PARTNER SERWISU
jvgxkfkw
3 4 5 6 7
erfanus
0
Wpisów: 69
Wysłane: 20 września 2010 19:14:36 przy kursie: 4,99 zł
Nowy artykul:

nafta.wnp.pl/ekopol-chce-rozwi...

Kursu nie komentuje...

erfanus
0
Wysłane: 6 października 2010 21:18:03 przy kursie: 4,98 zł
EKOPOL GÓRNOŚLĄSKI HOLDING SA zgłoszenie o rozpoczęciu robót budowlanych

06.10. Warszawa (PAP/EBI) - Nr: 48/2010
Zarząd Spółki Ekopol Górnośląski Holding S.A. informuje iż w ramach realizacji przedsięwzięcia pn." Innowacje w Zakładzie Przetwórstwa Blach cienkich w zakresie technologii cięcia poprzecznego i wzdłużnego blach stalowych i aluminiowych" dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007 - 2013 spółka uzyskała prawomocną decyzję na projekt przebudowy nawy istniejącej hali produkcyjnej położonej przy ul. Granicznej 7 w Piekarach Śląskich.
W dniu 05-10-2010r. Ekopol Górnośląski Holding S.A. dopełniając obowiązek wynikający z Prawa Budowlanego zgłosiła rozpoczęcie robót.

del-20130916
0
Wpisów: 25
Wysłane: 16 października 2010 20:01:50 przy kursie: 5,09 zł
pozwoliłem sobie zapożyczyć wyliczenia kilka wskaźników średnich za 2010 r.właśnie z bilansu i tak :

WSKAZNIK BIEŻĄCEJ PŁYNNOŚCI 0,78
WSKAZNIK SZYBKOŚCI SPŁATY ZADŁUŻENIA 0,65
WSKAŻNIK OBROTU NALEŻNOŚCIAMI 1,65
WSKAŻNIK OBROTU NALEŻNOŚCIAMI W DNIACH 18
WSKAŻNIK OBROTU ZOBOWIĄZANIAMI 1,19
WSKAŻNIK OBROTU ZOBOWIĄZANIAMI W DNIACH 25
CYKL KONWERSJI GOTÓWKI W DNIACH -2
NIEZBĘDNA ILOŚĆ PIENIĘDZY W OBROCIE 5 818 868
WSKAZNIK OBROTU ZAPASAMI 6,33
WSKAZNIK OBROTU ZAPASAMI W DNIACH 5

Są one wzorcowe. Z podręcznika.
Stwierdzam iż jest to jedna z najlepiej zarządzanych spółek na GPW, nie tylko na NC. Pozwoliłem sobie wyliczyć te wskazniki także dla innych podmiotów z GPW. Ekopol to jedna z najbardziej niedowartościowanych spółek ( o czynm mówiono także w TVN CNBC ) w przeciwieństwie np do EGB ( która ma szczątkową ilość akcji w Ekopolu) która jest najbardziej przewartościowaną spółką. Jeżeli są uwagi do mojego wyliczenia chętnie podejmę dyskusję.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 października 2010 21:25:55 przy kursie: 5,09 zł
Zaiste jedna z tańszych wskaźnikowo na NC. Jestem bardzo ciekaw powodów takiego niedowartościowania. Ogólna niechęć do górników?

kliknij, aby powiększyć

www.stockwatch.pl/gpw/ekopol,w...

erfanus
0
Wysłane: 17 października 2010 00:44:08 przy kursie: 5,09 zł
Moim zdaniem niechec wynika z malo "krzykliwej" dzialanosci.
Bo to ani biotechnologia, ani informatyka.
To tylko paliwa i jakies tam blachy.

