PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 listopada 2010 17:01:20
przy kursie: 577,92 zł
Jeszcze nie zerknąłem do raportu, ale z tego co wiem to spółka bardzo cykliczna i zależna od koniunktury. Jeśli na rynek wkradł się niepokój, a się wkradł to inwestorzy antycypując gorsze przyszłe dane sprzedają papiery. Mocno rósł, to i mocno spada.
|
|
4 Dołączył: 2010-10-08 Wpisów: 56
Wysłane:
30 listopada 2010 19:01:47
Góra zapłaciła drożej niż spółka ale czy to coś zmienia?
"Program skupu akcji własnych został rozpoczęty 10 lipca 2008 roku, a zakończył się 17 grudnia 2009 roku. W jego ramach zostało skupionych ogółem 10 908 840 akcji, stanowiących 4,99% kapitału zakładowego Spółki. Średnia cena zakupu wyniosła 1,88 zł za akcję. Sumaryczna kwota wydana przez DM IDMSA w ramach buy-backu wyniosła 20,5 mln zł."
|
|
0 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 123
Wysłane:
30 listopada 2010 19:18:29
kos123 napisał(a):Jakoś ucichły głosy pochwał dla Leszczyńskiego On prowadził ten skup po to żeby sobie przyznac w nagrodę te skupione akcje po cenie 2.1zł Przy takiej radosnej polityce prezesa trudno będzie komukolwiek oprócz niego zarobic. Przynajmniej nie dopytujcie się czemu tak spada Cytat: Ogółem w ramach programu skupu akcji własnych w celu ich zaoferowania kluczowym dla spółki osobom, prowadzonego w 2008 i 2009 r., broker skupił 10 908 840 akcji, stanowiących 4,99% kapitału zakładowego spółki. Sumaryczna kwota wydana przez DM IDMSA w ramach tego buy-backu wyniosła 20,5 mln zł, przy średniej cenie zakupu 1,88 zł za akcję. Koniec cytatu! Prosze bez teorii spiskowych, od tego mamy politykow
|
|
|
|
4 Dołączył: 2010-10-08 Wpisów: 56
Wysłane:
30 listopada 2010 19:44:16
Po ostatnich informacjach ze spółki mam nieustającego kaca. O ile masz rację Kos123 w tym, że rynek już zareagował to jutro nie powinno być już spadków:)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
30 listopada 2010 21:10:23
Wytrawne oko zauwazy ze IDMSA sprzedaje aktywa w celu zebrania ostaniej raty potrzebnej na zakup akcji banku.
wczesniej byla sprzedaz EFH, teraz akcje wlasne przeznaczone dla pracownikow ale odsprzedane im po cenie nabycia.
Ja to widze tak:
Spolka na tym nie stracila (chyba ze uwzglednic potencjalne zyski jako strate) FreeFlow ulegl zmienjszeniu Spolka pozyskala kolejna gotowke na dopiecie umowy kupna udzialow w banku.
Trzy plusy przemawiajace na wzrostem kursu.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-06 Wpisów: 20
Wysłane:
30 listopada 2010 22:06:34
Moim zdaniem oni pieniądze na banku już zebrali ponad miesiąc temu może te ostanie transkacje sprzedąży mogą dotyczyc przejęcia wraz z partnerami Funduszu Private Equite tak jak zapowiadał pb.pl pod koniec października ?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-06 Wpisów: 20
Wysłane:
30 listopada 2010 22:07:49
a jeszcze co do akcji które IDMSA sprzedał kluczowym pracownikom po 2,10 zł to śr zakupu tej transzy kształtowała się na poziomie 1,88 zł !
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
30 listopada 2010 22:53:28
Drobnica moga kupic te akcje nawet taniej, nie widze tutaj zadnego czystego rzniecia drobnicy, nie kupili ich strata.
Wszczegolnosc ze szanowi Panowie z RN nie zamierzaja szybko pozbyc sie tych akcji :) Moze po prostu nie mieli wtedy gotowki :).. teraz gdy 4fun wszedl na rynek, jest pewien przyplyw swiezego cashu.
Mozecie wymyslac, dla mnie jako akcjonariusza tej spolki (a z ostaniego WZA was nie kojarze), zmniejszenie free float i ukotwiczenie glownych akcjonariuszy poprzez zwiekszenie kapitalu to dobry znak dla graczy dlugoterminowych ktory w odpowiednim momecie odwzierciedli sie w kursie.
Pozatym IDMSA jest bardzo perspektywiczna spolka:
w drodze IDEA, Electus - wkoncu zobaczymy wyceny rynkowe w bilansie kilka nowych emisji publicznych w przyszlym roku konsolidacja Banku w bilansie
(jezeli to prawda) nabycie funduszu PE
To wszystko wplywnie na poziom kursu.
Ps. Co do funduszu sprawa bedzie przybierac mniej wiecej sytulacje WDMSA, w zaleznosc od typu aktywow albo beda wpuszczac wydmuszki albo duze firmy. Jezeli ktos przesledzi historie IDMSA oraz glownych akcjonariuszy zauwazy pewna korelacje w nazwach spolek ktore IDMSA wprowadza na rynek.
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
1 grudnia 2010 05:20:42
Komunikaty są bardzo ciekawe i raczej pozytywne, a co do wykresu to "mniej więcej" widzę to tak:  kliknij, aby powiększyćRaczej nie muszę pisać, jakie mam plany. Jeszcze tak na marginesie: LBW też wybiło się niedawno z takiego trójkąta, tyle że na D1. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 grudnia 2010 10:48:48
przy kursie: 620,16 zł
Miałem dziś opublikować omówienie raportu za trzeci kwartał 2010r. Niestety rzeczywistość jest taka, że w zasadzie nie da się tego zrobić. Liczby ze sprawozdania każdy widzi. Przychody są wyższe niż w roku poprzednim, ale zysk na poziomie netto już nie. Na wynik składa się bardzo wiele czynników, o których wspominał RafSty w poprzednim omówieniu, ale niestety liczb nie da się uwiarygodnić z powodu złożoności biznesu. Wniosków z przepływów operacyjnych nie da się wyciągnąć i odnieść do wyniku, bo Electus ma dość specyficzną działalność, zniekształcającą obraz w połączeniu z innymi segmentami. Bez sprawozdania każdej spółki z osobna niewiele widać. Można byłoby próbować wycenić spółkę jak fundusz, ale niestety nie ma prezentacji portfela i nie do końca da się to zrobić. Jakieś szacunki jednak można poczynić: Na początek może sprawa najłatwiejsza i dające potencjalnie największy zysk - IDEA TFI. Za pierwsze 9 miesięcy jest niecałe 4 miliony zysku.W związku z tym, że przychody zależą głównie od wartości aktywów można sądzić, że za 2010r. 5 milionów na poziomie netto nie będzie zaskoczeniem. Z wyceny porównawczej względem Quercusa dałoby to około 300 milionów wartości. Tyle jednak z IPO się zgarnąć raczej nie uda. Powiedzmy, że będzie to połowa tej kwoty. Całe aktywa IDEA TFI są wyceniane w bilansie na 10 milionów złotych, czyli premia względem wk wypadnie w okolicy 140 milionów dla spółki. Wszystko zależy jednak od ceny w IPO. Dalej Electus. Tu jest potencjał do premii ponad wartość księgową wynoszącą niecałe 100 milionów. W porównaniu do Magellana można oczekiwać wartości spółki na poziomie 150 milionów, choć oczywiście tempo wzrostu ma znaczący wpływ na wynik i wycenę. Gwarant wyceniany jest na kwotę 28 milionów przy wartości księgowej około 4 milionów. Potem zostaje cała reszta. Wyjściowa wycena pozostałej części powinna być w okolicy skorygowanych aktywów netto. Premie za zapłacone firmy, czyli wartość firmy już po części wyceniliśmy w wartości spółek zależnych. Wycena poniżej skorygowanej WK chroni nas także przed podwójnym przykładaniem premii do spółek portfelowych niekonsolidowanych. Jak można przeczytać w raporcie, część z nich jest wyceniana na podstawie DCFów, czyli już z premią i zakładanym wzrostem wartości. Do zdjęcia jest od już 330 milionów Wnipów. Ostatecznie dostaniemy troszkę ponad 210 milionów premii ze spółek zależnych oraz 330 wnip. Wartość spółki można szacować na 600 milionów złotych. Rynek daje w tej chwili ciut więcej. Tak naprawdę wycena spółki zależy głównie od ceny za jaką zostaną sprzedane spółki zależne. Wycen dochodowych raczej nie ma sensu stosować. Po pierwsze są znacznie mniejsze niż majątkowe, a po drugie nawet jak się w wyniku pojawi zysk ze sprzedaży części akcji Electusa czy Idei to nie będzie tak duży jak być powinien aby uzasadnić kapitalizację spółki i dodatkowo niepowtarzalność operacji. Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 116
Wysłane:
1 grudnia 2010 20:03:10
przy kursie: 620,16 zł
Electus Hipoteczny chce z emisji do 1,4 mln akcji serii B pozyskać netto do 11,2 mln zł. Środki zostaną przeznaczone na zwiększenie skali działalności.
"Środki uzyskane z emisji przeznaczone zostaną na sfinansowanie inwestycji realizowanych w ramach podstawowej działalności emitenta. Spółka zakłada, w oparciu o pozyskany kapitał, budowę portfela inwestycyjnego bazującego na inwestycjach w wierzytelności oraz pożyczki zabezpieczone hipotecznie" - napisano w prospekcie.
