0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
6 lutego 2011 12:03:14
przy kursie: 19,40 zł
Ryzyko zawsze jest :). Nawet jak wyjdziesz z domu nie mozesz byc pewien ze na 100% wrocisz, a co mowic o inwestycji w spolki...
|
|
0 Dołączył: 2010-06-13 Wpisów: 142
Wysłane:
6 lutego 2011 12:31:05
Należy pamiętać, że emisje nie zawsze są na przejęcia itp. Ostatnia emisja na Boryszewie rzeczywiście miała służyć wsparciu przejęcia Maflow, ale już wcześniejsza za główny cel miała redukcję zadłużenia przez min. wykup obligacji od instytucji dla których były wyemitowane w 2006 r. Teraz jednym, co pewne to to, że RK sięga do kieszeni akcjonariuszy - dobrowolnie, czy nie nie ma różnicy. Jaki jest cel? Pozyskanie środków. Na co? Można się tylko domyślać. Na pewno więcej dowiemy siępo NWZA. W między czasie powinno się wyklarować coś z Saar G. Może dowiemy się też o kolejnych due dilligance. Czas pokaże. Pozostaje ufać że cel będzieszczytny i realizowany.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
6 lutego 2011 16:13:47
Taurus80 napisał(a):compaq100 napisał(a):Bezdyskusyjnym jest,że emisje finansuje na zasadzie dobrowolności akcjonariusz. Pieniądze zainwestowane w emisje nie będą zmarnowane tylko przyniosą określone zyski o czym pisałem wyżej. Kompletne nieporozumienie!!! "Sięganie do kieszeni" to są pieniądze bezpowrotnie stracone.
Emisja to emisja czyli wyciaganie kasy od akcjonariuszy, rozni sie tym ze emisje boryszewa sa na konkretne cele a nie ratowanie spolki spod brzytwy, plusem jest uczciwosc glownego akcjonariusza chcesz zarabiac wloz tyle co i ja wkladam. A ze pieniadze sie nie zmarnuja to mysle ze przesadzasz i to ogromnie!!! Jaka gwarancje mi dasz ze boryszew po przejeciach zrealizuje prognozy jak zaklada ??? Ile jestes w stanie pieniedzy polozyc na stol ??? To oczywiste, że emisja zawsze jest obarczona ryzykiem: mniejszym lub większym - a kasę na nią dają akcjonariusze a nie kto inny. Ok jest dobrowolność i Karkosik stosując PP też wykłada własne pieniądze i to tworzy po trosze "wiarygodność" jego emisji. Tylko że zawsze gra wg mnie trochę po bandzie bo stosując emisje groszowe, czyli "rażąco" poniżej bieżącej wartości kursu, ta dobrowolność redukuje się do opcji że albo wchodzisz w emisję albo sprzedajesz akcje (lub potem PP) bo wejście w emisje i nie wykupienie nowych akcji będzie skutkować zawsze b.dużymi stratami dla akcjonariusza. W naszym przypadku obecnie ważne jest pytanie po co jest ta emisja, o czy pisał już wcześniej doncarlos: doncarlos napisał(a):Moim zdaniem powod jest bardzo prosty: Boryszew przystepujac do negocjacji w sprawie zakupu jakichkolwiek spolek nie ma kasy.. jezeli jest jakas ciekawa spolka, ktora brs moglby kupic, to co maja powiedziec.. - na razie nie mamy kasy, ale jak przeprowadzimy emisje, to bedziemy mogli sfinalizowac przejecie? brzmi niezbyt powaznie.. spolka musi miec mozliwosc finansowania akwizycji w kazdej chwili. Drugim mozliwym powodem jest.. wg mnie jest to ostatnia szansa na wyciągnięcie kasy od inwestorow.. Mnie się jednak wydaje, że muszą mieć już bliżej jakiś namierzony obiekt/obiekty przejęcia i duże prawdopodobieństwo jego przejęcia. Ciężko mi wyobrazić sobie sytuację, że dochodzi do emisji i nadal nie ma komunikatu, po co im te pieniądze. Przecież wiedzą, że doprowadziłoby to do znaczącego spadku kursu bo nikt nie chciałby obejmować nowej emisji a chyba na tym im nie zależy. Moim przed dużo wcześniej przed odcięciem będziemy mieś jakiś komunikat o nowej akwizycji bo tylko taki na dzień dzisiejszy może zadowolić rynek i spełnić jego oczekiwania. Realizacja innych scenariuszy powinna wywołać znaczące spadki. Po drodze mamy jeszcze skonsolidowane wyniki za IVQ gdzie będziemy już lepiej widzieć bardzo pozytywny wpływ Maflow ma wyniki spółki.
|
|
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
6 lutego 2011 16:21:40
sprawa serrgummi ma sie wyjaśnić w ciągu najbliższych tygodni a negocjacje z boryszewem są na bardzo zaawansowanym poziomie. Wszystko wskazuje że borek z dużym prawdopodobieństwem połasił się na niemiecką spółkę. Co do cabletra to prezes powiedziała że syndyk żądał za dużo kasy oraz że niektóre zakłądy spółki ustytuowane są w afryce północnej a wiec wniebezpiecznym rejonie, oznacza to że ewentualne śrdoki na włoską spółkę pojda pewnie na niemiecką a emicja.. hmmmm pamietajmy że jest jeszcze 3 społka której nazwy nie podano a borek obecnie porowadzi duedeligance dwóch podmiotów.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 26
Wysłane:
6 lutego 2011 17:33:26
W tym tygodniu dowiemny się..., ale tylko o złożeniu oferty wiążącej (chyba 11.02). Co dalej pożyjemy zobaczymy. Oprócz emisji spółka powinna wykazać pokaźny zysk za 2010 ( o zysku za 2009 - nigdzie nie mogłem się doszukać jego infa). Ciekawe w tych wynikach będzie ile, tak na prawdę zysku będzie z Maflow. Chodzi mi jeszcze po głowie, sprzedaż jakieś firmy z grupy, która nie spełnia oczekiwań w niej pokładanych. pozdro dla akcjonariatu.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
8 lutego 2011 04:33:37
przy kursie: 19,20 zł
Taurus80 napisał(a):Ja jak mowilem zaangazowanie redukuje juz mam tylko 25% stanu po ostatniej emisji i nastepnej na pewno nie obejmuje :) No proszę, przeczekałem Cię
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 11
Wysłane:
8 lutego 2011 12:09:02
przy kursie: 18,80 zł
Fragment pochodzi z Saarbrücker Zeitung - 2 luty 2011 r.
"Gestern hat das Amtsgericht Saarbrücken das Insolvenzverfahren über das Vermögen der Saargummi GmbH und der Saargummi Deutschland GmbH eröffnet. Dies teilten die beiden Insolvenzverwalter Jean-Olivier Boghossian und Udo Gröner mit. Sie hatten bereits als vorläufige Insolvenzverwalter die Geschicke der Saargummi-Gruppe bestimmt, nachdem die beiden Gesellschaften des Dichtungs-Spezialisten im November Insolvenz beantragt hatten. Unterdessen gehe der Verkaufsprozess in die entscheidende Phase. „Wir sind zuversichtlich, bis spätestens Ende des Monats eine Investoren-Lösung zu erreichen, welche die gesamte Saargummi-Gruppe umfasst“, heißt es in der Mitteilung der beiden Saarbrücker Rechtsanwälte. Das saarländische Wirtschaftsministerium hatte kürzlich bekannt gegeben, dass fünf internationale Unternehmen aus der Autozulieferer-Branche in der engeren Wahl für eine Übernahme der Gruppe seien (wir berichteten). Die Saargummi GmbH ist die Muttergesellschaft für 22 in- und ausländische Unternehmen der Gruppe. Bis auf die Saargummi Deutschland GmbH ist keine Tochter von der Insolvenz betroffen. Die Saargummi Deutschland GmbH umfasst hauptsächlich die Autozuliefer-Sparte in Büschfeld mit rund 850 Mitarbeitern. Saargummi erzielte nach Angaben der Insolvenzverwalter im vergangenen Jahr mit rund 4400 Mitarbeitern in zwölf Werken einen Umsatz von rund 360 Millionen Euro. Davon entfielen rund 320 Millionen auf Gummidichtungs-Systeme für Autos. Außerdem stellt Saargummi Dichtungen für Fenster, Fassaden und Dächer sowie Teile für die Schuh-Produktion und für weitere Industrien her".
Dla tych co nie znają niemieckiego - > Syndyk poinformował, iż do końca lutego najpóźniej chcą pozbyć się Saargummi. W grę wchodzi tylko i wyłącznie sprzedaż całej grupy - bez wybierania rodzynek. Jeszcze jedna istotna rzecz - > na polu walki zostało tylko 5 podmiotów zainteresowanych kupnem.
Kto napisał że do 11 mają złożyć ofertę wiążącą ? z tego co tu czytam - decyzja może zostać podjęta w każdej chwili.
pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
8 lutego 2011 12:11:55
nocnygracz napisał(a):Taurus80 napisał(a):Ja jak mowilem zaangazowanie redukuje juz mam tylko 25% stanu po ostatniej emisji i nastepnej na pewno nie obejmuje :) No proszę, przeczekałem Cię Cieszy mnie ze sa twrdsi odemnie :) pamietaj ze kiedys od stolu trzeba odejsc
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
8 lutego 2011 12:21:54
Znajac Niemcow mmoim zdaniem Boryszew ma teoretycznie dosc duze szanse na przejecie calej grupy SaarGummi (jezeli cena nie bedzie oczywiscie zbyt wygorowana). Atutem boryszewa w tym przetargu jest fakt, ze jest chyba jako jedyny z tej 5 zainteresowany (przynajmniej tak sadze) rozwojem SaarGummi a nie tylko przejeciem czesci rynku - co chca zrobic pozostali konkurenci. Cena nie bedzie czynnikiem decydujacym. Sadze, ze Niemcy moga miec uzasadnione obawy, ze potentaci z tej branzy zainteresowani SaarGummi niekoniecznie sa zainteresowani utrzymaniem calej grupy, zapewne w umowie zostana zapisane gwarancje zatrudnienia. Tutaj boryszew moglby sie troche wykazac i zaoferowac korzystniejsze warunki, co byloby jego plusem w tej nierownej walce. Zobaczymy wkrotce co z tego wyjdzie. ps ja juz wczesniej sie pozegnalem z brs, ale teraz zastanawiam sie nad odkupieniem, chociaz w ta emisje na 100% nie wchodze. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
8 lutego 2011 12:38:17
nihil novi napisał(a): Dla tych co nie znają niemieckiego - > Syndyk poinformował, iż do końca lutego najpóźniej chcą pozbyć się Saargummi. W grę wchodzi tylko i wyłącznie sprzedaż całej grupy - bez wybierania rodzynek. Jeszcze jedna istotna rzecz - > na polu walki zostało tylko 5 podmiotów zainteresowanych kupnem.
Kto napisał że do 11 mają złożyć ofertę wiążącą ? z tego co tu czytam - decyzja może zostać podjęta w każdej chwili.
pozdrawiam
Wczoraj 07.02.2011 media informowaly o 4 kandydatach. Ktos wiec odpadl?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 51
Wysłane:
8 lutego 2011 12:42:45
no dobra ale po kursie widać że albo ktoś duży wyłazi bo wie coś albo spekulacja przed dobrym infem... Teraz pytanie czy jak Boryszew odpadnie to tak naprawdę będzie złe info czy dobre ?
|
|
Wysłane:
8 lutego 2011 12:50:39
doncarlos napisał(a): SaarGummi chca kupic m.in: - Toyoda Gosei - dostawca Toyoty.. kapitalizacja firmy wynosi 2,2 mld EURO.. - Cooper-Standard Automotive - po 3 kwartalach 2010 roku firma zarobila marne 312.8 milionow $$$$$.. - Henniges Automotive - firma dzialajaca od ponad 150 lat, kilkanascie zakladow na 3 kontynentach, kilka tysiecy pracownikow..
We wczorajszej niemieckiej prasie bylo wspomniane, ze 4 oferty sa w tej chwili analizowane. Prawdopodobnie jedna z tych firm jest boryszew. Te powyzej, to te ktore udalo mi sie wczesniej ustalic, ale niewiadomo, czy one akurat zakwalifikowaly sie do tego etapu.. po kursie mozna wnioskowac rozne scenariusze, lacznie z tym, ze brs odpadl i bedzie w koncu wieksza korekta, ale rownie dobrze moze wyskoczyc jakies ciekawe info jak piorun z jasnego nieba i kurs pojdzie kilkanascie %%% w gore.. ps bez infa tez mozliwe;)) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 8 lutego 2011 12:59
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
8 lutego 2011 14:44:12
art. z konca stycznia:
W przeciwieństwie do wbrew zapowiedzi, zgodnie z którym polski producent tworzyw sztucznych Boryszew nabyła części SaarGummi Group, dwóch tymczasowych syndyka zaangażowanych w proces sprzedaży, Jean-Olivier Boghossian i Udo Gröner, stwierdzili, że te zapowiedzi są nieścisłe. Prawdą jest, że procesu inwestor jest na etapie daleko zaawansowane i powinny zostać zakończone w ciągu najbliższych tygodni. Zarówno tymczasowego syndyka podkreślić, że celem jest sprzedaż SaarGummi grupy jako całości.
art. ze storny sarrgummi z 1.lutego SaarGummi GmbH: Postępowanie upadłościowe oficjalnie otwarty Saarbrücken / Büschfeld, 2011, 1 lutego. Saarbrücken County Court otworzył postępowania upadłościowego na majątku SaarGummi GmbH dziś i powołania Jean- Olivier Boghossian z kancelarii Schultze & Braun jako syndyk. Dlatego też sąd zgodził się z zaleceniem Boghossian który stwierdził, w jego wcześniej przygotowane opinię biegłego istnienia upadłościowego i nadmiernego zadłużenia jako podstawy upadłościowego. SaarGummi GmbH dotyczy spółki dominującej SaarGummi Group. Z wyjątkiem SaarGummi Deutschland GmbH, których postępowanie upadłościowe zostało wszczęte w tym samym czasie, wszystkie pozostałe 22 krajowych jak i zagranicznych firm Grupy, nie są wpływ ogłoszenia upadłości i będzie działać na nieograniczonym zakresie. Gröner Udo, Heimes + Müller, został powołany na stanowisko likwidatora SaarGummi Deutschland GmbH. Równolegle do tego procesu sprzedaży grupy jest teraz czas na decydującą fazę Według informacji z Boghossian i Gröner. "Jesteśmy w trakcie przeprowadzania ostatecznych negocjacji z pozostałych nabywców zainteresowanych. Według obecnego stanu mamy są przekonani, że udało nam się znaleźć rozwiązanie dla inwestorów, nie później niż do końca miesięcy, które obejmuje całe SaarGummi Group ", dwóch likwidatorów inaczej. SaarGummi Group jest wiodącym producentem systemów uszczelniających w świecie przede wszystkim do zastosowań motoryzacyjnych. Spółka przetwórstwa gumy jest partnerem rozwoju i dostawca komponentów dla przemysłu motoryzacyjnego w Europie, Ameryce Północnej i Południowej, jak również w Azji. Produkcja prowadzona jest w Niemczech, Czechach, Słowacji, Hiszpanii, Indiach, Brazylii, Chiny i USA. Przedmiotem działalności głównie występuje w rozwoju i produkcji 2 fok ciała i produkcji związanych z nim narzędzi. Ponadto, artykuły formowane są produkcji, które są wykorzystywane w sektorze przemysłowym dla hydrauliki i technologii bezpieczeństwa, jak również jak w branży obuwniczej. Grupa dalszych dostaw w branży budowlanej z systemów uszczelniających do okien, fasad i dachów. W 2010 roku przychody spółki SaarGummi wokół Euro 360 milionów, z tego 320 milionów Euro w sektorze motoryzacyjnym na całym świecie około 4400 pracowników w 23 firm z 12 zakładów produkcyjnych.
Edytowany: 8 lutego 2011 14:45
|
|
0 Dołączył: 2011-01-03 Wpisów: 46
Wysłane:
8 lutego 2011 14:46:06
Czołem, korzystając z okazji chicałbym sie oficialnie przywitać;]
Roman coś sie wypowiadał dlaczego nieprzystąpił z oferta na Calabrette?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-11 Wpisów: 7
Wysłane:
8 lutego 2011 15:41:16
kamien napisał(a):no dobra ale po kursie widać że albo ktoś duży wyłazi bo wie coś albo spekulacja przed dobrym infem... Teraz pytanie czy jak Boryszew odpadnie to tak naprawdę będzie złe info czy dobre ? Moim zdaniem jak odpadnie to do wyników będzie czerwień...coś jest na rzeczy...i najprawdopodobniej po sesji albo jutro się dowiemy co :) napewno nie warto jak ktoś trzymał od emisji dzisiaj sprzedać...jak Borek przejmie te uszczelki to północ jest bardziej niż pewna i cierpliwość zostanie wynagrodzona..jak zawsze zresztą
Edytowany: 8 lutego 2011 15:42
|
|
0 Dołączył: 2010-08-13 Wpisów: 60
Wysłane:
8 lutego 2011 15:58:18
Proponuje lekturę wykresu technicznego Boryszewa. Jeśli dzisiaj zamknie się co najmniej na 1.89 to wkrótce piękna formacja klina się domknie, a wtedy już albo mocno w dół, albo mocno w górę. Portfel:
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
8 lutego 2011 17:45:01
@Afro wygląda na to że zamknęliśmy się grosz ponizej opisywanej przez Ciebie formacji? Z drugiej jednak strony prowadząc linie przez końcówki cieni świec z 22.12 i z dzisiaj wygląda na to, że w formacji wciąż się mieścimy? Wniosek jest wciąż taki sam, albo mocne przebicie górą albo dołem...
Nie jestem niestety specem od AT, wiec bardzo bym prosił o komentarz któregoś z bardziej doświadczonych kolegów techników.(np. na ile to groszowe naruszenie na formacji klina na wykresie liniowym ma znaczenie a na ile "zmieszczenie sie" w formacji wyrysowanej po cieniach świec moze mieć znaczenie) Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
8 lutego 2011 17:54:11
Ja to bym chciał zobaczyć ta formacje klina. Patrze, patrzę i nie widzę ale może nie wszystko jest mi dane widzieć. Jak jej nie zobaczę to źle bedzie z Twoim postem Afro...i nie dlatego źle coś jest np. ewentualnie inaczej tylko dlatego, że w ogóle nie pokazałeś o co Ci chodzi...
Edytowany: 8 lutego 2011 18:03
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
8 lutego 2011 17:55:08
 kliknij, aby powiększyćCo prawda zamknęło się poniżej formacji ale zatrzymało się na wsparciu w okolicy 1,9. Jeśli to wsparcie nie puści to jeszcze możemy wrócić do formacji. A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
Wysłane:
8 lutego 2011 18:09:37
Oczywiscie, ze trojkat.. wsparcie na swiecach jest na 1,86, na liniowym w cenach dzisiejszego zamkniecia. sytuacje komplikuje, to ze na tym samym poziomie przebiega w tej chwili glowna linia trendu wzrostowego - moze nie jest ona zbyt wiarygodna, bo oparta tylko na dwoch punktach, ale spadek ponizej 1,86 moze wywolac wiekszy ruch, potencjalnie 1,70.. ale jutro moze byc akcja ratunkowa.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 8 lutego 2011 18:10
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.