A przy okazji ladny zysk i perspektywySilenced

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 17 października 2010 19:12:55 przy kursie: 5,09 zł

kliknij, aby powiększyć

Zakres 6M. Interwał 1D. Na prośbę użytkownika Smok2500 zamieszczam moje spojrzenie na wykres. Uważam, że rysuje się ciekawa sytuacja prowzrostowa. Spadki wyhamowały w okolicach dołka z czerwca. Ostatnie kilkanaście sesji to walka byków w wokół poziomu 5 zł. Wydaje się, że ładna biała świeczka na ostatniej sesji może być sygnałem do wzrostów. A że potencjał do wzrostów jest to pokazała sesja dzień wcześniej. Zwróciłbym też uwagę na bardzo duży wolumen podczas dwóch ostatnich sesji. Wszystko to pachnie wybiciem.

Jerry_le_Krach
0
Wpisów: 15
Wysłane: 18 października 2010 20:03:10 przy kursie: 5,13 zł
Witam w zimnny poniedziałkowy wieczór,

Mnie też zainteresował Ekopol. Atrakcyjny biznes - tanie ministacje. Wskaźniki jeszcze atrakcyjniejsze.
Już miałem złożyć spore zamówienia kupna.

Ale postanowiłem sprawdzić dlaczego nikt nie chce kupować akcji Ekopolu i Ekopol ma tak niskie wskaźniki.
Podejrzewam, że inwestorzy korzystają z wujka binga w celu znalezienia informacji i oto co znajdują:

www.youtube.com/watch?v=7GM4Lt...

A oprócz tego stronę Urzędu Regulacji Energetyki:

www.ure.gov.pl/portal/pl/429/2...

Oraz odpowiedź ministra Piotra Grzegorza Woźniaka na interpelację posła Andrzeja Grzesika do ministra gospodarki w sprawie nieprawidłowości w traktowaniu hurtowych odbiorców paliw przez koncerny paliwowe PKN Orlen i Grupa Lotos, w szczególności prywatnych właścicieli stacji benzynowych.

www.gover.pl/y=/poslowie/szcze...

Co można tam wyczytać:

Z URE
Natomiast zgodnie z zapisem § 99 ust. 1 wskazanego powyżej rozporządzenia od dnia 1 stycznia 2006 r. dopuszcza się użytkowanie stacji kontenerowych wyłącznie jako tymczasowych obiektów budowlanych przeznaczonych do zaopatrzenia w produkty naftowe Sił Zbrojnych oraz w celu realizacji inwestycji o znaczeniu krajowym, a także do zaopatrzenia jednostek pływających żeglugi morskiej i śródlądowej, kolejnictwa oraz statków powietrznych lotnictwa cywilnego. Powyższy przepis nie przewiduje tym samym możliwości powszechnego użytkowania stacji tego typu. Ograniczenie w nim zawarte jest niejako dwupoziomowe, po pierwsze mogą to być wyłącznie tymczasowe obiekty budowlane i po drugie wykorzystywane jedynie w celach wskazanych w tym przepisie. Przy tym obie te przesłanki muszą być spełnione łącznie.

Ale
wskazuje, że kontenerowe stacje paliw mogą być użytkowane wyłącznie jako obiekty tymczasowe i przeznaczone do określonych w nim celów. Nie mogą być zatem użytkowane do powszechnego obrotu paliwami ciekłymi. Co warte podkreślenia, zakup paliw na potrzeby własne przedsiębiorcy nie wypełnia definicji obrotu, a tym samym nie dotyczą go omawiane przepisy, a nawet przepisy zobowiązujące do uzyskania koncesji. Nie zmienia to jednak faktu, że wykorzystywanie zbiorników naziemnych na potrzeby własne przedsiębiorcy (czego prawo nie zabrania) wiąże się, co do zasady, również z koniecznością uzyskania stosownych pozwoleń (np. pozwolenia na budowę czy pozwolenia na użytkowanie) i decyzji (np. Urzędu Dozoru Technicznego).

Pytanie posła
Kolejnym problemem są kontenerowe stacje, instalowane, zaopatrywane i obsługiwane przez koncerny paliwowe. Są to tzw. stacje dzikie, ponieważ żadna instytucja upoważniona do kontroli stacji benzynowych nie ma ich w swoim wykazie. Dla czynników kontrolnych te stacje nie istnieją!

