka elektrownie zanim stanie sie to nieopłacalne. Inwestycje energetyczne przyspieszą dzięki nowym procedurom prawnym/. Skrócona procedura z 12 - 14 m-cy do 3 m-cy. Inwestycje energetyczne będą miały status celu publicznego. Myślę że to b.db. news.
|
|
Temat:
GANT
Uważam że każdy powinien sam zdecydować czy tu czy tam. Ja sprzedałam , zdecydowanie za późno. Trzeba było wyjść już po tym pierwszym -5%. I o to tylko do siebie mam pretensje. Gant to s-ka spekulacyjna i tyle. Moim zdaniem ktoś podkręca ale bywa i tak źe coś wymyka się spod kontroli.....Nie będzie emisji, nie będzie pp, a może właśnie o to chodzi.
|
|
Temat:
GANT
-Gant w grudiu 2009 otrzymal 25 milonowy kredyt..dla spolki zagrozonej bankructwem pko nie wrzucilby tak ladnego woreczka pieniedzy do kieszeni..jestem spokojny jak discopolo.. -
Po pierwsze skoro dostał kredyt to po co jeszcze wypuszcza akcje. Po drugie , techmex też dostawał od banków kredyty i to właśnie banki sie o nie upomniały. A wskażniki miał wręcz wzorcowe i połowę OFE siedziało na tych papierach. Jak zaczęli wyskakiwać to indywidualni nie mogli nadążyć. Tu to nie grozi bo żadne OFE nie ma Ganta w portfelu.
|
|
Temat:
GANT
Jeżeli coś tak spada jak Gant to jaka wiarygodność jest takiej s-ki? Manipulacje, spekulacje a tracą ci którzy uwierzyli w fundamenty czyli "leszcze" ??? Moim zdaniem s-ka nie warta zachodu. Na giełdzie dużo jest s-k które sa bardziej wiarygodne i jednocześnie stabilne. W ten sposób s-ka wypłoszy wszystkich inwestorów i nic dziwnego że żadne OFE nie ma jej w swym portfelu. Wzrosty na tej s-ce mogą być tylko pod spadki, sic!
|
|
Temat:
BARLINEK
Bede pamiętać i dzieki za odp. ...ulżyło mi poniekąd. Szczerze mówiąc trochę przyduże to okna forum. Nie można by było coś mniejszego i mniej skomplikowanego?? np. coś jak forum giełdowe na MONEY / z tym że tam towarzystwo bardzo kiepskiej jakości.../Pozdrawiam
|
|
Temat:
GANT
Nie wydaje mi się żeby przełożenie zapisów było dobrym niusem. Dzisiaj termin został przełożony bez podania przyczyny. Jednym słowem ze spora stratą / oj, boli/ moje akcje poszły do dobrych inwestorów. Nie fajne są s-ki które tak negatywnie zaskakują swoich akcjonariuszy.
Ciekawe co będzie jeżeli 10.02 cena akcji będzie poniżej 15zł...?
|
|
Temat:
BARLINEK
-Napisz jakie sa twoje spostrzeżenia dotyczące Barlinka. Chętnie usłyszę głos z boku. Wiesz ja na Barlinku obecnie jestem dość do przodu (gdy chodziło po 4,8 - to byłem na maksa do przodu, heheh) ale teraz już sam nie wiem. NAPISZ COŚ !!!!!!!!!!!!!!!- Witaj, nie wiem co się dzieje ale nie wklepało mi mojej odpowiedzi. Troche się przy niej napracowałam . Spróbuję jeszcze raz. Czyżby moderator????!!!! Nie chciałabym sie powtarzać , dlatego skrócona wersja. Proponuję art. ze str. gł StockWatch, Poradnik inwestora: "Proste sposoby zarządzania ryzykiem". Moim zd. Barlinek się "kisi" ale jest w miarę stabilny. Ulubiona s-ka OFE.Ale czy da zarobić? Ja kupiłam za 3.73 parę m-cy temu i jak wyżej. Co do mnie to mocno zastanawiam sie nad Przegrupowaniem portfela na jedna s-kę jw.Zdecydowanie masz rację że łatwiej kontrolować. Największe straty mam na Gancie / oj, boli/ i trzeba będzie coś z tym zrobić. Cieplutko bo zimno ale z respektem ...hehehe
|
|
Temat:
BARLINEK
Z PGE był szał, każdy chciał to mieć. Ja stanąłem z boku. A wkładać kasę opłaca się przede wszystkim w dobre spółki. - nie bardzo każdy chciał mieć bo szybko się pozbywał i doszło do ceny, szkoda mówić. Ja kupiłam w czasie jak juz emocje zaczęly opadać ale i tak , chwilowo, jestem stratna. To dobra s-ka. Co do mnie to param się bardzo kobiecą dziedziną. Inwestując na giełdzie widać uaktywniłam drugą stronę mojej osobowości /tą męską?/... ps. oczywiście w żadnym wypadku "kiurka" , też coś!... ps. co do Barlinka to zobaczymy. Ja też w nim pokładam nadzieję w stopniu proporcjonalnie mniejszym, oczywiście.
