0 Dołączył: 2011-01-13 Wpisów: 19
Wysłane:
2 lutego 2011 00:56:32
przy kursie: 18,90 zł
Weźcie pod uwagę, że info mówi o tym, że testy są przełożone na 4.02 i POWINNY być zakończone przez weekend. Czyli publikacja ew. wyników zostanie przełożona najprawdopodobniej na poniedziałek lub nawet później, dzisiaj wypłynęliśmy na OIL'u, jednak całkiem prawdopodobny jest zjazd w przeciągu najbliższych dni do okolic 1,69-1,72
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
2 lutego 2011 07:02:09
Tak. kolejne opóźnienie. ale w tym wszystkim liczy się bezpieczeństwo. jednak po katastrofie platformy BP wszędzie za ostrzono procedury bezpieczeństwa. a tu jeden błąd może spowodować ogromne konsekwencje. dlatego czytaj uważnie informacje. www.asx.com.au/asxpdf/20110202... Po drugie zła pogoda jest zmorą materiałów wybuchowych i przynajmniej nie mówią tak jak na OIL że płukanka pokazuje trafność wiercenia. To jest nieprofesjonalne i żenujące. My tu przynajmniej mamy rzetelne informacje o każdym etapie. i po równo jesteśmy traktowani w informacjach.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
2 lutego 2011 08:10:52
Fierce napisał(a):Masz rację, ale z tym błaganiem przesadziłeś.Poprostu myślę, że raczej się nie spieszą, można to np. tłumaczyc, że niezbędne do testów jest światło dzienne.To tylko moje przemyślenia.
Również nie masz racji:) Światło dzienne nie jest wymagane. Gaz znajduję się w warstwie skalnej. Nie jestem w stu procentach pewien ale tutaj tą skałą jest piaskowiec(zlityfikowany piasek). To tak jak z powietrzem uciekającym z balona. Masz małą dziurkę to gazy z niej uciekają ale jak otworzysz ustnik lub go przebijesz masz ogromny przepływ powietrza. W takim celu wykonuje się testy:)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
2 lutego 2011 08:36:43
lewsey napisał(a):W oczekiwaniu na wyniki z Brunei przygotowałem krótkie kompendium wiedzy o ropie naftowej. Klasyfikacja ropy ze względu na grupy węglowodorowe-metanowa -metanowo-naftenowa -metanowo-naftenowo-aromatyczne naftenowo-aromatyczne Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość ciężkich węglowodorów parafinowych-ropy parafinowe -ropy niskoparafinowe -ropy bezparafinowe(cukieraski) Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość siarki(0,01-5,5%)-siarkowe(> 0,5%) -niskosiarkowe -bezsiarkowe AzotWystępuje w ropie naftowej do 0,1% Co do złoża jakim chwali się Petrol. Życzę im jak najlepiej ale na takiej głębokości, natrafienie na ropę jest t Związki mineralneWystępują w ilościach 0,4%-0,72%.Zdarzają się koncentracje pewnych pierwiastków, zwłaszcza:Wanadu, Niklu, Żelaza, Glinu i innych. Mogą występować domieszki Uranu ale to raczej w złożach rosyjskich. TlenWystępuje w ropie naftowej od 0,1% do 4%(przeważnie 2%) Cechy fizyczne ropy-gęstość: 0,78g-0,93g/cm3(woda 1g/cm3 różnica gęstości powoduje unoszenie się ropy na powierzchni wody) -barwa: Zmienna od ciemnoszarej do brunatnawej aż do zielonawej. -luminescencja:(nikogo to nie zainteresuje) -temp wrzenia i krzepnięcia, ciężary cząsteczkowe, zdolność rozpuszczania siarki i żywic. Różne w różnych ropach nawet w obrębie tego samego złoża w zależności od poziomu roponośnego - zapach(coś pięknego)lekkie ropy: zapach benzyny ciężkie ropy: obecność węglowodorów nasyconych i siarki. Wyjątkowy nieprzyjemny zapach siarkowodoru(zgniłych jaj) -lepkość: związane z obecnością węglowodorów lekkich i gazowych -napięcie powierzchniowe: rośnie wraz z jej gęstością, ale spada razem z podwyższeniem temperatury. -ciepło spalania: 9500 - 11000kcal\kg Jeśli kogoś to interesuje to mogę przygotować podobne kompendium o gazie ziemnym. Największe złoża wysokiej jakości ropy powstawały do 2100 m poniżej poziomu terenu. Nie znam historii geologicznej Kazachstanu, i jeśli tamten teren obniżył się o 3000m( Z tego co wiem od Kenozioku ma właśnie miejsce proces odwrotny), to mają szczęście. Mogli tam trafić na duże złoża gazu i pomyśleli, że to ropa. W płuczce prawdopodobnie był gaz mokry(zawartość węglowodorów parafinowych). Życzę im jak najlepiej, ale moim zdaniem to straszna lipa.