Odpowiedź ministra
Zgodnie z 99 ust 1 przedmiotowego rozporządzenia użytkowanie stacji kontenerowych dopuszczone jest wyłącznie jako tymczasowych obiektów budowlanych przeznaczonych do zaopatrzenia w produkty naftowe Sił Zbrojnych oraz w celu realizacji inwestycji o znaczeniu krajowym, a także do zaopatrzenia jednostek pływających żeglugi morskiej i śródlądowej, kolejnictwa oraz statków powietrznych lotnictwa cywilnego.

W związku z powyższym konkretne przypadki użytkowania kontenerowych stacji paliw do celów innych niż wymienione powyżej powinny być zgłaszane organom ścigania.

Z DI
Ekopol Górnośląski Holding obsługuje segment małych i średnich odbiorców (zużywających ok. 30 000 litrów paliw miesięcznie), którzy są poza zainteresowaniem największych koncernów paliwowych (Lotos, Orlen, BP, Slovnaft, J&S Energy, Anwim), na podstawie długoterminowych umów handlowych.
Specyfika branży powoduje, że potencjalna konkurencja zamienia się we współpracę. Koncerny paliwowe kierują wprost małych
i średnich przedsiębiorców do Emitenta, zapewniając sobie hurtowy zbyt na paliwa poprzez pośrednika (Emitent). Emitent świadczy jedyną w Polsce usługę przechowania, która polega na bezpłatnym zlokalizowaniu u potencjalnego odbiorcy mikrostacji paliw Fuelmaster o pojemności od 2 500 do 20 000 litrów (które są własnością Emitenta). Mikrostacje Fuelmaster wchodzą w skład magazynu paliw Emitenta i jego logistyki.

Dobrzebyłoby gdyby jacyś prawnicy się wypowiedzieli, bo ja jestem tylko finasistą i się gubię w prawniczych łamańcach, ale zrozumiałem że

Stacje Fuelmaster z Ekopolu są nielegalnie wykorzystywane jako bazy paliwowe (mogą to być tylko podziemne zbiorniki zabezpieczone przed wyciekiem z jakimiś osysaczmi itp.).
I dobrze - środowisko też jest ważne, nie tylko kasa :)

Ale możliwe, że Ekopol prowadzi obrót paliwami, przez ministacje (porównaj z DI).
W każdym razie temat jest śliski, a Ekopolowi może grozić utrata koncesji na handel paliwami.
A wtedy wycena zbliży się do 0 PLN.
Pozostaje mi skupić się na Orlenie i Lotosie, a Ekopol, KOV i Petrolinvest pozostawuę dla Kamikadze.

Ciekawy jestem też opini zarządu Ekopolu, bo nie znalazłem żadnej wypowiedzi (co nie znaczy, że się gdzieś nie wypowiedział).

Pozdrawiam,

Jerry le Krach

del-20130916
0
Wysłane: 18 października 2010 22:42:31 przy kursie: 5,13 zł
Poczytaj dokładnie zanim coś napiszesz

jakbyś niewiedział to spółka takie mikrostacje stawia bezpośrednio na terenie właściciela biznesu więdz to niema nic do rzeczy cały biznes polega na tym że te wszystkie mikrostacje sa skupione w sieci i za pomoca oprogramowania każdy właściciel może kontrolować kto tankował o której itd... ile km przejechał dany pojazd.

Byłes kiedyś na wsi każdy rolnik trzyma zakupioną ropę w blaszanych pojemnikach i z nich sobie tankuje.

Ekopol poprzez mikrostacje kontroluje komu brakuje paliwa(poprsotu zapewnia im stały dostęp do tego surowca) właściciel firmy nie musi się bać że pracownik jedzie na stacje tankuje do zbiornika a 5 litrów wlewa do kanistra:D właściciel ma pełna kontrolę wie kiedy dany samochód tankuje ile przejechał km od danego tankowania zna spalanie itd więdz oni rozwożą a to w czym ty trzymasz to paliwo to już każdego indywidualna sprawa możesz sobie nawet wlać do puszek po piwe.

