Temat:
MCI
Z tego co się orientuje, kasacja polega na przeanalizowaniu toku samego procesu pod względem prawidłowości formalnej, a także materii postepowania (sprawy) pod katem prawidłowości zastosowania przepisów na podstawie których zapadł wyrok. Jeżeli to rozstrzygnięcie jest faktycznie takie precedensowe to istnieje obawa uchylenia korzystnego wyroku i reinterpretacji przepisów.
Ja bym sie nie bał o wynik, to postepowanie jest ostateczną forma weryfikacji funkcjonowania systemu sądowniczego i niezwykle rzadko zmienia wyrok, a potem jeszcze Europejski Trybunał Sprawiedliwości
|
|
Temat:
LSISOFT
Jest Raport i jak na moje oko laika to rewelacja gielda.onet.pl/lsi-software-sa... 2010r. 2009 r. Zysk (strata) netto 1 433 811 Wzrost o 77 % Mniemam że fachowcy od analizy finansowej potwierdzą moja radość
|
|
Zastanawia mnie wczorajsze wywindowanie kursu na końcówce, ktoś chyba zaczyna zabawę pod ważne info W PB prezes mówi że wyniki będą zgodne z oczekiwaniami więc kursem ruszy tylko decyzja w sprawie Simple (zakładam ruch na północ albo dalsze pełzanie). Dzisiaj powrót kursu do wsparcia na 4 pln i mam nadzieje że utrzymamy bo nie lubię jak się dzieją czary mary.
|
|
Temat:
LSISOFT
Wiadomośc z wczoraj
"Zarząd LSI Software S.A. informuje, że ulegnie zmianie termin przekazania kwartalnego raportu skonsolidowanego za IV kwartał 2010 roku z dnia 2011-03-01 na dzień 2011-02-25."
Taka skwapliwość daje podejrzenie, że mają się czym pochwalić, jak szeroki nie zawali to będzie się z czego cieszyć na weekend
|
|
Znowu dzisiaj czary mary na sam koniec sesji i kurs ściągnięty ... Zabawa trwa, fundusze między sobą wymieniają akcje, a ja zaczynam wątpić w AT na tym papierze - objęcia bessy, trójkąty itp. to nie ma sensu - za duże interesy tu rządzą, a KNF?. Chyba trzeba przestawić się na średniookresowy horyzont i zaglądać na notowania raz na tydzień bo że kiedyś dojdzie do cen rekomendacji to nie wątpię, a poco sobie nerwy psuć.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Faktycznie jest teoria o motylu którego ruch skrzydeł wywołuje tornado na drugim końcu ziemi... Ok taki artykuł jakieś tam znaczenie zapewne ma dla kogoś (może nawet i duże) ale tłumaczenie nim zachowania kursu na dzisiejsze sesji to delikatnie mówiąc przesada.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Jacenty Zysk netto (akcjonariuszy jednostki dominującej) odpowiednio za I , II i III kwartał 2010 r. to 94,8 110,8 i 141,6 milionów złotych, tak więc cała inwestycja w Echo to pikuś i takie artykuły nie mają żadnego znaczenia. Cena kauczuku syntetycznego - to przekłada się na wycenę akcji.
|
|
Temat:
RAFAKO
Wygląda na to że odbiliśmy się od dna kanału w którym kurs porusza się już prawie od roku, i AT wskazuje że jest szansa na 10% do góry. Z PAK sytuacja cały czasz w zawieszeniu, ciekawy artykuł; www.parkiet.com/artykul/9,1015...Wynika z tego że te kopalnie to może być studnia bez dna, a tu plany na atomówkę? Musieli by robić emisje jak Boryszew żeby to wszystko ogarnąć, zatem strategicznie nie wiedzą co z sobą zrobić.
|
|
Pierwsza fala spadkowa w historii notowań waloru skończyła się zamknięciem 30 listopada na poziomie 6,2 druga dłuższa wyprzedaż odbiła się 28 stycznia również o ten poziom i przez kilka dni wykres liniowy wyglądał na książkowe podwójne dno, a potem zamknięcie na 6,16
Nie wierze, że ceny rekomendacji są ustalane na zamówienie (pewnie jak od każdej reguły są wyjątki:) ale czas ich wydawania i to że otoczenie wydających wie wcześniej stwarza pewną przewagę na rynku
|
|
8,60 W bardzo ciekawym czasie wychodzi ta rekomendacja, wczoraj zamknęliśmy się na 6,16 czyli poniżej wyznaczającego podwójne dno oporu 6,2. Ktoś zawsze będzie o wiedział takie rzeczy wcześniej niż my szaraki. Wielu nerwowych oddało akcje w ostatnich dniach. Pesymizm zagościł też na forum i zaczęto krytykować fundamenty spółki nawet w perspektywie długoterminowej. Wydaje się że kto miał się zapakować już to zrobił i teraz tylko północ. Oby zamknąć się jak najwyżej od 6,30 i będzie dobrze.
