0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 121
Wysłane:
7 listopada 2010 23:55:05
przy kursie: 2,55 zł
Fantomas napisał(a):Spojrzałem na forum bankier.pl i oto słowa mike-cdp: "Nie ma potwierdzenia prowadzonych prac nad werją konsolową. Jedyne co wiadomo, to to, że nowy silnik napędziający grę jest zaprojetowany z myślą o wieloplatformowości, oraz to, że autorzy bardzo by chcieli aby wersje na konsole powstały. Myślę, że dowiemy się o tym jak będzie stosowny czas:) " Zatem wersji konsolowej nie należy spodziewać się szybko. Co z tego wynika - wiadomo. Zaraz pojawią się posty, że to oczywiście rewelacyjna wiadomość. W wielu wywiadach (w zasadzie w każdym, który się do tej pory ukazał) przedstawiciele spólki, czy też osoby zatrudnione w CDP Red (głównie Tomek Gop) wypowiadali się, że "zapowiemy wersję konsolową, gdy będziemy mieli wersję już działającą, nadającą się do pokazania". Od samego początku, tj. od oficjalnej zapowiedzi Wiedźmina 2 w marcu br. komunikat w sprawie wersji konsolowych jest dokładnie taki sam. I dokładnie to samo napisał Mike_CDP w zacytowanym przez Ciebie fragmencie. W innym fragmencie pisał nawet, że zapowiedzi wersji konsolowej nie należy spodziewać się przed premierą wersji PC (poruszał również pokrótce kwestię zyskowności każdej z nich, ale to już można sobie doczytać na bankierze). W innym miejscu (na forum bankiera i w wywiadach) padały stwierdzenia, że produkcja wersji konsolowej to raczej kwestia miesięcy, a nie lat (przynajmniej jeżeli chodzi o X360). Wg mnie premiera wersji na Xbox360 będzie przypadała na okres przedświąteczny 2011. Dla mnie to dobrze, bo mam dłuższą perspektywę inwestycyjną, a zapowiedź wersji konsolowej, w powszechnym przekonaniu bardziej zyskownej na najbardziej zyskowny okres, to będzie właśnie to, co będzie podtrzymywać kurs w czasie, gdy część obecnych akcjonariuszy będzie realizowało zyski po wynikach sprzedaży na PC. Żeby nie było... jasne, że najlepiej byłoby wypuścić wszystkie trzy wersje na raz (PC, X360, PS3), najlepiej w okresie przedświątecznym i to w tym roku... ale bądźmy realistami. Rozłożenie projektu w czasie wynika chyba też z doświadczeń zespołu, wynikających z prac na konsolową wersją pierwszego Wiedźmina, na którym CDP się sparzyło.
Edytowany: 7 listopada 2010 23:55
|
|
6 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 271
Wysłane:
8 listopada 2010 00:05:09
Fantomas napisał(a):Gorbashow napisał(a):Czlowieku, a co to jest innego w tym cytacie powyzej, jak sugerowanie, ze ABC potrzebuje pieniedzy na przejeci,a wiec bedzie sypac akcje z warrantow w rynek?? Chyba jeszcze nie wytrzeźwiałeś do końca - pytałem gdzie sugerowałem, że pieniądze z warrantów będą znaczącą wartością w stosunku do ceny przejęcia ? Sam mi te słowa przypisałeś i z tym polemizujesz. Jesteś agresywny i chamski - eot. Jedyny wypadek kiedy dla ABC byloby sensowne sypac w rynek, to kiedy pieniedzy by brakowalo i suma z warantow stanowilaby znaczaca wartosc w stosunku do ceny przejecia... Ale logiczne rozumowanie lezy zupelnie, wiec rzeczywiscie EOT...chyba ze znowu zaczniesz naginac rzeczywistosc.