Firma istnieje od 1989r. więdz jak myślisz czy przy takich przychodach ktoś już by dawno się tym zainteresował ???

Dwie osoby z rady nadzorczej prawdopodobnie chca opóścić firme i sprzedają akcje sądzac po obrotach na dniach powinno być info o zprzedazy akcji mam nadzieje ze pokaże się ono już jutro i bedize wskazywało że mają juz zero akcji i zrezygnują z rady nadzorczej w firmie.

Jerry_le_Krach
0
Wpisów: 15
Wysłane: 19 października 2010 00:01:32 przy kursie: 5,13 zł
Witam,

Zgodnie z informację z URE:

Cytat:
Nie zmienia to jednak faktu, że wykorzystywanie zbiorników naziemnych na potrzeby własne przedsiębiorcy (czego prawo nie zabrania) wiąże się, co do zasady, również z koniecznością uzyskania stosownych pozwoleń (np. pozwolenia na budowę czy pozwolenia na użytkowanie) i decyzji (np. Urzędu Dozoru Technicznego).

Przemyślałem to wszystko, i wygląda że jest OK.
Klienci Ekopolu wykoorzystują paliwo na potrzeby własne. Więc mogą używać naziemnych zbiorników kontenerowych.

To, że Ekopol nazywa je mikrostacjami paliw nie ma znaczenia, bo to nie są mikrostacje według prawa polskiego. To mnie zmyliło :) Mea culpa.

Jedyną moją wątpliwość budzi tylko to, że rozporządzenie zezwala na zbiorniki do 5000 litrów, a Ekopol ma w ofercie zbiorniki powyżej 5000l.

Atutem nowego systemu jest możliwość pobierania paliwa po podpisaniu odpowiedniej umowy na adekwatnych mikrostacjach zlokalizowanych na terenie całego kraju.

Trochę to zamieszane, ale lepiej wszystko wyjaśnić. Tym bardziej, że Ekopol nic na ten temat na swojej stronie nie pisze.

Pozdrawiam,

Jerry le Krach

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 19 października 2010 01:42:33 przy kursie: 5,13 zł
Krótkie spostrzeżenia dotyczące wyników finansowych Ekopol Górnośląski Holding SA

Spółka świetnie wygląda na pierwszy rzut oka. Zwłaszcza wyniki za I półrocze 2010 roku były bardzo optymistyczne, ponieważ zysk netto wyniósł 873 tys. zł, wobec tylko 127 tys. zł w analogicznym okresie ub. roku. Wskaźniki wyceny porównawczej są niskie i sugerują niedowartościowanie. C/Z to zaledwie nieco ponad 8, a C/WK niewiele ponad 1. Dość wysokie ROE (ponad 16 proc.), w miarę bezpieczny poziom ogólnego zadłużenia (51 proc.) oraz nienajgorszy wskaźnik Altmana (rating BB) nastrajają pozytywnie do tego przedsiębiorstwa. Patrząc na Ekopol tylko od strony finansowej można jednak zauważyć czynniki, które uzasadniają obecną wycenę rynkową.

Rewelacyjne rezultaty finansowe za ostatnie półrocze to głównie zasługa dwóch dotacji od Górnośląskiej Agencji Rozwoju Regionalnego oraz od Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości na łączną kwotę ok. 636 tys. zł. Wystarczy odjąć tą wartość od wyników operacyjnych, aby z genialnych rezultatów zrobił się jedynie przyzwoity zysk w dwóch pierwszych kwartałach bieżącego roku. Nieco ponad 0,6 mln zł to wysoka kwota wsparcia dla firmy, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, iż w 2008 roku Ekopol nie otrzymał żadnych dotacji, natomiast rok później z tego tytułu wpłynęło do Spółki tylko 93 tys. zł. Jeżeli firma otrzymywałaby takie dotacje regularnie to byłoby wspaniale. Aczkolwiek w dłuższym okresie zapewne nie będzie to możliwe. Konkluzja jest zatem dość prosta. Jest to zdarzenie jednorazowe, które mocno wpłynęło na wyniki finansowe.

