PARTNER SERWISU
kckenmms
8 9 10 11 12
kebuskas
0
Wpisów: 8
Wysłane: 7 października 2009 13:46:21 przy kursie: 5,65 zł
Witajce,

Przyznaję się, że się zdziwiłem jak zobaczyłem, że nastroje tak się pogorszyły na wątku. Jeszcze niedawno czekaliśmy aż sąd zatwierdzi połączenie Jago i Stormma. Już wtedy było wiadome, że w przypadku zatwierdzenia połączenia tych firm Jago będzie głównym udziałowcem w Zrembie. Nie jest bardziej prawdopodobny scenariusz, że Jago jako głównemu akcjonariuszowi będzie zależeć na dobrych wynikach Zrembu?
Też jestem ciekaw co Joker ma do powiedzenia w tej kwesti.
Pozdrawiam

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 7 października 2009 13:46:27 przy kursie: 5,65 zł
pop napisał(a):
Mogą też najpierw napompować kurs,potem sztucznie(lub realnie) podnieść wyniki ZREMB-u i dopiero potem wywalić z dużym zyskiem.-Wtedy to wszystko ma sens i byłoby dla nich b.opłacalne.Ciekawy jestem co w tym temacie ma do powiedzenia Joker,wg mnie on zna temat najlepiej z nas.

Gdybym miał im doradzać, to również bym rekomendował takie rozwiązanie:)
Ale ta ekipa już wczesniej udowodniła, ze się nie zna na giełdzie - wysypywali PKC gasząc popyt i uniemożliwiając wzrosty.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 7 października 2009 13:55:51 przy kursie: 5,65 zł
Zahary napisał(a):
Hmm, czyli sypania ciąg dalszy - tym razem jako Jago ???

Bo jaki sens miałoby zwiększanie udziałów przez firmę zajmującą się mrożonkami (?)

Stormm musiał sypać bo inaczej Jago musiałoby ogłosić wezwanie. Czy tak trudno to zrozumieć?
Blisko 10 mln akcji jakie pozbył się Stormm w transakcjach pakietowych nie trafiło w 100% na rynek!
Najbardziej stratny na tym biznesie jest M.N bo obejmował akcje po 1,30.
Na pewno nikt w znaczącym stopniu, zaangażowania nie będzie zmniejszał przy obecnym kursie i na takim etapie zmian jakie Zremb przechodzi.
A inf o 'zmniejszeniu lub zwiększeniu' jest wymagana przez prawo. I zazwyczaj podaję się dwie opcje aby nie korygować raportów bieżących.

Joker
127
Wysłane: 7 października 2009 14:01:42 przy kursie: 5,65 zł
Zahary napisał(a):
pop napisał(a):
Mogą też najpierw napompować kurs,potem sztucznie(lub realnie) podnieść wyniki ZREMB-u i dopiero potem wywalić z dużym zyskiem.-Wtedy to wszystko ma sens i byłoby dla nich b.opłacalne.Ciekawy jestem co w tym temacie ma do powiedzenia Joker,wg mnie on zna temat najlepiej z nas.

Ale ta ekipa już wczesniej udowodniła, ze się nie zna na giełdzie - wysypywali PKC gasząc popyt i uniemożliwiając wzrosty.
Ty się znasz.. to najważniejsze
29% wszystkich akcji musieli odebrać od Stormmu bez przekraczania progu 5%.. na prawdę lepiej tego przeprowadzić się nie dało..
Kurs bez zmian, wszystkie akcje powyżej 10k w transakcjach pakietowych..

Gdyby ktoś inny tego typu akcje przeprowadzał miałbyś wodospad.. tutaj każdy na wahaniach mógł przytulić kilka groszy

Zahary
0
Wysłane: 7 października 2009 15:20:33 przy kursie: 5,65 zł
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):

Bo jaki sens miałoby zwiększanie udziałów przez firmę zajmującą się mrożonkami (?)