"Emitent nie planuje innego wykorzystania środków pozyskanych z emisji akcji niż inwestycje w wierzytelności zabezpieczone hipotecznie i pożyczki hipoteczne. Ostateczny kształt portfela inwestycyjnego będzie wynikał z aktualnych inwestycji, które będą dostępne do realizacji w momencie udostępnienia emitentowi środków z emisji. Biorąc jednak pod uwagę podaż na rynku wierzytelności zabezpieczonych hipotecznie, interesujące emitenta kwoty wierzytelności przekraczające 1 mln zł oraz wielkość planowanych do uzyskania środków z emisji akcji, emitent nie będzie miał trudności ze znalezieniem potencjalnych inwestycji" - dodano.
Przedział cenowy oferowanych akcji wynosi 7-8,5 zł.
Dla inwestorów instytucjonalnych przewidziane jest 1.050.000 akcji, a w transzy otwartej 350.000 akcji. Nowe akcje stanowić będą 20,9 proc. w podwyższonym kapitale. Przed emisją nowych akcji 100 proc. kapitału należy do DM IDM.
Zapisy na akcje przyjmowane będą od 10 do 12 grudnia 2010 roku.
W I połowie 2010 roku Electus Hipoteczny miał 1,2 mln zł przychodów, 0,3 mln zł zysku operacyjnego i 0,5 mln zł zysku netto.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
7 grudnia 2010 21:52:00
przy kursie: 606,72 zł
|
|
0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
7 grudnia 2010 22:30:12
przy kursie: 606,72 zł
"Mam nadzieję, że pomimo tej drobnej wpadki, myślę, że pozostałe działalności zamortyzują tą wpadkę" :) Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 7 grudnia 2010 22:32
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
9 grudnia 2010 10:49:42
przy kursie: 585,60 zł
Co sądzicie o takiej (chaotycznie narysowanej przeze mnie) formacji, która może tu wystąpić? Ma ona jakąś rację bytu? Czy ktoś z Was próbował wyznaczać diamenty na H1 i czy sprawdzały się? Czy na forum jest temat, w którym opisana jest sprawdzalność formacji, albo macie dostęp do takich badań?  kliknij, aby powiększyćUlubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
Edytowany: 9 grudnia 2010 10:50
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
9 grudnia 2010 12:56:27
mankomaniak napisał(a):"Mam nadzieję, że pomimo tej drobnej wpadki, myślę, że pozostałe działalności zamortyzują tą wpadkę" :) No jeżeli to słowa Leszczyńskiego (nie widziałem wywiadu), to mogą mu pozazdrościć nawet piłkarze Tomko, poszukaj na stronie Thomasa Bulkowskiego. Może ma jakieś statystyki dla rynku amerykańskiego. Ja w moim skromnym, dwuletnim doświadczeniu nie widziałem ani jednej formacji diamentu. Poza jedną na Midasie, o która wypytywał niedawno jeden z forumowiczów. Jak widać, się nie sprawdziła. A wyskoki, które zaznaczyłeś na wolumenie to szum. Zapis emocji, które wywołały lukę, która jednak została zamknięta z nawiązką i już się nie liczy... Ja preferuje najprostsze formacje:  kliknij, aby powiększyćNa wykresie zaznaczony tylko fragment trendu, mającego początek w 2009. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 9 grudnia 2010 12:56
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
9 grudnia 2010 14:33:34
W wywiadzia Leszczyński zasugerował "możliwość wyjścia na minus w IV kwartale"... Wszystko przez Bomi.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
16 grudnia 2010 11:39:45
przy kursie: 574,08 zł
 kliknij, aby powiększyćFaktycznie poziom 2,80 jest mocnym wsparciem ale z tym "nie ważne co, kurs się odbije" to lepiej uważać. To jest giełda. A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 16 grudnia 2010 11:43
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
16 grudnia 2010 11:44:02
Tereso a jakie prawdopodobieństwo tego wsparcia? Rozumiem, że więcej niż 50%, skoro o tym w ogóle wspominasz? Ciągle mówisz o niepewności. A ja chcę się dowiedzieć jaka to niepewność? Bądźmy poważni.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
16 grudnia 2010 11:54:27
Widzisz różnica między pewnością a niepewnością jest taka, że mając pewność ściągasz wszystkie możliwe dostępne środki, zastawiasz dom, bierzesz kredyty i inwestujesz stając się krezusem. Nie podam Ci procentowo prawdopodobieństwa odbicia. Zawsze jest ryzyko przebicia wsparcia. Dlatego trzeba pamiętać o stopach. A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
16 grudnia 2010 11:57:24
A możesz powiedzieć czy to prawdopodobieństwo to tajemnica i nikomu jej nie wyjawisz??
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.