Drugi czynnik jest również bardzo ważny. Warto zwrócić uwagę na bardzo niskie marże jakie uzyskuje Spółka na swojej podstawowej działalności, czyli handlu paliwami płynnymi. Na wyrobach hutniczych zyskowność jest wyższa, lecz nadal to tylko ok. 15 proc. przychodów Ekopolu. Działalność na tak niskich rentownościach oznacza wysokie ryzyko, które musi być odpowiednio zdyskontowane. Mała zmiana ceny i może nie wystarczyć na koszty stałe, które na razie na szczęście nie są wysokie. W tym kontekście możemy także ocenić bardzo niski mnożnik C/P równy jedynie 0,16. Nic dziwnego, że inwestorzy nie chcą płacić za takie przychody więcej, gdy jednocześnie wartość sprzedanych towarów jest niewiele niższa.
Rentowność sprzedaży 1,59%
Rentowność działalności operacyjnej 2,23%
Rentowność brutto 2,26%
Rentowność netto 1,99%

Rentowności są rzeczywiście bardzo słabe. Na obronę można napisać, że podana marża na sprzedaży nie jest brutto, lecz netto. Brutto byłaby nieco lepsza. Wynika to z tego, że Spółka sporządza rachunek wyników w wariancie porównawczym z rodzajowym układem kosztów, a nie w wariancie kalkulacyjnym. Podsumowując, przyszłe rezultaty finansowe Ekopolu mogą podlegać dużym wahaniom. Bardzo łatwo zysk może zamienić się w straty oraz jest sporo niepewności co do dotacji, a dodatkowo zawsze należy pamiętać, że to bardzo mała firma z New Connect. Audytowane są tylko roczne raporty. Naturalna jest zatem większa podejrzliwość niż w przypadku spółek z rynku regulowanego, a co za tym idzie niższa wycena.
Edytowany: 6 marca 2011 10:32

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 19 października 2010 02:56:20 przy kursie: 5,13 zł
Jak ktoś szuka pozytywów, to trzeba przyznać, że wynik po potrąceniu dotacji jest dwa razy lepszy, niż analogiczne półrocze zeszłego roku. No i firma śmiało inwestuje. Wygląda mi, że z jakimś pomysłem na życie.

Tylko te marże rzeczywiście dają mało swobody, jakby się miało coś nie udać.

Z negatywów coś, nad czym warto się pochylić:
poziom zapasów w stosunku do sprzedaży to ok. 4,19%. Poziom należności jest trzy, cztery razy większy. Czyli sprzedajemy dużo szybciej, niż pozyskujemy zapłatę. Jak to jest finansowane? Zobowiązaniami wobec dostawców. Wzrosły z 4,9m do 8,3m.
Czyli na razie firma tłoczy kasę od dostawców do odbiorców. Oby nie zawiodły procedury credit control.

fidox
0
Wpisów: 6
Wysłane: 19 października 2010 09:05:04 przy kursie: 5,11 zł
negatywy:
-zbiorniki max 5000 (spółka wystąpiła o wykładnie prawa czy może stosować większe zbiorniki )- zdaniem spółki tak
- ochrona środowiska - do stacji publicznych (ekopol takich nie ma) przepisy unijne nakazują na stacjach paliw montowanie urządzeń do odsysania oparów spalin przy tankowaniu -
puls biznesu

pozytywy:
- dotacja wpłynie na około 30% wzrost zysku - zysk na aluminium porównywalny do zysku z blach
- bardzo dobra opinia sytemu Ekopolu ważnych partnerów biznesowych (Orlen ,BP, itp)poparta Kredytem Kupieckim (nieliczne firmy w branży paliwowej posiadają taką opcje.
potwierdza to poprzedni post (... należności spływają wcześniej niż zapłata za paliwo)
- dużo inwestycji = duża amortyzacja = nieopodatkowane pieniądze w kasie
- mała marża na paliwach (przy pełnej kontroli rotacji należności) nie jest groźna a wręcz po uzyskaniu zaufania dla firmy możliwe jest podniesienie marży