Stormm musiał sypać bo inaczej Jago musiałoby ogłosić wezwanie. Czy tak trudno to zrozumieć?
Blisko 10 mln akcji jakie pozbył się Stormm w transakcjach pakietowych nie trafiło w 100% na rynek!
Na pewno nikt w znaczącym stopniu, zaangażowania nie będzie zmniejszał przy obecnym kursie i na takim etapie zmian jakie Zremb przechodzi.
A inf o 'zmniejszeniu lub zwiększeniu' jest wymagana przez prawo. I zazwyczaj podaję się dwie opcje aby nie korygować raportów bieżących.

Nie wiedziałem o tym, o czym piszesz.
Skąd wiesz, że M.N. obejmował po 1,30 ?
A tak generalnie to również siedzę w Zrembie i czekam na wzrosty...

Zahary
0
Wysłane: 7 października 2009 15:27:52 przy kursie: 5,65 zł
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
pop napisał(a):

29% wszystkich akcji musieli odebrać od Stormmu bez przekraczania progu 5%.. na prawdę lepiej tego przeprowadzić się nie dało..

Gdyby ktoś inny tego typu akcje przeprowadzał miałbyś wodospad.. tutaj każdy na wahaniach mógł przytulić kilka groszy

Ja piszę to - co widziałem, a widziałem kolejne komunikaty o sprzedaży akcji i kolejne nieudane próby wzrostów.
Piszesz że ktoś musiał odebrać 29% akcji, bez przekraczania progu 5%(?!) - skąd o tym wiesz, że to trafiło w czyjeś ręce? Dla mnie to Science Fiction i nie rozumiem, dlaczego akurat taki scenariusz miał miejsce - w końcu można było bezpośrednio odsprzedać te 29% podmiotowi trzeciemu, bez kombinacji i gimnastyki o której piszesz...

mily
0
Wpisów: 193
Wysłane: 7 października 2009 16:02:20 przy kursie: 5,65 zł
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):

bzdura:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 05 lutego 2009r. otrzymał zawiadomienie od Pani E. Sjoblom o nabyciu przez Panią E. Sjoblom w dniu 02 lutego 2009r. 2.262.200 akcji ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. Przed zajściem w/w czynności Pani E. Sjoblom posiadała 1.052.968 akcji, co stanowiło 3.34% kapitału zakładowego i uprawniało do 3,34% głosów na WZA ZREMB.
Obecnie Pani E. Sjoblom posiada 3.315.168 akcji ZREMB, co stanowi 10,52% kapitału zakładowego i uprawnia do 10,52% głosów na WZA ZREMB.
W okresie kolejnych 12 miesięcy od

te 2.262.200 byla obejmowana po 0,85 reszta bodajrze po 1 i 1,15
nie pamietam dokladnie ale sam MN ma srednia bliska 1plnbinky binky

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 października 2009 10:49:06 przy kursie: 5,85 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 125 / 2009
Data sporządzenia: 2009-10-08
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Zawarcie znaczącej umowy.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 08 października 2009r. podpisał znaczącą umowę na dostawę kontenerów i elementów przeznaczonych na cele wojskowe, na rynek niemiecki o łącznej wartości 2.653.353,99 ( dwa miliony sześćset pięćdziesiąt trzy tysiące trzysta pięćdziesiąt trzy 99/100) złotych.
Termin dostaw ustalono sukcesywnie do końca 2009 roku.
Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 - Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów

Joker
127
Wysłane: 8 października 2009 11:17:52 przy kursie: 5,85 zł
mily napisał(a):
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):

bzdura:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 05 lutego 2009r. otrzymał zawiadomienie od Pani E. Sjoblom o nabyciu przez Panią E. Sjoblom w dniu 02 lutego 2009r. 2.262.200 akcji ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. Przed zajściem w/w czynności Pani E. Sjoblom posiadała 1.052.968 akcji, co stanowiło 3.34% kapitału zakładowego i uprawniało do 3,34% głosów na WZA ZREMB.
Obecnie Pani E. Sjoblom posiada 3.315.168 akcji ZREMB, co stanowi 10,52% kapitału zakładowego i uprawnia do 10,52% głosów na WZA ZREMB.
W okresie kolejnych 12 miesięcy od

te 2.262.200 byla obejmowana po 0,85 reszta bodajrze po 1 i 1,15
nie pamietam dokladnie ale sam MN ma srednia bliska 1plnbinky binky
I z kim tu rozmawiać.. wygoogluje jakiś komunikat i wali na forum bez sensu.. Akcje obejmowane były po 1,30 w sumie 50k czyli uwzględniając split 5mln akcji
Wszystkie późniejsze roszady to nie zakupy z rynku tylko przetasowania pomiędzy E.S<->Parkiem Bronisze<->słupami

