0 Dołączył: 2010-05-04 Wpisów: 9
Wysłane:
4 listopada 2010 12:49:51
przy kursie: 8,22 zł
Witam wszystkich,
czytając ten wątek trudno nie odnieść wrażenia, że czyta się komentarze pod artykułem na onet.pl, niestety. Uważam, że stockwatch ma jedno z najlepszych forów wśród polskich portali finansowych więc proszę nie psujmy tego trollowaniem.
Co do samego Petrolu to wydaje mi się, że na do spadków przyczynia się oprócz wymienianych wcześniej powodów, spadek ceny poniżej ceny nominalnej, taka bariera psychologiczna. Dodatkowo w Polsce mamy "trudnych" akcjonariuszy, widać to również na przykładzie KOV. Ludzie nastawiają się na mega zyski wiedząc niewiele lub nic o branży poszukiwawczej, kupują pakiet akcji po 2 lub 3 miesiącach osuwania się kursu sprzedają bo nie zarobili 200%. Poszukiwanie to inwestycja długoterminowa (w przypadku Petrolu jak widać- bardzo długo ;D) jeśli ktoś myśli, że po podaniu jednej informacji zarobi 1000% to życzę szczęścia... w LOTTO.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
4 listopada 2010 13:14:11
discopolo napisał(a):Kurs robi wrażenie  Ci co nabyli po 800 już przerobili zety na grosze Lepsza taka panika, która odwróci trend niż marazm w pobliżu 10zł. Już niedługo przyjdą lepsze czasy. Rozumiem że niektórzy nie potrafią uwierzyć. Disco, a może ty po prostu jesteś jakimś rychowym agentem, bądź kimś w tym guście?:)Albo wręcz samym Rychem, broniącym na poważnym forum swojej Częstochowy? ;)) Bo już się żadnej logiki doszukać nie mogę. Kurs schodzi na 10 - dobrze, bo Rychu będzie bronił, panika - jeszcze lepiej, bo przecież nie ma marazmu. To może ja ci podpowiem kolejną optymistyczną informację - kiedy ogłoszą upadłość, a bez wyników i finansowania będą musieli to zrobić - to dopiero będzie jazda! Taki, oficjalny już, bankrut! Wszelkie Techmexy mogą się schować z podkulonym ogonem:) Powiedz ty mi, do ilu tu teraz według ciebie zleci? Mnie na przykład dno na 8 PLN w ogóle nie przekonuje, prędzej już piątka... Aha - i wiem, że masz tu niewielki udział, który możesz śmiało wtopić (o ile oczywiście nie jesteś tym Rychem ;)), więc pytam się jako kolegi giełdziarza:)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
4 listopada 2010 13:14:12
Zik napisał(a):(...)Poszukiwanie to inwestycja długoterminowa (w przypadku Petrolu jak widać- bardzo długo ;D) jeśli ktoś myśli, że po podaniu jednej informacji zarobi 1000% to życzę szczęścia... w LOTTO. 'dlugoterminowa inwestycja'? szukanie ropy to zabawa dla bardzo bogatych, bo tylko tacy maja szanse w wyscigu z czasem, konkurencja, pogoda, przypadkiem etc. co z tego ze brakuje Ci 1 metr, jak juz nikt nie nie chce Cie finansowac? a potem przychodzi ktos silniejszy i przejmuje Twoja przyszlosc za garsc fistaszkow. 'dlugoterminowa inwestycja' - niezle Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-15 Wpisów: 252
Wysłane:
4 listopada 2010 13:35:56
nie powiedziałeś nic nowego tylko Watchdog tnie nam wpisy równo warto przypomień ten wpis admina przy cenie 150zł "Krótko bo nie ma o czym. Tak potężne wartości wskaźników mówią, że sukcesy są już zdyskontowane w cenie. Przynajmniej większość. Kurs myśli, że już znaleźli tę ropę i jest bonanza. Tutaj fundamenty nie grają żadnej roli. Historia wyników spółki, która robiła coś innego (OK, nadal to robi, ale nie o to jej chodzi) nie ma żadnego znaczenia. Lepiej żeby znaleźli... " www.stockwatch.pl/forum/defaul...
|
|
0 Dołączył: 2010-01-05 Wpisów: 128
Wysłane:
4 listopada 2010 13:38:14
PETROL sie wali, bo juz wszyscy /prawie / naiwni, ktorzy w niego pakowali kase pt : Krauze to da zarobic sie zrazili. Moim zdaniem, sam Krauze wszedl w ten biznes nie wiedzac, o co tam chodzi. Teraz juz widac, ze perspektywy sa slabe, a pieniedzy trzeba kazdego dnia ladowac ze 2 wagony. Uwazam, ze jesli kurs sie zatrzyma kolo 6.00 zl. to nie bedzie najgorzej. Niestety, pociagnal za soba KOV - bo to ta sama branza.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 listopada 2010 13:42:21
Zik napisał(a):czytając ten wątek trudno nie odnieść wrażenia, że czyta się komentarze pod artykułem na onet.pl, niestety. Uważam, że stockwatch ma jedno z najlepszych forów wśród polskich portali finansowych więc proszę nie psujmy tego trollowaniem. Nie nadążam usuwać postów, jednak robię to starannie tj. czytam co napisane, i czy jak zniknie to wątek zachowa sens. Niestety stało się to konieczne, ja też się czegoś uczę, i po poprzedniej rozróbie na Petrolu gaszę ogień w zarodku, zanim wybuchnie. Po dzisiejszej sesji też zostanie kilka wpisów, a na razie pożar szaleje i co tu napisać, jak "po prostu spada".
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
4 listopada 2010 13:57:51
Można się zastanawiać kiedy się zatrzyma :) Funkcja chatu by sie przydała na takich sesjach, osobny room dla każdej spółki. W końcu giełdy przez długi czas stały tłumkiem przekrzykujących sie ludzi back to the topic Na intradayu lokalnego RGR bym sie dopatrywał na świecach. Imho planowo lecimy dalej w dół po korekcie. A w tle mignęła ciekawa opinia Inenco Grp o cenie ropy na poziomie 100 usd za baryłkę. Przynajmniej kov lekko wyhamował na tą chwilę. EDIT: jak prokura wchodzi z butami to jest źle, ktoś zdenerwowany powie sprawdzam i potem to już tylko komornik
Edytowany: 4 listopada 2010 14:14
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 listopada 2010 14:08:36
Z konkretów: Cytat:Według komunikatu przesłanego przez dyrektora do spraw komunikacji Prokom Investments S.A., Bartosza Jałowieckiego, w środę prokuratura postawiła zarzut działania na szkodę spółki byłemu członkowi zarządu Prokom Investments.
Dwóch członków zarządu tej spółki zostało wezwanych do prokuratury w tej samej sprawie w charakterze podejrzanych. Jak wynika z informacji PAP ze źródeł zbliżonych do sprawy, jedną z tych osób jest Krauze. Wszyscy podejrzani mają usłyszeć podobne zarzuty.
Prokuratura potwierdza informację, że prowadzi takie śledztwo i że zarzuty ma usłyszeć Krauze. "Przez cały czas są prowadzone czynności; przed przedstawieniem zarzutów nie będziemy się wypowiadać na temat ich treści, ani o tym, czego sprawa dokładnie dotyczy. To byłoby nielogiczne z punktu widzenia prowadzonego śledztwa" - powiedział w czwartek PAP rzecznik Prokuratury Apelacyjnej w Katowicach, prok. Leszek Goławski. www.pb.pl/2/a/2010/11/04/Proku...
|
|
0 Dołączył: 2010-05-19 Wpisów: 312
Wysłane:
4 listopada 2010 14:30:12
Generalnie wszyscy tu analizują mniej lub bardziej emocjonalnie czemu się wali, czemu sprzedają itp.; pytanie inne na które moze ktoś ma odpowiedź: kto w takich mega-ilościach (takich obrotów to już dawno na tym nie było) kupuje i po co biorąc pod uwagę zaistniałą sytuację. Umówmy sie jednak że waga tych dwóch informacji(zarzuty dla Krauzego i emisja -Polnord) na które sie powołuje discopolo jest mocno średnia (jak sam z resztą zauważa) i nie wydaje mi się żeby to było głównym motorem takiego zjazdu. A więc skoro nie ma racjonalnych przesłanek a wali sie na maksa to znaczy że wycczerpał sie kredyt zaufania dla tej spółki i to widać choćby czytając tutejszy wątek. Skoro tak jest to stawiam pytanie : kto to kupuje w takich ilościach dzisiaj i na co liczy? No bo przeciez ci wszyscy którzy jednak liczą na przyszłość i nie stracili zaufania lub też go teraz nabrali jakimś cudem ,to dla nich cena 5,8 czy 15 nie ma znaczenia gdyz oni sa przekonani że w przyszłości akcja będzie kosztować 150-250. Z kolei ci którzy do niedawna kupowali na zwałkach by odsprzedawać na odbiciach chyba powinni stwiedzić że cos tu sie jednak zmieniło od wczoraj; rollercoster przestaje działać, prawdopodobieństwo równi pochyłej ogromne. No więc jaki typ podejścia obecnie usprawiedliwia zakup w dniu dzisiejszym, ma ktos jakiś pomysł?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-12 Wpisów: 936
Wysłane:
4 listopada 2010 15:06:58
To nie jest tak że ktoś kupuje przy dużych obrotach...
Zawsze jest tak że ktoś kupuje i ktoś sprzedaje, więc skoro mamy spadek o 13% to jednak ktoś większy sprzedaje... Z biegiem czasu (przy założeniu że nie będzie pozytywnych informacji) kurs na pewno będzie spadał.
Spółka robi emisję zamkniętą po to głównie żeby spacić zadłużenie... tylko po co spłacać w tej sytuacji zadłużenie ? Spółka i tak ma ogromne długi i chyba powinna skupić się na znalezieniu ropy a nie finansowych zabawach. Nie wiadomo kto obejmuje akcje i tu jest problem, jeżeli akcje objąłby total to sprawa jasna... Pamiętajcie że spółka ma kupione licencje i jest pupilkiem władz kazachstanu...
Edytowany: 4 listopada 2010 19:53
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
4 listopada 2010 16:13:14
Cytat:Generalnie wszyscy tu analizują mniej lub bardziej emocjonalnie czemu się wali, czemu sprzedają itp.; pytanie inne na które moze ktoś ma odpowiedź: kto w takich mega-ilościach (takich obrotów to już dawno na tym nie było) kupuje i po co biorąc pod uwagę zaistniałą sytuację. Daytraderzy. Cytat:Skoro tak jest to stawiam pytanie : kto to kupuje w takich ilościach dzisiaj i na co liczy? A na co liczą ludzie, którzy pakują się po infie o upadłości likwidacyjnej w TEX i IGR? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 4 listopada 2010 16:16
|
|
0 Dołączył: 2009-12-05 Wpisów: 35
Wysłane:
4 listopada 2010 19:49:54
Nigdy nie zastanawiałem się dlaczego ktoś kupuje i sprzedaje akcje, choć odpowiedź jest pewnie bardzo prosta. Akcje kupuje się zawsze żeby zarobić, natomiast sprzedaje z wielu róznych powodów. To drugie nigdy mnie za bardzo nie intertesowało, ponieważ ja zawsze myślę wyłącznie o własnej dupie i na tym się skupiam. Siedząc przed komputerem musicie sobie zdać sprawę, że po drugiej stronie na przeciw was stoją całe armie przeszkolonych, doświadczonych, chytrych i przebiegłych traderów, insiderów, spekulantów, hochsztaplerów i nie rzadko zwykłych oszustów. Oni zrobią wszystko, by wydoić was z kasy. Nie raz grałem na OIL, bo to bardzo ciekawa spółka. Akcji nie miałem nigdy dłużej niż jedną sesję i obojętne jest mi też czy kosztują one 200 czy 5 zł, ponieważ na tym walorze WYŁĄCZNIE spekuluję a nie inwestuję!
|
|
Wysłane:
4 listopada 2010 20:33:48
Solosoft napisał(a): ponieważ na tym walorze WYŁĄCZNIE spekuluję a nie inwestuję! nie bardzo rozumiem co masz na myśli - zdanie wcześniej powiedziałeś że kupuje sie akcje żeby na nich zarobić; co masz na mysli mówiąc "nie inwestuję", na czym polega to "inwestowanie", na długości trzymania akcji? Od jakiego okresu uznajesz że to juz inwestycja a nie spekulacja - miesiąc, dwa a moze rok? Być może gdzieś na forum ten temat był już roztrząsany, nie wiem, ale to jest słynne bezsensowne wg. mnie uproszczenie. Przecież kupowanie a następnie sprzedawanie by osiągnąć zysk tytułem różnicy w cenie akcji niezależnie od okresu to nic innego jak spekulowanie, nie wiem czemu niektórzy próbują ubrać w "ładne" ubranko spekulację o dłuższym horyzoncie czasowym nazywając ją "inwestowaniem" długoterminowym. W mojej ocenie faktyczne inwestowanie ma miejsce w dwóch sytuacjach: 1. kupujemy akcje by otrzymywać dywidendy, 2. kupujemy akcje by uczestniczyć aktywnie w rozwoju firmy, udzielać się, wpływac na zdarzenia (to jednak domena dużego kapitału z oczywistych przyczyn). Cała reszta to spekulacja i nie ma co sie tego wstydzić; potocznie nazywa sie to inwestowaniem, jednak z definicji jest to spekulacja. A co do mojego wcześniejszego pytania (kto i po co kupuje) - kolegi Solosoft to nie interesuje, mnie wręcz przeciwnie, jak już gadałem na oddzielnym wątku (psychologia inwestowania) to są bardzo ciekawe zjawiska z jakimi tu mamy do czynienia, fascynujące też, a do tego jestem przekonany że im bardziej sie je zgłębi tym trafniejsze będa kolejne decyzje. Gdybyśmy ustalili jaki typ kupca dzisiaj kupował OIL, moglibyśmy z duzym prawdopodobieństwem przewidzieć co sie bedzie dalej działo z kursem z uwagi na skalę obrotów.
Edytowany: 4 listopada 2010 20:35
|
|
0 Dołączył: 2008-12-12 Wpisów: 936
Wysłane:
4 listopada 2010 21:12:17
Czy zarząd spółki w jakikolwiek sposób zgodnie z prawem może obniżyć wartość nominalną ?? Chyba nie bardzo... więc nie wierzę że spółka przeprowadzi nową emisję akcji na rynku.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
4 listopada 2010 21:16:34
morfeusz napisał(a):Czy zarząd spółki w jakikolwiek sposób zgodnie z prawem może obniżyć wartość nominalną ?? Chyba nie bardzo... więc nie wierzę że spółka przeprowadzi nową emisję akcji na rynku. Moze, ale za zgoda WZA.. i pod warunkiem spełnienia pewnych przesłanek prawnych jednka niema z tym wiekszych problemow (patrz EFH, Trion,..)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
5 listopada 2010 09:03:45
przy kursie: 8,20 zł
Jestem jeszcze świeży na giełdzie ale zastanawiam się nad jednym - napewno to co się teraz dzieje z Petrolem jest wynikiem gry psychologicznej,pytanie tylko kto nami gra. Z mojego punktu widzenia, sprytnie wartość nominalna została ustalona na 10 zł(bariera psychologiczna)gdyż łatwo ją było przekroczyć wywołując panikę i powodując bardzo duże spadki. Co się z tym wiąże jestem w 100% pewny, że do końca roku usłyszymy wiadomości, które napewno jeszcze znacznie wpłyną na kurs Petrola.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2010 09:18:16
dadek napisał(a):napewno to co się teraz dzieje z Petrolem jest wynikiem gry psychologicznej,pytanie tylko kto nami gra. . cóż, myslę że to raczej sami ze sobą ta grę prowadzimy...nie sądzę aby tutaj teraz był jakiś "główny macher"; owszem tak zapewne było w marcu kiedy to (wg. mnie) doszło do sterowanego nadmuchania sprytnie dawkowanymi informacjami, ale teraz to juz tylko psychologia kupujących i sprzedających
Edytowany: 5 listopada 2010 09:20
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
5 listopada 2010 09:33:17
jak w fizyce: rownia pochyla + kulka + grawitacja. jak kulka nabieze za duzej szybkosci i trafi na nierownosc to ja podbije, czasem nawet dosc wysoko. nie oznacza to bynajmniej, ze to koniec rowni czy ze grawitacja przestala dzialac. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-19 Wpisów: 14
Wysłane:
5 listopada 2010 15:20:06
jak wyjdzie info ze R. Krauze jest nie winny to kurs eksploduje :)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-15 Wpisów: 252
Wysłane:
5 listopada 2010 15:25:06
to lepiej nie mieć tego w rękach, będzie wielkie bum i "niebędzie niczego" jak nic pasuje do tej drukarni
Edytowany: 5 listopada 2010 15:57
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.