Edytowany: 2 lutego 2011 08:38
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
2 lutego 2011 09:38:31
przy kursie: 17,80 zł
 kliknij, aby powiększyćWykres wygląda bardzo ładnie. Jak widać mamy krótkoterminowy trend wzrostowy, wykres porusza się w kanale wzrostowym. Długa biała świeczka narysowała się przy rekordowych obrotach co może dobrze świadczyć o jej sile. Następny istotny opór to 1.96. Pokonanie jego otworzy drogę do górki która nastąpiła po debiucie, czyli oporu na 2.40.
Edytowany: 2 lutego 2011 09:52
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
2 lutego 2011 10:43:25
Witam, Czytam te komentarze o braku akcji promocyjnej ze strony KOV i... dziwię się już tylko trochę. Mówicie, że jesteście inwestorami długoterminowymi, a ręce Wam drżą gdy spółka, która zawiodła inwestorów niezliczoną ilość razy po raz kolejny wypuszcza niusa przez pudelka... Sorry, w KOV liczą się fakty, nie będziemy uprzedzać komunikatów giełdowych wywiadami z gdybaniami, to jest poważny biznes. W przeciwieństwie do konkurencji, tak komunikując się z rynkiem możemy nie tylko dużo zyskać (na chwilę), ale też bardzo dużo stracić (na znacznie dłużej). Zarówno KUB-Gaz (na Ukrainie), jak i AED (w Brunei) stosują najwyższe standardy bezpieczeństwa; historia giganta, który je zaniedbał jest dla nas dostateczną przestrogą, aby wszystkiego dopilnować i nie uchybić żadnej procedurze. Informujemy Was przy tym bardzo szczegółowo, o każdym etapie prac, niczego nie przemilczamy. Wolelibyście być zaskakiwani jednorazowymi 'strzałami'? Powtarzałem to już wiele razy, powtórzę i teraz: KOV to inwestycja dla wytrwałych, nie będziemy Wam fundować wodotrysków co kilka tygodni, lecz trwale budować wartość dla akcjonariuszy. Odpowiedzialnym działaniem, odpowiedzialną komunikacją. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
2 lutego 2011 10:43:59
kosmoz napisał(a):Pepe, masz rację analizując prace przy odwiercie. Faktem jest, że jeden potrzebny komponent nie jest wymienialny od ręki. To nie śrubki, które można zamienić. Nie dziw się jednak akcjonariuszom. Widzą od 2 dni OIL, który gna do przodu. Z drugiej strony KOV, który milczy i przesuwa. Zgadzam się z Tobą - cierpliwości i my się doczekamy, ale rozumiem też tych zniecierpliwionych. Jednak jestem przeciwnego zdania w końcu taki test wykonuje się za konkretne pieniądze i nie robią tego pierwszy raz. Taka ekipa wchodząc na miejsce musi mieć dopięte wszystko na tip top. Jeżeli by mieli aż takie problemy z rozpoczęciem takiego dość trudnego testu to co to będzie jak go rozpoczną ? To miejsce będzie wyglądało jak po ataku napalmowym. Takiej pracy nie mogą wykonywać partacze. Jak nie dają rady to ja tam polecę :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
2 lutego 2011 10:46:06
Mam nieodparte wrażenie, że część inwestorów z Petrolinvestu wykorzysta okazję aby sprzedać akcje po takich wzrostach bojąc się jednocześnie, że za chwilę ta euforia się skończy bowiem już pojawia się sprawa KNF i manipulacji informacjami cenotwórczymi a do tego określenie prawdopodobne złoża ropy co nie czyni ich odkrytymi. W trakcie pisania tego postu widzę, że coś w tym jest bo po puszczeniu kursu spadek z ponad 35% na 7% a za chwile może się do przerodzić w spadki. Co jeszcze zauważyłem, ale może to już sobie dorabiam teorię, że po każdym puszczeniu transakcji na OIlu wzrasta też ruch na KOV. Tak jakby częściowo kapitał przechodził z Oil na KOV po realizacji zysków lub cięciu strat licząc na spokojniejsza i pewniejszą sytuację na KOV biorąc pod uwagę plany spółki na ten rok. Jeśli faktycznie by tak było kapitał z Oil może nas zasilić dzięki czemu kurs jeszcze przed wynikami mógłby nas miło zaskoczyć. Na KOV nie chciałbym widzieć takiego rollercostera choć dziś widać, że kurs może nam skakać plus/minus 3-5% w stosunku do ceny na wczorajszym zamknięciu.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-17 Wpisów: 128
Wysłane:
2 lutego 2011 10:54:45
Widać, ze gorąco jest na spółkach poszukujących ropę. Można rzec nawet, że panuje wybuchowa atmosfera.
Odnosząc się do wcześniejszych postów, chciałbym dorzucić 2 grosze.
1. Mnie sie osobiście podoba, że nie gramy z OILem kto głośniejszy tj. jako oni info to by też, to znowu oni, to znowu my też. Jak zerkniemy sobie na wpisy wcześniej to wszyscy apelowali, by nie wrzucać do tego samego worka OILa i KOVa. Tak więc jeśli nie chcemy nadal tego robić (i jak rozumiem Redface też nie chce) to nie licytujemy się w "infa". Stąd może cisza ze strony Redface'a, nie ma nic do dodania do wcześniejszych wypowiedzi, to i nie bije niepotrzebnie piany. Zaczynając teraz "wojnę informacyjną" automatycznie wrzucamy się do tego samego worka. A ja osobiście czuje, że worek o nazwie OIL niedługo pęknie (intuicja)
2. To nad czym warto byłoby popracować to odpowiednie zarządzanie ryzykiem. W końcu to projekt jak każdy inny. Co mam na myśli - słabo to wygląda, gdy mamy mieć info w dniu x i w tym samym dniu lub dzień wcześniej okazuje się, że jest opóznienie, bo coś zamokło. Przesuwane jest info i... znów jakaś rzecz wyskakuje (zła pogoda, deszcz itd itp). Może warto rozważyć: a) komunikowanie "stretch timingu" i "firm timingu" kiedy jakies info ma się pojawić. Stretch to taki czas, gdy wszystko idzie bez problemów, a firm to czas kiedy na 90% będziemy mieć info biorąc pod uwagę zmaterializowanie się najważniejszych ryzyk b) komunikowanie timingu z pewnymi obwarowaniami tj. jeśli nie będzie kłopotów z .... to wtedy info będzie (oczywiście nie chodzi by pod ... kryło sie cokolwiek, tu powinny być ryzyka o największym wpływie na powodzenie)
Mając informacje jak w punkcie 2, moglibyśmy spokojnie obserwować progres sytuacji i nie tworzyć historii, gdy coś się przesuwa. To tak pod rozwagę :)
Edytowany: 2 lutego 2011 10:56
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 27
Wysłane:
2 lutego 2011 10:56:11
lewsey zgadzam się z twoją wypowiedzią na temat testów ,bo pogoda i pora dzień czy noc nie ma tu żadnego znaczenia.Trochę cierpliwości testy trwają tydzień dwa zależy w ilu horyzontach się oprubowuje złoże .Chciałbym jeszcze zwrucić uwagę na aktualną analizę techniczną wskażniki są wykupione i może w każdej chwili przyjść korekta
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 27
Wysłane:
2 lutego 2011 10:56:28
Krzysiek9 napisał(a):Ponadto OIL bardzo nam pomaga rosnąć i jeszcze przed wynikami okazuje się, że możemy startować z poziomu nawet ponad 2zł, gdzie jeszcze do niedawana zakładaliśmy, że wystartujemy z 1,50-1,60. Zdecydowanie to lepsza perspektywa na najbliższe dni. Hej, Chciałbym, żebyś miał rację i żebym ja się mylił. Ale po kolei. Oil pomógł nam wczoraj urosnąć, ale nie sądzę żeby dalej nas ciągnął. Wczorajszy wzrost był miły, ale ile z tych 10% to zasługa OIL'a... Mieliśmy w międzyczasie Egipt, zwyżkujące ceny ropy, ktoś już może coś wiedzieć o raportach (zwłaszcza o Ukrainie) więc wg mnie duża część z tego 10% wzrostu jest uzasadniona. To co przede wszystkim zrobił OIL, to to czego nam na KOV brakuje - zrobił coś medialnego, przypomniał rynkowi, że takie coś jak ropa istnieje i zachęcił nieco "pokręconą" obietnicą kosmicznych zysków. I jednorazowo KOV dostał rykoszetem. Ci, którzy wczoraj wrzucili kasę w spółki "roponośne" dzielą się na 3 grupy. Pierwsi wrzucili całą kasę w OIL, drudzy kupili OIL i KOV dywersyfikują portfel, a trzeci, którzy unikają akcji Krauzego usłyszeli hasło "ROPA!" i przypomnieli sobie o KOV. Niezależnie od tego, która grupa przeważyła i niezależnie czy szaleństwo na OIL będzie ciągnąć kurs do 16-17zł czy nastąpi przebudzienie (jak tylko się zaczną wypowiadać specjaliści, analitycy, Krauze zapowie nową emijsę, etc.) to wpływ na KOV będzie to miało wg. mnie bardzo niewielki. Mianowicie: Pierwsza grupa, albo zarobi i dalej będzie się bawić OILem albo utopi kasę i się zniechęci (do ropy). Druga grupa, niezależnie od ruchu na OIL, będzie KOV dalej trzymać, albo wyprzedawać (jak OIL zarobi mogą tam przerzucić część środków po sprzedaniu KOVa, jak stracą to ucienką od ryzykownej ropy ciesząc się, że przynajmniej na KOV nie są na minusie). Trzecia grupa wie albo dowie się co to KOV i będzie trzymać. Tak więc wydaje mi się, że to co mógł dla nas OIL zrobić, już zrobił. Teraz będziemy co najwyżej dostawać mniejszymi odłamkami, ale nie sądzę, żeby KOV rósł bardziej niż w skali 16%-18% up na OIL -> 1% up na KOV. Pozostaje czekać na komunikaty i liczyć na to, że poza pozytywną treścią, zarząd będzie umiał też je sprzedać medialnie a nie ograniczy się do ogłoszenia jak każdej innej bieżącej informacji. Miałem napisać dwa zdania, a wyszedł mały esej...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-03 Wpisów: 52
Wysłane:
2 lutego 2011 10:58:53
Panowie, KOV a OIL to zupełnie inna liga. To że branża podobna to inna sprawa, stąd rykoszet po info z OIL. Każdy chyba wie jaki styl działania ma OIL, a Redface pokazuje nam jaki ma (będzie miał) KOV.
Odnosząc się do słów Redface'a. Inwestorzy nie trzęsą portkami jak ich spółka ma wahania, więc nie popadajcie w panikę.
To że wyniki zostały odłożone świadczy o tym że informacje które będą podane będą SPRAWDZONE, a nie jak u konkurencji.
Pzdr.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 27
Wysłane:
2 lutego 2011 11:49:56
Redface napisał(a):Informujemy Was przy tym bardzo szczegółowo, o każdym etapie prac, niczego nie przemilczamy. Wolelibyście być zaskakiwani jednorazowymi 'strzałami'? Witam Panie Jakubie, Oczywiście nie wydaje mi się, żeby ktoś tutaj oczekiwał niespodziewanych strzałów z nikąd. Jak ktoś lubi takie emocje, to są inne spółki do takiej zabawy, albo chociaż jakiś Texas Holdem Online Według mnie, to co się udziela posiadaczom akcji KOV (w tym mi) to ekscytacja połączona z podenerwowaniem. A negatywne zabarwienie (jeszcze do trzęsących się rąk daleko) wynika z dwóch powodów: Po pierwsze, chodzi o sprawę ”niespodziewanego strzelania”. Nie jest na pewno dobre dla długodystansowców. Ale dobre też nie jest zapowiadanie ” już mam na celowniku, już nabój załadowany, zamek odbezpieczony, już będę strzelał” a parę minut przed planowanym pociągnięciem spustu stwierdzenie ” jednak to nie, nie teraz, raczej trochę później” Sam spodziewałem się jakiegoś opóźnienia i jak wyniki będą do połowy lutego to będzie miło. Ale jeszcze milej by było, gdyby tak jak zaproponował damciu, aby spółka informowała, że wyniki pojawią się ” nie wcześniej niż” ale też zostawiała jakiś margines bezpieczeństwa – wydaje mi się, że lepiej było od początku mówić, że wyniki będą nawet tydzień później, niż wydawać kolejne komunikaty, że z powodu kolejnej błahostki (bo tak trochę brzmi zwrot ” minor delays”) prace się przedłużają. Po drugie, chyba naprawdę każdy na tym forum by tego chciał, żeby poza ”oddaniem strzału” odpalić też jakieś fajerwerki i jeszcze może parę granatów hukowych. Nikt tu nie liczy na same efekty audiowizualne, bo ”strzał” być musi, ale można by go uatrakcyjnić ( to miała być metafora bardziej agresywnego marketingu). Trochę tego brakuje. Pozdrawiam, M.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
2 lutego 2011 11:56:56
Redface napisał(a):Witam, Czytam te komentarze o braku akcji promocyjnej ze strony KOV i... dziwię się już tylko trochę. Mówicie, że jesteście inwestorami długoterminowymi, a ręce Wam drżą gdy spółka, która zawiodła inwestorów niezliczoną ilość razy po raz kolejny wypuszcza niusa przez pudelka... Sorry, w KOV liczą się fakty, nie będziemy uprzedzać komunikatów giełdowych wywiadami z gdybaniami, to jest poważny biznes. W przeciwieństwie do konkurencji, tak komunikując się z rynkiem możemy nie tylko dużo zyskać (na chwilę), ale też bardzo dużo stracić (na znacznie dłużej). Zarówno KUB-Gaz (na Ukrainie), jak i AED (w Brunei) stosują najwyższe standardy bezpieczeństwa; historia giganta, który je zaniedbał jest dla nas dostateczną przestrogą, aby wszystkiego dopilnować i nie uchybić żadnej procedurze. Informujemy Was przy tym bardzo szczegółowo, o każdym etapie prac, niczego nie przemilczamy. Wolelibyście być zaskakiwani jednorazowymi 'strzałami'? Powtarzałem to już wiele razy, powtórzę i teraz: KOV to inwestycja dla wytrwałych, nie będziemy Wam fundować wodotrysków co kilka tygodni, lecz trwale budować wartość dla akcjonariuszy. Odpowiedzialnym działaniem, odpowiedzialną komunikacją. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Serdeczne dzięki, nareszcie jakieś słowo Panie Prezesie. Wdam się nieco w polemikę. Lubi Pan tok rozumowania niektórych forumowiczów kierować na boczne tory. Nie chodzi o fajerwerki słowne mające wywołać dynamiczny jednorazowy efekt. Chodzi mi o systematyczną aktywną grę marketingową. Sorry, jak się Pan na tym nie zna (a nie musi) są od tego odpowiedni ludzie. Proszę się nie obrażać (walczymy również o swoje) i przyobiecać że w tym zakresie coś się zmieni. Oczywiście nie chcę wchodzić w kompetencje, jest to sprawa wyboru i suwerennej decyzji Kierownictwa KOV, ale jakby nie mówić, jesteśmy w małej części współwłaścicielami KOV. Ma Pan namacalny dowód, jakie nawet iluzoryczne opowiastki przedstawicieli Petrola wywołują efekt. Można w kontekście o KOV pisać o planach perspektywicznych i rozwojowych dr Kulczyka, a to temat rzeka. Jest o czym i nie podejrzewam Pana o tylko technokratyczny sposób myślenia. Chodzi o to by o KOV się bezustannie mówiło w mediach tu i tam. Nie będę Pana pouczać, po prostu jak mają być pieniądze, a oto tu głównie chodzi (nie czarujmy się), nagłośnienie medialne musi się zdecydowanie poprawić. A co do tej "komunikacji" w ostatnim Pana wersie , to jakby był Pan uprzejmy odnieść się dość precyzyjnie do opóźnień i podać dokładną datę wyników ekspertyz? Przecież wszyscy tu na Pana w tej materii liczą:-)) Z pozdrowieniem dr P.Parnowski
|
|
0 Dołączył: 2011-01-27 Wpisów: 43
Wysłane:
2 lutego 2011 12:10:27
Cytat:Po drugie, chyba naprawdę każdy na tym forum by tego chciał, żeby poza ”oddaniem strzału” odpalić też jakieś fajerwerki i jeszcze może parę granatów hukowych. Nikt tu nie liczy na same efekty audiowizualne, bo ”strzał” być musi, ale można by go uatrakcyjnić (to miała być metafora bardziej agresywnego marketingu). Trochę tego brakuje. Cytat:Można w kontekście o KOV pisać o planach perspektywicznych i rozwojowych dr Kulczyka, a to temat rzeka. Jest o czym i nie podejrzewam Pana o tylko technokratyczny sposób myślenia. Chodzi o to by o KOV się bezustannie mówiło w mediach tu i tam. Koledzy, Zastanowmy sie czemu mialoby sluzyc to, co proponujecie. Jezeli wartosc rzeczywista w postepach KOVu bedzie, to inwestorzy predzej czy pozniej to docenia i kurs bedzie tam, gdzie powinien. Tym lepiej dla Was z reszta, bedziecie mieli czas zwiekszyc procent KOVu w Waszym portfelu. Nie potrzeba do tego marketingu, inwestorzy zauwazajacy niedowartosciowana spolke, o ile taka bedzie KOV, sie znajda z pewnoscia. Mali inwestorzy zacheceni wiadmosciami marketingowymi nie sa tutaj kluczem, szczegolnie, ze ich czesciej niz rzadziej bedzie cechowac krotkoterminowosc. Dlatego dzialania marketingowe, o ktorych mowicie mialyby wartosc glownie spekulacyjna. Podbijalyby kurs pod pewne wydarzenia, ktore wydaja sie Wam prawdopodobne. Znow zapytam, z jakiego powodu mialoby nam, inwestorom na dluzej, na tym zalezec? Jezeli nie spekulujemy na krotka mete reklamowanie KOVu nie jest czyms na czym na powinno zalezec :) A wrecz przeciwnie! Im mniej rozglosu o solidnej spolce, tym wiecej pola do manewru dla nas, bo jezeli macie choc troche wiary w odrobine efektywnosci rynku w wycenie firmy, to cena akcji przyjdzie za wartoscia, o ile ta bedzie. Dlatego tutaj zgadzam sie w calej rozciaglosci z kolega RedFacem. pozdrawiam! rozwal
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
2 lutego 2011 12:59:55
W zaistniałej sytuacji nie ma co ubarwiać bo można się przereklamować. Ludzie też nie lubią jak za dużo ich sie karmi bezsensownymi informacjami (to tak jak z jedzeniem) Uważam że jeżeli chodzi o informowanie inwestorów przez spółkę o postępie prac to jest ono wzorcowe. Nie ma przesytu i nie niedosytu. Wiadomo że każdy chce wiedzieć coś więcej ale skąd??? jak nic więcej się na aktualny czas nie dzieje. W spółce pod tym względem są super specjaliści. Jedyny problem jaki pozostał to daleko jest Huragan YASHI mam nadzieje że niczego nie zakłóci :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
2 lutego 2011 13:34:23
Fundusze już nie wierzą w Petrolinvest a przynajmniej nie wszystkie: Buczek o PetrolinveścieByła to dla nas bardzo nieudana inwestycja. Będziemy obserwować rozwój sytuacji, ale takie informacje, jak wczorajsza, nie przekonują nas do inwestycji.Przychylam się zatem do opinii dotyczącej marketingu KOV, że fakty i konkrety budują stabilną pozycje firmy i zaufanie inwestorów. Obyśmy mieli tego dowód w najbliższych dniach, kiedy kurs konkurenta może pikować na nowe minima...
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 14
Wysłane:
2 lutego 2011 14:13:42
Witam,
miałem już wczoraj się wypowiedzieć co do tej spółki, ale coś mnie powstrzymało. Osobiście nie chciałbym żeby KOV zachowywał się w taki sposób jak PETROL podając, że śpią na ropie czy coś w tym stylu jeżeli informacja taka nie była by potwierdzona. A to dlatego że spółka wyglądała by tak jak właśnie petrol - czyli huśtawka nastrojów - albo wielkie hura albo panika. Wszyscy zdają sobie sprawę że właśnie taki spółki są na celownikach spekulantów a tego bym sobie nie życzył na KOV-ie. Można było przypuszczać (a nawet być pewnym) że wczorajsze wzrosty na KOV-ie były podyktowane wzrostami PETROLA, chociaż pewnie część osób czekała z niecierpliwością na wyniki z Brunei i zaczęła się nerwówka.
Niemniej jednak do wszystkich którzy chcieli by żeby info z KOV-u powodowało astronomiczne wzrosty polecam przyglądnąć się spółce konkurencyjnej, czy chcecie właśnie takich skoków? (w górę i w dół).
Być może niektórzy nazwą mnie naiwnym, że uważam iż KOV (AED) faktycznie może mieć problemy z tymi badaniami, ale wole poczekać parę dni dłużej na OFICJALNE i POTWIERDZONE wyniki, niż łapać każdą plotkę wypuszczoną z ust prezesa. I myślę że takie podejście powinno charakteryzować inwestora długoterminowego, za jakiego większość z Was się uważa wchodząc w tą spółkę.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości...
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
2 lutego 2011 16:12:00
A ja bym chciałbym tu trochę pospiskować. Petrol, zwyżkując ostro, dał zasłonę dymną pod działania grubszego inwestora na KOV. Inwestor wykorzystał dobrze moment do zebrania kilku milionów akcji. Wszyscy sobie myślą " rykoszet z Petrola" i to jest cały zamysł. Dzisiejsza sesja to spokojna korekta - wyrzucili ci, co nabrali wczoraj pod info, DT, oraz ci, którzy stwierdzili, że mają dość, a jest dobra okazja do wyjścia. Kurs wraca na niższe poziomy i w piątek czeka nas kolejne zbieranie. Powoli od kilku miesięcy akcje KOV znikają z arkusza zleceń i pewnego dnia się okaże, że FF jest o wiele mniejszy niż nam się wydawało. Tak ja to widzę.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-06 Wpisów: 42
Wysłane:
2 lutego 2011 17:24:07
Co by sprowadzic dyskusje na merytoryczne tory. Zalaczam informacje o profilu energetycznym samej Brunei. Panstwo malutkie wiec wydawawaloby sie ze wystarczy jedna slomke wbic co by wszystko wyssac :) zrodloCytat: Brunei contains proven crude oil reserves of 1.35 billion barrels, as estimated in January 2006. In 2005 Brunei produced 237,000 bbl/d, of which 215,000 bbl/d was crude oil, plus around 22,000 bbl/d of natural gas liquids. Oil production in Brunei began in 1929, with the discovery of the giant onshore Seria Field. Production from Seria peaked at around 115,000 bbl/d in the 1950s, but has now fallen to around 27,000 bbl/d. Brunei'soil production peaked in 1979 at about 240,000 bbl/d, but was cut back deliberately to extend life of the fields and to improve recovery rates. Overall, the country's upstream oil sector requires around $300 million annually, according to the Petroleum Economist, in order simply to maintain current production capacity from mature fields.
|
|