|
|
rudeboy napisał(a):Teraz tylko udany atak na 4,71zł i czekać cierpliwie na "zmianę kodu" na "5tkę z przodu":) Mam nadzieje, że przebijemy 4,71 bo jak nie to wszystko wskazuje że wracamy do trendu bocznego i wizualizuje się powrót do 4,1 Duża podaż leży na 4,72 i ciężko będzie przez to przeskoczyć tym bardziej że słabe obroty dzisiaj zaprzeczają trwałemu wybiciu. Trzymam kciuki.
|
|
Temat:
CIECH
Zaskoczyło mnie trochę dzisiaj to że PP na moim rachunku są po 3,77 (miałem nadzieje że zaczniemy od 4,19 czyli od tego co odcięto od akcji)zjazd kursu zrobił swoje i wycena PP jest na razie taka że nie opłaca się sprzedawać. Nie pozostaje mi chyba nic do wyboru jak wejście w nową emisje, mam farta bo zrealizowałem trochę zysku na Synthosie i mam za co wykupić nowe akcje. Liczyłem tu na szybki zysk, a zapowiada się że posiedzę dłużej na papierze, bo nie mam zamiaru wyjść ze stratą tym bardziej że pojawiła się nowa rekomendacja na 34,40 pb.pl/2/a/2011/02/03/3_spolki_...Nie daje mi tylko spokoju cicha myśl, że wybicie z kanału spadkowego było tylko podpuchą pod nowa emisje. Wchodzicie w nową emisje? Proszę o komentarze całej sprawy.
|
|
Temat:
CIECH
Ponieważ jedno PP uprawnia do zapisu na 0,82 akcji.
|
|
Temat:
TAURONPE
Kasiuniu problemy z rozumieniem tekstu? Czytaj proszę uważnie, kliknij w link i pomyśl zanim zadasz pytanie. 1) Zyski ma mieć KGHM, a inwestycją jest zakup TPE do poziomu 11% o czym była większość mojego wywodu. 2) mathu napisał że KGHM NIEkupuje po to żeby spekulować, więc twój wywód, skądinąd słuszny nie jest tu na miejscu
Pozdrawiam
|
|
Temat:
TAURONPE
Kilka razy obróciłem walorem z satysfakcjonującym zyskiem i chociaż jestem teraz pod kreską to nie mam zamiaru realizować straty (chociaż boli patrzeć jak inne pozycje w portfelu na UP)najwyżej poczekam trochę, tylko żałuje bo nie mam za co teraz uśrednić. Nawiązując do tematu KGHM, jeżeli ma ktoś konkretne dane to proszę o podanie bo zaczyna nam się z tego robić fetysz. Z tego co się orientuję to kombinat deklarował, że chce mieć jakieś 11% Na 9.09.2010 dobili do 5,15 % (cena w tedy 5.6) www.forbes.pl/artykuly/sekcje/...Pomijając fakt, że głupio zrobili chwaląc się takimi zamiarami to na logikę powinni kupować jak się konsolidowało na 6 PLN albo zwaliło w końcu listopada 2010, a nie czekać na wejście do WIG 2O gdzie ekspozycja na kapitał większa i dołowanie kursu trudniejsze. Z drugiej strony rekordowe zyski mają mieć w 2011 i wtedy będzie cash na takie inwestycje
|
|
Temat:
GOBARTO
Nareszcie ruszyło się i cierpliwi zostaną nagrodzeni Technicznie ważne abyśmy zamknęli się dzisiaj powyżej 1,66 a 1,7 to już porostu ideał, fundamentalnie wiadomo, że będzie lepiej niż dobrze więc gar pod wyniki rozpoczęta !
|
|
Temat:
TAURONPE
Widzę że narobiłem trochę zamieszania z hasłem "wariant PZU" Wyartykułowałem ten pogląd pod wpływem rozczarowania widząc jak rozpływają się szanse na w miarę szybkie sforsowanie 7 PLN - żeby było jasne to nie wieżę żeby cena spadła dużo poniżej 6 zł, bo trudno będzie sforsować każde 10 groszy od 6,2 do 5,8. Podkreślam - najbardziej realny jest boczniak (6,2-6,85) Każda dyskusja jest jednak pozytywna, a analogie do PZU jednak są; Tu i tu skarb państwa ma około 42% udziałów. Widząc stan naszych finansów publicznych i zapał do reform w roku wyborczym jest bardzo prawdopodobne że Grad będzie sprzedawał, tym bardziej, że nie ma już czego opchnąć, a na prywatyzacji uzdrowisk nie uciuła tyle co na wypchnięciu pakietu PZU lub TPE. Oba debiuty dały dobrze zarobić i po realizacji zysków pojawia się refleksja krótko i średnio terminowych, że może być taniej (rezerwy podaży są) Jak by nie patrzeć z kursem będzie teraz ciekawie
|
|
Temat:
TAURONPE
Scenariusz trójkątowy definitywnie zdechł, mam nadzieje że przynajmniej moja alternatywna koncepcja w postaci trendu bocznego w granicach 6,85 - 6,20 się zrealizuje, bo jak nie to wariant PZU Trzeba obserwować walkę na 6,20.
|
|
Temat:
ADVADIS
Fundamentalnie to tragedia z długami i bez spójnej koncepcji wyjścia z kryzysu (najpierw hurtownie teraz sieć franczyzy detalicznej - bez konsekwencji) na poprawę wyników bym nie liczył (mimo że IV kwartał to teoretycznie w branży żniwa) Technicznie od miesiąca ubijamy dno w kanale 0,24 - 0,26 PLN z atakami na 0,23. Próbowałem troszkę spekulować ale z płynnością nie najlepiej. Wariant ryzykowny - kupować i czkać "bo gorzej być nie może" albo poczekać na przebicie 0,30. To takie moje wrażenia ( byłem na spółce i obserwuje) Decyzje najlepiej podejmować po własnej analizie bo każdy ma swój poziom ryzyka
|
|
Temat:
TAURONPE
Formacje w stanie książkowym nie zdarzają się tak często jak powodzie w zeszłym roku. Zgadzam się że obroty z 17 grudnia łamią obraz malejącego wolumenu ale w formacji kształtującej się przez 3 miesiące odchylenia od typu idealnego są dla mnie wyjątkami potwierdzającym regułę. Cała zabawa w AT polega na tym, że wykresy można interpretować rożnie, ktoś może powiedzieć też że górna krawędź nie jest pozioma bo szczyt z 12.11 to 6,85 a z 17.12 to 6.89. Warto zawsze mieć techniczny wariant alternatywny (jak nie trójkąt to boczniak ze wsparciem w okolicy 6.2) tak czy siak ja akcje na razie twardo trzymam. Musze przyznać, że sentyment akcjonariuszy przesuwa się z energetyki na chemię i troszkę zmodyfikowałem ostatni swój portfel.
|
|
Temat:
TAURONPE
Abstrahując od znaczenia obrotu akcjami przedstawicieli RN i ich pociotków, teraz najważniejsze wskazówki daje nam AT (bo fundamentalnie to na zachodzie bez zmian) Mathu, lubię jak forumowicze wrzucają wykresy (wyrazy szacunku bo cenię twoje linie). Ja też wyrysowałem sobie ten trójkąt. Przy czym linie zwyżkującą poprowadziłem od cienia świecy z 18 października (nie jestem pewien czy tak wolno)przez podstawę świecy z 30 listopada i wybicie o szerokość formacji daje nam idealnie 7,8 Jeżeli ten scenariusz by się nie zrealizował to wchodzimy w boczniaka z dolną granicą na 6,2 Pozdr.
|
|
Temat:
IMPEXMET
debet napisał(a):Technicy dają dyla (na potęgę), fundamentaliści wchodzą.... Ładnie powiedziane - oddaje klimat sytuacji, obroty co prawda wzrosły ale, że na potęgę to bym jeszcze nie powiedział. Fundamenty nie budzą moich wątpliwości, natomiast mam prośbę do fachowców od AT; Kurs na szczęście się wyciąga i jest szansa że po przetestowaniu ważnego poziomu 4,09/4,10 będziemy mieli odbicie - czy istnieje możliwość powstania podwójnego dna z dołkiem z 17.11.2011, czy już w krótkiej perspektywie tylko czarne scenariusze malują się w sztuce wykresów.
|
|
Temat:
GOBARTO
Najadłem się dzisiaj troszkę strachu widząc jak kurs nurkuje do dolnej granicy grudniowej konsolidacji, tymczasem popyt pokazał swoją siłę - kurs otwarcia obroniony  Cień dzisiejszej świecy doszedł do poziomów gdzie wielu mogło ustawiać SL. Sesja o pozytywnej wymowie i to mimo przeceny na szerokim , Pan Maciej bryluje w mediach (PB,TVN CNBC) jako wzorzec menadżera w 2010 roku i gdyby nie zamieszanie z weterynarzami to człowiek spokojnie celebrował by nowe święto 3X
|
|
Temat:
IMPEXMET
Niestety dziś na wykresie bije w oczy formacja spadającej gwiazdy, co gorsza z początkiem cienia w miejscu istotnego oporu na 4,7 i kilka. Obawiam się że po miesiącu wzrostów zaczynamy nurkowanie, będzie okazja dokupić.
|
|
Temat:
TAURONPE
Wybicie z grudniowej konsolidacji to +/- 5% i odbicie na opór(6.85)/wsparcie(6.2) więc krotko terminowo można się bawić.
W perspektywie najbliższych tygodni wydaje mi się że o kierunku marszu TPE zdecyduje szeroki i dlatego paluszki na SL bo może okazać się że w styczniu akcji lepiej już nie mieć.
|
|
mateusz 2000- z tego co zauważyłem takie informacje nie przekładają się bezpośrednio na dzienną zmianę kursu ale tworzą pozytywny klimat wokół waloru, a nam pomogą utrzymać trend  . Platinium jest agresywny, ma w portfelu wszystko co rokuje duże zyski(od bawełny po NewConnect) i to potwierdza że Gino może dać cierpliwym dużą satysfakcje
|
|
Pan Jesionowski dziś w TVN CNBC zadowolony i wyluzowany mówił że nic nie murzą jeśli chodzi o SIMPLE i sprawa jest otwarta, do piątku RN zdecyduje czy przyjąć ofertę sprzedaży (on sam jest za, a zysk przeznaczył by na przejęcia). Zastanawiam się jak zareaguje kurs na rozstrzygnięcie sprawy bo jak dla mnie to każda decyzja będzie OK, a prognoza na 2010 niezagrożona.
|
|
Temat:
TAURONPE
Na 6,50 stoi taki popyt że nawet jak kurs dojdzie tego do poziomu to się odbije i wsparcie zostanie odrobione. Ja osobiście teraz żałuje że nie sprzedałem za 6,85 bo teraz miał bym za co dobierać na przecenie
|
|
Temat:
RAFAKO
Na moje niewprawne oko to wyniki za III kwartal niczego sobie Na szerokim przecena, a my na zielono i wybicie z 10 listopada nie zostalo zanegowane. Plan prywatyzacji na 2010 rok osiągnięty i Grad droży się z ceną PAK, może tranzakcja nie dojdzie do skutku i przelecimy nawet przez moje wyznaczone 14 zł. Ciagle jednak trzeba miec ręke na pulsi bo to Irlandia to stopy w Chinach itp. Czekamy.
|
|
Temat:
TAURONPE
Moim zdaniem nie ma szans na poważną przecene, można liczyc jedynie na drobną korektą o charakterze czysto technicznym ale wyczekiwanie na drobne wachniecia nie ma sensu. Nie ma przesłanek do negacji trendu ponieważ: - Grad nie będzie sprzedawal do końca roku swoich udziałów i wzrost podaży papieru nie grozi - wejście do WIG 20 poprawi ekspozycje spółki na parkiecie itp. - wyniki zimowych kwaratłów dla spółek energetycznych zazwyczaj są lepsze niż letnich - ewentualne wyłuskanie jakiegoś pierniczka z aktywów Vattenfalla był by juz szczytem szczęści Jedynie drugie dno kryzysu może coś zmienić albo dramatyczna korekta na szerokim.
|
|
Temat:
GOBARTO
Zastanawiające jest słabe odbicie kursu po tak pozytywnym raporcie. Historie o zbijaniu kursu przed wynikami od dziś nie aktualne. Walczymy o utrzymanie 1.60 a gdzie tu mowa o przebiciu poziomu 1.66 istotnego z punktu AT.
|
|
Temat:
GPW
Kurs otwarcia daje piękne 20 % Teraz ciekawe czy popyt instytucjonalnych przeważy podaż tych co zakładali rachunki na rodzinę i brali ekspresowe pożyczki
|
|
Temat:
TAURONPE
Od debiutu wzrost na walorze prawie 30 %. Jest to psychologiczna bariera (np. PZU po przełamaniu tego poziomu sie skorekciło)i ewentualne odreagowanie można wykorzystać do zakupów. Dużym wsparciem jest perspektywa wejścia do WIG 20 i jeżeli ma dojśc do tego jeszcze w grudniu to kurs nie powinien zmienić trędu. A tak przy okzaji pytanie do obeznznych - na ile pewne jest wejście Taurona do WIG 20?
|
|
Temat:
RAFAKO
Patrząc czysto technicznie, od wiosny poruszamy się w trendzie bocznym,a 27 października wykres utworzył formacje podwójnego dna, potencjalny zasięg wzrostów to 14 PLN. Można liczyć również na wsparcie pozytywnych informacje w związku z zakupem PAK. Krótko terminowo zdecydowałem się wejść niewielkim pakietem.
|
|