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 19 października 2010 13:01:36 przy kursie: 5,11 zł
Sama dotacja jest pozytywna, ponieważ finansuje Spółce rozwój. To nie ulega wątpliwości. Zwracałem uwagę jedynie na to, że ma ona charakter jednorazowy i zawyża wskaźniki C/Z i C/ZO. Bez tego wsparcia finansowego kroczący C/Z wyniósłby prawie 12. Zasadniczym pytaniem jest czy Ekopol jest rzeczywiście taką super okazją, jaką na pierwszy rzut oka wygląda. To, że na paliwach uzyskuje się generalnie niskie marże nie jest może problemem, jednak taka sytuacja ma zazwyczaj wpływ na wycenę danego przedsiębiorstwa. Większa musi być premia za ryzyko, co wpływa na niższą wycenę mnożnikową. Wystarczy popatrzeć jak tanie w stosunku do zysku operacyjnego są nasze koncerny paliwowe (PKN Orlen i Lotos C/ZO = 7). Absolutnie nie można tego porównywać z bardzo małą firmą jak Ekopol i ja nie próbuje tego robić. Jednak to co łączy tych gigantów z tą Spółką, dotyczy działania na bardzo niskich marżach, co przekłada się także na niskie wskaźniki dochodowe wyceny porównawczej.

Rzeczywiście cykl konwersji gotówki wygląda w porządku (15 dni), ale RafSty słusznie wg mnie zauważył, że jest niebezpieczeństwo zbyt szybkiego wzrostu zobowiązań handlowych. Kiedy działa się na tak niskich marżach trzeba mocno zwiększyć przychody, aby poprawić wyniki finansowe. Przy takich założeniach nie da się tego zrobić bez znacznego wzrostu zarówno należności jak i zobowiązań handlowych. Tak czy inaczej Ekopol to ciekawa firma. Starałem się tylko pokazać, że niekoniecznie jej rynkowa wycena musi być znacznie zaniżona w stosunku do wewnętrznej wartości, jak może się wydawać z pobieżnej analizy wskaźników.
Edytowany: 19 października 2010 13:05

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 19 października 2010 18:55:49 przy kursie: 5,11 zł
fidox napisał(a):
- ochrona środowiska - do stacji publicznych (ekopol takich nie ma) przepisy unijne nakazują na stacjach paliw montowanie urządzeń do odsysania oparów spalin przy tankowaniu

A nie chodzi czasem o odsysanie kapiącego paliwa? To takie pistolety "niekapki". To, że Ekopol tego nie musi instalować niekoniecznie jest fajne, bo jak komuś, za przeproszeniem, zasyfią grunt paliwem, to może być awantura.

fidox napisał(a):

- dotacja wpłynie na około 30% wzrost zysku

Jakby raportowali wg MSR to by tak nie przeszło i by nie było tematu.

fidox napisał(a):

... należności spływają wcześniej niż zapłata za paliwo)

Miałem na myśli coś innego. Mianowicie sprzedajemy po kilka razy całość magazynów zanim dostaniemy zapłatę za pierwszą turę.
fidox napisał(a):

- dużo inwestycji = duża amortyzacja = nieopodatkowane pieniądze w kasie

No ale najpierw trzeba było te pieniądze wyłożyć na inwestycje. Nic darmo :)
fidox napisał(a):

- mała marża na paliwach (przy pełnej kontroli rotacji należności) nie jest groźna a wręcz po uzyskaniu zaufania dla firmy możliwe jest podniesienie marży

Kluczowe są dwie sprawy: nawet nie kontrola, tylko skrócenie rotacji należności oraz prognozowanie płynności. Obecny model będzie działał dopóty, dopóki któryś z dostawców nie wstrzyma sprzedaży. A w końcu wstrzyma, jeśli ten mechanizm będzie generował coraz większe salda zobowiązań. Aż w końcu komuś zapali się czerwona lampka "limit kwotowy" albo "zbyt długi średni czas spłaty". Banki wtedy też się "wypną". Teoretycznie można z tego wyjść wstrzymując sprzedaż, ale to utrata zaufania rynkowego.
Co do podniesienia marż po uzyskaniu zaufania - powiem krótko: będzie ciężko :)

Gasimy z Marcinem entuzjazm, bo chodzi o to, żeby zdać sobie sprawę z ryzyk i wad. Dopiero potem stawiać pieniądze. Marcin pokazał, że może być trudno o zysk z aprecjacji z tytułu wycen. Może za to być zysk z aprecjacji z tytułu organicznego wzrostu wartości firmy. Dlatego firma jest ciekawa.

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 20 października 2010 12:11:07 przy kursie: 5,00 zł
Witam,

Zainwestowałem w Ekopol trochę własnych funduszy, bo uważam, że spółka ma bardzo duże szanse na rozwój. Poniżej przedstawie Wam dlaczego tak sądzę.

Jak pewnie doskonale wiecie Ekopol to firma działająca w branży paliwowo - hutniczej. Postaram się wam przybliżyć atrakcyjność paliwowej oferty Ekopolu, gdyż co nie co na ten temat wiem.

Mój tata jest właścicielem firmy i posiada kilka tirów na własne potrzeby transportowe. Zapytałem go jak przy tak małym zużyciu paliwa jaki generuje jego firma wyglądają oszczędności gdyby skorzystał z oferty Ekopolu i oto wyniki:

+ około 30 tysięcy oszczędności rocznie na samych różnicach cenowych paliwa, po jakich teraz tankuje, a tankowałby gdyby skorzystał z oferty EGH
+ ponadto otrzymuje w ramach abonamentu (którego koszty także doliczyłem) pełną obsługę IT, co wyklucza wszelkie oszustwa pracowników, które dosyć często się zdarzająangry3 . Oszczędności wynikających z "ukrucenia wszelkich tego typu procederów" nie jestem w stanie policzyć, więc je pomijam.

TAk konkurencyjność Ekopolu kształtuję się wobec stacji benzynowych ( tata posiada na Orlenie kilka % rabatu)

Istnieje wiele innych firm działających w tej samej branży co Ekopol tj. tak samo jak oni dostarczają do klienta zbiorniki z paliwem, z tym jednak, że innowacja EGH polega na automatyzacji procesu zarówno tankowania jak i zaopatrywania w paliwo. 99% konkurencji Ekopolu działa na zasadach z "poprzedniej epoki" należy samemu kontrolować poziom paliwa, dbać o zaopatrzenie. W praktyce wygląda to tak, że musimy wyznaczyć osobę za to odpowiedzialną, albo samemu się tym zająć.

CENY PALIW EKOPOLU, są na takim samym, bądź bardzo zbliżonym (różnice 1 grosza, czasami nawet na korzyść EGH) do wyżej wymienionych firm.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 października 2010 17:52:02 przy kursie: 5,00 zł
Nie mówię "nie". Jeśli przetrwają okres wzrostu. Think

Pamiętacie Alpinusa? Sprzedawali sprzęt turystyczny i też chcieli szybko rosnąć. Za szybko. Oni tam chyba akurat przesadzili z asortymentem, ale kluczem był zrównoważony rozwój. To jak z treningiem - najpierw trzeba poćwiczyć i wzmocnić organizm, a potem startować w zawodach. Inaczej pikawa wysiądzie :)

Ale jeśli "maszynka" się nie zepsuje, to papiery tej firmy wyglądają całkiem przyjemnie i pierwsze wrażenie jest ok. Moim zdaniem wygląda to porządniej, niż średnia z newconnectowej sieczki.

Heyahpanama
0
Wysłane: 20 października 2010 18:25:34 przy kursie: 5,00 zł
Według mnie EGH cehuję zrównoważony rozwój. Myślę tak ponieważ:

branża w jakiej spółka działa (paliwowa) charakteruzują znaczne przychody. Jestem pewny, że w regionie jakim działa (województwo śląskie) jest około kilkaset takich firm jak mojego taty( mam na myśli małe firmy transportowe, ewentualnie firmy posiadające własne środki transportu ). Myślę, że te planowane 250 mikrostacji, to nie jest tak wygórowany wynik. Ponadto w przekonaniu, że Ekopol to rozwojowa firma, utwierdza mnie w przekonaniu, fakt, że te 80 milionów przychodów, to tak naprawde w tej branży paliwowej nic. Sam bowiem znam 2 osoby, które mogłyby będąc klientami ekopolu wygenerować około 3 milionów złotych przychodu rocznie.

kto wie może przeczytacie niedługo o kilku nowych mikrostacjach w okolicy Częstochowysalute

Ponadto cieszy mnie fakt, że firma stara się dywersyfikować źródła dochodów inwestując w branże hutniczą.

del-20130916
0
Wysłane: 20 października 2010 19:59:36 przy kursie: 5,00 zł
2 listopada wyniki spółka za 3kw jeśli zostana przyspieszone to zostaniemy o tym powiadomieni przez oficjalne info ze strony spółki.

Co do spółki liczby na dzień dzisiejszy mówią jedno... a jeśli Prezes nie kłamie to za rok liczby beda jeszcze bardziej za....

na dzień dzisiejszy jest to praktycznie 3 spółka z new connect warta uwagi:) pozdrawiam

jaka cena bedzie za rok:) przekonamy się juz za 365 dni:)

nowylacznik
0
Wpisów: 8
Wysłane: 20 października 2010 21:48:41 przy kursie: 5,00 zł
Faktycznie, w mediach są różne, bardzo pozytywne infa o Ekopolu, pojawiające się w prognozach, wywiadach i artykułach, postach ... powtarzane i pisane przez właścicieli akcji. Problem w tym, że obietnice nie są realizowane. W tej spółce jest łatwość przesuwania realizacji prognoz o rok odnośnie wyników, ilości planowanych otwarć nowych zbiorników. Teraz obiecują 2 miliony zysku, nikt już nie dojdzie czy netto czy brutto i 200 stacji na koniec 2010(spadło z 250). 250 obiecują już na koniec 2011. Jak wliczą wszystkie dotacje jakie dostają to może będzie. Ja dalej w spólkę nie inwestuję, ponieważ z jakiegoś powodu osoba z RN sprzedawała "perełkę". Ale my nie wiemy dlaczego i być może się dowiemy w wynikach za 3 kwartał. Wszyscy już chyba uwierzyli, że bedzie z 1,5-1,7 mln. Obroty rosną, ktoś kupuje od kogoś kto sprzedaje. Kto się mylił - zobaczymy.

Heyahpanama
0
Wysłane: 20 października 2010 22:22:27 przy kursie: 5,00 zł
Jak na standardy New Connect, to Ekopol i tak stara się dotrzymywać prognoz. Pamiętajcie, że prognozy przedstawiane na debiutach społek często są bardziej niż optymistyczne.

Jest wiele takich spółek, które na debiucie obiecują gruszki na wierzbie, 2 miliony zysku za rok od debiutu, a często nie osiągają nawet takiego przychodu.

Gdyby Ekopol osiągał takie wyniki tylko w innej bardziej modnej branży ( energia odnawialna, biotechnologie ) to jego akcje kosztowałyby 30 złotych

Porównajcie sobie go do takich spółek jak np. eurimplant, ja nie wątpie, że ta firma ma szansę na rozwój, bo niewątpliwie ma, ale nierozumiem jak można za to tyle płacić wiedząc, że spółka w prognozach na 2011 rok zapowiada, że przychody zrównoważą stałe koszty, czyli zysk albo będzie, albo i nie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE EKOPOL
  • 30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji
    30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji

Na przełomie czerwca i lipca dzień dywidendy wypada w blisko 30 spółkach z rynku głównego i NewConnect. Wśród nich nie zabraknie ciekawych propozycji z wysoką stopą. Oto jak prezentuje się pierwszy wakacyjny rozkład jazdy w kalendarium dywidendowym.

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,285 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat