Podsumowanie portfela konkursowego 2020r.
kliknij, aby powiększyćEdycję 2020 konkursu kończymy rekordowym wynikiem portfela w historii. Nigdy wcześniej tez nie były potrzebne tak wysokie wartości aby dostać się do nagradzanej TOP5. Minimum aby otrzymać nagrodę okazało się powiększenie startowego kapitału przeszło 3 razy!

kliknij, aby powiększyćTrzeba przyznać, że fundusze w tym roku również postawiły niezwykle wysoko poprzeczkę (choć był i tak. co stracił 53% :P ). Generalnie wyraźnie widać, że inwestycja w małe i średnie spółki (szczególnie w marcu i kwietniu) była strzałem w 10kę. Jakby nie patrzeć, portfel 45 anonimowych uczestników forum StockWatch.pl pokonał wszystkich zarządzających funduszami w tym kraju. Sprawa bez precedensu. Brawo!
Klasyfikacja generalna: 1. flesz (r1, AWM,PLY) 34 305,00 zł +586,10%2. egonac (PUR, UNT, NCT, CRJ,AGL) 31 124,15 zł +522,48%
3. Wieled (XTB) 22 552,97 zł +352,78%
4. tratata (ASB, MNS, PRI,IZO) 21 614,81 zł +332,29%
5. tretenmerth (MLS,OML,R22) 17 631,88 zł +252,63%=================================
6. bankrucik (DAT) 16 493,18 zł +232,95%
7. Exboss (MRB) 15 287,23 zł 206,98%
O poziomie konkursu niech świadczy że stopa zwrotu bankrucika z 6 msc. w kilku poprzednich edycjach dałaby nawet zwycięstwo, a tym razem nie wystarczyła nawet do odebrania jednej z nagród. Po raz pierwszy też konkurs wygrał uczestnik z listy rezerwowej. Flesz przejął wynik mysiauek'a, ale tylko to nie wystarczyłoby do wygranej, dorzucenie zysku z AWM oraz jego utrzymanie na Playu okazały się kluczowe.
Z mojej perspektywy powtórzył się scenariusz z zeszłego roku - bardzo mocnej pierwszej połowy roku gdy byłem w czołówce i słabszej drugiej, gdzie dodatkowo brak możliwości wyboru kolejnej spółki i pozostanie na Biomaximie kosztowało mnie spadki w klasyfikacji. Cenna lekcja na przyszłość dla każdego uczestnika konkursu iż lepiej nie pozostawać bez możliwości ruchu w portfelu ;)
Fenomenalnymi zagraniami z tego roku uczestników mógłbym tu zapisać kolejne kilka stron worda, dlatego zostawię sobie analitykę na podsumowanie w artykule na SW :). Gratulacje dla zwycięzcy/ów (w kwestii ew. podziału nagrody temat do dogadania) jak i nagrodzonych. Kody do abonamentów roześlę w prywatnych wiadomościach w ciągu najbliższych dni.