PARTNER SERWISU
rtaeveco
1 2

ELEKTRIM [ELEKTRIM]

pietiap
0
Wpisów: 22
Wysłane: 15 grudnia 2010 19:38:27
zakładam wątek bo go brak a w dniu dzisiejszym na rynek napłynęły informacje na tyle ważne dla dalszego istnienia spółki, że mogą mieć wpływ na jej powrót na gpw.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 15 grudnia 2010 19:55:55
crybaby

to z Nią miałem swój pierwszy raz. o giełdzie wiedziałem tyle, że istnieje, o Elektrimie tyle, że grozi mu upadłość i akcje mają wartość "śmieci". pewnej nocy miałem sen, w którym kupowałem akcje tej spółki. obudziłem się i naiwnie dość pomyślałem, że na upadłość spółki, mającej w swoim portfelu Erę, nikt rozsądny nie pozwoli. z kolegą zrobiliśmy ściepę, Solorz zaczął nas małpować i po kilku ładnych miesiącach czuliśmy się krezusami.
wieki temu to było...

michal007
0
Wpisów: 10
Wysłane: 15 grudnia 2010 19:57:20
witam,
dziś wyszła ciekawa informacja na spółce masz racje w mojej ocenie kluczowych
myślę że to będzie miało duże przełożenie na kurs obecny.
Ja osobiście mam zbyt małe doświadczenie w analizowaniu sytuacji spółki
może watchdog czy może Kamil by się wypowiedzieli liczę się z ich zdaniem ponieważ podchodzą ze stoickim spokojem do ocen
pozdrawiam

pietiap
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 21:26:46
puls biznesu "wycenił" ostatnio sztukę na 19 pln ale jak się na to patrzy to widać gołym okiem, że wycena jest znacznie zaniżona.
same udziały w pak (porównując do wyceny konkurencji na gpw) warte są nie 20-30% ale kilka razy więcej

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 15 grudnia 2010 23:35:38
Pytanie czy Solorz bedzie chcial powrotu Cesarza na gpw ?

" Nie wiem jednak jeszcze, czy Elektrim wróci na giełdę, czy w obecnej sytuacji taki ruch będzie miał sens. Na temat przyszłości spółki będą jeszcze dyskutować rada nadzorcza i zarząd – mówi inwestor." za pb.pl

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 15 grudnia 2010 23:54:28
Jezeli ELEK kiedykolwiek wroci na gielde to jednego jestem pewien jak za dawnych czasow czesc zarobi krocie ale wiekszosc wtopi bardzo duzo :)
Ale wspomnienia sa piekne, mam nadzieje ze wroci na GPW papierow nie mam ale caly czas obstawialem ze wszystko sie ladnie zakonczy.

Pytanie po co pan Soloz mialby wracac ze spolka na GPW ??
Zostalo nieduzo wolnych akcji i spokojnie moglby skupic resztowki oferujac duzo wiecej jak w poprzednim wezwaniu.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 grudnia 2010 00:12:33
A pamiętasz ile zostało w wolnym obrocie?
Wcale chyba nie tak mało... Niebrzydowski miał pakiet chyba, albo przez Jago, albo może mamusia... Coś mi się tak kołacze po głowie...

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 16 grudnia 2010 01:48:23
Ponizej struktura akcjonariatu:
www.elektrim.pl/akcjonariat.as...
Po wezwaniu Solorz mial 78,42%
Ostanio Niebrzydowski sprzedal ok 5% nie wiadomo komu.
Z tego co slyszalem, takze biura maklerskie dosc aktywnie "pomagaly" sprzedac akcje na rynku niepublicznym, nie wiem tylko jakie podmioty je skupowaly.
Do squeeze out'u potrzeba sporo bo min. 95%.
Edytowany: 16 grudnia 2010 01:49

Taurus80
0
Wysłane: 16 grudnia 2010 07:51:18
anty_teresa napisał(a):
A pamiętasz ile zostało w wolnym obrocie?
Wcale chyba nie tak mało... Niebrzydowski miał pakiet chyba, albo przez Jago, albo może mamusia... Coś mi się tak kołacze po głowie...