|
|
Temat:
GANT
Przydało by się odbicie bo to spadanie jest strasznie dołujące. Mimo wszystko wydaje mi się że trzeba trzymać papier. Nic tak bardzo złego się tam nie dzieje. Ostatnia wycena s-ki 23.30 / z listopada IDMSA/ No cóż, nie spodziewałam się że tak popłyniemy,...
|
|
Temat:
PGE
i WŁAŚNIE MOŻE TAK ZROBI. bO PRZECIEŻ NIE BYŁO JESZCZE ANI DYWIDENDY ANI SPRZEDAŻY. Teraz to juz nie 20% a gdzieś w ok. 35%.... Gdyby jakimś trafem odbiły akcje do 26zł. to sprzedałabym wszystko nie licząc na dywidendę czy tam cokolwiek innego.
|
|
Temat:
GANT
Ciekawy wykresik. w/g jw., nie powinno już spadać, oby. Ganta podpieram PGE i....za tych co na morzu!
|
|
Temat:
BARLINEK
I okazało się że te najsłabsze są najmocniejsze. Przy dzisiejszych spadkach Barlinek na leciutkim plusie a Euromark +28%. Pozostałe s-ki mojego portfela wygenerowały znaczące spadki . Najbardziej wkurzajacy jest PGE
|
|
Temat:
BARLINEK
kraul napisał(a):Długi to w jakimś sensie "plus" bo spółka być może jest bardziej niedoszacowana niż inni myślą. Długi nie wynikają przecież z tego, że biznes nie idzie tylko z tego, że ktoś był głupi i zachciało mu się w spółce zajmującej się deskami robić biznes na spekulacji. Działalność mają prężną.
A powiedz droga kuruś (mmmrrr pozwolisz że sie tak będę do Ciebie zwracał) co jest najmocniejszą spółką w twoim portfelu?? (przecież to już i tak żadna tajemnica, skoro juz je kupiłaś) Na dzień wczorajszy, dzisiejszy i ... to xxxxx / nie chcę zapeszyć/  ps. wyobraź sobie że mój kot nie mruczy. taki sobie nietypowy nie-mruczek.ps2. po zastanowieniu, "kuruś" jakoś tak wydaje mi sie mało sympatyczne. A może inaczej?
|
|
Temat:
BARLINEK
Dziękuję za komplementy. W różowym mi do twarzy.
Przewinęło sie trochę s-k w moim portfelu ale nigdy nie miałam więcej jak 5-7. Na chwilę obecną jest ich 6. Wszystkie są ok. Niedawno zastanawiałam sie że może coś sprzedać a coś dokupić....i stwierdziłam że mam portfel na chwile obecną optymalny o dobrych fundamentach. Najsłabsze to Barlinek i Euromark. Nie mam zadnej s-ki z W20. Chociaż zaczynałam /koniec ub. roku / od KGHM i Lotos. To jednak był "dziwny " rok. Nikt nie wierzył że będzie odbicie a W20 na 2400...!TOŻ TO.. paranoja. Dlatego wyszłam z KGHM przy 30zł i już nie doczekałam się zeby było niżej. Nauczyłam się jednego. Analitycy , ich komentarze i prognozy, wyceny s-k...itd wprowadzaja szum informacyjny. Sztuka polega na tym żyby wyłowić te właściwe informacje i trzymać się swojej koncepcji inwestycyjnej.
W NOWYM 2010ROKU ŻYCZĘ WAM I SOBIE ŻEBY BYŁ MILOSNY ZDROWY I PIENIĘŻNY
|
|
Temat:
BARLINEK
Trzymam tu ok 80% swojego portfela.
Mocno obstawiasz. Mam uznanie dla tej s-ki i może jeszcze dokupię. Mam portfel składajacy się z sześciu s-k. Trochę bym się bała tak dużo postawić na jedną. Przy portfelu jest szansa że gdy jedna spada to druga ciągnie.
|
|
Temat:
GANT
....i własnie o to chodzi. Za dużo mam w portfelu s-k w trendzie spadkowym.Gant, Barlinek, PGE... Jak widać Twój "przyjaciel- kocurek" podchodzi do tego z filozoficznym spokojem. Niech i na mnie ciut tego spokoju spłynie....Dokupiłam jeszcze PGE po 25.60 a niech to..jutro / lub kiedyś tam/ będzie lepiej
|
|
Temat:
BARLINEK
O czym tu mówić. Spada i tyle. S-ki "beznadziejne" rosna i mają się dobrze napędzane sterydami rozdmuchane nadziejami....Trzymam Barlinka i jeżeli tracę to chwilowo wirtualnie. Drewno zawsze będzie w cenie. Chińczyk przestaje być modny.
|
|
Temat:
GANT
i niżej, coraz niżej i...niżej...Wszystko inne rośnie, nawet taki nadmuchany wig20. Nie sadziłam że to taka słaba s=ka. Jest to wkurzajace....
|
|
Temat:
PGE
stooq PGE PGE 25.25 -0.20% 16:24 kapitalizacja /mln/43,684.77 Wartość księgowa /mln/32,136.02 Zysk na akcję 2.3380 c/z 10.8 C-WK 1.36 Stopa dyw. % 2.2
|
|
Temat:
PGE
dzięki,za szybką odpowiedź.
|
|
Temat:
PGE
PGE - Wprowadzenie do obrotu 1.470.576.500 akcji serii A i 259.513.500 akcji serii B. 15.12.09 ----czy macie trochę więcej info na ten temat. Taka ogromna ilość to rozwodnienie wartości...Czy może trzeba się ewakuować?....
|
|
Temat:
GANT
Maniek napisał(a):Niezła wymiana na poziomie 22,67 dwie transakcje pakietowe: 100tys+50 tys.na podstawie umowy / Raczej świadczy o zainteresowaniu papierem.Faktycznie , jeśli ktoś ustawił lossy to go wymiotło
|
|
< Ceny akcje a cykl koniunkturalny w gospodarce 19.11.2009 Standardowy schemat alokacji aktywów w ramach cyklu koniunkturalnego zaleca trzymanie akcji w bezinflacyjnej części ożywienia gospodarczego (od dołka spowolnienia gospodarczego do dna dynamiki inflacji), trzymanie surowców w inflacyjnej części ożywienia gospodarczego (od dna dynamiki inflacji do szczytu boom-u gospodarczego), trzymanie pieniędzy na rynku pieniężnym (lub w depozytach bankowych) w inflacyjnej części spowolnienia (od szczytu boom-u gospodarczego do dołka dynamiki inflacji), oraz trzymanie długoterminowych obligacji skarbowych o stałym oprocentowaniu w dezinflacyjnej części spowolnienia gospodarczego (od szczytu dynamiki inflacji do dna spowolnienia gospodarczego). W okresie minionych kilkunastu lat na krajowym rynku akcji można było stosować uproszczony schemat polegający na kupnie akcji w okolicach minimum tempa wzrostu gospodarczego i sprzedaży ich w mniej więcej momencie osiągnięcia przez PKB maksymalnej dynamiki rocznej. Oczywiście terminy „w okolicach” i „mniej więcej” nie mają ścisłej definicji. > wg. analityka /p.białek/ szczyty przypadną w ok. Grudzień 2009, listopad 2010. Po wyznaczeniu lokalnego max. w ciągu kilku-kilkunastu tyg. spadek średnio 23% na w20 .....www.analizy.pekao.com.pl..............
|
|
Temat:
PGE
Exatel miał 26,2 mln zł zysku netto w I-III kw., wzrost o 490,1% ISB - Biznes 20 Lis 2009, 9:45
Warszawa, 20.11.2009 (ISB) - Jednostkowy zysk netto spółki telekomunikacyjnej Exatel w I-III kw. 2009 r. wyniósł 26,2 mln zł wobec 5,3 mln zł przed rokiem, poinformowała spółka w komunikacie. W I-III kw. przychody Exatela wyniosły 413,4 mln zł wobec 408,5 mln zł przed rokiem. Wynik EBITDA wyniósł 102,9 mln zł wobec 85,5 mln zł w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Przychody Exatela za pierwsze półrocze 2009 r. wyniosły 289,2 mln zł wobec 271,4 mln zł w porównywalnym okresie 2008 r. Zysk netto osiągnął 22,8 mln zł wobec 4,3 mln w I półroczu 2008 r. EBITDA w tym samym okresie poprawiła się o 25,2%, dając kwotę 73,9 mln zł wobec 59,0 mln zł w 2008 roku.
Głównym akcjonariuszem Exatela jest PGE Polska Grupa Energetyczna. Spółka koncentruje się na usługach teleinformatycznych dla biznesu. Świadczy kompleksowe usługi - głosowe, internetowe i transmisji danych, a także hosting i kolokację. (ISB)
Warto dodać że PGE ma 21.85% w POLKOMTELU którego zysk co prawda spadł w 3Q ale i tak jest znaczący
|
|
Temat:
PGE
Bardzo duże obroty. Momentami spada jakby była dzienna norma w pozbyciu sie akcji. Dokupiłam trochę po 24.01. Też odnoszę wrażenie że to jeszcze nie koniec spadków. Pocieszajace jest to że ktoś te akcje skupuje bez względu na cenę. Energetyka to serce każdego państwa. Moim zdaniem inwestycja jest dobra ale jeżeli będzie można kupić taniej to czemu nie. Prognoza Mobiusa staje się faktem w trakcie....Jak myślicie czy dojdziemy do tych 20% w dół...?
|
|
Temat:
GANT
-A teraz tak to ładnie wygląda- GNT na -4,8%  - Mnie też to nie cieszy. Ciut dokupiłam po 23.95 a mogłam niżej Trochę żałuję że nie wyszłam po 24.75, mogłam ale to już historia.
|
|
Temat:
PGE
Mark Mobius (zarządzający funduszami Templeton) ostrzegł inwestorów na świecie, że 20-proc. korekta nie powinna być niespodzianką, ale okazją do zakupów. Przy okazji wymienił kilka miejsc, w których - jego zdaniem - tych zakupów warto dokonywać z potencjałem wzrostu o 30-40 proc. rocznie. Polski w kręgu zainteresowań znanego zarządzającego nie było (może i lepiej; z tego, że Mobius jest analitykiem znanym, nie oznacza jeszcze, że nieomylnym). Ale trudno uznać to za choćby pretekst do realizacji zysków. - to niejako potwierdza tw. majamy że zagranica wychodzi z akcji które sobie załatwiła w sposób nie do końca uczciwy. I bardzo dobrze.
|
|
Temat:
PGE
-Cały czas podtrzymuje zdanie że to zagranica wychodzi z akcji które sobie załatwiła w sposób nie do końca uczciwy.- majama, zgadzam się z Tobą. Wczoraj wyrzucali jawnie, dzisiaj z doskoku i małymi dawkami.Z dokupieniem PGE jeszcze poczekam . Martwi mnie duży spadek na Gancie, zbyt duży. Strata portfela 2%. Pod koniec m-ca liczę na wzrosty i mocne odbicie. Tym razem postanowiłam nie wychodzić...i cały czas trzymam trochę kaski na uśrednienie od dołu, nawet ganta. Jak to mówią: strategia i dyscyplina
|
|
Temat:
GANT
- Wlasnie mi pojechali dzisiaj gnojki.. - Przez sekundę mignęła nawet cena 23 z groszem...Who knows,...jak spadnie dokupisz. Ja dzisiaj odczułam dość mocno finansowo. Okazała się najsłabszą s-ką w moim portfelu.
|
|
Temat:
PGE
- A prawda jest taka że drobni inwestorzy tu nie maja prawie żadnego znaczenia, kurs poszybuje tak jak zechca instytucje.- Jednak to drobni inwestorzy skupowali aż miło. Nie zdołali powstrzymać trendu spadkowego -kazdy chce kupić taniej jak widzi że wyrzucaja- np. sprzeda,51 tys.akcji zleceń szt.2 / kupi 118 tys.akcji zleceń szt.138......! No cóż, jak spadnie trzeba będzie uśredniać od dołu. Przy dobrych s-kach to zawsze zdaje egzamin.
|
|
Temat:
PGE
No cóż, gdybym wcześniej Was poczytała to prawdopodobnie /raczej na pewno/ uniknęłabym straty a'60gr/akcja na chwilę obecną. Mam nadzieje że poniżej ceny wyjściowej nie spadnie..
|
|