Edytowany: 8 listopada 2010 00:10
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
8 listopada 2010 06:12:34
Fantomas napisał(a):Spojrzałem na forum bankier.pl i oto słowa mike-cdp: "Nie ma potwierdzenia prowadzonych prac nad werją konsolową. Jedyne co wiadomo, to to, że nowy silnik napędziający grę jest zaprojetowany z myślą o wieloplatformowości, oraz to, że autorzy bardzo by chcieli aby wersje na konsole powstały. Myślę, że dowiemy się o tym jak będzie stosowny czas:) "
Zatem wersji konsolowej nie należy spodziewać się szybko. Co z tego wynika - wiadomo. Zaraz pojawią się posty, że to oczywiście rewelacyjna wiadomość. Fantomas, alez ty marudzisz. ;-> Ja dopiero po przeczytaniu tego co napisales, zajrzalem na bankiera, sprawdzic to co cytujesz, i co widze? : www.bankier.pl/forum/pokaz_tre...Ten czlowiek jest swiety. :->
|
|
|
|
|
|
Wysłane:
11 listopada 2010 06:27:30
przy kursie: 2,66 zł
constant napisał(a): Ten czlowiek jest swiety. :->
I tu male sprostowanie, do ktorego czuje sie zmuszony. Na teologi sie nie znam, wiec nie wiem czy kazdy swiety musi byc troche ... (i tu szukam najdelikatniejszych slow ...) hmm - naiwny? Nieprzytomny? www.bankier.pl/forum/pokaz_tre...Rece mi opadaja jak to czytam. To jest jeden z glownych akcjonariuszy, i rozgrywajacych. Widze ze to fantastyczny chlopak. I to mnie rowniez przeraza. Bo wolalbym widziec mezczyzne. Moze nie takiego jak Krauze, chociaz, na pewno nie takiego. Ale niech bedzie choc taki jak prezio RN 11 bit
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 listopada 2010 08:39:10
Proszę o zgodę na skasowanie ostatniej linijki z powyższego postu Nie chciałbym się mierzyć z Michałem w żadnej konkurencji, ani z nikim innym. Każdy pracuje na swoje nazwisko, mając to samo zadanie: robić swoje, dotrzymywać słowa. Michał jest w bardzo trudnym położeniu, tak naprawdę próbuje zrobić niemożliwe. A do tego 'ożenił się' z brzydką panną, która ma długi. Nie zazdroszczę położenia.
|
|
Wysłane:
11 listopada 2010 12:14:31
WatchDog napisał(a):Michał jest w bardzo trudnym położeniu, tak naprawdę próbuje zrobić niemożliwe. WD, mógłbyć rozwinąć tą myśl? Zwłaszcza, jaki cel jest niemożliwy do osiągnięcia i dalczego? (o ile dotyczy to spółki, bo jeżeli chodzi o walkę z trollami na bankierze.pl, to nie jest to istotne)WatchDog napisał(a):A do tego 'ożenił się' z brzydką panną, która ma długi. Zapewne orientujesz się w planach skonwertowania długu wobec akcjonariuszy na kapitał oraz dokapitalizowania spółki emisją dla funduszy po cenie nie niższej niż 1,80 (sprawa po uchwałach NWZA, podwyższenie kapitału czeka na rejestrację). Z raportu IIIQ10 wynika, że pomimo wykazania straty (nota bene spodziewanej) spółka na bieżąco reguluje zobowiązania i nie ma niezaspokojonych potrzeb gotówkowych. Jakie jest Twoje zdanie o sytuacji finansowej spółki? Poza tym, czy masz jakieś konkretne informacje o przyczynach zrezygnowania z pełnej lokalizacji i wydania edycji kolekcjonerskiej Two Worlds II?
Edytowany: 11 listopada 2010 12:22
|
|
Wysłane:
11 listopada 2010 12:38:33
Raportu jeszcze nie czytałem. Rating jest cały czas D i to wystarczy za komentarz, nawet nie trzeba szukać ewentualnych zobowiązań pozabilansowych, bo same ujawnione wystarczą do negatywnej oceny. Coś się jednak poprawia, lepsze są wskaźniki płynności, zbalansowano kapitał obrotowy. Więcej napisze Szczepan. Wyciągnięcie spółki na prostą jest tym zadaniem, które nazwałem mission impossible. Michał z Marcinem już kilka razy wychodzili z potężnych opresji, jak Tom Cruise, ale chyba nigdy nie mieli naraz aż tylu problemów jak teraz. Właściwie nie wiadomo co jest ważniejsze, czy wydawanie Wiedźmina II, czy wyciąganie spółki na prostą, bo wszystko jest ważne. Ja miałem ostatnie kontakty osobiste z CDP ponad 3 lata temu, więc nie zgadnę nawet, czemu jest tak albo tak. Natomiast gdy się jest w branży, nie sposób uciec od plotek z rynku, które z różnym natężeniem krążą i jak to plotki, są przeinaczone, wyolbrzymione, ale jakieś tam ziarno prawdy siedzi. Nie będę podawał żadnych spekulacji; najlepiej popytaj znajomych programistów - w Polsce trudno chyba spotkać kogokolwiek z branży gier, kto NIE pracował przy Wiedźminie. Są też fora developerskie, gdzie można pytać ludzi, którzy mają lub mieli bezpośredni kontakt z firmą.
|
|
Wysłane:
11 listopada 2010 16:08:25
Pytanie, jak często ratingi są aktualizowane i jak szybko jest to robione od wystąpienia zdarzeń mających wpływ na zmianę ratingu? Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że ratingi są sporządzane głównie na podstawie raportów okresowych, a więc danych historycznych, stąd plan wyjścia na prostą nie będzie w nich uwzględniany, dopóki nie zostanie zrealizowany. W przypadku Optimusa było tak, że przed połączeniem z CDP był praktycznie bankrutem bez perspektyw, połączenie wymagało wpompowania sporej ilości gotówki przez głównych akcjonariuszy, stąd dług wobec nich na poziomie ok. 30mln złotych, który w większości zostanie skonwertowany na kapitał (20,6mln długu wobec akcjonariuszy CDP na 11.450.000 akcji serii G, H i I oraz 6,3mln długu wobec Jakubasa i Multico na 3.500.000 akcji serii F - zob. uchwały NWZA z 13.10.10). Ogólne zadłużenie spółki spadnie tym samym o ok. 26,9mln złotych, pozostanie ok. 5mln wobec akcjonariuszy i ok. 20 zadłużenia kredytowego, które jest na bieżąco obsługiwane, wiec po realizacji uchwał ostatniego walnego struktura bilansu powinna wyglądać o wiele lepiej. Ale rating odzwierciedli te zmiany dopiero, gdy zostaną przeprowadzone i staną się faktem, prawda?
Oczywiście z drugiej strony po konwersji długu na kapitał liczba akcji wzrośnie, lecz poza Jakubasem, którego zachowania nie sposób przewidzieć, pozostali obejmujący akcje raczej nie puszczą ich bezpośrednio w rynek, przynajmniej nie w okresie najbliższych kilku miesięcy.
Co do Wiedźmina 2, to projekt z pewnością należy do najambitniejszych i najbardziej kosztownych, gdyby nie spełnił pokładanych w nim oczekiwań, to rzeczywiście przyszłość spółki byłaby chyba przesądzona. Ale w sukces Wiedźmina 2 wierzę, jak w mało co, bo są ku temu solidne podstawy, gra wygląda świetnie, z zapewnień wynika, że będzie miała fabułę co najmniej na poziomie części pierwszej, a po każdej prezentacji ukazują się same entuzjastyczne publikacje, zwłaszcza zagraniczne po E3!, czy GamesCom’ie. Po zakończeniu sporu z ABC Data zostały zażegnane wszystkie znane zagrożenia, które mogłyby negatywnie wpłynąć na spółkę i plany wydania jej własnej gry. W pełni zgadzam się, że premiera Wiedźmina 2 będzie najistotniejszym czynnikiem wpływającym na wycenę spółki, a efekt jego sprzedaży w istocie przesądzi o jej losie. I jestem przekonany, że to będzie duży sukces.
Edytowany: 11 listopada 2010 16:10
|
|
Wysłane:
11 listopada 2010 21:15:40
Zgoda na kasowanie jest, jakby co :-)
Frapujaca to dla mnie sytuacja - kiedy przyszedlem na to forum, chcac podyskutowac z kims w koncu rozsadnie, na ile mi sie wydawalo, o mojej ulubionej spolce, ktora postrzegalem jako jedna z kilku o najwiekszym wzrostowym potencjale na WGPW - nie wiedzialem ze spierajac sie z tego forum kierowca, spieralem sie z kims kto wie i rozumie znaczaco wiecej ode mnie w tym temacie.
Ale jakos dotarlo to do mnie, i zrozumialem ze wydurnilem sie piszac o tym jak bardzo wszyscy nie doceniaja tu przyszlosci branzy growej :-) Jestem juz akcjonariuszem 11 bit, (na razie na ten temat z nikim nie dyskutowalem, choc chcialbym by zrobili cos takiego jak Angry Birds ;-) ), wiec tak kusi sie odniesc, chocby zartem na luzie ;p
Anyway, fajnie tu wreszcie teraz zobaczyc ozywiona, sensowna dyskusje. Swietne to jest, ze mozna przeczytac argumenty za, argumenty przeciw, pisane w przemyslany sposob przez racjonalnych ludzi. Jeszcze tu wlasnie Michala byloby fajnie sciagnac, i mielibysmy watek forumowy super :-)
I moze by sie sens i prawda gdzies znalazly ... ?
P.S. po 24h, jak te kilka osob z ktorymi sie chcialem podzielic takimi refleksjami, przeczyta, prosze o skasowanie tych wynurzen :-)
Edytowany: 11 listopada 2010 21:27
|
|
|
|
Wysłane:
11 listopada 2010 21:45:40
constant napisał(a):...Jeszcze tu wlasnie Michala byloby fajnie sciagnac, i mielibysmy watek forumowy super :-)
I moze by sie sens i prawda gdzies znalazly ... ?
P.S. po 24h, jak te kilka osob z ktorymi sie chcialem podzielic takimi refleksjami, przeczyta, prosze o skasowanie tych wynurzen :-)
Niestety nie mamy wpływu na jego decyzję, co do wyboru forum, chociaż obaj próbowaliśmy Trudno, pozostaje przyzwyczaić się do zaglądania w kilka miejsc w celu zebrania opinii. PS: co do kasacji posta, przyłączam się do prośby Constanta.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-01 Wpisów: 446
Wysłane:
11 listopada 2010 22:13:00
Omówienie sprawozdania skonsolidowanego grupy Optimus za trzeci kwartał 2010 Optimus kiedyś lider rynku IT, aktualnie spółka czasy świetności ma już dawno za sobą i jest zupełnie innym organizmem: skorupką poczwarki, w której ciele inkubuje swoje giełdowe istnienie CD Projekt. Wskutek ostatnich zmian, prowadzących do połączenia z CDP Investments, Optimus z nieaktywnego dystrybutora komputerów stał się jednym z największych producentów oraz sprzedawców gier komputerowych w Polsce. Budzi zrozumiałe emocje, bo zapowiada duże zyski z tytułu sukcesu Wiedźmina II w skali światowej. W ostatnich dniach zażegnała konflikt z ABC Datą odnośnie ewentualnego objęcia przez tą firmę warrantów subskrypcyjnych oraz ich zamianę na akcję Optimusa, co mogło negatywnie oddziaływać na postrzeganie spółki. ABC Data mogła strzelać akcjami w rynek i to zostało na jakiś czas oddalone. Co z samą spółką? Od kilku kwartałów rating D, czyli strefa zagrożenia wskazuje na fundamentalnie słabą spółkę, ale czy na pewno? Wskaźnikowo idzie ku lepszemu. www.stockwatch.pl/gpw/optimus,...Porównania skumulowanych rocznych przychodów nie mają sensu, gdyż w 2009 Optimus jeszcze nie skonsolidował wyników CDP Investment, tak więc skok z 1 MPLN na 24 MPLN o niczym nie świadczy. W porównaniu do 2Q występuje ujemna dynamika obrotów, ale wynika ona głównie z sezonowości. Optimus ma dwa „gorące” przedświąteczne okresy, trzy letnie miesiące są raczej martwe. O ile w obrotach nie widziałbym jeszcze większego problemu (choć szczerze powiem, że spodziewałem się większej skali działalności), to rentowność pozostawia już wiele do życzenia. Grupa ma potężne koszty stałe, np. wynagrodzenia, które powodują, iż w przy spadku przychodów Optimus generuje spore straty. Na ostateczną rentowność wpływ również mają pozostałe koszty operacyjne ponad 3,5 MPLN. W sprawozdaniu brak jest informacji co kryje się pod ta pozycją w mojej ocenie mogą to być bonusy marketingowe, ale tego możemy się tylko domyślać. Bilans napompowany jest w dużej części wartościami niematerialnymi oraz wartością firmy. Pozycje to głównie wycena znaków firmowych CD Projekt i The Witcher oraz wartość firmy, która powstała w momencie przejęcia CDP Investment. Pozycje trudne do weryfikacji, ale mające duży wpływ na wycenę spółki. Wartość skorygowana i wartość likwidacyjna są ujemne. Dziwić może komentarz do rozliczenia wartości firmy, które zgodnie z sprawozdaniem na charakter szacunkowy. Ostateczne rozliczenie zostanie przeprowadzone dopiero na koniec roku 2010, a korekty zostaną ujęte w retrospektywie. Czyli jednym słowem niczego pewnego tutaj być nie możemy. Po stronie aktywów chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na dwie pozycje: zapasy oraz należności. Te pierwsze systematycznie rosną, ale w dużej mierze wynikają z realizacji projektu Wiedźmin 2. Nakłady na ten projekt księgowane są w produkcji w toku i po zakończeniu przedsięwzięcia rozstaną rozliczone. O ile wzrost zapasów jest uzasadniony, to duże zastrzeżenia można mieć do należności handlowych. Pomimo ich spadku w porównaniu do czerwca 2010, to rotacje należności są ciągle na bardzo wysokim poziomie, dodatkowo jeżeli spojrzymy na strukturę wiekowania to ponad 50% to należności przeterminowane, odpisy aktualizujące po wrześniu wynoszą już ponad 4 MPLN. Ewidentnie widać, iż firma w tym obszarze ma spore problemy bieżące. Kapitały podstawowe w wyniku połączenia z CDP zostały podniesione do 70 mPLN, miało to wymierny wpływ na wzrost wartości księgowej, niestety w bieżącym okresie w wyniku wygenerowanych strat kapitały własne spadły do 50,6 MPLN. Sporą część zobowiązań stanowią kredyty, w dużej mierze są to zobowiązania wobec głównych udziałowców. Zupełnie mnie to nie dziwi, na dzień dzisiejszy spółka przy takim poziomie generowanego EBITDA i kapitałach, które w większości banków zostałby skorygowane o WNiP, ma ograniczona zdolność kredytową. Na ostatnim WZA kontynuując program restrukturyzacji podjęto uchwałę o konwersji pożyczek głównych udziałowców. Na pewno poprawi to strukturę finansowania i wycenę spółki. W zakresie przepływów niewielkie zmiany, na działalności operacyjnej niewielki plus wynika głównie z innych korekt, ale oczywiście spółka nie wyjaśnia tej pozycji. Przepływy pieniężne na działalności inwestycyjnej i finansowej się bilansują jest to pochodna przeprowadzonego połączenia z CDP Investment. Podsumowując, z wielkiego Optimusa na dzień dzisiejszy została tylko nazwa. Z punktu widzenia potencjalnego inwestora na dzień dzisiejszy za zakupem akcji argumentów jest mało. Fundamentalnie rating D jak najbardziej uzasadniony, ale z perspektywą pozytywną. Restrukturyzacja powoli uwidoczniona w strukturze bilansu, jednak w RZiS widocznych efektów brak. Przed spółką teraz gorący 4Q, który w mojej ocenie potwierdzi lub nie zasadność wybranej przez zarząd drogi. No i oczywiście Wiedźmin 2, od którego sukcesu uzależniony jest byt spółki. Tak po prostu. Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2010 07:33:24
przy kursie: 2,70 zł
Wiesci z branzy: www.product-reviews.net/2010/1...1.4 mln sztuk w jeden dzien, w jednym tylko kraju! Dzielilem sie tu kiedys swoja opinia ze nikt (lacznie z tworcami TW2), nie docenia ciagle niesamowitego potencjalu branzy. Ale mylilem sie, sa juz tacy co zaczynaja doceniac: http://42.pl/u/2vrn"Światowa premiera "Call of Duty: Black Ops" odbyła się we wtorek. Liczba sprzedanych egzemplarzy gry w ciągu pierwszych 24 godzin pobiła rekord poprzedniej części z 2007 r. Sprzedaż "Call of Duty: Modern Warfare" w USA i Wielkiej Brytanii osiągnęła wtedy poziom 310 mln dol. Eksperci z branży komputerowej twierdzą, że sukces gry potwierdza zdolność całej branży do generowania większych zysków niż największe hollywoodzkie przeboje. Trójwymiarowy "Avatar" Jamesa Camerona, który był przecież kasowym hitem, zarobił w pierwszy weekend "tylko" 242 mln dol. Colin Sebastian, analityk z Lazard Capital Markets, szacuje, że w okresie przedświątecznym gra zarobi ponad miliard dolarów. Już teraz sukces "Black Ops" porównuje się z takimi popkulturowymi bestsellerami jak "Titanic" czy album "Thriller" Michaela Jacksona." Przypominam ze The Witcher 2 znajduje sie sie na wszytkich powaznych listach 10 najwazniejszych gier nadchodzacego 2011 roku.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
13 listopada 2010 11:24:16
constant napisał(a):Wiesci z branzy:/.../ Przypominam ze The Witcher 2 znajduje sie sie na wszytkich powaznych listach 10 najwazniejszych gier nadchodzacego 2011 roku. To teraz w tym wątku będziemy omawiali premierę każdej gry ? W USA CoD:BO sprzedano w ponad 5mln egzemplarzy - no i co z tego ? Porównujesz FPS z aRPG, gdzie FPSy obecnie o wiele lepiej się sprzedają. Porównujesz giganta Activision z maleńkim CDP - pieniądze wydane na samą promocję CoD są większe niż budżet całego W2. Porównujesz grę, którą wydano na 5 platform [licząc N:DS odrębnie] z grą która początkowo wyjdzie na jedną. Poza tym pre-order CoD:BO na pół roku przed premierą był na liście bestsellerów takiego amazona, obecnie jest tam Dragon Age 2, W2 tam nie uświadczysz. Marketing robi swoje. Ja rozumiem ekscytację najdroższą polską grą - sam mam nadzieję że W2 okaże się hitem - ale tu jest forum inwestycyjne i liczą się twarde dane, a nie nasze chciejstwo. W2 to nie WoW - zejdźmy na ziemię, bo zaczyna się przy niektórych postach robić śmiesznie. P.S. Tak naprawdę to info jest fatalne dla CDP z prostego powodu - bardzo dochodowy tytuł [chyba największy hit jesieni] nie jest dystrybuowany w Polsce przez CDP.
|
|
30 Dołączył: 2010-07-06 Wpisów: 200
Wysłane:
13 listopada 2010 11:26:23
Gdyby tylko witcher byl tak mainstreamowa marka jak COD i byl z miejsca dostepny na wszystkich 3 platformach, to z miejsca wpakowalbym w niego cala swoja kase, i wszystko co da mi rodzina i bank.
Witcher jest jednak gra RPG, o marce mniej rozpoznawalnej niz Mass Effect czy Dragon Age. O ile sukces finansowy W2 jest jak najbardziej mozliwy, nie ma co liczyc na sumy jak w przypadku CoD.
Ciekawostka, budzet produkcyjny COD:MW2 wynosil 50m USD, budzet marketingowy wyniosl 150m USD. Nie sadze zeby nasi dali rade uzyskac az taka widocznosc na rynku.
Mimo to, wierze w sukces wiedzmaka i trzymam dzielnie swoj pakiecik kupiony po 3.10 .. ;-)
|
|
Wysłane:
14 listopada 2010 03:36:55
Fantomas napisał(a): To teraz w tym wątku będziemy omawiali premierę każdej gry ?
To byloby z cala pewnoscia bez sensu. Fantomas napisał(a):Porównujesz FPS z aRPG Niczego nie porownuje, moj post mial inna tresc, a ja inna intencje. Fantomas napisał(a):Ja rozumiem ekscytację najdroższą polską grą To mile ze gdzies sie rozumiemy :-) Fantomas napisał(a):tu jest forum inwestycyjne i liczą się twarde dane Dokladnie. Dlatego twarde dane sa zamieszczone, (do przeczytania dla kazdego komu nie zal paru zlotych) i to, incydentalnie, zaraz w poscie bezposrednio przed moim. Fakt jednak, ze licza sie twarde dane, bezsprzeczny, nie zmienia faktu oczywistego dla kazdego inwestora z wyobraznia - licza sie rowniez inne rzeczy. Takie jak perspektwy sektora dzialalnosci spolki, ktore chcialem podkreslic. Bo dostrzegam bardzo wyrazna zmiane w percepcji gier komputerowych, jeszcze nie tak dawno produktu dla mlodych geekow, w mainstreamowe formy rozrywki, bedace w stanie konkurowac, lub przebijac wszystkie dotychczasowe. W inwestowaniu, czy tez w (zwlaszcza!) spekulacji (a zajmuje sie nia przeciez wiekszosc z nas) nie liczy sie TYLKO ksiegowosc. Wizja i perspektywy sa rownie wazne, daja pojecie o mozliwosciach jakie sa przed firma. W tym watku, po swietnym poscie Szczepana, analizujacym realia spolki, zamiescilem swoj, przedstawiajacy wlasnie to inne, wizjonarskie podejscie. Uwazam ze dla obu nurtow dyskusji jest miejsce. I ciesze sie ze moj post, choc odbierany przez Ciebie jako bezwartosciowy, przyczynil sie choc do tego ze napisales swietny Swoj, o zagrozeniach jakie przed Optimusem sa. Bo sa, i wszyscy powinnismy byc tego swiadomi.
|
|
Wysłane:
14 listopada 2010 20:24:18
constant napisał(a): Fakt jednak, ze licza sie twarde dane, bezsprzeczny, nie zmienia faktu oczywistego dla kazdego inwestora z wyobraznia - licza sie rowniez inne rzeczy. Takie jak perspektwy sektora dzialalnosci spolki, ktore chcialem podkreslic.
Na forum jest taki dział, a zwie się on: "Branże i sektory". Nie uważam Twojego postu za bezwartościowy, tylko nie ma on nic wspólnego ze spółką. constant napisał(a):Bo dostrzegam bardzo wyrazna zmiane w percepcji gier komputerowych, jeszcze nie tak dawno produktu dla mlodych geekow, w mainstreamowe formy rozrywki, bedace w stanie konkurowac, lub przebijac wszystkie dotychczasowe. Bo geecy dorośli i mają szmal; poza tym komputerów i konsol na rynku jest coraz więcej i z tego powodu sprzedaż będzie liczbowo coraz większa. Tylko koszty produkcji i promocji gry także, o czym się często zapomina. constant napisał(a):W inwestowaniu, czy tez w (zwlaszcza!) spekulacji (a zajmuje sie nia przeciez wiekszosc z nas) nie liczy sie TYLKO ksiegowosc. Wizja i perspektywy sa rownie wazne, daja pojecie o mozliwosciach jakie sa przed firma. W tym watku, po swietnym poscie Szczepana, analizujacym realia spolki, zamiescilem swoj, przedstawiajacy wlasnie to inne, wizjonarskie podejscie. Tylko że ta wizja nie ma wiele wspólnego z CDP - w Polsce nie ma tylu dobrych specjalistów od gier, żeby założyć polskie EA czy Blizzarda. Ile polskich gier jest wydawanych od razu na 4-5 platform [i nie mówię tu o iPhonie] ? Ile polskich firm stać na wydanie kilkudziesięciu mln USD na grę ? Zejdźmy na ziemię.
|
|
30 Dołączył: 2010-07-06 Wpisów: 200
Wysłane:
14 listopada 2010 22:57:55
Ja pragne przypomniec ze Blizzard zaczynal w garazu i robili male, ale fajne gierki, zanim zaczeli walic takie hity jak teraz.
Zadne studio nie debiutuje hitem za dziesiatki milionow dolarow. Specjalisci i zapalency sie znajda, brakuje tylko odwaznych biznesmenow ktorzy potrafili by pociagnac biznes i produkt we wlasciwa strone, i znalezc na niego fundusze.
Rece do pracy sie znajda, ale z tolerancja ryzyka juz gorzej ;-)
|
|
Wysłane:
14 listopada 2010 23:48:16
A taki ION Storm zaczynał na ostatnim piętrze JP Morgan Chase Tower w Dallas. I mimo że Romero głupi nie był, wyszła z tego jedna wielka Daikatana Sukces to grywalność. Nie znam tytułu, który byłby grywalny i nie odniósłby tzw. sukcesu. Może nie w Day1, ale tam naprawdę dobrych gier jest tak mało, że jak się któraś objawi, gracze ją sobie wzajemnie polecają i typowa promocja nie jest już potrzebna. Za to na odwrót bywa często. Do przejrzenia listy bestsellerów wszech czasów na wszystkie platformy. en.wikipedia.org/wiki/List_of_...Wiele to oczywistości, ale są też samorodki, wiele z nich wyhodowane marketingowo, lecz zaczęło się po prostu od dobrej gry. Jak mawia Tom Peters, The Brand is the Talent.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2010 00:22:44
Nestor napisał(a):Ja pragne przypomniec ze Blizzard zaczynal w garazu i robili male, ale fajne gierki, zanim zaczeli walic takie hity jak teraz.
Zadne studio nie debiutuje hitem za dziesiatki milionow dolarow. Wątek jest o Optyku, a raczej o CDP, który zaczął od gry za 10mln USD. Nestor napisał(a):Specjalisci i zapalency sie znajda, /.../ Do portowania W1 na konsole wzięto Francuzów - raczej nie z powodu nadmiaru chętnych Polaków.
|
|