Niebrzydowski mial kolo 5 % i juz nie ma oficjalnie niedawno mowil ze sprzedal a jak myslisz kto kupil ??

pietiap
0
Wysłane: 16 grudnia 2010 19:24:32
Niebrzydowski zapewne był lepiej poinformowany niż drobni. Prawdopodobnie nie sprzedał lecz przeniósł do raju podatkowego i nadal jest włascicielem tego pakietu.
Transakcja miała miejsce bodaj we wrześniu a kanały Polsatu (Solorz) pojawiły się w ofercie CYFRY+ (Vivendi) w wakacje i już wtedy było wiadomo że dochodzi do topnienia lodów. Mam CYFRĘ+ od 12 lat i kanały Polsatu nigdy nie były tam dostępne początkowo z powodu konkurencji na rynku, potem z powodu trwającego sporu. To co stało się w wakacje było małym krokiem w kierunku porozumienia.

krishic napisał(a):
Ponizej struktura akcjonariatu:
www.elektrim.pl/akcjonariat.as...
Po wezwaniu Solorz mial 78,42%
Ostanio Niebrzydowski sprzedal ok 5% nie wiadomo komu.
Z tego co slyszalem, takze biura maklerskie dosc aktywnie "pomagaly" sprzedac akcje na rynku niepublicznym, nie wiem tylko jakie podmioty je skupowaly.
Do squeeze out'u potrzeba sporo bo min. 95%.

tomdoc
0
Wpisów: 5
Wysłane: 16 grudnia 2010 21:35:40
Mam zapytanie odnośnie Elka , czy po ewentualnym jego powrocie na Gpw co się stanie z akcjami kiedyś pare sztuka miałem i tak zostawiłem na rtachunku mi nie wisza i nie wiem co sie z nimi stało.
Ktoś może coś podsunąć ?
Z góry dzięki!

pietiap
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 11:26:07
jak nie "wiszą" to ktoś ci ukradł Anxious

ps. "Postanowienie o umorzeniu postępowania upadłościowego Elektrimu wydał dziś warszawski sąd" salute

to już nie jest światełko w tunelu
Edytowany: 17 grudnia 2010 11:26

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 20 stycznia 2011 01:29:42
myślę, że elek wróci na gpw, pytanie czym się bedzie zajmował..
energetyką?, developerką? inwestycjami i finansami? telekomunikacja?

carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 2 czerwca 2011 20:12:03
Walne Cysorzahello1

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Ciekawe czy ktos z SW będzie?W koncu ta spółka to sól naszej GPWAngel
Carlito Brigante

carlito
0
Wysłane: 6 czerwca 2011 18:45:20
PAP - Biznes
6 Cze 2011, 17:40

06.06. Warszawa (PAP) - Resort skarbu, Elektrim i akcjonariusze Zespołu Elektrowni Pątnów - Adamów - Konin (ZE PAK), reprezentowani przez Elektrim, podpisali porozumienie o współpracy przy wprowadzeniu ZE PAK na giełdę - poinformował w poniedziałek resort skarbu.

Jak wyjaśniło Ministerstwo Skarbu Państwa, w najbliższym czasie ma być zwołane Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, które ma podjąć "niezbędne dla tego procesu uchwały".

"Porozumienie zakłada, że skierowane na GPW zostaną akcje z podwyższenia kapitału spółki oraz ewentualnie obecnie istniejące akcje. Termin oraz warunki debiutu umożliwią pozyskanie środków na realizację inwestycji i dalszy rozwój ZE PAK" - podkreślił resort skarbu.

MSP poinformowało, że zgodnie z zapisami porozumienia prywatyzacja KWB Konin i KWB Adamów będzie prowadzona równolegle z przygotowaniem oferty publicznej akcji ZE PAK, w trybie otwartych negocjacji na podstawie publicznego zaproszenia.

Według resortu, "debiut spółki jest szansą na rozwiązanie wieloletniego impasu pomiędzy jej akcjonariuszami, a deklaracja ścisłej współpracy wszystkich zaangażowanych stron pozytywnie wpłynie na wartość oraz możliwości rozwojowe Zespołu Elektrowni Pątnów - Adamów - Konin".

Pod koniec kwietnia wiceminister skarbu Jan Bury mówił PAP, że ZE PAK mógłby wejść na giełdę na przełomie tego i przyszłego roku.

Resort skarbu zrezygnował w połowie marca z negocjacji z Rafako w sprawie sprzedaży ZE PAK oraz kopalni Adamów i Konin. MSP zapowiadało, że planuje w porozumieniu z pozostałymi akcjonariuszami Zespołu Elektrowni Pątnów - Adamów - Konin wprowadzić akcje ZE PAK do publicznego obrotu i sprzedaż ich na rynku regulowanym GPW. Resort zakłada również możliwość uruchomienia procesu prywatyzacji kopalń Adamów i Konin w trybie publicznym.

MSP ma 50 proc. akcji PAK-u. Poza Skarbem Państwa akcjonariuszem spółki jest należący do Zygmunta Solorza-Żaka Elektrim, który ma ponad 47 proc. kapitału i kontrolę operacyjną. ZE PAK jest drugim co do wielkości krajowym producentem energii elektrycznej otrzymywanej z węgla brunatnego.

Kopalnie węgla brunatnego Konin i Adamów to - obok KWB Bełchatów i KWB Turów - dwie z czterech kopalń węgla brunatnego w Polsce. Głównym odbiorcami ich surowca jest ZE PAK. (PAP)
Carlito Brigante

carlito
0
Wysłane: 16 czerwca 2011 11:18:01
Elektrim: Niepokoi tylko Enelka ziu 16-06-2011, ostatnia aktualizacja 16-06-2011 00:33

Przymierzający się do powrotu na giełdę, kontrolowany przez Zygmunta Solorza-Żaka Elektrim wypracował w 2010 r. 106 mln zł jednostkowego zysku netto przy 8,4 mln zł przychodów – wynika ze sprawozdania spółki.

Zarząd Elektrimu proponuje, aby zysk (jest efektem przeszacowania majątku i przychodów finansowych) pozostawiono w spółce z przeznaczeniem na pokrycie strat z lat poprzednich. Uchwałę w tej sprawie podejmie walne zgromadzenie 30 czerwca. Zatwierdzi ono też jednostkowe sprawozdanie (skonsolidowane powstać ma później i wtedy okaże się zapewne, jaką wartość mają akcje Elektrimu).

Nie zysk jest dziś najważniejszy. Elektrim ujawnił losy rozliczeń z obligatariuszami w ramach porozumienia udziałowców Polskiej Telefonii Cyfrowej. W sprawozdaniu czytamy, że w styczniu spłacił większość zobowiązania wobec obligatariuszy z tytułu tzw. dodatkowej płatności warunkowej (wyliczono ją na 620,5 mln zł).

Po raz pierwszy od lat sprawozdanie Elektrimu opatrzone zostało opinią audytora. Wydała ją firma Doradca Sp. z o.o.

Audytorzy zwrócili uwagę tylko na jedną kwestię. A mianowicie pożyczki, jakich Elektrim udzielił spółce Enelka. Opiewają na 377,68 mln zł. Aktywa te zostały objęte odpisem w pełnej w wysokości w zakresie odsetek, natomiast należność główna nie została zaktualizowana. „Naszym zdaniem aktywa z tego tytułu mogą nie zostać w pełni zrealizowane” – napisali audytorzy.

Istotne wydaje się też, że większość spółek z grupy Elektrimu jest już na plusie. Jeden z dwóch wyjątków stanowi właśnie działająca w Turcji Enelka, która zanotowała 26 mln zł straty netto.

Największa firma w grupie – Zespół Elektrowni Pątnów–Adamów–Konin – zakończyła 2010 r. z 233 mln zł czystego zarobku. To dużo mniej niż w 2009 r., gdy ZE PAK zarobił 510 mln zł.
PARKIET

Kod:
moder: usunięto uwagi pod adresem innych inwestorów
wzywam do przestrzegania regulaminu
Carlito Brigante
Edytowany: 17 czerwca 2011 08:55

Taurus80
0
Wysłane: 21 czerwca 2011 10:51:36
A czy bierzesz pod uwage ze nie wroci na gielde ???
Jak narazie nie mam zadnej strategi nawet nie wiecie ile kasy jest w kasie akcji w rekach drobnych zostala smieszna ilosc :) i wogole to po co ma wracac ??

A jezeli wejdzie to ceny kosmicznej nie bedzie a jak bedzie to tylko przez pierwsze pare dni :)
Jezlei pan Solorz zdecyduje sie na ponowne wejscie elektrimu na GPW to w pierwszej kolejnosci upchnie co ma przynajmniej w duzej czesci.

Oczywiscie w przypadku powrotu na GPW poraz kolejny ubiora frajerow :) jak zawsze bo elektrim to MITYCZNA spolka :) a do tego czasu na wszystkich forach propagnada bedzie dzialala pelna para, mowiac jaki to wielki jest elektrim i ile to nie jest wart :)

A tak naprawde to kompletnie nikt z drobnicy nie zna nawet w przyblizeniu wartosci Angel

Ja na pewno nie spzedam akcji aby kupic elektrim i to w pierwszych dniach notowan a mysle ze kazdy kto tak zrobi utopi na dlugi czas mnostwo kasy.

I nie mowie tego z zawisci bo bardzo lubilem zabawe na elektrimie i ostatecznie chcialem zostac z akcjami bo bylem pewien wygranej w sprawie PTC ale tak sie zlozylo ze nie zostalem z jednej strony zal a z drugiej jestem bardzo zadowolony bo zyski jakie osiagnalem przez ten czas sa duzo wieksze niz moze dac mi elektrim a jego wartos bedzie zapewne kosmiczna ale tylko w pierwszysch dniach notowan :)

Jezeli bedzie kilkuset procentowy zysk na open to sam sobie odpowiedz co zrobisz a trzeba pamietac ze pan Solorz bedzie zchodzil zaangazowaniem bo na lekutko za duzo akcji :)

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 grudnia 2011 00:30:30
ZMIANA W AKCJONARIACIE ELEKTRIM SA 2011-12-08
Zarząd Elektrim S.A. został powiadomiony przez Panią Elżbietę Sjoblom zamieszkałą w Skierniewicach, w trybie art. 69 ustawy z dnia 29 lipca 2005r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, że zmienił się jej pośredni udział w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA. Zmiana liczby głosów nastąpiła poprzez nabycie w dniu 29 listopada 2011 roku 20.000 akcji Elektrim SA przez spółkę zależną Park Bronisze Sp. z o.o. w stosunku do której Pani Elżbieta Sjoblom jest podmiotem dominującym.

Przed wyżej opisaną transakcją Pani Elżbieta Sjoblom posiadała bezpośrednio 4.180.000 akcji Elektrim SA, uprawniających do 4.180.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA, co odpowiadało 4,99% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA.

Po wyżej opisanej transakcji Pani Elżbieta Sjoblom posiada bezpośrednio 4.180.000 akcji Elektrim SA, uprawniających do 4.180.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA, co odpowiada 4,99% kapitału zakładowego Elektrim SA oraz 4,99% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA oraz pośrednio, przez spółkę zależną Park Bronisze Sp. z o.o., w stosunku do której Pani Elżbieta Sjoblom jest podmiotem dominującym, 20.000 akcji Elektrim SA, uprawniających do 20.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA, co odpowiada 0,02% kapitału zakładowego Elektrim SA oraz 0,02% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA. Łącznie Pani Elżbieta Sjoblom posiada 4.200.000 akcji Elektrim SA, uprawniających do 4.200.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA, stanowiących 5,01% kapitału zakładowego Elektrim SA oraz 5,01% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Elektrim SA.

jednak coś kasy jeszcze rodzinka ma... pewnie przepakowala akcyjki, to oznacza że w praktyce oni nigdy nie sprzedali duzo tych akcji schodząc kiedyś ponizej 5 % czym wywołali panikę wtedy.. czyżby coś się miało ruszyć?

swoją drogą cesarz na rynku newconect to byłby dopiero numer, rozruszaliby rynek newconent nie ma gadki:-)))Dancing

sam jestem ciekaw jak wyjde na tej inwestycji... jak w końcu wróci cesarz na giełde

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 9 grudnia 2011 00:32

JaGelerth
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 77
Wysłane: 17 czerwca 2012 13:21:25
Odgrzewam temat:
Czy ktoś ma akcje Elektrimu albo siedzi w tym temacie? Mam sporą ilość i właśnie zachodzę w głowę po ile to chodzi teraz bo na forach kupujący dają od 8 zł do 25 a sprzedający chcą sprzedać nawet po 50.
Pojawił się na stronie Elektrimu raport za 2011, który wygląda chyba nieźle.
www.elektrim.pl/bin/71d8235e80...

Jaka według Was jest w miarę realna wycena akcji Elektrimu i czy to trzymać dalej czy czekać jak ewentualnie wejdzie na GPW... co w obecnej sytuacji jest raczej wątpliwe.

pozdro

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 czerwca 2012 13:30:58
W przypadku Ele trzeba brać pod uwagę parę kwestii

1. Dlaczego oddano udziały w PAK???
2. PAK pomimo tego, że w ELE jest ca 10% konsolidowany jest w całości, tzn tak jakby cały należał do ELE, bo ELE faktycznie sprawuje kontrolę nad spółką.
3. Zyski pochodzą ze sprzedaży Rafako. TO element jednorazowy

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,064 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat