0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 27
Wysłane:
1 listopada 2010 17:44:14
przy kursie: 16,90 zł
aed oil limited robi dwie sesje z rzędu +3%, tap ostatnią sesję zrobi na 2,5%. mówcie co chcecie, moje zdanie jest takie, że do 15listopada zrobimy 2,3zł. to czysta spekulacja, ale czym bliżej raportu tym spekulacji będzie więcej.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
1 listopada 2010 19:46:57
Z raportu AED wyciągnąłem jeszcze takie informacje określające szacowane wydobycie gazu w bloku L:
The drilling program will be staged over the life of the field to maintain steady state production of approximately 70 million cubic feet (mcf) per day of gas and associated condensate. Initially, it is forecast that three production wells will be required at first gas, with the balance of the wells to be funded from cashflow.
Na podstawie informacji z Ukrainy: We wrzesniu gaz sprzedawano po sredniej cenie wynoszacej 7,60 USD za tysiac stóp szesciennych gazu (bez VAT),
70 mln * 7,60<USD> / 1000<stóp3> = 532 tys USD / dzień
Roczna wartość wydobywanego gazu wynosi: 194mln USD = 582 mln PLN
Chyba nie trzeba komentować tych wartości i wpływu wydobycia gazu na przychody spółki, mimo, że jak zawsze są to tylko obliczenia poglądowe a nie wyliczony cashflow.
Dla kursu akcji jednak będzie bardzo istotne stanowisko zarządu KOV i czekamy na oficjalny komunikat z ich strony. Obyśmy nie musieli czekać zbyt długo ;) Czyżby podobnie jak AED przy okazji raportu kwartalnego zostały przedstawione szczegółowe dane z bloku L do których ustosunkuje się sam zarząd KOV? Było by miło aby w końcu poszła informacja, która ruszy kurs z miejsca.
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
1 listopada 2010 21:33:37
www.brr.com.au/event/71058/aed...Tutaj Pan David Dix(Executive Chairman AED-u) przekonuje do inwestycji w swoją spółkę. Można wyłapać z tekstu info o chęciach zaangażowania rządu Brunei w Blok L i kilka innych ciekawostek...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
1 listopada 2010 22:26:56
Choć w interesach nie ma miejsca na sentymenty, to nie jest tajemnicą, że sułtan Brunei i pan Kulczyk mieszkają w Londynie niedaleko siebie i są dobrymi znajomymi. Stąd ewentualne zaangażowanie rządu mnie nie dziwi. Czytam wiele wpisów mówiących o zniecierpliwieniu odnośnie terminu podania wyników, zdziwienie, że czekamy na wszystkie cztery, a nie pojedynczo. Proszę sobie wyobrazić taki scenariusz (mało prawdopodobny, ale możliwy): 1 wynik - negatywny, kurs akcji -30%, czyli ok.1,20 zł 2 wynik - negatywny, kurs akcji -30%, czyli ok.0,85 zł 3 wynik - negatywny, kurs akcji -30%, czyli ok.0,60 zł 4 wynik - bardzo pozytywny i co ? załóżmy kurs akcji +300% i mamy ....1,80 zł Po co to nam? Gdy natomiast podane zostaną wyniki wszystkich czterech odwiertów, w tym chociaż jeden będzie pozytywny, to załóżmy, kurs akcji tylko +100%, czyli ok.3,40 zł. Który scenariusz jest lepszy? Oczywiście jest to typowe gdybanie, ale nie pozbawione swnsu.
Edytowany: 2 listopada 2010 08:46
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
2 listopada 2010 09:49:42
przy kursie: 16,70 zł
Po miesiącu od podania wyników testów kurs i tak byłby taki sam. Niezależnie od tego czy podawanoby wyniki pojedynczo czy wszystkie na raz. Poza tym wyniki będą podawane parami. Wątpię żeby doszło do łącznego podawania wyników z bloku L i M. Mają różnych operatorów.
|
|
Wysłane:
2 listopada 2010 10:12:33
Dokładnie wyniki mają być podawane parami, gdyż tak na prawdę nie są istotne wyniki pojedynczego odwiertu w danym bloku, bowiem te odwierty maja przede wszystkim na celu określenie faktycznego potencjału danego bloku. Pamiętajmy, że złoża na obszarze Lempuyang mają bardzo złożona strukturę składającą się z 5 części po bodajże 5 poziomów (horyzontów) pokładów zasobów. Aby je osiągnąć i w pełni wykorzystać potencjał tego złoża będzie trzeba wykonać kilka odwiertów. Stąd obecny odwiert to Lempuyang-1 a na połowę 2011 planowany jest Lepmuyang-2. Ciekawe jednak dlaczego AED już podaje w raportach, że spodziewa się 70 mln stóp sześciennych gazu dziennie (BTW ilość na prawdę ogromna - porównajcie sobie do ilości gazu wydobywanego obecnie na Ukrainie) ze wszystkich odwiertów Lukut-X i Lempuyang-X skoro nie znamy jeszcze wyników tych odwiertów. Czy to są dane wzięte z powietrza czy oparte już na szczątkowych danych na bieżąco gromadzonych w czasie trwania odwiertów?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 10
Wysłane:
2 listopada 2010 16:37:16
Spółka dobra do kupna ale za rok.Przecież nie grają niedouczeni
|
|
Wysłane:
2 listopada 2010 17:23:12
Tu się nie zgodzę. Spółka za rok będzie miała: - zyski z Ukrainy liczone nie z miesiąca czy kwartału jak teraz ale z całego roku - na samej Ukrainie spółka będzie maiła być może już w listopadzie nowe oszacowanie posiadanych zasobów - dojdą nowe odwierty produkcyjne, wzrost wydobycia na Ukrainie co przełoży się na większe zyski - na początku 2011 będą znane wyniki analizy danych sejsmicznych 3D - pod koniec 2010 roku tj listopad/grudzień będą znane wyniki 4 odwiertów w Brunei - w Q2 2011 rozpocznie się 3 odwiert w bloku L (Lempuyang-2) mający osiągnąć sąsiednie sektory z zasobami ropy i gazu wykrytymi dzięki badaniom 3D i potwierdzonymi odwiertem Lempuyang-1 (czy złoże nadaje się do eksploatacji oficjalnie będziemy wiedzieli pewnie pod koniec listopada) - AED już teraz szacuje, że potencjał bloku L to jest 70 mln stóp sześciennych gazu dziennie (wyliczenia znajdziesz w moim poprzednim poście) - najprawdopodobniej ruszą odwierty na obszarach Jerundong (jeden już wywiercony, w którym zaprzestano eksploatacji zostanie ponownie otwarty i wykorzystany komercyjnie w niedalekiej przyszłości dzięki istniejącej tam infrastrukturze - zasoby te mają wielkość 500 000 baryłek ropy)
Nie wiem jaka będzie cena akcji za rok, ale nie wierzę, żeby powyższe czynniki w ciągu tego okresu nie przełożyły się na kurs akcji.
|
|
Wysłane:
3 listopada 2010 12:37:59
przy kursie: 16,50 zł
Pozwolę sobie przytoczyć fragment z parkietu: Warto pamiętać, że podstawową kwestią stylu działania w każdym obszarze gospodarki powinna być świadomość własnych mocnych i słabych stron. W oczywisty sposób nawiązuję do tego, że polska energetyka stoi na polskim węglu. Nie rozumiem, jak można podejmować poważną dyskusję na temat budowy nowych mocy w sektorze energetycznym w oparciu o paliwa, których w Polsce nie mamy, nie mieliśmy i mieć nigdy nie będziemy – wskazał Jan Kulczyk. – Nigdy nie słyszałem o tym, że mamy złoża uranu, który możemy wykorzystywać w elektrowniach jądrowych. Dlatego bardzo poważnie musimy się zabrać za rozwój z jednej strony nowoczesnych technologii spalania węgla, tak żeby maksymalnie ograniczyć emisję dwutlenku węgla, z drugiej zaś szczególny nacisk należy położyć na rozwój alternatywnych źródeł bazujących na wietrze i na przykład gazie – podsumował znany biznesmen. www.parkiet.com/artykul/7,9826...
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
3 listopada 2010 12:43:17
Oj sułtani dzisiaj obaj w dół, z tym, że na Oilu krwawa walka a tu jest po prostu tanio. Dokupiłem sobie za resztkę miedziaków :D
|
|
|
|
Wysłane:
3 listopada 2010 12:53:33
Ja dziś wyskoczyłem z reszty gotówki i kupowałem między 1,65 - 1,66. Stoję też na 1,64 tuż przed grubaskiem chyba, więc jest mała szansa... Kurs uwalany, bo ludzie z niecierpliwości wywalają swoje kolekcje i idą na "ciekawsze" spółki. A tu dzisiaj info o Enei prawdopodobnie, no i do raportu raptem 7,5 sesji...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 155
Wysłane:
3 listopada 2010 12:58:42
MaximusMinimus napisał(a):Ja dziś wyskoczyłem z reszty gotówki i kupowałem między 1,65 - 1,66. Stoję też na 1,64 tuż przed grubaskiem chyba, więc jest mała szansa... Kurs uwalany, bo ludzie z niecierpliwości wywalają swoje kolekcje i idą na "ciekawsze" spółki. A tu dzisiaj info o Enei prawdopodobnie, no i do raportu raptem 7,5 sesji... Jak uczył Pan Graham skakanie po spółkach nabija kabzę... maklerom
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
3 listopada 2010 13:13:57
MaximusMinimus napisał(a):Ja dziś wyskoczyłem z reszty gotówki i kupowałem między 1,65 - 1,66. Stoję też na 1,64 tuż przed grubaskiem chyba, więc jest mała szansa... Kurs uwalany, bo ludzie z niecierpliwości wywalają swoje kolekcje i idą na "ciekawsze" spółki. A tu dzisiaj info o Enei prawdopodobnie, no i do raportu raptem 7,5 sesji... Gdyby kurs miał zareagować w sposób znaczny na informację o Enei, zrobiłby to w poprzednim tygodniu..
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
3 listopada 2010 19:34:02
Panie Jakubie
Jaki jest stan prac przy odwiercie O-7 ? Planowaliście,że w październiku zostanie podłaczony do urzadzeń wydobywczych.
Jak wygląda zaawansowanie przy testach w blokach L i M? Czy mozemy już odliczać czas o którym Pan wspominał, a jak tak to od kiedy?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 27
Wysłane:
3 listopada 2010 22:26:10
Proponuję też zwrócić uwagę na jedno krótkie, aczkolwiek dla KOVu zasadnicze stwierdzenie Pana Kulczyka: Dzisiaj kluczowy jest dostęp do złóż i produkcja – wyjaśnił."Układanka Pana Janka" zaczyna składać się w jeden perspektywiczny i, mam nadzieję, znakomicie funkcjonujący organizm. Jednocześnie wiadomo, że to nie jest biznes a'la "zapowiemy, że wydamy za pół roku fajną grę i kurs skacze o 100%" tylko jest to INWESTYCJA DŁUGOTERMINOWA. Wg mnie nie ma znaczenia czy kurs jutro będzie zwalony do 1.49, a pojutrze skoczy na 1.85. Ja z wielką przyjemnością zapłacę za 2-3 lata spory podatek fiskusowi od zrealizowanego zysku na wielkim projekcie energetycznym Kulczyk Investments.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
3 listopada 2010 22:32:18
Myślę, że to wszystko każdy rozsądny akcjonariusz wiedział już w maju.
Edytowany: 4 listopada 2010 06:35
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
3 listopada 2010 22:44:34
zyrafa napisał(a):Ja z wielką przyjemnością zapłacę za 2-3 lata spory podatek fiskusowi od zrealizowanego zysku na wielkim projekcie energetycznym Kulczyk Investments. Myślę, że horyzont o jakim piszesz jest za krótki. Wg obrazków z prezentacji AED perspektywa jest taka, że dopiero w 2014 tak naprawdę rozkręcą się gazem bo zrobieniu całej infrastruktury na złożu. O czasochłonności procesu można też wywnioskować, przeglądając sprawozdania roczne za 2008 i 2009 AED i Tapa (są w investor archives na ich stronach), w których już wtedy można było się dopatrzeć sporych perspektyw w Brunei. Niestety jak dotąd nic nie potwierdzone oczywiście, a sam kurs AED i Tapa spadł co może budzić zaniepokojenie. Trzeba jednak też pamiętać, że są to firmy w fazie akumulacji dobrych aktywów (wydawanie kasy na koncesje). W przypadku Kov sukces w Brunei i stały dopływ cashu, może ustawić trend na ładnych parę lat. Jeśli Pan Jan będzie prowadził biznes z głową, a oto się w jego przypadku raczej nie martwię to wydaje mi się, że w perspektywie 10-15 lat Kov może dać kilkuset procentowy zysk. Obecnie Oil ciągnie kurs w dół, a grubas na kov zbija wszelkie spekulacyjne wzrosty. Trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Edytowany: 3 listopada 2010 22:45
|
|
Wysłane:
3 listopada 2010 23:15:40
W dużej mierze masz rację, tylko, że wziąć należy pod uwagę, że na kurs akcji będzie miało nie tyle samo wydobycie co wzrost posiadanych potwierdzonych zasobów na obszarach objętych koncesjami. Dlatego tak ważne są ekspertyzy niezależnych firm zewnętrznych. Na takowe czekamy na Ukrainie i o takowe KOV poprosi po wynikach testów w Brunei. To będzie miało olbrzymi wpływ na kurs akcji w zdecydowanie krótszym terminie, niż ten, który zakładasz. Nie podejmuję się prognoz co do % zysku ale najbliższy rok będzie moim zdaniem przełomowy a obecna stagnacja dobiega końca (wskazuje na to spadek obrotów oraz perspektywa ciągłego napływu informacji o wynikach analiz, badań odwiertów poparta planami dalszego rozwoju)
|
|
Wysłane:
4 listopada 2010 08:24:30
Nie wiem czy przyglądaliście sie kiedyś kursowi Aurelian Oil & Gas ( a warto). Jest to spółka notowana na giełdzie w Londynie, a w której Kulczyk Investments jest mniejszościowym udziałowcem. Notowana jest od marca 2010. Od tego momentu kurs wywindował z 37 pensów do 60 na koniec października. Raptem 8 miesięcy... Czy spółka znalazła złoża gazu w Brunei? Czy spółka podwoiła swoje wydobycie?? Nie. Spółka z tego co wiem narazie nic nie wydobywa, są natomiast informacje o odnalezionych złożach gazu (zaznaczam gazu). Koncesje ma cieniutkie w porównaniu do Kov - Rumunia, Słowacja i Polska no i nie wykazała żadnych zysków narazie.. Warto by się zastanowić, co wpłynęło na tak wielki sukces giełdowy tej spółki? www.google.com/finance?q=LON%3...W spółce jest kilku poważniejszych graczy, to na pewno działa na akcjonariuszy. Warto też zwrócić uwagę, że podbitki z października nie mają oparcia w jakiś szczególnych wolumenach. Po prostu jedni chcieli kupować, a drudzy nie chcieli tanio oddawać...
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
4 listopada 2010 10:19:31
przy kursie: 16,30 zł
MaximusMinimus i co z tego. Nasz KOV nadal leci. Powiem szczerze, że bardzo mnie to martwi. Jestem z KOV od debiutu i wzrost o 20% z poziomu np. 1,5 wogóle mnie nie interesuje a na razie tylko na to się zanosi. Wszyscy wtedy będą bardzo podnieceni "potężnym" wzrostem natomiast wielu inwestorów (wśród nich i ja) nadal będą mieli tyły.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.