Joker
127
Wysłane: 8 października 2009 11:22:29 przy kursie: 5,85 zł
Zahary napisał(a):
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
pop napisał(a):

Ja piszę to - co widziałem, a widziałem kolejne komunikaty o sprzedaży akcji i kolejne nieudane próby wzrostów.
Piszesz że ktoś musiał odebrać 29% akcji, bez przekraczania progu 5%(?!) - skąd o tym wiesz, że to trafiło w czyjeś ręce? Dla mnie to Science Fiction i nie rozumiem, dlaczego akurat taki scenariusz miał miejsce - w końcu można było bezpośrednio odsprzedać te 29% podmiotowi trzeciemu, bez kombinacji i gimnastyki o której piszesz...
Tylko podmiot który kupiłby 29% akcji musiałby także ogłosić wezwanie.. Poza tym znajdź zainteresowaną osobę która zamrozi ponad 10 mln zł.. + wezwanie
Pod progiem masz większe pole do manewru.. A pakiety w większości trafiły do osób prywatnych

Joker
127
Wysłane: 8 października 2009 11:32:35 przy kursie: 5,85 zł
Cytat:
ZAWARCIE ZNACZĄCEJ UMOWY PRZEZ PODMIOT ZALEŻNY OD ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A.

Raport bieżący nr 126/2009

Zarząd Zakładu Budowy Maszyn „ZREMB- CHOJNICE” S.A. informuje, że w dniu 07 października 2009r. Zarząd Spółki zależnej tj. HENCZKE-Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku otrzymał informacje o podpisaniu w dniu 06 października 2009r. przez oddział na Litwie, umowy na wykonanie usług projektowych dla wzmocnienia instalacji rurociągowych na terenie Litwy. Wartość usług wynosi 912.024,91 PLN. W umowie przewidziano możliwość dochodzenia kar umownych w wysokości 0,05% wartości kontraktu za każdy dzień opóźnienia. Maksymalne kary nie mogą przekroczyć 10% wartości kontraktu. Termin realizacji ustalono do dnia 30 kwietnia 2010 roku. Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej - zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim - z uwagi na fakt, że wartość podpisanych umów z tym kontrahentem od początku roku 2009 wynosi 2.329.887,16 PLN.

Zahary
0
Wysłane: 8 października 2009 11:39:06 przy kursie: 5,85 zł
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
pop napisał(a):

Tylko podmiot który kupiłby 29% akcji musiałby także ogłosić wezwanie.. Poza tym znajdź zainteresowaną osobę która zamrozi ponad 10 mln zł.. + wezwanie
Pod progiem masz większe pole do manewru.. A pakiety w większości trafiły do osób prywatnych

Oczywiście, ze trafiły do osób prywatnych - w końcu sam łyknąłem sporo akcji:)
Obroty znacząco wzrosty - bo i FF mocno wzrósł zapewne, czyli wiele, albo większość tych "pakietów" poszło w rynek... - to moja teoria. Ty twierdzisz, że mamy tu samych "tajniaków" pod progiem - zatem skąd te obroty i sypanie - na co czekamy i czemu nie rośniemy (?)
Na GPWInfoStrefa piszą, że pierwszy kurs Zremba to 98gr, jaki był zatem debiut ? :
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Fidiasz
5
Wpisów: 154
Wysłane: 8 października 2009 11:49:16 przy kursie: 5,85 zł
Zahary napisał(a):

Na GPWInfoStrefa piszą, że pierwszy kurs Zremba to 98gr, jaki był zatem debiut ? :

www.zremb-ch.com.pl napisał(a):
Pierwsze notowanie
Zgodnie z Uchwałą Nr 44/2008 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 06 czerwca 2008r.

* wprowadzono z dniem 10 czerwca 2008r. w trybie zwykłym do obrotu giełdowego na rynku równoległym akcje zwykłe na okaziciela Spółki ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. o wartości nominalnej 10 złotych każda
1. 20.000 akcji serii A
2. 200.000 akcji serii B
3. 45.000 akcji serii C
4. 50.000 akcji serii D
* notowano akcje Spółki w systemie notowań ciągłych pod nazwą skróconą „ZREMB” i oznaczeniem „ZRE”.

Pierwsze notowanie akcji Spółki nastąpiło w dniu 10 czerwca 2008r. po kursie 98,00 zł

www.zremb-ch.com.pl napisał(a):
Podział akcji (split)
Zgodnie z Uchwałą Nr 17 Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. z dnia 25 czerwca 2008r. nastąpił podział akcji Spółki w stosunku 1:100 tj. obniżenie wartości nominalnej akcji z kwoty 10 zł do kwoty 10 gr przy jednoczesnym zwiększeniu ilości akcji, bez zmian wysokości kapitału zakładowego Spółki.

W dniu 22 sierpnia 2008r. Sąd Rejonowy Gdańsk – Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy KRS wydał Postanowienie na podstawie którego został wpisany podział akcji Spółki w stosunku 1:100.
Kapitał zakładowy wynosi 3.150.000 złotych i dzieli się na 31.500.000 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 10 groszy każda.

Zarząd Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych Uchwałą Nr 563/2008 z dnia 03 października 2008r. postanowił określić dzień 15 października 2008r. jako dzień podziału 315.000 akcji o wartości 10 zł każda na 31.500.000 akcji o wartości 0,10 zł każda.
Jednocześnie stwierdził, że z dniem 15 października 2008r. kodem PLZBMZC00019 oznaczonych jest 31.500.000 akcji Spółki ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. o wartości nominalnej 0,10 zł każda.

ich strona www zawiera dużo informacji :)

cukier
0
Wpisów: 159
Wysłane: 8 października 2009 11:49:57 przy kursie: 5,85 zł
przepraszm, że wchodzę w wymianę

może inwestorze ~Zahary, to pomoże:

Działając na podstawie § 33 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych, Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB - CHOJNICE" S.A. informuje, że została zakończona subskrypcja 50.000 akcji nowej emisji serii D. Zarząd informuje również, że nie doszła do skutku sprzedaż 156.855 akcji dotychczasowych emisji serii A,B,C. Na akcje te nie złożono zapisów.
1) Subskrypcja trwała od 14.04.2008 do 16.04.2008 r.
2) W dniu 18.04.2008 r. Zarząd Emitenta dokonał przydziału 50.000 akcji nowej emisji serii D.
3) Łącznie subskrypcją i sprzedażą objętych zostało 216.855 akcji. Subskrypcją objętych było 50.000 akcji nowej emisji serii D, a sprzedażą 156.855 akcji dotychczasowych emisji serii A,B,C. Sprzedaż akcji serii A,B,C nie doszła do skutku, gdyż na akcje te nie złożono zapisów.
4) W żadnej z transzy nie dokonano redukcji akcji.
5) W trakcie oferty publicznej zostało złożonych w sumie 101 zapisów na 50.000 akcji serii D. W tym w ramach subskrypcji podstawowej zostało złożone 98 zapisów na 14.091 akcji, a w ramach zapisów dodatkowych 3 zapisy na 35.909 akcji nowej emisji serii D. Na akcje serii A,B,C objęte sprzedażą nie złożono zapisów.
6) W ramach prowadzonej subskrypcji przydzielono 50.000 akcji serii D. Nie dokonano przydziału żadnych akcji serii A,B,C.
7) Akcje były obejmowane za kwotę 130 zł.

Zarząd ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 28 maja 2008r. otrzymał od Spółki STORMM S.A. zawiadomienie iż w wyniku podwyższenia w dniu 23 maja 2008r. kapitału zakładowego w drodze emisji akcji serii "D" ("PODWYŻSZENIE KAPITAŁU ZAKŁADOWEGO") w ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A. z siedzibą w Chojnicach, Spółka STORMM S.A. posiada aktualnie 259.855 akcji ZREMB,

Joker
127
Wysłane: 8 października 2009 11:56:08 przy kursie: 5,85 zł
Zahary napisał(a):
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
pop napisał(a):

Oczywiście, ze trafiły do osób prywatnych - w końcu sam łyknąłem sporo akcji:)
Obroty znacząco wzrosty - bo i FF mocno wzrósł zapewne, czyli wiele, albo większość tych "pakietów" poszło w rynek... - to moja teoria. Ty twierdzisz, że mamy tu samych "tajniaków" pod progiem - zatem skąd te obroty i sypanie - na co czekamy i czemu nie rośniemy (?)

Ty, ja, my to jesteśmy na końcu tego łańcuszka ;) Nikt nie przeczy temu że znaczna cześć tych pakietów poszła w rynek.. tylko jak ktoś tu siedzi od debiutu spółki (znam tylko jedną taką osobę, siebie ;) to docenia ta poprawę płynności.. A na tych wahaniach co nam fundują kilka groszy można przytulić.. Prędzej czy później ruszy.. Póki co wszystkie spółki powiązane z Niebrzydowskim to dno...
Debiut był po 128,90
Cena emisyjna 130 zł
Był split pod drodze więc należy podzielić przez 100

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 października 2009 11:59:30 przy kursie: 5,85 zł
Zawarcie znaczącej umowy przez podmiot zależny od ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB- CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 07 października 2009r. Zarząd Spółki zależnej tj. HENCZKE-Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku otrzymał informacje o podpisaniu w dniu 06 października 2009r. przez oddział na Litwie, umowy na wykonanie usług projektowych dla wzmocnienia instalacji rurociągowych na terenie Litwy.
Wartość usług wynosi 912.024,91 PLN.
W umowie przewidziano możliwość dochodzenia kar umownych w wysokości 0,05% wartości kontraktu za każdy dzień opóźnienia. Maksymalne kary nie mogą przekroczyć 10% wartości kontraktu.
Termin realizacji ustalono do dnia 30 kwietnia 2010 roku.
Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej - zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim - z uwagi na fakt, że wartość podpisanych umów z tym kontrahentem od początku roku 2009 wynosi 2.329.887,16 PLN.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 8 października 2009 12:05:05 przy kursie: 5,85 zł
czasem mam wrazenie, ze zremb to spolka o wybitnie wysokim wspolczynniku inercji. czyzby w koncu cisnienie tych wszystkich nowinek w koncu pchnelo kurs do gory? petrolinv juz by skoczyl ze 200% blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 8 października 2009 12:05

Zahary
0
Wysłane: 8 października 2009 12:06:44 przy kursie: 5,85 zł
Niezła podaż się tu uaktywnia na tych poziomach...

Ja już tyle razy pchałem ten wózek do góry i się nałykałem na tych poziomach - że tym razem z dalszymi zakupami poczekam na przebicie ważnych poziomów... :)

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 8 października 2009 12:11:04 przy kursie: 5,85 zł
i chyba masz racje - popraw amatora, ale jesli sie nie myle, to sens jest wchodzic po przebiciu oporu na 1,25.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 8 października 2009 12:40:45 przy kursie: 5,85 zł
Dobrze. Potrzymam jeszcze ciut ciut, najwyżej znów przylezę tu marudzić Eh? Według moich szacunków, jeśli w ogóle będą tu jakiekolwiek wzrosty (nie mówię o jakichś 2 %, czy ile to tam dziś pójdzie- o ile wręcz nie spadnie po pierwszym entuzjazmie), to powinny rozpocząć jakoś tak w przyszłym tygodniu, może w okolicy jeszcze następnego. Jeśli się nie zaczną, to ze spokojnym sumieniem wywalam - aby ponad 1.13 i czekam na dalsze spadki,żeby odkupić taniej. Z punktu widzenia technicznego jak dla mnie mocny opór na 1.25, jeśli się od niego odbije, to znów czeka nas kiszonka w przedziale 1.09 - 1.13, aż do 4 listopada, kiedy opublikują raport... Ale to moje prywatne zdanie i taktyka też prywatna, więc nie przyjmuję reklamacji, jakbym się... hmm... mylił. Liar
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE zremb

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,563 sek.

bbortrzr
xyufunxg
hexzeaoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmvoyllk
edjcbtlj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat